ABD Disisleri bakani Blinkenin yapmis oldugu aciklamayi ben daha degisik okuyorum. " Oncelikle yapilan aciklama ABD nin mevcut sistem ve tutumunun pek islevsel olmadigindan dolayi degistirilmesi gerekliligi seklinde okuyorum" Yani ulkemizin S400 secip almasinin hakliligi degil. S400 alimi ve sonrasinda F-35 projesinden cikarilmasi ve simdilerde ise F-16 lar icin senatorlerin tavrindan dolayi kongrede olasi kilitlenme ile ilgili oldugunu dudunuyorum. Tabii ulkemiz yaninda konu sair etkilenen ulkeler ile genel olarak ele alinmis.
Kisaca ABD sunu diyor ,bu tur ulkelerin buyuk silah alimlarina zorluk cikarmak sureti ile aslinda kendi ekonomimizi olumsuz etkilenmesi bir tarafa o ulkelerin baska yollardan bu gereksinimlerini bir sekilde karsilamalarinin onu actigimiz gibi aldiklari sistemleri de kontrol edemiyoruz . Halbuki bastan bu ulkelere karsin olumsuz takim takilmaktansa yapilmis olan alimin belki tesliminde veya satilan sistemlerin oto kontrolunde ,yedek parca bagimliliginda dolayli sekilde kisitlamalarin getirilmesinin ABD nin menfaatina olabilecegini belirtiyor.
Zaten mevzu konusunda söylediğimde bu.Biz S400 ü almaya karar verdiğimizde,bir çok ülke,Hindistanda dahil bizi takip etmeye başladı.ABD nin tavrı ne olacak diye.Hemen ardından ORTADOĞU dan ardı ardına gelen sparişleri gördük.ABD,TÜRKİYE nin herzamanki gibi,HSS ler yada İHA larda yıllarca kapılarını tırmaladığımız halde,vermesede istediklerini yapacağımızı,hatta ÇİN HSS leri gibi çok sıkıntı olursa baskı yapıp vazgeçireceklerini düşünüyordu.Yine eskisi gibi TÜRKİYE nin kendi şartlarında alım yapacağını düşündüler.Kısacası ABD de hiç kimse TÜRKİYE nin böyle bir tepki verip,S400 leri alabileceğini hesap etmedi.Hiç olmamıştı böyle bir şey.Üzerine sözleşme iptal edilmedi.Alındı,getirildi,çalıştırıldı,ateşlendi ve o kadar tehdide,hatta F35 lerden vazgeçecek kadar pozisyonda sabit durabileceğini hiç hesap edemediler.Hatta en son SSB den bizim için F35 mevzusu kapanmıştır açıklaması bile geldi.
Üstelik o arada,o kadar tehdit etmesine rağmen,TÜRKİYE hem IRAK,hem SURİYE,hemde LİBYA da askeri operasyonlar yapmaya devam etti.
Diğer ülkelerdede benzer durumlar oluşmaya başlayınca,Bilinken in açıklamalarına benzer açıklamalar gelmeye başladı ABD den.Çünkü artık bu ülkeler,güvenilmezi geçtim,kendilerine tehdit görmeye başladılar ABD yi.Eskiden böyle düşünceler olsada,bu dillendirilmez yada açıktan tavır alamazdı kimse.
Yakında ABD nin tavrında,buna benzer belirgin değişiklikler görmeye başlayacağız.Çünkü ABD,kabaca şirket mantığıyla yönetilip,kar zarar hesabı yapan bir ülke.Mevcut durumun kendine verdiği zararı hesaplayıp,daha karlı bir seçeneği takip edecektir.
LİBYA da yakında olacaklarda bunun göstergesi...