Hukuken fazlasıyla karışık bir konu, pek öyle sayılmaz. Yüklenici işin uzmanı sayıldığından malzeme uygunluğu konusunda uyarma yükümlülüğünü yerine getirmezse sorumluluk yüklenici üzerinde kalır. Ancak işi veren işin asıl uzmanı olan kişi olup, yükleniciyi sadece parça üretimi için kullanıyorsa yükleniciyi sorumlu tutmak dürüstlüğe aykırı olacaktır. Ancak her ihtimale karşın bu tip hususları sözleşmeye koymak, sorumsuzluk anlaşması yapmak faydalı olacaktır.
Üretici malzeme farkından dolayı tabi ki uyarır.
Ama malzemenin farklı olduğunu fark ettiğinde. Mesela AISI 304 sac malzemeden parçalar üreteceksiniz. Malzemeyi de müşteri sağlayacak. Müşteri bu iş için S235 sac gönderdiğinde fark edersin. Biri paslanmaz, diğeri değil. 304 yerine 304L gönderirse fark edemeyebilirsin.
Üretim sırasında fark edilemiyorsa zaten bir şey yapmaz. Hiçbir üretici, eğer sözleşmede bu konuyla ilgili özel bir madde yoksa, kullanılmak üzere kendisine verilen malzemeyi analiz etmez! Bu Japonya'da da böyle ABD'de de... Bana bu iş için bu malzeme verildi. Ben de onu kullandım der geçer.