Sen mesela bugün bir şey üretmiyorsun ülkeye ihracat faydan yok yarın Çinden on tane yarı mamülü hammaddeyi ithal edip 100 dolar adamlara versen bir komple mamül üretsen ve onu Almana 110 dolara satsan bu ülke bir önceki güne göre karda mıdır zarar damıdır. Sen istiyorsun ki herşeyi yerli olsun 10 dolar değil 100 dolar kazanalım ama bedavaya gelen bir para bu. Çinliler senin için sabah uyanmış çalışmış sana yarı mamül üretmiş sende iki vida sıkıyon hooop 10 dolar cepte. Bunun iktisaden kötü bir yanı yok hatta bir kişi değil keşke bir milyon kişi bunu yapsa Türkiye de
Sn re, söyledikleriniz doğru da, biraz eksik.
İtalyan’da ham kumaşı alıyor Çin’den getiriyor, prosesten geçirip yolluyor 3üncü dünya ülkesine dikilmek üzere. Sonra koyuyor markasını üzerine maliyetinin 5 katına satıyor.
Alman makinayı yada parçalarını yaptırıyor Çin’de sonra yolluyor Polonya’ya montaja. Ondan sonra markasını koyup satıyor 5 kat kar ile. Ya da son montajını kendisi yapıp “made in Germany” diyor.
Bunu yapabilmek için eğitim, bilgi birikimi, sanatsal kabiliyet ve bunları destekleyen bir yönetim sistemi olması lazım.
Bunu yapabilmek için markalaşmak lazım. Adınızı kaliteyle özdeşleştirmeniz lazım.
15-20 yıl kadar önce Londra’da Marks and Spencer’de konuşmalarına kulak misafiri olduğum alış veriş yapan bir İngiliz çiftin konuştuklarını aktarayım size: Alacakları giysinin nerede yapıldığını kontrol edip; “ bu Çin’de imal edilmiş. Kalitesiz. Ama bak bu Türkiye’de imal edilmiş daha kaliteli. Bunu alalım” dediklerini anımsıyorum. Bu kadar kaliteli mal yapmamıza rağmen kaymağını İngiliz mağazası yiyor. Bizim hala kendi markamız yok ihraç ettiğimiz.
Bugün hala bizim diyebileceğimiz pek bir markamız yok bir çok sektörde.
BEKO , Avrupa’da bir marka. İngiltere’de en hesaplı ve en iyi satış sonrası servis veren beyaz eşya markası.
Bayraktar ve Anka’da markalaşma yolunda. Hatta Bayraktar oldu bile diyebiliriz.
Tüm üretim ve ihracat yapan sektörlerimizde markalaşma teşvik edilmeli.
O zaman maksimum kar ile ihracat yaparız. Sadece ara ürün ile imalat ve ihracat yapmak bizi 500+ milyar dolar rakamlarına taşımayacağı gibi, ne kadar çok yapsanızda getirisi genede düşük olur.