24 ihracatçı birliğinin ortaklaşa hazırladığı strateji belgesinde Cumhuriyet'in 100. yılında ihracat hedefi 45 milyar dolar daha artırıldı. 2013'te 167,3, 2018'de 293,4 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. İhracatın altı yılda 3,5 kat artış gösterdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, bu yıl ihracatın yeniden 130 milyar doların üzerine çıkarak kriz öncesi dönemi yakalayacağını kaydetti.
Türkiye, ihracatta hedef büyüttü. Bugüne kadar Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar olarak açıklanırken, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu ihracat strateji belgesinde rakam 545,15 milyara revize edildi. 24 ihracatçı birliğinin ortaklaşa hazırladığı belgede, 2013 yılı için 167,3, 2018'de de 293,4 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşılması hedefleniyor. İhracatın 6 yılda 3,5 kat artış gösterdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, hedeflerinin önümüzdeki 12 yılda bu oranı 4 ve üzeri artırmak olduğunu ifade ederek, "Bu da, bırakınız 500 milyar doları, onun da üzerinde bir rakama tekabül eder." dedi.
Türkiye'nin "2023 İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi Projesi''nin tanıtımı Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı. Tanıtıma Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında görev yapan ihracatçı birlik başkanları ile sivil toplum örgütlerinin başkan ve bazı yöneticileri katıldı. Programda konuşan Erdoğan, hedeflerinin Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak olduğunu söyledi. İhracatın önümüzdeki yılların ihtiyaç ve taleplerine göre esnek bir yapıya kavuşturulacağını aktaran Erdoğan, "Üretim yapımızı, ihracat hedeflerimize uygun bir şekilde geliştirecek, bazı alanlarda yeniden oluşturacağız. Stratejimizin kamu bölümünün uygulayıcıları olan kurum ve kuruluşlar, Dış Ticaret Müsteşarlığı'mız ve Devlet Planlama Teşkilatı'mızla işbirliği içinde üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecekler. Kalkınma planları ve yıllık programlar, bu stratejide yer alan hedeflere uygun şekilde oluşturulacak." diye konuştu. Bu kapsamda işletmelerin ulaşım, lojistik, araştırma geliştirme (Ar-Ge), inovasyon, ucuz ve kaliteli girdi ihtiyacının karşılanması için çeşitli projeler ortaya konulacak. Türkiye'nin ihracatının dünya ticaretinden aldığı payın 2013'te yüzde 0,91'e, 2018'de 1,14'e, 2023'te 1,46'ya ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Başbakan, bunun sağlanması halinde yıllık yüzde 13 oranında artışın yaşanacağını dile getirdi. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinin hayal olmadığının altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun ulaşılabilir bir hedef olduğu, esasen son 8 yılda ortaya koyduğumuz performansla kıyaslandığında, daha net anlaşılacaktır. 2002 sonunda Türkiye 36 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişti. 2008'de, yani 6 yılda ihracatı üç kattan fazla artırarak 136 milyar dolara yükselttik. Küresel kriz nedeniyle, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ihracat 114 milyar dolara geriledi. Bu yıl ihracatımızın kriz öncesi dönemi yakalayacağını, yeniden 130 milyar doların üzerine çıkacağını planlıyoruz." TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise günübirlik kararlardan ziyade uzun dönemli ihracat stratejileri üzerinde çalıştıklarına dikkat çekerek, bu çalışmanın ilham kaynağını da hükümetin oluşturduğu istikrar ortamından aldıklarını ifade etti. Son sekiz yılda ortaya çıkan istikrarın iş dünyasına güç verdiğine vurgu yapan TİM Başkanı, Başbakan'a hitaben şunları söyledi: "Gözümüzü ufka çeviren liderliğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Sizin liderliğinizde Türkiye, bölgesinin rol modeli oldu. Bizlere tüm dünya ölçeğinde bir mücadele, özgüven örneği oldunuz. Bu belge kendine inanmanın, güvenmenin bir belgesidir."
Hedef pazar Rusya
TİM tarafından ortaya konulan proje iki aşamalı olarak uygulamaya konulacak. Birinci adımda, Türkiye düzleminde 2023 İhracat Stratejisi'nin uygulamaya aktarılması ve performans programı ortaya konulurken, ikinci adımda bunun tüm sektörler için kırılımları ele alınacak. Projede ayrıca iş dünyasında vizyoner, yüksek katma değer elde eden, Ar-Ge ve tasarım yapan, etkin ve verimli bir yapı oluşturulması öngörülüyor. Ayrıca hazırlanan taslakta özellikle tekstil başta olmak üzere bazı sektörlerde dünya markaları çıkarılması için de gerekli adımların atılması planlanıyor. İhracat Strateji Belgesi'nde, hedef pazar olarak da Rusya ön plana çıktı. Öte yandan uzay ve havacılık, savunma sanayii, bilgi ve iletişim teknolojileri, tıbbî hassas optik aletler, hastane ekipmanları ve sarf malzemeleri, yenilenebilir enerji, çevre ve malzeme teknolojileri gibi alanlar da ihracatın artırılabileceği alanlar olarak göze çarpıyor. İhracatçılar ayrıca bazı ülkeleri de sektörel olarak kendilerine hedef seçti. Buna göre, işadamları Rusya'ya 24 farklı sektörle girmeyi hedeflerken, Amerika'ya 22, Almanya'ya 17, Çin, İngiltere, İran ve Suriye'ye 16, Kazakistan, Libya ve Mısır'a ise 15 farklı sektörle girecek. Hindistan, Romanya ve İtalya gibi ülkelere ise 14 farklı alanda ürün satılacak.2023 ihracat hedefi 545 milyar dolara çıkarıldı
BAYRAM KAYA İSTANBUL
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1112509&title=2023-ihracat-hedefi-545-milyar-dolara-cikarildi