Selamlar,
Böyle bir çatışma olasılığının en yüksek olası tarih aralığı 2023 ve 2025 arası olarak öngörülmekte. Burada yalnız Türkiye olarak değil bir çok coğrafyada çatışma ve akabinde sınır dizaynlarının olacağı bir savaşlar bütünlüğünden söz ediliyor. Rusya'nın mevcut Savaşı, bu döneme hazır bir ordu bulundurarak girme isteğinin tezahürü olarak da değerlendiriliyor.
Türkiye'nin savunma sanayinde yaptığı atılımlarda, böyle bir olasılığa karşı hazırlık mahiyetinde değerlendiriliyor. Çok ekstrem bir bakış açısı mı derseniz; kanaatimce böyle bir olasılık ihtimali her zamankinden daha fazla mevcut özellikle belirtilen tarihler içerisinde...
B-60 modernizasyonuna gelirsek;
Aesa radar ve bağlı sensörler ile B-60'lar modernize edildiğinde, B-70 seviyesinin Aviyonik ve farkındalık seviyesine ulaşıyor ancak, B-70 yapısal üretim olarak B-60'lardan farklılıkları da kapsıyor. Talep ettiğimiz modernizasyon kiti, bu yapısal (bazı bölgelerde ki örme ve kompozit gibi.) değişimleri de kapsıyor mu bunu görmek gerekiyor.
B-60'ların Ease radar ve bağlı sensör ve aviyonik kabiliyetiyle dahi, B-70 seviyesinde bir etkiye ulaşıyor mu dersek, evet ulaştığını düşünmekteyim. Diger yapısal farklılıklar zaten B-70 lerin sıfırdan üretim özelliğinin getirdiği farklılıklar olarak da görüle bilir.
Düşük irtifa daha etkili manevra vs gibi farklar barındıra bilir, ancak şuanda da F-16 nın bir rafale'yi yüksek irtifaya çekmesi gerektiği göz önüne alındığında, Bizdeki B-60 Modernizasyonu sonra B-70 seviyesini yapısal hariç bile olsa yakalayacak uçaklarımızın, bu nedenle bir operasyonel eksiği olmayacağı kanaatindeyim.
Ek; Şu videonun İngiltere ile yapılan eurofighter typhoon görüşmelerinde yararlı olacağını düşünüyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=PAj0rABVMTU