"Sinop'ta nükleer santral Kasım'a kadar netleşecek"
HABERTURK.COM Genel Yayın Yönetmeni Gülin Yıldırımkaya bildiriyor...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması
planlanan nükleer santralle ilgili olarak 5-6 konuda pürüzlerin kaldığını,
bu işin uzun bir süreci kapsadığını ve bütün detayların kasım ayına kadar
netleşmiş olacağını kaydetti.
Yıldız, Güney Koreli muhataplarıyla sürdürdükleri müzakerelerle beş-altı konuda pürüzlerin devam ettiğini anlattı. Nükleer santraldeki ortaklık yapısı, 20 milyar dolarlık finansman, olası bir kazada risklerin paylaşımı gibi bazı konuların hala netleştirilmeye çalışıldığını kaydeden Yıldız, nükleerin 515 bin parçası olan bir iş olduğunu ve "maalesef Türkiye'nin bu işi bilmediğini" söyledi. Yıldız, önceki hükümetler dönemindeki en kötü teklifin dahi değerlendirilmiş olması halinde Türkiye'nin bugün yüzde 40 daha kârlı olacağını ancak nükleer sürecinde çok geç kalındığını söyledi.
Güney Kore'nin nükleer enerji konusunda oldukça tecrübeli olduğunu anlatan Yıldız, Sinop'takinin inşa edecekleri 27. santral olacağını ifade etti.
Nükleerin ayrı bir teknolojisi olduğunu söyleyerek file benzeten Yıldız, filin ince bir yolda yürüyeceğini ve zaman zaman kırıp dökebileceğini ifade etti. Bakan Yıldız, "Geceğe kötü bir miras bırakmamak için görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Sinop'ta kurulacak nükleer enerji santrali için Türkiye ve Güney Kore arasında anlaşma imzalandı. İki ülkenin enerji bakanları arasında imzalanan anlaşmanın ardından Güney Koreli teknik heyet Türkiye'ye geliyor. Ekip, 4 ay boyunca Sinop'ta fizibilite çalışması yapacak.
Nükleer santral için hükümetlerarası protokol ise Kasım ayında gerçekleşecek G 20 zirvesinde imzalanacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül anlaşmaya ilişkin bilgi verirken, nükleer enerjinin Türkiye için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.
Bu sabah Seul'de işadamları ile biraraya gelen Gül, Güney Koreli yatırımcıları Türkiye'ye davet ederken, hiçbir bürokratik engelle karşılaşmayacaklarına söz verdi. İki ülke arasındaki dostluğun ticarete yansımadığını belirten Gül çarpıcı rakamlar ortaya koydu.
Ayrıca Abdullah Gül de Güney Kore'nin 2.5 milyar dolarlık helikopter alımını Türkiye'den yapılmasını istediği de belirtiliyor.
Buna göre, Türkiye ve Güney Kore arasında yıllık 3 milyar dolar ticaret hacmi var ancak bu rakamın yüzde 93'ü Koreli firmaların Türkiye'ye sattıkları ürünlerden oluşuyor.
Yıllık 300 milyar doların üzerinde ithalatı olan Güney Kore'nin başka ülkelerden satın aldığı birçok ürünü Türkiye'nin satabileceğini belirten Gül, yatırımcıları da davet ettiği konuşmasında yerli-yabancı ayırımı yapılmaksızın uygun yatırım ortamı bulunduğunu kaydetti.
Gül ayrıca müteahhitlik sektöründe işbirliği de yapılabileceğini söyledi.