Sn Battlestar,
Elimizde hem trg 300 hem de trg 230 var. Bunları bir şekilde uçaklardan atabilirsek yer çekimini yenmek için çaba sarfetmeyecekleri için yakıttan tasarrufla çok daha uzağa , daha çok patlayıcı ile daha hızlı olarak gidebilirler. İsrail bunları 1.3 mach hızla giden uçaklardan atıyor diye okumuştum bir yerde. Bu hızla atılan füze çok rahat 4.5+ mach hızlarda uçar. Hatta füzenin menzilinden biraz feragat edilirse bu hızla terminal safhada hedefi vurur. Bu hızla gelen füzeyi durdurmak ta biraz zor olur herhalde.
Bunlar çok ucuz topçu roketleri esaslı füzeler. Başlıkları değişince fiyatları artar belki ama hiç bir zaman bir milyon dolarlık Som ya da Atmaca gibi pahalı olmazlar. İkişer üçer gemilere atılsalar kesin sonuç alırlar.
Sadece 10 km fazla menzile ulaşmaları mantıklı değil. Bir füzenin en çok yakıt harcadığı yer apogee noktasına kadar yoğun hava tabakasını geçerek çıkabilmek için uğraştığı ilk kademededir. 10000m den yüksek hızda uçan uçaktan atılan füze en az iki katı mesafeye gider. 120 km menzilli trg300 , 200km+ menzili rahat görür. Ancak hedefi 4.5 mach la vurayım derseniz o zaman 130-150 km gibi bir menzil olabilir.
Savaş uçağından atılmada oluşacak menzil avantajında iki farklı değişken var. Atıcı platform irtifası ve hızı. İrtifa için maks 40.000 feet yani 12.000 km civarı irtifa demektir. Zaten 120 km için füze maks 30 km'ye yükseliyor. Her 40 km için 10 km irtifa demektir. Yani füzenin menzili maks. 160 km olacaktır.
Gelelim hız konusuna evet füzenin mach 0.9'da bırakılması kağıt üstünde etki eder gibi geliyor. Ancak şöyle bir durum var. Mühimmat direk lançerden çıkmıyor ilk olarak bırakılıyor ve biraz alçalıyor. O süreçte hızında biraz yavaşlama oluyordur. Daha sonra motorunu açıp yatay olan uçuş profilini dikeye çeviriyor yine bir ivme kaybı olacaktır. Totalde etkisi nedir bilemiyeceğim.
Ancak şöyle bir durum var. Biz ne dedik 10 km civarı daha fazla yükselecek. Ancak şöyle baktığınızda yerdende 40 km'ye yükselen füzeler 30 km'ye yükselen füzelerden daha fazla hıza sahip. oda en az mach 1 fazladan hız olması lazım. Yani fark eden bir şey olmuyor olabilir.
Üstat, yanlış düşünüyorsunuz!
Deniz seviyesindeki hava yoğunluğu 20000ft deki hava yoğunluğunun iki katı, 40000ft deki hava yoğunluğunun da 4 katıdır. 40000 ft de atılan füzenin 90-1000000 ft’e çıkmak için harcayacağı güç yerden atıldığına göre çoook daha azdır. Sonra en az 1 mach’a yakın hızla bırakılmaktadır. Füzeler en çok yakıtı ilk ateşleme süresince yerçekimini ve yoğun hava sürtünmesini yenmek için harcarlar. Normal karşılaştırmalı aritmetik hesabı tutmaz bu durumlarda.
Rusların havadan attıkları füzelerle yerden attıkları füzelerin menzilleri arasında 2 hatta 3 kattan daha fazla fark var.
Çok yüksek hızlarda vuruş yapacağı için , bu tip füzelerde fazla patlayıcı taşınmasına gerek olmadığından füze yakıt miktarı çok daha fazladır. Bu da Menzile yansır.
Uçaktan bırakılıp motorunu ateşledikten sonra hiç bir zaman “ivme“ kaybetmez bu füze. Max hızına ve apogee yüksekliğe ulaştıktan sonra “İvme“ sıfır olur. Ama max hızında seyahat eder. Sonra hedefe düşüşe geçtiğinde Eksi ivmeyle hız kaybı yaşayabilir. (Unutmayın ivme , kitlenin her saniyede ek olarak kazandığı Hız miktarıdır.)
Alıntı:
The Israeli air force operates a wide range of conventional guided air-to-surface munitions. But none are supersonic. And it’s likely none can match Rampage’s range. “The whole point of this missile is that it can hit targets within standoff ranges,” Haimovich said.
While IAI didn’t specify the new weapon’s reach, a similar but larger Russian weapon reportedly can strike targets as far as 1,200 miles away. It’s reasonable to assume Rampage can travel hundreds of miles.
Yüzlerce mil Menzil dendiğine göre en muhafazakar rakamla 250 -300 mil desek, 400-500 km konuşuluyor.
Zaten füzenin satış müdürü Amit Haimovich bu füzenin s300’lerin menziline girmeden stand off bir silah olarak kullanılacağını yazmış.
Bizim elimizde bu silahın aynısını yapabilecek beceri hazır. Neden bu güne kadar uygulamaya geçilmez anlamak zor.
Saygılar!