TF35000 Turbofan Motoru

Başlatan tumucin, 21 Haziran 2025, 19:49:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

"Aynı motorun güç sınıfının gücünü artırarak da TF35000 yaparız ama KAAN'ın motorunda TF10000'in doğrudan ölçeklenmiş hali değil, ilave teknolojiler de olacak."

https://www.aa.com.tr/tr/teknofest/ilk-ozgun-tasarim-milli-turbofan-motoru-tf10000-icin-yogun-mesai/3690530

asıl konuşulması gereken haberi hepiniz atladınız yahu!
TF10000 motorunun orasını 15cm büyütüp doğrudan ölçeklendirme konusuna da böylece bir açıklama geldi nihayet. gerçi bu konuda çok yazmıştım.
F110 ekolünde,  alışkın olduğumuz bir motor beklentim vardı, yanılmışım.

Geçen ayın haberi değil mi üstadım?

"Geçen ayın haberi değil mi üstadım? "

evet, geçen aydan, fakat çok tartışılan bir konuya nihayet açıklık getirdiğinden paylaştım.
keşke F110 muadili bir motorla uğraşsalardı veya sadece TF10000'in ölçeklendirilmiş hali olsaydı.

tahminim,  Değişken bipas oranlı bir motor olabilir.
Değişken bipas oranı, motorun hızına ve irtifasına göre daha verimli çalışmasını sağlar.
motor ne zaman daha fazla güç gerektiriyorsa, düşük bipas oranına geçer; menzil ve yakıt verimliliği gerektiğinde ise yüksek bipas oranına geçer.

diğer değişiklik belki motorun dijital ikizi ile bakım onarım kolaylığı ve nesnelerin interneti.

çeşitli kaplamalar ve ısıya dayanıklı malzemeler filan.

sanırım fan çapı da F110'ın fan çapından daha büyük olabilir.
---
yanılmıyorsam eğer TF6000'in itkisinin %53'ü fanın etrafından geçen soğuk havadan elde ediliyor.
yapay zekayla yaptığım çalışmada "motor içindeki TİT sıcaklığının maksimum 1500 derece" olmasını şart koştum.
35000lb gücü elde etmek için gereken soğuk hava oranıyla içerde yanan sıcak hava oranını hesaplattım. 35000lb için  %50 oranında fan etrafından geçen soğuk havayla TİT sıcaklığını 1500 derece olacak şekilde elde etmek mümkünmüş,

yine 3500lb için
TİT sıcaklığını maksimum 1600 derece var saydığımızda  toplam itkinin %30'ı soğuk hava akışından %70'i sıcak hava akışından üretilebilirmiş.

F110 ebatlarında bir motordan 35000lb güç elde etmek için daha büyük bir fan veya daha yüksek kütlesel akım gücü gerektirirmiş.  1600 derece TİT senaryosunda F110 ebatlarıyla özel soğutma teknikleriyle mümkün.
burada TF35000 için f110'dan az daha büyük bir fan çapı gerekiyor.

maksimum 1500 derece TİT senaryosunda 35000lb itki için yaklaşık 1 buçuk metrelik bir fan çapı gerekiyor. mevcut ebatlarla 35000lb zor. daha yüksek bir fan hızı veya daha büyük bir motor gövdesi gerekli.
bu da motorun ağırlığını ve ebatlarını arttırır.
gerçi bu kocaman uçakta motor ebatının sorun olacağını hiç sanmıyorum.
orta bipasa yaklaşan fakat askeri uçuşa uygun düşük bipas sınırlarında bir motor bekliyordum ben.
---
tabi bu tahminler mazi oldu. bizi başka bir motor bekliyor anlaşılan.

Aynı PD-170 gibi adetli üretilip platform üzerinde denemeleri ve uçuşları tecrübe edilmedikçe bu iş olmuş denilmez. Zannımca 2035' leri hatta 2030' ları görmeden bu gerçekleşecek. Çünkü TEİ bu işlerde ustalaştıkça ustalaştı. Prototip motor sayısını artırarak zamanı satın almayı da öğrendi çünkü. Bakın görün 2028' de KAAN' ı bu motor takılı olarak (en azından 1 motoru) uçuşunu göreceğiz Allah'ın izni ve yardımıyla.

Sn Korsan2,
AI bazlı Chat Gpt gibi sitelerin verdiği bilgilere pek güvenmeyin. Çoğunlukla yanlış bilgiler içeriyor bunların verdiği yanıtlar. Yukarıda paylaştığınız değerler afaki ve tamamen mantık algoritmaları ile hesaplanmış ve mühendislik bilgilerinden yoksun değerler içeriyor.

TF6000'in toplam itkisinin %40'a yakınını motor etrafından geçen by-pass kanallarından atılan soğuk hava veriyordu Sn Akşit'in söylediğine göre.

TIT sıcaklığı bir çok değişkene bağlıdır. Ayrıca motor içerisinden akan sıcak havanın akış hızı olsun, kompresör bıçaklarının ve fanın pallerinin konstrüksiyonel yapısı olsun; hepsinin TIT üzerinde etkisi vardır.

F110 ebadındaki bir motordan 40000+ lbf itki almakta mümkün. F119 fan çapı 116cm iken F110 fan çapı 117cm. 
Çok daha yüksek itkili F135 fan çapı ise 109cm.

F110 4.6m boyunda 3 kademe fan 9 kademe HP kompresörlü
F135 5.6m boyunda 3 kademe fan 6 kademe HP kompresörlü
F119 5.16m boyunda 3 kademe fan 6 kademe HP kompresörlü

Bu motorların iç yapılarını bilmeden sadece çaplarına bakıp fikir yürütmek yanlış olur. Doğru çalışan bir AI'nın size, "yeterli bilgi/data verilmediğinden hesaplama yapılamıyor" cevabı vermesi gerekirdi.

Değişken bypass lı motoru daha GE yeni yapabildi. Öyle kolay bir iş değil. TEİ'nin daha zamanı var onu becermeye. Hele TF35000 turbofan motorunu bir yapsın bir......

Sayın Yaşar ; TF-35000'in boyu , kaç kademe fan , kaç kademe HP kompresörü olacağı hakkında bir duyum var mı?

Benim görüşüm TF-35000 tamamen F-119 kopyası baz alınan bir motor olacak bu nedenle 5-5,30 metre uzunluk , 3 kademe fan 9 kademe HP kompresörlü olmasını bekliyorum...

Alıntı yapılan: Serkan1976Sayın Yaşar ; TF-35000'in boyu , kaç kademe fan kaç kademe HP kompresörü olacağı hakkında bir duyum var mı?

Benim görüşüm TF-35000 tamamen F-119 kopyası baz alınan bir motor olacak bu nedenle 5-5,30 metre uzunluk , 3 kademe fan 9 kademe HP kompresörlü olmasını bekliyorum...

Sn Akşit, bir kaç yıl önce verdiği bir beyanatta, F22 uçağının (F119) motorunun aynısını yapabilecek kabiliyette olduklarını açıklamıştı.

F119 motoru 3 kademe LP fan, 6 kademe HP kompresörlü. 5.16 metre boyu var. Bu motor yapıldığında 3üncü nesil tek kristal bıçaklar yapılıyordu.

Bu motor 26000lbf üzerinde kuru itki veriyor. En az da 35000lbf art yakıcılı itkisi var.

Sn Akşit bunu kopyalamaya çalışıyor olabilir. Ama bu motor, Pratt&Whitney'in motoru. Akşit ve ekibinin bu motor hakkında ne kadar bilgisi olabilir kimse tahmin edemez.

ABD jet motorları hakkında bu listeden daha doğru ve net bilgi alabilirsiniz.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat