Rafale Sözleşmesinin Hindistan Hava Kuvvetleri İçin ÖnemiBilindiği üzere Hindistan hava Kuvvetleri'nin eskiyen savaş uçaklarının yerini almak üzere yeni uçaklar için bir tedarik programına başlanılmıştı. 2007 yılındaki bu ihaleye; Rafale, F/A-18 Super Hornet, F-16 Fighting Falcon, MiG-35, Gripen ve Eurofighter Typhoon uçakları katılmış, uzun değerlendirmeler sonunda Rafale yarışmayı kazanmıştı.
11 milyar ABD doları değerindeki ihale kapsamında yarışmayı kazanan Dassault firması Fransa'da 18 Rafale üretecek, Hindistan'ın devlete ait havacılık şirketi Hindustan Aeronautics'de Hindistan'da 108 Rafale uçağını lisans altında üretecekti. Ancak bugüne kadar bu konuda beklenen sözleşme imzalanmadı. Bazı yetkililerin açıklamasına sözleşmenin gecikmesinin nedenlerinin başında ihale sürecinde 126 Rafale uçağının üretimi için belirlenen 11 milyar ABD doları fiyatın zaman içerisinde yetersiz kalması. Diğer bir sorun da Hindistan'ın lisans altında üreteceği uçaklar için Dassault'tan istediği kalite garantisi.
Hindistan ordu birlikleri şu an Hint, Rus, ABD, Fransız, İngiliz ve İsviçreli kökenli olmak üzere 1200 civarında uçak ve helikopter kullanıyor. Aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı raporuna göre bugün Çin; yaklaşık 330,000 personeli ve 1,900 savaş uçağı ile dünyanın üçüncü büyük hava gücüne sahip. Çin ve Pakistan'ın ortak bir saldırısına karşı koyabilmek için Hindistan Hava Kuvvetleri 45 filonun gerekli olacağını tahmin ediyor. Ancak Hindistan Hava Kuvvetleri'nin elinde şu an 25 aktif filo olduğu söyleniyor. Hatta bunların 14'ünü artık ömrünün son dönemlerini yaşayan Mig-23 uçakları oluşturuyor. Bu filolar 2013 sonunda emekliye ayrılan Mig-21 uçaklarını da bünyelerinde bulunduruyordu. Geri kalan filoları oluşturan Su-30 uçakları 14 yıl önce kullanıma giren ve hava kuvvetlerinin sahip olduğu en etkili uçakları. Bu uçakların da yakın tarihte bir modernizasyondan geçirilmeleri söz konusu.
Hindistan Hava Kuvvetleri'nin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için yürütülen PAK-FA savaş uçağının Hint versiyonu FGFA ve Hindistan'ın orta sınıf savaş uçağı AMCA uçakları henüz geliştirme aşamasında oldukları için acil olan savaş uçağı ihtiyacını karşılamaktan şu an için uzaklar. 32 yıllık geliştirme sürecinden sonra geçtiğimiz günlerde servise girmeye başlayan Tejas hafif savaş uçağı da, özellikle Çin'in geliştirdiği beşinci nesil savaş uçakları karşısında yeterli olabilecek bir çözüm değil.
Hintli askeri uzmanlar Dassault ile anlaşmalıklar konusunda bu sene bir çözüme ulaşılıp sözleşmenin imzalanmasını bekliyorlar. Çünkü şartlar yeni bir ihaleye gidilmesine imkan sağlamıyor.
DefenceTurk.com