FEWS elektronik harp sistemiymiş. Bu alındıdaki Özgür suiti terminolojisini kokpit düzeni olarak farz ederek fikrimi şekillendireceğim. Alıntıdaki özet ile her iki Özgür modernizasyonunda görev bilgisayarına bir gönderme yok demektir. Bu çok önemli bir detay. Bizim için özgür modernizasyonu esas itibarı ile görev bilgisayarının yerli olması idi. Özgür projesine özgürlük veren de zaten bu bilgisayardı
Bu çıkarım ile proje hakkında kendi yorumumu yapacağım zira neredeyse özgür projesinde sil baştan denecek kadar çok önemli bir yeni durum ile karşı karşıya olma ihtimali görüyorum.
Bu Twit eklentisinde Özgür 1 ve Özgür 2 olarak iki kısım yerlileştirme görülüyor. Her iki Özgür modernizasyonunda yerli görev bilgisayarı görünmüyor. Görev bilgisayarını yazmaya ne gerek var o zaten işin temeli gibi bir izahta getiremeyiz. Bu projenin medarı iftiharı üstüne her şeyin çatıldığı temel bu bilgisayar ve onda koşan yerli görev yazılımı. Bu yüzden en tepede üstüne basıla basıla yerli görev bilgisayarı ifade edilmeliydi.
Buradan şu ihtimali düşünüyorum. ABD ile pazarlıklar neticesinde ABD Özgür projesine yerli görev bilgisayarı ile izin vermedi onun yerine bir idare eder çözüm olarak yerli uçak elektroniklerine ve yerli silahların ABD yazılımına tanıtılmasına izin vermiş olabilir. Bu çok kabul edilemez bir seçenek bence olmaz zaten yerli uçaklar üzerine hayallerimizi kurguladık geçiş dönemi ara çözümler işe yarıyorsa sorun olmaz. ABD'nin yerli görev bilgisayarına olumsuz karşılık vermesi de çok beklenilir bir ihtimal doğrusu çünkü bu istek gerçekten de özgürlüktür uçağı nerdeyse tamamen ABD hakimiyetinden kopartmaktır. ABD bu özgürlüğü bir kere F16 için İsrail e verdi bir daha pişman olmuş olmalı istediklerinde vermedi. Bu alıntıda Özgür Suiti ifadesi var ben ordan görev bilgisayarını anlamadım kokpit deki ekranları yeni düzeni anladım. Bu terminolojide belki yanılıyor olabilirim belki Özgür Suiti görev bilgisayarını içeriyor olabilir o zaman yazdıklarımın hiç birisinin anlamı kalmaz.
Sonuç olarak bu bizim yıllardır konuştuğumuz Özgür projesi ile alakası olmayan görev bilgisayarsız modernizasyon olabilir. Bunu konuşmak lazım aramızda zira bu detay yıllardır konuşulan Özgür ile maksadı ile de temelden zıt farklı bir durum.