Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ/TEI tarafından geliştirilen Gökbey Genel Maksat Helikopterine güç verecek TS1400 turboşaft motorunun testini gerçekleştirdi.
TEI tarafından geliştirilen ve Yerli Kara Şahin Helikopterinde kullanılacak T700 Helikopter Motoru Test Bremzesi Açılış Törenine katılan Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, söz konusu test bremzesinin, “Yerli Kara Şahin Helikopterleri”nde kullanılacak turboşaft motorlarının test edilmesine imkan tanıyacağını kaydetti.
TEI’nin söz konusu bremzeyle Türkiye’de ilk defa T700 motorlarının üretim testlerinin yapılabileceğini anlatan Varank, şöyle konuştu:
“Az önce testini gerçekleştirdiğimiz ilk milli helikopter motorumuz TS1400 ise Sayın Cumhurbaşkanımızın ismini koyduğu Gökbey’e güç verecek. Tamamı TEI mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen TS1400 turboşaft motoru, dışa bağımlılıktan kurtulmamız için atılan çok önemli bir adımdır. Savunma Sanayii Başkanlığımızın himayesinde ve finansal desteğiyle yürütülmekte olan TS1400 Motor Geliştirme Projesi ile ülkemize sadece ilk yerli helikopter motorunu kazandırmakla kalmayacağız. Bu süreçte, tasarım, üretim, test ve malzeme veri tabanı altyapılarını da ülkemize kazandırmış olacağız.
Bugün, yerinde gözlemlediğim TEI’nin dünya standartlarındaki imalat ve tasarım yetkinlikleri sayesinde hepimizin gurur duyacağı motorumuz ortaya çıkacaktır. Ayrıca bu motorun turbojet ve turboprop versiyonları şu an geliştirilmekte olan milli kabiliyetlerimiz açısından önemli farklı platformlara güç verecek.”
Hedef tam bağımsız savunma sanayii
Bakan Varank, TEI’nin 34 yılda geldiği noktanın, hem ekonomiye sunduğu katma değer hem de stratejik öncelikleri karşılaması açısından göz kamaştırıcı ve örnek nitelikte olduğunu vurguladı.
Dünyadaki her iki uçaktan en az birinin, TEI parçalarıyla uçtuğunu vurgulayan Varank, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin daha çok TEI’ye ihtiyacı var. Biz de buradan hareketle ‘milli teknoloji, güçlü sanayi’ diyerek yola çıktık. Sanayimizin tüm alt sektörlerinde, tıpkı savunma ve havacılıkta başardığımız gibi ülkemizin teknoloji yeteneğini yükselterek, yerlileşmeyi daha üst seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz. Biliyorsunuz savunma sanayimizde yerlilik oranı yüzde 65’ler düzeyinde. 16 senede, savunma sektöründe 700 yerli patent başvurusu yapıldı. Bunun yüzde 63’ü sadece son 5 yılda gerçekleşti.
Savunmada yerlileşme alanındaki tüm çabalarımız, Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığımız vizyonla şekillendi. Amacımız uluslararası savunma sanayi üreticilerine taşeronluk yapmak değil, tam bağımsız Türk savunma sanayini oluşturmaktır. Stratejiden, özgün tasarıma, altyapı kurulumundan, teknoloji geliştirmeye, nihai üründen ticarileşmeye kadar her aşamada bize teknolojik üstünlük kazandıracak projeler için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.
http://defenceandtechnology.com/2019/01/04/bakan-varank-gokbeyin-motorunu-atesledi/