Bu söylediklerinize bende katılıyorum. Ancak bir kaç çekincem var.
TFX, 2030’ların başında tam istediğimiz gibi bir “Stealth” uçak olur. O güne kadar F35’e eklenecek olan teknolojilere bir bakarsak:
1. Motoru, değişken By-Pass özellikli, 45000lbf üzerinde itki üreten ve ısıl problemi olmayan bir motor olacak. Tüm kompresör kademelerinde Blisk teknolojisi uygulayan ve türbin giriş ısısı çok daha düşük olan bir motor geliştiriyor GE (XA100). Bu motorun çok daha az yakıt yakmasıyla daha uzun menzili olacak olan uçak, şu anda yaşadığı problemlerin hiçbirini yaşamayacak. Değişken By-Pass motoruyla düşük irtifalarda çok yüksek itkiyi çok çabuk üretecek bu motor ile çok kıvrak ve hareketli bir uçak olacak. Yüksek irtifa performansı da, aynı motor sayesinde çok daha artacak.
2. Sensörler: Dev burnunda taşıyacağı 1620 modüllü GaN bazlı Aesa radarıyla 100’lerce km uzaktaki düşman uçaklarının elektronik devrelerini işlev görmez hale getirebilecek bir uçak olacak. Yeni bir DIRCM (Directional InfraRed Counter Measure) kendisini koruma sistemi geliştiriliyor IR başlıklı füzelere karşı. Aynı şekilde Laser kendini koruma sistemi olacak yeni nesil F35’de. Yepyeni bir DAS (Distributed Aperture System) ile mücehhez olacak yeni uçak. Bilgisayar hafıza hacmi birkaç katına çıkacak yeni uçakta. Yazılım yenilenecek. Panoramik kockpit ekranı olacak. Toplamda 75 yeni iyileştirme uygulanacak uçağa.
TFX’in uçmaya başladığı sıralar F35’de bu evsafta bir uçak olacak. Unutmayalım ki ABD bu uçağı 2070’lere kadar kullanılabilecek olarak üretiyor. O bakımdan bizimkilerin “F35’den daha iyi “ olacak lafını biraz dikkatli kullanmamız gerekli derim. Şu anki F35’den daha iyi olacak dersek yanılmayız.
Bu dediklerinizin export modelinde bize verileceğini düşünmek çok iyimserlik olur hocam. Muhtemelen biliyorsunuzdur. Malum, bizim için üretip de bize vermedikleri F-35'leri ancak belirli modifikasyonlardan sonra kendi filolarına katmışlardı.
Ben şöyle düşünüyorum;
Zamanında bize Predatorları verselerdi, bugün Ankalardan, Aksungurlardan, Akıncılardan, Tb-2'lerden, Kızıl Elmalardan, bunların İtalyaya, Polonyaya ihracından bahsedemezdik.
Harpoon'ları tane tane sayılı vermeselerdi, bugün Atmaca'dan, Çakırdan bahsedemezdik.
Javelinleri verselerdi, Kara Ok'dan bahsedemezdik.
Patriotları verselerdi, bugün Siperden, Hisardan, Sungurdan bahsedemezdik.
Amraamları tane tane gönülsüz vermeselerdi, Gökdoğandan, Bozdoğandan, Gökhandan bahsedemezdik.
Cobra'ları istediğimiz şartlarda verselerdi, bugün Atak'dan, Atak-2'den bahsedemezdik.
F-35'i verselerdi, muhtemelen MMU'yu rüyamızda görürdük. Çünkü çok büyük ihtimal, F-35 alabilmenin rehavetiyle MMU projesi ya çok yavaş ilerlerdi, ya da "bu kadar para harcamayalım zaten F-35 var" denilip rafa kaldırılırdı.
Altını çizerek söylüyorum. Hangi yönetim gelirse gelsin, F-35 ne kadar iyi uçak olursa olsun, alımına bugün de karşıyım, yarın da karşı olacağım. Çünkü F-35'i almak bizi olsa olsa tembelliğe iterek savunma sanayiine çok büyük bir darbe olacaktır. Yeter ki yerli ve milli olsun. Birgün olur elbet MMU'da gelişir.