Milli Gemisavar Füze Projesi (ATMACA)

Başlatan AVCI, 01 Mayıs 2010, 14:26:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Denizci16 - 19 Mart 2025, 02:53:11denizaltından atılan atmaca 50 km kapsül ile hareket edip

TV programında milletin önünde saçmalayarak milleti kandırmaktan utanmıyor mu. Askeri savunma forumunda bu saçmalığı görmek bile utanç verici.
Mesajı Paylaş

Aslında konuşan salatalığın zırvası için birşey yazmayacaktım ama madem konuya daldık ben de birşeyler ilave edeyim.
Atmaca'nın içine konduğu kapsül bizim denizaltılarda kullandığımız ağır Mark MK-48 veya DM2A4 torpidolarının boyutlarında, bu aletler denizaltında her nekadar  40-50 kmyi bulan bir menzillere sahip olsalar da  ancak  80-90 km/h lik bir hıza sahipler.
Bu da benzer nitelikte bir kovanın ateşlenmesinden itibaren en az yarım saatlik bir süreyi denizin altında  giderken kaybetmek demek, hareketli bir deniz hedefine atılması durumunda kmlerce sapma olacağı için füze aktif olarak uçuşa geçince sonra çok ciddi rota içi düzeltme yapılmalı,  bu da füzenin gizliliğini ortadan kaldıran veri bağı bağlantısı kurulması gerektiriyor. Daha uçuşunun başında füzeyi belli etmek ne fayda sağlar ?
Böylesi bir alet ancak sabit kara hedefine atılması durumunda belki iş görebilir. Bu durumda ise şu handikap ortaya çıkıyor, kovanın 50 km gidebilmesi demek kendi güdüm sisteminin ve gerekli batarya miktarının kovana uydurulmasını gerektirir, içindeki füzenin boyutları belli , hepsini bir torpil boyutuna sığdırmak ciddi mühendislik çalışmayı, beraberinde tabii ki üretim masraflarının katlanması anlamı taşır. Bunun yerine uzun menzilli bir füze üretmek çok daha maliyet etkin olacaktır.
Denizin altında gidilecek bir ekstra 50 km'nin taktiksel açıdan bir anlamı zaten yok. Mesajı Paylaş

Tam ben sn.marmara'nın serzenişten sonra diyecektim ki...

Sn.Delku sorgulamıs ve cevaplamış benden ona bir beyeni gelir.

Tam diyecektim nasıl bir kapsül yapmışız ki içine füze,pervane motoru,bu motor için gereken batarya, seyrüsefer sistemi ve güdümü sığdırabilmişler diye sorucaktım ki hepsinin cevabını vermiş.

Hayır bu kadar abartmasına gerek yok.bilenler yada hatırlayanlar Deniz Kuvvetlerinde olan sub harpoon'un 130 km menzili olduğunu bunun atmaca ile 250-300 km'ye çıktığını bunun bile denizaltılarımızın öldürücülüğünü arttırdığını ve hayatta kalma şansını arttırdığını söylese bu bile yeter ama

İlla abartacağız ya.

Mesajı Paylaş

Yıllar önce Savunma ve Havacılık dergisinde bir paragrafcık bu proje bahsi geçmişti denizaltıdan uzaklaşıp su üstüne öyle çıkacak böylece denizaltının yeri belli olmayacak denmişti. Bizlerde tabi hobisi gelişmiş insanların burada o haberi anımsadık aramızda konuştuk olur dedik olmaz dedik aradan çok zaman geçti proje değişir filan dedik. Kardeş sitedede benzer şeyler doğal olarak konuşuldu filan. Bu adamda bizim gibi her gün forumları tarıyor kendi kaynakları filan olan bir adam değil senden benden duyduğunu ilk programda süsleyip anlatıyor. Ama hobisi yetmiyor düzgün aktarmaya yada güzellemeyi süslemeyi seviyor işine geliyo. Demek istediğim vallahi aramızdan birisi o şahız ama ilmi zayıf yoksa Orko Robust HDS de aramızdan birileri onda ilginç bir şey yok. Bu adamın farkı ilmi gevşek. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Atmaca'nın bilinmeyen yönleri sn.Hakan Kılınçla. Mesajı Paylaş

Koyduğun video da MTCR kısıtlaması demiş ben deyince itiraz ediyordun Denizci Mesajı Paylaş

Önce bir izleyeyim sonra konuşurum Mesajı Paylaş

Sn putty Evet sn hakan kılınç'ı dinledim ilkbaş mtcr'den bahsetmiş.

Dikkatini konuşmada birşey çektimi 300 km ve üzeri menzillere ulaşan balistik füze ve seyir füzelerinde komponent kısıtlamaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz demiş burda yanlışlık yok.

Peki aynı sn.hakan Kılınç 300 km ve üzeri füze geliştiremezsiniz demiş mi?

-Hayır

561 km tayfun
400 km+Atmaca

İle biz mtcr'yi çoktan deldik.

peki neden ambargo yok ,dur ben size söyleyeyim sn.putty demekki bu füzelerde tüm komponentler yerli veya henüz yabancı bir komponent varsa yabancı ülkeler bilmiyorlar ki ambargo yok.... ki bilmeme imkanları yok sattığı komponent ile ne yapılıp ne yapılmayacağını bilirler.

Bak atmaca trı40 motoru ile 220-250 km iken ktj3200 ile 250+km ktj3700 ile 400 km+

Peki bu vb. Komponentleri milli ve yerlileştirdikçe kim ne diyebilir?

Yani illa birşey duyunca kendine kerticen demi 😁😎 Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz