Bu proje ile Pakistan savaş uçağı üreten ülkeler safına katılacak gibi.Her ne kadar daha çok uzun yolu olsada ellerinden geldiğince buna çaba harcıyorlar.Milli aviyonik üretmeleri konusunda ortak çalışmalar yapılabilir aslında.Görev bilgisayarı,radar,habeleşme sistemleri,EH sistemleri konularında belli bir yetkinliği olan Türk sanayisi hem destek olup hemde gelişimini sürdürebilir.Aslında yerli jet eğitim uçağı projesine başlamanın tam zamanı şu sıra,hazır bir rüzgar yakalanmışken bundan faydalanmak gerekir.
Pakistan, ulusal muharip uçağı JF-17 Thunder tipi muharebe uçağının aviyoniklerinin yerli tesislerde üretimine yönelik programını Mayıs sonunda başlattı.
Şu tarihe kadar Pakistan‘ın ulusal muharip uçağı JF-17 için aviyoniklerin büyük çoğunluğu -başta Selex Galileo‘ya ait Mirage III ve F-7P Fishbed uçaklarında da kullanılan radarlar olmak üzere- yabancı firmalara ait olup, lisans altında yine Pakistan‘da üretilmişti ancak yeni düzenleme bu durumu değiştirecek gibi gözüküyor. Pakistan, kendi geliştirdiği aviyoniklerin üretimine böylelikle başlamış oldu.
28 Mayıs’ta yapılan törende konuşan PAC programının başkanı Ferhat Hüseyin Han, yeni üretim programının kapsamının tüm JF-17 ihtiyaçlarını kapsayacağını söyledi.
Uzmanlar ilk etapta Başüstü Saydam Ekranlar ve Silah / Görev Yönetim Bilgisayarının yerli kaynaklarca üretilebileceğine inanıyor çünkü Pakistan‘ın, 1960′larda F-104 jetleri için radar homing sistemi, GEC 956 Başüstü Göstergeleri için IRST podu, göstergelerin bazı modifikasyonları ve 90′larda F-7P’ler için Başüstü Gösterge Nişanlama Bilgisayarı (HUDWAC: HUD Weapon Aiming Computer) olmak üzere bu gibi konularda tecrübesi mevcut. Ancak Pakistan bugüne dek kendi başına bir aviyonik tasarımı ve üretimi yapmadı.
Çin ve Pakistan‘ın müştereken geliştirdiği FC-1/JF-17 uçağından Çin 250 adet (FC-1), Pakistan ise 136’sını doğrudan ülkede üretmek üzere toplam 150 adet JF-17 tedarik etmeyi planlıyor. Pakistan‘ın şimdiye dek kesinleşen sipariş sayısı 16 olup, Azerbaycan (26) ve Zimbabve (12) de uçağın üçüncü ülke müşterileri arasında.
http://www.savunmasanayi.net/pakistan-yerli-aviyoniklere-basladi/pakistan-yerli-aviyoniklere-basladi/