Sohbet odası

Başlatan Hawkerx, 22 Ocak 2011, 00:30:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ben de hüloğcu değilim. Yeterince yaşım, uluslararası ilişkiler alanında normatif eğitimim de var. Ama yazılan bazı yazıları da doğrusu anlamadım. Kısaca;

Cumhuriyet döneminde ne yaptık, kısaca bakalım. 1950'de Kore'ye asker gönderdik. SSCB tehditini görünce Nato'ya girebilmek için yaptık, yanlış değildi.

1974'te Kıbrıs'a asker çıkardık. Orada Rumların yaptığı katliamı yazmıyorum bile, işin ucunda Ege ve Akdeniz'de tamamen kuşatılmak vardı. Bu da doğruydu. Üstelik karar alıp uygulayanlar, öncesinde hazırlıkları yapanlar tamamen farklı görüşte siyasi partilerdi, bu da doğruydu.

1980'ler sonrasında başımıza PKK delen illet sarıldı. Halen de bunlarla uğraşıyoruz. Bunun için Suriye ve Irak'a asker soktuk. Çünkü adamlar sınırın karşısından ateş ediyorlardı. Bu harekat da yanlış değildi. Eleştirilecekse geç kalındı denmesi lazım.

Geldik bu günlere. Şimdi farklı şeyler yapıyoruz. Libya'da, Sudan'da, Somali'de varız, olmalıyız. Zamanında bizim burnumuzdan fitil fitil getiren Fransa'ya karşı ayıp mı ediyoruz? Libya sayesinde denizlerde varız. Tam olamıyorsak bile birilerine takoz oluyoruz. Bu da iyi bir şeydir. İran, BAE, Fransa hatta Suud karşımıza her yerde çıkarken biz onlara bir şekilde cevap verebiliyorsak bir şeyler öğrenmişiz demektir.

Pakistan ve Azerbaycan'a gelirsek. Bizim için çok şey olan ülkelerdir. Bunu da herkes bilir. Karabağ savaşında Azerbaycan'a parası mukabilinde malzeme ve silah sattık, teknik destek verdik. Amma asker göndermedik. Muhtemelen Pakistan da öyledir. Asker gönderdiğimizi ben duymadım, hiç bir yayın organında da görmedim. Kozan Erkan bile Kaner Kurt'la olan bir yayınında Pakistan tarafını tuttuğunu, 15 Temmuz sonrası Paki pilotların 2 seneye yakın ülkemizde F-16 pilotlarına eğitim verdiklerini söyledi. Hal böyleyken biraz yardımımız da olsun yani.

Ben anlamadım, siz neyi tenkit ediyorsunuz? Mesajı Paylaş

Düzensiz göçmenleri orayı kendi haline bıraktığımız için yemedik. Tam aksine burnumuzu fazla soktuğumuz ve sonra da desteklediklerimiz kaçarken üstüne sınırlarda açık politika uyguladığımız için yedik. Bu kadar da subjektif olmayın .

Ha girmelimiydik suriyeye. Evet hem de dibine kadar. O doğalgaz ve petrol bizden akmalıydı.  Halâ da bizden akmalı. Ama 2012-2013 aralığında girmeliydik. En geç 2014 başında. birilerinin maçası yemediği için alarmdaki tugaylar kışlaya döndü giremedik. Arkasından da rusya ile amerika geldi , ondan sonra nereye gireceksin.  Açtık sınırları. Sonra hendek, sonra kalkışma vs vs.

Bu kadar yakın tarihi de doğru hatırlayalım. Hayat ahaberdeki gibi değil. Mesajı Paylaş

Tartışma çıkartmak istemiyorum ama mesela Suriye de ki tablo şu anda ne olurdu söyleyim. Esat hala iktidarda olurdu Arap baharı zamanında belki bir kaç kimsenin hatırlamadığı kalkışmalar olurdu Esat onları kolayca bastırırdı zaten ilişkilerimiz çok iyiydi o sıralar öyle ama yalan ama doğru devam ederdi Kürt bölgesi olmazdı Mülteciler olmazdı. Libya da ne olurdu. Kaddafi devrilince bizim şimdi tuttuğumuz kesim iktidarda olurdu ama Hafter daha laik daha medeni kesim Mısır ve Türkiye desteği ile ülkede idareyi alırdı Kaddafiye benzer bir rejim devam ederdi aramızda çok iyi olurdu Yunanistan la imzaladıkları kıta sahanlığı hiç gündeme bile gelmezdi. Pakistan ı tabiki desteklerdik ama iki tarafa itidal tavsiye ederek bir destek olurdu böyle donanma filan yollamazdık direk Hindistan a bu derecede tavır almazdık. İhracat 500 milyar dolar olurdu dış sermaye girişi yılda 80 milyar dolar olurdu maaşlar 1200 dolar olurdu vizeler kalkardı. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Milyonlarca insanı sınırda tutmayı nasıl basaracaktık onu da aciklayin bilelim? Katliam? ardindan demokrasi?
Bence de cok onceden girmeliydik,multeci kamplarini orada kurup sureci oyle yonetmeliydik.Agladik resmen neyi bekliyoruz diye,cevabini da 15 temmuz gecesi aldık.Kiminle nereye girecekmisiz dedik sonrasinda.Tarihi bir rezilligin ucundan dönmüşüz dedik. A haber ne diyor siz daha iyi biliyorsunuz belli ki, insanlari kafaniza gore yaftalamayi birakin. Suriye operasyonlarinin 15 temmuzun ardindan gelmesini tesaduf olarak yorumluyorsaniz tartismaya gerek kalmiyor pek. Ben herseyi cok iyi hatirliyorum, Afrin'in çamurlu postali evimde hatira duruyor Mehmet bey.Her istedigimiz olmadi ve hicbir zaman da olmayacak,bir biz yokuz bu çarkın icinde.
 * Putty tartismak icin buradayız, çıkar yani zararı yok.Siyasi yaftalamalara girmeden konusuldugu surece... Mesajı Paylaş

Katliam iç savaş olmayacaktı savaş olmayacaktı Esat eskisi gibi devam edecekti Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 07 Mayıs 2025, 18:18:56Katliam iç savaş olmayacaktı savaş olmayacaktı Esat eskisi gibi devam edecekti

Onu sana yazmadım. Alternatif tarih üretiyorsun, evet olabilirdi, olmasaydı şimdikinden beter olurdu ama bunu bil. Ben seni anlayamıyorum bazen, kendi fikirlerine saplanıp kalmamak iyidir de bu kadar çelişkiye ben yetişemiyorum. Daha geçen kara kaplı defter,baba Esad, kahrol İran diyordun? doğru mu hatırlıyorum? Hafter meselesi ; ne kaybettik ? ben söyleyeyim, şu an Hafter'le aramız gayet iyi, en azından stabil ve bize düşmanlık etmiyorlar. Nereden mi biliyorum, Sudan'a asker göndersin diye BAE'den gelen baskılara dönüp bakmadı, artı olarak bizimle de anlaşma yolunu seçti oradan biliyorum. Su aktı yatağını buldu yani, bizim ne Hafter'le ne de oradaki diğer gruplarla düşmanlıklarımız yok, konjonkturel bir işti, devlet kendine güvendi hamlesini yaptı ve statükoyu koydu, kaybetmedik. Şimdi de her tarafla görüşmeye başladık, biz burada bunları bir çırpıda yazıp geçiyoruz da, bu işlere karar verenler 5 dakikada hamle mi yapıyor sanıyoruz? He bazen olmaz, illa biz istedik diye herşey bizim istediğimiz gibi olmayacak. Sana takıldığım konu, bu işleri ümmetçi duruşa bağlıyor oluşundur. Bu devlet aptal ve tecrübesiz bir devlet değil Putty, heves ettik diye olmuyor bu işler. Mesajı Paylaş

Konu çok çetrefilli daha fazla fikrimi söylemek istemiyorum. Ama Suriye nin şu andaki durumundan ben memnunum kişisel olarak. Ben etrafından dolanabileceğimiz sorunları listeledim ama Suriye konusunda biraz bu mevcut duruma memnun oldum her açıdan. Konu çok derin konuşursam yer yerinden oynar kaldıramazsınız pragmatik olmak gerek biraz beni anlamak için
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Mehmet75 - 07 Mayıs 2025, 17:58:07Düzensiz göçmenleri orayı kendi haline bıraktığımız için yemedik. Tam aksine burnumuzu fazla soktuğumuz ve sonra da desteklediklerimiz kaçarken üstüne sınırlarda açık politika uyguladığımız için yedik. Bu kadar da subjektif olmayın .

Ha girmelimiydik suriyeye. Evet hem de dibine kadar. O doğalgaz ve petrol bizden akmalıydı.  Halâ da bizden akmalı. Ama 2012-2013 aralığında girmeliydik. En geç 2014 başında. birilerinin maçası yemediği için alarmdaki tugaylar kışlaya döndü giremedik. Arkasından da rusya ile amerika geldi , ondan sonra nereye gireceksin.  Açtık sınırları. Sonra hendek, sonra kalkışma vs vs.

Bu kadar yakın tarihi de doğru hatırlayalım. Hayat ahaberdeki gibi değil.

Bu lafın üstüne birşey denmez +1000 Mesajı Paylaş

Denizci benim yazdığıma beğeni attın sonra bana fırça yazana da beğeni atıyon. Bizimi kekliyon anlamadım Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz