KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
91 (44.2%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.3%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (19.4%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.1%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.3%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.8%)

Toplam Oy Verenler: 206

Ben de katılıyorum. TF35000 yapılmadan satamayız ama yapacağız diyorum. Gerçekten de büyük iş ama diğer motor işleri de zordu. Benim mantığım bunca zaman GE motorları başta olmak üzere birçok motor ile haşır neşir olduktan sonra artık TF35000 yapmak çok zor olmamalı bu ülke için. Ben öncelikle bu ülkenin mühendislerine güveniyorum. Sonra da Akşit Bey başta olmak üzere diğer bu işteki yetkili kişilerin açıklamalarına. Endonezya motoru görmeden de ayrıca anlaşma olacağını düşünmüyorum.

Şunu da diyeyim daha önce hazır şeyleri sattık Endonezye'ya. Kaan hadi sizin dedğiniz gibi iptal olsa bile elimizdeki şu anda rüştüsünü ispat etmiş birçok ürün var ve bunların da anlaşmaları yapılmış durumda. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 11 Haziran 2025, 21:18:12Motor ABD'nin ve onun izin verdiği ülkelere satarsınız.

F-16 kullandığı için izin verme ihtimali, F-16 kullanmaya göre daha olasılığı yüksek olacaktır. (Bende biliyorum motor izin gerekli)
Mesajı Paylaş

TF-35000 özelinde konuşalım sadece...

Bu işin ; ihracatı kıskanıyorlar ,sevinemiyorlar,kıskanıyorlar,kalorifer petekçileri rezil oldu vs popülist söylemlerle alakası yok.Her eleştiride de tırnakları çıkarmanın anlamı yok.Düzgünce sohbet ediyoruz burada...

Adamlar KAAN için Mutabakat zaptı ( MoU ) imzaladı tıpkı İspanyolların Hürjet için imzaladığı gibi...Zaten adamlar yerli motorlu isteriz demiş...Bu işin püf noktası motor olacak mı olmayacak mı meselesi...Ben mutlaka olacak diyorum olmazsa bekaa sorununa döner bu iş zaten .

Eleştiren arkadaşlar ;

1-Üretim tarihine ki haklı olarak "yahu daha prototip motor bile yok " ve
2-Üretim kapasitesi-hızının "yahu bizim hava kuvvetleri bile almadan ancak bu kadar KAAN üretilir" noktasıyla eleştiriyorlar

Haksızlar mı , haklılar... Kimse de KAAN'ı ihraç edip para kazanmayın demiyor sadece hedeflerinizde uçmayın-ayağınız yere bassın geçmişteki yılan hikayesine dönen Altay vs projelerden ders alın diyor. diyorlar.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 11 Haziran 2025, 21:39:54TF-35000 özelinde konuşalım sadece...

Bu işin ; ihracatı kıskanıyorlar ,sevinemiyorlar,kıskanıyorlar,kalorifer petekçileri rezil oldu vs popülist söylemlerle alakası yok.Her eleştiride de tırnakları çıkarmanın anlamı yok.Düzgünce sohbet ediyoruz burada...

Adamlar KAAN için Mutabakat zaptı ( MoU ) imzaladı tıpkı İspanyolların Hürjet için imzaladığı gibi...Zaten adamlar yerli motorlu isteriz demiş...Bu işin püf noktası motor olacak mı olmayacak mı meselesi...Ben mutlaka olacak diyorum olmazsa bekaa sorununa döner bu iş zaten .

Eleştiren arkadaşlar ;

2-Üretim kapasitesi-hızının "yahu bizim hava kuvvetleri bile almadan ancak bu kadar KAAN üretilir" noktasıyla eleştiriyorlar

Haksızlar mı , haklılar... Kimse de KAAN'ı ihraç edip para kazanmayın demiyor sadece hedeflerinizde uçmayın-ayağınız yere bassın geçmişteki yılan hikayesine dönen Altay vs projelerden ders alın diyor. diyorlar.

Altay'dan alınan dersler var, dahada dikkatli analiz edilip günümüze uygunlanmalı..
Örnek: TF35000 için hiçbirşey duymuyoruz. Tf35000 için sorulan sorulara da "yasak" tarzında açıklama yapıp, soruyu geçiştiriyorlar. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 11 Haziran 2025, 21:39:54TF-35000 özelinde konuşalım sadece...

Eleştiren arkadaşlar ;

Sayın SERKAN bu iş ortaya ilk çıktığında biz ikimiz şöyle yorum yapmışız;

Alıntı yapılan: mehmet05 - 11 Haziran 2025, 15:01:51
Alıntı yapılan: serkan1976 - 11 Haziran 2025, 13:44:38Tf-35000 yapılmadan hiçbir haberi dikkate almayın...

F-110 motorlu KAAN'ı da hiçbir ülkeye satamazsınız

Şimdiye kadar yaşanan süreçlere göre SSB'nin hukukçuları sözleşmeleri çeşitli durum ve sorumluluklara göre ayarlamış olmalı. Anlaşma muhtemelen çeşitli ihtimaller ve gecikmeleri kapsayacak şekildedir. Zaten Endonezya da muhtemelen finanse eden katılımcı olarak kabul edilip, risklere ve çözüm imkanlarına bu sıfatla ortak olmuştur. yani satış esas unsur olmakla beraber, bunun ötesinde, bir kısım konularda  Know How aktarımı ile  ARGE ve Endonezya ile sınırlı katılım hususlarını da içeren anlaşma olması mantıklısı.   

Yani özetle, en basitinden ayarlanacak bir anlaşma ile TF-35.000 olur, muhtemelen anlaşma uygulanır. TF-35.000 gerçekleşmez ve bir başka mucizevi çözüm bulunmaz ise "öküz ölür ortaklık biter".

Sonuç, çok mu olumsuz acaba ??? Ciddi bir niyet yok ise neden zorlayıcı bir takvim var, bizim mühendis SSB yetkilileri niye bu zorlayıcı takvimi kabul etmiş ?  Mesajı Paylaş

Arkadaşlar açıkça

Bir Baykar yada Asfat gemi ihalesi yada sözleşmesi gibi gerçekçi bulmuyorum

Dikkat edin Baykar rotax ve wescam ile birsürü dünya ülkesine girdi

Asfat ve yerli müteşebbis bir sürü ülkeye korvet, fırkateyn ve lojistik gemisi ihraç etti üstelik yabancı lm2500 veya MTU ile..

Fakat Kaan hiç ete kemiğe bürünmedi

Hadi biriniz cevap verin

Kaan'ın gövde altındaki silah bölmesi f22 gibi mi yoksa su57 gibi mi?

İkisinde benzer blueprintler paylaşıldı ama hangisi belli değil

Dikkat edin kaan'ın süpersonik hızlara uçması ve ulaşması için pt2 ve pt3 de değişiklik olacak

Yani bu örneklerden bile bazı belirsizliklerin ve bazı hamlıkların,değisikliklerin olması gereken  bir projede kim sayı belirterek sipariş geçer yada ne kadar gerçekçi bir düşünün

Yoksa bizler bu tarz itirazlar yaptığımızda

Soba borucusu yada kalorifer petekçisi yada çekemiyen olmuyoruz

Halbuki İtalyan ve Baykar ortaklığına en çok sevinenlerden biriyim mesela...

Ama bu Kaan olayı ülke içi gaz almak...

Hergün bulunan doğalgaz ve petrol haberi gibi ama somut birşey yok

Bu kaan'ın Endonezya haberi benim gözümde öyle Mesajı Paylaş

Hergün bulunan doğalgaz haberi diye bir şey yok ama Denizci abim ya. Gaz falan alındığı yok. Gayet de gerçekçi ve artan oranlarda gaz ve petrol çıkartıyoruz. Bu ayrı bir tartışma konusu ama forumda bu konumuz var. Oraya da bekleriz.

Muhalifliğinizi anlıyorum ve paylaşıyorum. Burada muhalif olduğunuz ise bu ülkenin gençleri oluyor. Çok üzücü bizim açımızdan. 10'a yakın motor yapıldı. Çoğu için benzer şeyler söylendi. Ayrıca savunma sanayisi asla tek başına bir sektör değil. Ülkelerin politik ilişkileri çok belirleyici rol oynuyor teknoloji transferinde. Elbet takılacağımız yerler oluyor ve olmuştur ama orada da İngiltere, Rusya ne bileyim Çin'den bazı şeylerin karşılığında alınmıştır.

Demem o ki ihtiyatlı yaklaşırken, bu ülkenin gençlerinin gururunu kırmayın. Onları üzmeyin. Eleştirilerinizi yapın yine ama bu gençlerin kıymetini bilelim. Mesajı Paylaş

Kaan'da ne kadar değişiklik olacak bilmiyoruz. İlk YF-22 ile F-35 kadar mı, yoksa X-35'den F-35'e kadar mı ? Hangisinin ne kadar değişimi, gelişimini ve talepleri engelledi ki?

Hürjetin'in 1 . prototipi ile 2. prototipi arasında da değişiklikler oldu, ama İspanya ortaklığı değişikliklerden sadece kısa bir süre sonra gerçekleşti.

5. Nesil uçak mı, mevcutta 4 ülkenin somut çalışması var, iki ülke seri üretimde, biri seri üretime yeni başladı, ancak uçaklar gelişimlerine devam ediyor. Ortada 4 tane ülke var, bunlardan Türkiye hariç diğerlerinin 5. nesil bir uçağı pazarlayacağı bile şüpheli. Türkiye ise muhtemelen katılım öneriyor. Artılar ve eksiler, herkes hesabını yapıyordur, siyasi ve ekonomik etkiler de hesaba dahil olabilir mi, belki, hatta kuvvetle muhtemeldir. Ama diğer bir açıdan bakınca, Hürjet onca çabaya rağmen Malezya'da olmadı, Malezya siyasi baskımıza rağmen F/A-50 dedi. Ama İspanya'da prototip Hürjet olmaz diyenlere rağmen diğerlerine golü attı. Herkes kendisine göre hesabını yapıyor demek ki ....  Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SH - 11 Haziran 2025, 23:47:57Hergün bulunan doğalgaz haberi diye bir şey yok ama Denizci abim ya. Gaz falan alındığı yok. Gayet de gerçekçi ve artan oranlarda gaz ve petrol çıkartıyoruz. Bu ayrı bir tartışma konusu ama forumda bu konumuz var. Oraya da bekleriz.

Muhalifliğinizi anlıyorum ve paylaşıyorum. Burada muhalif olduğunuz ise bu ülkenin gençleri oluyor. Çok üzücü bizim açımızdan. 10'a yakın motor yapıldı. Çoğu için benzer şeyler söylendi. Ayrıca savunma sanayisi asla tek başına bir sektör değil. Ülkelerin politik ilişkileri çok belirleyici rol oynuyor teknoloji transferinde. Elbet takılacağımız yerler oluyor ve olmuştur ama orada da İngiltere, Rusya ne bileyim Çin'den bazı şeylerin karşılığında alınmıştır.

Demem o ki ihtiyatlı yaklaşırken, bu ülkenin gençlerinin gururunu kırmayın. Onları üzmeyin. Eleştirilerinizi yapın yine ama bu gençlerin kıymetini bilelim.

Sn.SH

Tam tersi amacım bu ülkenin gençlerini sorgulayıcı,analitik yaklaşan,analizci,sorular sorup cevaplayarak,arıştırmacı,uyanık,zeki bireyler olarak yetişmesini özgüvenli olmalarını canıgönülden istiyorum...

Biraz şüpheci olun

Yoksa biz çok kandırıldık

F16 üretiyoruz sandık montaj sanayi çıktı.

Gümrük birliği imzalandı ab'ye giriyoruz dediler,hayatımızın kazığını yedik ve ab üyesi vesaire de olmadık...

Sizde şu an hevesle haberlere ve olaylara sevinçle yaklaşıyorsunuz ama gerçekleşmeyince yada yalan olduğu ortaya çıkan olaylarda büyük hayal kırıklığı ve hezeyana uğrayacaksınız.....

Bunun sonrası bizim gibi öğretilen değerlere hakaret yada isyan bayrağı açacaksınız benden söylemesi

Gaz almak derken ben onu mecazi anlamda söyledim ,toplumun gazını almak erbabında.

Ayrıca ben gençlerin hevesini kırıyorsam yada onurunu kırıyorsam özür dilerim hemde binlerce kez
Eyer öyleyse affedin eşşeklik ettim.(tüm gençlere sözüm) Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 12 Haziran 2025, 01:17:29F16 üretiyoruz sandık montaj sanayi çıktı.

Parasını ödemeden(tüm ödemeden bahsetmiyorum) F16 ve uçak üretimi hakkında bilgi ve bir şirket oluştu. Bunları göze alarak "kandırıldık" dememelisin Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz