Sohbet...

Başlatan SÜVARİ, 10 Nisan 2009, 14:57:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 42 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Firtina06,
Nvidia ve AMD, bu kisitlamalara karsilik Cin icin ozel hazirlanmis ciplerini piyasAya sunuyor. Yani mevcut hizlandirilcilarin kisitlandirilmis versiyonlarini. Simdi birisi bana Turkiye'de ozel ya da devlet herhangi bir kurumun AI konusunda ciddi ciddi donanim yatirimi yapmak istedigini ama bu kisitlamalar yuzunden yapamadigini ispatlasin. Allahin suudlarinin Aramco'su bile catir catir para dokuyor. Ben bir tanecik turk sirketi duymadim bu is icin para koymayi dusunen. Yani kisitlamasa ne olacak? Turkiyeden birileri o yatirim riskini alabilecek miydi? Turkiyede o kadar parayi riskli bu ise dokecek bir babayigit goremiyorum ben
Linkback: Ynt: Sohbet...

Alıntı yapılan: fırtına06 - 17 Ocak 2025, 08:34:04ABD yönetimi, yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatının sıkılaştırılmasına yönelik yeni bir düzenlemeyi duyurdu.

Açıklamada, 18 müttefik ve ortak ülkeye yönelik çip satışlarına herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı bildirildi. Söz konusu ülkelerin Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık olduğu ifade edildi.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/abdde-yapay-zeka-ciplerinin-ihracatina-iliskin-yeni-duzenleme/3449154

Bu devletler içerisinde Türkiye yok yani kısıtlama içerisindeyiz. Böyle önemli bir olaya hükümetimiz niye tepki göstermedi hayret ediyorum çünkü yapay zeka teknolojileri dünyanın geleceğini belirleyecek en büyük araçlardan birisi olacak. Bu olaya basınımızın bile duyarsız kalması ayrı bir facia tabiki.

En az 1 buçuk yıl önce den itibaren en az 2 defa bu konuda LİTOGRAFİ cihazından en az 4 adet alınmasını bu cihazların birim fiyatının 250 milyon dolar olduğunu bunun özel firmalar tarafından yapılabilecek yatırım olmadığını ve bu sadece makina fiyatı olduğunu tesis yatırımının içinde olmadığını belirttim lakin görünüşe göre hala kulak üstü yatıldığını gördüm.
Türk milletinin genel özelliği YUMURTA KAPIYA DAYANMADAN İŞ YAPMIYORUZ ondan sonrada yapamadıkmı ağlıyoruz.
Bu makinaların alınması ülke için son derece stratejik bir ihtiyaç olduğu bu son kararla aşikar olmuştur elbette.
Askeriyede bir yazı vardır VATANININ EN ÇOK SEVEN GÖREVİNİ EN İYİ YAPANDIR. Peki görevdekiler gerçekten seviyorlarmı?!!!!...

#3532
3 kategori var:
1. O adı geçen 18 ülkeye kısıt yok
2. Orta seviye ülkeler. Bir miktar kısıt var. Türkiye bu kategoride. Portekiz, Polonya gibi bazı Avrupa ülkeleri de burada. Onlar da baya şikayetçi.
3. Yasaklı ülkeler. Çin, Rusya, onların müttefikleri vs.

https://media.zenfs.com/en/bloomberg_technology_68/46dcbadb7c9995ce8dae41b8cce10dc7


 Ambargo geldiğine göre birşeyler yapmaya başlamışızdır.

 Ayrıca hangi ambargo bizi durdurabildi?

 Başka konularda uzun uzun yazdım, kısaca açıklamak gerekirse;

 Transistörler arasındaki mesafe yani Nanometre ölçeği ne kadar ufak sayı olursa, birim alana daha fazla transistör sığdırılır bu da işlenen wafer tabakasından daha fazla sayıda işlemci çekirdeği elde edilmesi demektir yani boyut küçüldükçe ticari kârlılık artar ayrıca transistör sayısı çoğaldıkça işlemci kapasitesi yükselir.

 Yani mesela 3 Nm boyutuna kadar transistörler arasındaki mesafeyi o kadar küçülttülerki elektron atlaması oluyor ve bunun önüne geçmek için artık katmanlı mimariye geçmeye başladılar.

 Ama aynı işlem kapasitesini elde etmek için illa aynı teknolojiye sahip olmamız gerekmiyor ama tabiki rekabetçi olmak için gerekli.

 Şöyle açıklamak gerekirse aynı güçte içerisinde 10 milyar transistör barındıran iki farklı işlemci örneği vereyim, birisi mesela 5 nm teknolojisiyle üretilmiş 1 cm2 boyutunda diyelim, diğeri de 60 nm teknolojisiyle üretilmiş diyelim.

 İkinci verdiğim örnek güç olarak aynı işlemci ama düşük teknoloji ile üretildiği için mesela içerisine 10 milyar transistör sığdırmak için 2 cm2 alan gerekir.

 Dolayısıyla aynı güçte olmalarına rağmen aynı wafer tabakasından birim başına düşen işlemci çekirdeği sayısı azalıyor yani bu da ticari kârlılığı düşürüyor.

 Ayrıca bir sorun daha oluşuyor, daha düşük teknolojili işlemciler biraz daha fazla elektrik tüketiyor.

 Çok uzattım sanırım anlatabildim, işlemci üretebiliriz, ticari rekabet olmayan yani mesela milyonlarca sayıda seri üretime gerek kalmayan savunma sanayi uygulamaları için sorun olmaz, mesela bir uçak içinde elektrik tüketimi de sorun olmaz herhalde yani rakip işlemciden boyut olarak büyük ama aynı güçte işlemci yapılır.

 Özetlemek gerekirse, ülkemizde işlemci ticari kârlılık ile üretilir ve Uzakdoğu ile rekabet de edebiliriz ama bunun için gerekli olan sadece idealist yatırımcılar.

 Öyle birkaç milyar dolar para lazım lafları uçuk rakamlar, biraz para çıkın kişi başına 1 milyon sermaye ile 1000 kişilik bir anonim şirket kuralım, sadece 1 milyar lira ile şimdilik ülkemizin ihtiyacı olan tüm işlemcileri üretiriz.

 Not; ben hazırım, varsa bir babayiğit gelsin, hallederiz. ;D

#3534
Yapay zeka işlemcisinde bir numara yok herkes yapar merak etmeyin. Çok sayıda basit matris çarpma yapan çekirdek olması gerekiyor. Mesela telefonunuz bilgisayarınız gibi 4 büyük çekirdek yerine bin çekirdekli yada daha çok çekirdekli gibi yani ama her çekirdeğin yaptığı iş çok çok basit bir iş. Birde muhtemelen o datayı bilindik istatistik algoritmalarında işleyip dışarı veriyorlardır. iki sene sonra yüz tane alternatifi olur merak etmeyin o verdikleri şeylerin. Biz bile yaparız hatta şimdi bile yaparız yollarız tasarımı tayvana üretirler. Bazı grafik kartlarında mesela on bin çekirdek var bu yüzden mesela kripto para mining i grafik kartları ile yapıyorlar. nvidia bu yüzden öne çıktı bu yapay zeka işlemcileri mimari olarak grafik işlemcilerine en yakın olanlar. Bir iki seneye yüz tane alternatifi olur merak etmeyin
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Zaten yakında kuantum bilgisayarlar evimize kadar girer.



Türkiye haftalık 44 saat ile Avrupanın en çok çalışma saatine sahip ülkesi olmuş

Avrupa ortalaması 36 saat

34 saat ile batan Almanya lider,heralde battıklarından dolayı fazla çalıştıramıyorlar insanları..

Bizde ise istihdam o kadar fazlaki insanlar doya doya çalışsın diye 44 saat çalışma olanağı sağlıyoruz

Açılın gümbür gümbür geliyoruz

Yoksa en fazla çalışıp en az maaş alan biz gibi bir ima amacım yok 😁
Herşey kızılelma için

Türkiye, dünyada en verimsiz çalışılan ülkeler sınıfında ilk 5'e rahat girer. Ne devlet, ne de özel sektördeki işveren bunu bir türlü anlayamıyor. İnsanları gereksiz yere iş yerinde tutmanın verimsiz ve daha maliyetli olduğunu kimse kabul etmiyor. Zaten artık ülkede işçiler de buna alıştığı için, verimsizlik adetimiz oldu. Gerçekten bu saatlerde verimli çalışıyor olsaydık, ilk 8 ekonomi içinde ve refah bir hayat sürüyor olurduk.

Bence Türkler çok çalışkan millet, her sektörde varını yokunu koyarak çalışıyor. Ancak ülke ekonomisi doğru yönlendirilmediği için milletin kazancını enflasyon yutmaya devam edyor. Türkiye yüksek enflasyon konusunda dünyada Arjantin, Güney Sudan ve Zimbabve'den sonra geliyor. Doğal olarak enflasyonu yavaşlatmak için faizler de çok yüksek. Ülkede savaş yok, ekonomik yaptırımlar da yok ama buna rağmen ekonomik sorunların olması garip.

Ülke yeni taze havaya ihtiyacı var, bu 25 senedir tahtı bırakmayan kuzeydeki başkaları için de geçerli. Bu dediklerim aklı başında birisi gelirse geçerli olacaktır, Gorbaçev veya Enver Paşa modunda birisi gelirse daha beter olur. 

Alıntı yapılan: marmara - 18 Ocak 2025, 22:13:55Bence Türkler çok çalışkan millet, her sektörde varını yokunu koyarak çalışıyor. Ancak ülke ekonomisi doğru yönlendirilmediği için milletin kazancını enflasyon yutmaya devam edyor. Türkiye yüksek enflasyon konusunda dünyada Arjantin, Güney Sudan ve Zimbabve'den sonra geliyor. Doğal olarak enflasyonu yavaşlatmak için faizler de çok yüksek. Ülkede savaş yok, ekonomik yaptırımlar da yok ama buna rağmen ekonomik sorunların olması garip.

Ülke yeni taze havaya ihtiyacı var, bu 25 senedir tahtı bırakmayan kuzeydeki başkaları için de geçerli. Bu dediklerim aklı başında birisi gelirse geçerli olacaktır, Gorbaçev veya Enver Paşa modunda birisi gelirse daha beter olur. 

Enver Paşa gayet aklı başında bir insandı. Balkanlardaki buçuk milletlere karşı savaşamayan orduyu, bir kaç senede İngiltere ve Rusya'ya karşı 3 sene savaşacak duruma getirmek için bir hayli akıl gerekir zaten. Atatürk'ün uyguladığı milli iktisat politikasının temellerini de liderliğini Enver Paşa'nın yaptığı İttihat Terakki partisi atmıştır. Enver Paşa, o yazdığın adamla yan yana gelecek bir insan değil.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat