Milli Gemisavar Füze Projesi (ATMACA)

Başlatan AVCI, 01 Mayıs 2010, 14:26:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Denizci16 - 20 Nisan 2025, 21:28:27
Alıntı yapılan: marmara - 20 Nisan 2025, 21:14:12Havadan atılan gemisavar füzesi ses üstü veya altı uçsun farketmez füzeye booster takılmasına gerek yok.

Saatte 600km uçan jet 2-3.3mach hız ile uçan gemisavar Kh-31AD atabilir.


Peki bunun gemi konuşlusu veya karakonuşlusu için aynı şeyi söyleyebilir miyiz?

Hayır, bu füzenin kara veya gemi konuşlu modeli yok.
Gemi veya kara konuşlu herhangi ses üstü veya altı uçan gemiavar için arkasına yaklaşık 1m uzunluğunda booster eklenir fırlatılır. Ağırlık veya boyut hava modeli gibi kritik öneme sahip değil. Mesajı Paylaş

http://en.m.wikipedia.org/wiki/P-800_Oniks

Bu p800 oniks veya yakhount veyahut brahmos

Hem boosterlı hem havadan,karadan ve deniz yüzeyinden ve denizaltından atılabiliyor ve havadan atılan versiyon bile boosterlı ve 3000 kg lık füze

Böyle birşey yapacaksak yapmayalım
Ne ona göre uçak ne dikey fırlatıcı ne torpido kovanı(533 veya 655) farkı gibi sebeplerden dolayı bize gelmez

Çünkü bizde su30,35 gibi uçak ve 655 mm lik denizaltı torpido kovanı yok artı 8-9 metrelik füzeyi dikey atıcıdan atabilir miyiz meçhul?

Aslında bu füzeyi sormak istedim sn.marmara ramjet olarak Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Mehmet75 - 20 Nisan 2025, 19:48:07Gemiden atılırken katı yakıtlı fırlatma roketi ve yakıtı var. Uçaktan atılacak şekilde yaparken herhalde o parçayı koymazlar ve hafifler.


Füzenin kesin kinematiklerini bilmeden konuşmak yanlış olur. Bazı Ramjet motorlar 1 Mach hızın altında da operasyonel olabiliyorlar. Ancak genel olarak, 1 Mach hızın üzerine çıkaracak bir booster kademesi gerekiyor tüm ramjetlerde. Uçaktan atıldığında da ramjet'in randımanlı çalışabilmesi için minimum bir hız gerekeceğinden, booster kullanılması gerekebilir. Mesajı Paylaş

#603
RamJet su üstü saldırı füzesinin Türkiye de çalışıldığını tahmin etmek için bir haber paylaşılmasına bence gerek bile yok. Kesinlikle bu proje şu anda takvime girmiştir. Ama çok muhtemel olarak ramjet motor projesi için seçilen ilk ürünler olan hava mühimmatlarındaki başarı sonrasına durum toparlaması ile bu füze projesi hızlanacaktır. Su üstü saldırı füzesi olmama olasılığı sıfır benim için. Türkiye'nin mottosu "Amarika'da olan her şeyi yapacağız" bunu unutmayın. Bu yüzden acaba bu proje var mıdır yok mudur demek çok gereksizdir. Sadece takvimdeki yeri nerededir onu bilemeyiz ama akıl yürüterek onu da az çok tahmin ederiz.

Su üstü saldırı kabiliyetinde subsonik Atmaca dan daha iyisi için sadece Ramjet beklemekte doğru değil. Çok muhtemel şu anda zaten balistik füzeler ile zaten ses üstü hızlarda saldırı seçeneklerine ulaşılmıştır veya ramjet takviminden çok daha erken tarihlerde bu yeteneğe sahip olunacaktır bu kesindir. Belki MMW olur IIR olur yada daha yaratıcı yollar olur. Balistik füze ile bu kabiliyeti yakalamak Ramjet in önünde olması daha olası olan bir kabiliyet ama bir çok açıdan Ramjet den daha kahredici bir kabiliyettir.
Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

#604
Alıntı YapGaliba meteor füzesinden bahsederken uçak yavaş yada subsonic hızlarda bile uçsa ramjet bünyesinde ramjet yakıtını kullanmadan önce ramjet'i çalışma başlangıç hızı olan 1 mach'e çıkarcak olan yakıt haznesinin duvarına serpiştirilmiş jel şeklinde bir yakıttan bahsetmişti
Sn Denizci,
Meteor füzesi de havadan atılıyor. Ramjetin randımanlı çalışması için katıyakıtlı booster kademesi var. Ancak booster için kullandığı katı yakıtı, yanma odasının içinde tutuyor. Diğer konvansiyonel füzeler gibi işi bitince gövdeden ayrılan bir booster kademesi değil bu.
Bu yakıtı yakarak Ramjet motorunu 1 Mach'ın üzerine çıkarıyor. Bu yakıt bittiğinde de, yanma odasının çeperlerine yapıştırılmış olan ramjet katı yakıtını katman katman, hava jeti ile istenilen miktarda sıyırarak füzenin hızını ayarlayabiliyor.

Brahmos'un ramjeti sıvı/jel yakıtla çalışır. Brahmos füzesini incelerseniz göreceksiniz önce katı yakıtlı konvansiyonel booster ile 1 Mach üzerine çıkar füze. Daha sonra Ramjet devreye girer.
Hintliler Brahmos NG füzesine kendi geliştirdikleri booster ve başlık ile yakıtı uygulayarak 3 tonluk füzeyi 1.3 tona ve 6m boya indiriyorlar. Önümüzdeki sene devreye alacaklar bu yeni füzeyi. Bunda da booster var. Bu şekilde hem havadan hemde denizaltından kapsülle atış için daha uygun bir platform ortaya çıkarıyorlar. Mesajı Paylaş

Rus ramjet motorlu füzelerin büyük olmasının ana sebeplerinden biri de bu füzelerin daha büyük bir arayıcı başlık ihtiyacı göstermesi olabilir. O hızda gerekli manevraları yapabilmek için hedefi çok daha önceden görmeleri gerekebilecektir. Tabi yeni nesil AESA güdüm başlıkları bu hususta önemli değişiklikler getirebilir.

Bu noktada Rusların uçak gemileri için geliştirdikleri bir anti gemi füzesi vardı. Çoklu atılıp fuzelerden biri role olarak yüksek irtifada uçarken diğerleri hemen satıh üzerinde uçuyor, role olarak görev yapan diğerlerine aldığı hedef ve uçuş bilgilerini aktarıyordu. Eğer bu füze vurulursa gruptan diğer bir füze görevi devralıp yüksek irtifaya turmaniyordu. Her ne kadar genel olarak geride idiyse de, SSCB döneminin böyle dahice çözüm sayısı da baya fazla idi. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mehmet05 - 21 Nisan 2025, 08:02:51Rus ramjet motorlu füzelerin büyük olmasının ana sebeplerinden biri de bu füzelerin daha büyük bir arayıcı başlık ihtiyacı göstermesi olabilir. O hızda gerekli manevraları yapabilmek için hedefi çok daha önceden görmeleri gerekebilecektir.


Ruslar 2.Dünya Harbi sonrası ABD filosuna karşı açık denizlerde karşı koyamayacağını anladığı için ses üstü uçan füzelere önem vermeye başlamıştı. ABD'nin en büyük vurucu gücü uçak gemileri ve onlardan uçan jetler. Harpoon gibi havadan atılan hafif ama ses altı füzeler bile işini görür. Ancak diğer NATO ülkeleri için bu kural geçersiz, onların devasa uçak gemileri yok, deniz filosu da o kadar güçlü değil, Sovyetlere karşı tehlike yaratacak gücü yoktu. Rusların tek çaresi 1960'lardan itibaren sesten 3 kat hızlı uçan devasa boyutlarda uçak gemilerini ve destroyerleri batırabilecek gemisavarlara sahip olmuştu. Harpoon veya onun gibi ses altı uçan gemisavarlar ABD için ideal silah olabilir ama diğer NATO ülkeleri için değil. Karşısında daha büyük, daha hızlı uçan, düşman elektronik harp sistemlerine karşı aktif-pasif radarlı ve daha uzun menzile sahip Rus füzelerine karşı koyabilmesi zor.


Orijinali P-800 Oniks, aynı füzenin ihraç modeli Yakhont, ihraç Hint-Rus ortak modeli BrahMos veya Hindistan'da üretilen versiyonu diyebiliriz.
Hava alığın ortasında koni içinde aktif-pasif radarı var. Radarın boyutu Harpoon vey Kh-35 radarına kıyasla pek de farklı değil. Radar hafızasında tüm NATO gemilerinin elektronik resimleri var. Toplu saldırı yaptığında en tehlikeli olanı ilk önce vurur. İNS güdüm ile 2 farkli şekilde atılır lo-lo-lo veya lo-hi-lo(alçak irtifa-alçak irtifa-alçak irtifa) veya (alçak irtifa-yüksek irtifa-alçak irtifa). Hedef uzakta ise ilk şekil kullanılır, yüksek irtifada hedefe 50-70km kala aktif radarını açar ve hedefi yakaladıktan sonra kapatır ve alçalır. Deniz yüzeyini yalayarak pasif radarı ile hedefe yaklaşır aktif radarını açar ve en önemli hedefi ilk gelen füze vurur. Peşinden gelenler sırası ile hedefin önemli olduğuna göre seçer vurur.







Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz