F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (16.3%)
EF-2000 Tranche3
44 (47.8%)
Rafale
11 (12%)
SU-35
13 (14.1%)
MİG-35
4 (4.3%)
SU-57
21 (22.8%)
JF-17 Block3
10 (10.9%)
FC-31
11 (12%)

Toplam Oy Verenler: 92

Hava savunma ne kadar iyi de olsa, abd de olsa belli bir sayıya kadar. Bazı araştırmalar yayınlandı savaştan sonra, aklımda kaldığı kadarıyla, İran 2 hafta daha düzenli füze atsa israilin elinde hava savunma kalmazdı diye. Hatta abd bile stoklarının önemli bölümünü harcadı.

"İsrail'in niteliksel olarak etkili savunmalarına rağmen, zamanla İsrail'in konumunu zayıflatma tehdidinde bulunan niceliksel bir yıpratma savaşı söz konusuydu: İran'ın MRBM sınıfı füze stokları, muhtemelen İsrail'in sahip olduğu anti-MRBM önleyici füzelerin sayısını aşıyordu (yani Arrow-2 ve 3).

Anti-balistik füze önleme sistemleri oldukça maliyetlidir; genellikle atış başına milyonlarca dolar, ancak yılda küçük miktarlarda üretilirler. Lair, blog yazısında, 39 THAADS'ın yıllık üretim oranını (32) gözle görülür şekilde aştığını belirtiyor. THAADS'ın atış başına maliyeti 12 milyon dolar iken, İsrail'in Arrows füzelerinin maliyeti düşük ila orta tek haneli milyonlar seviyesindedir.

Dolayısıyla, yeterli zaman tanınırsa, İran'ın füze saldırıları sonunda İsrail'in üst düzey füze savunma sistemi stoklarını tüketmiş olabilir. Wall Street Journal'ın 18 Haziran tarihli bir raporu, böyle bir kıtlığın yaklaştığını ve ABD'nin daha fazla kaynak sağlamak için harekete geçtiğini gösteriyor.

Nüfuslu bölgelere yakın yerlere düşme ihtimali düşük olduğu hesaplanan füzelere karşı ateş açmak, envanter tasarrufuna yardımcı oldu. İsrail ayrıca, kendisine zaman kazandıran İran füze rampalarını hedef alarak güçlü bir strateji uyguladı; bu stratejiye "fırlatmanın solu" savunması adı verildi.

Ancak, daha fazla zaman tanınsaydı, İran da İsrail savaş uçakları üslerini ve destek lojistiğini hedef alan bir "fırlatma noktasının solunda" stratejisi deneyebilirdi. Birkaç İsrail hava üssü vurulmuş olsa da, şimdiye kadar savaş uçağı kayıplarına dair görsel bir kanıt yok.

Nihayetinde, İsrail'in önleyici füze tedariki tükenmeden önce çatışmalar sona erdi. Ancak 12 günlük savaş, balistik füze savunmasının Ukrayna ve önceki Orta Doğu çatışmalarında zaten görülen bazı temel gerçeklerini ortaya koydu: Balistik füzeleri yenmenin yollarına sahip olmak çok cazip, ancak bunu yapmak oldukça pahalı (savunulan füzelerden bile daha pahalı). Ayrıca, küresel olarak, karşı karşıya kalabilecekleri saldırı cephaneliklerine kıyasla, önleyici füzelerin yıllık üretimi hala yetersiz."

https://www.forbes.com/sites/sebastienroblin/2025/06/30/how-did-israels-air-defenses-fair-against-irans-ballistic-missiles/
Linkback: Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Savunma,saldırıya göre her zaman daha pahalı bir işti,ve de teknoloji isteri daha yüksek idi.Günumuzde artık ucuz saturasyon ile iyice pahali bir hal aldı.Dogasi geregi savunurken kaybetmemeyi dusunmek,korumak ön planda iken,saldirirken yok etmektir amaç.Saldirirken kaybedecegin birsey de olmuyor yani,oysaki savunurken bunun garantisi de yok.
 İran bunu yapamadı,yapabilir miydi isteseydi? Bu sorunun cevabını öğrenemedik bu savaşta...

Alıntı yapılan: KARACI - 24 Ağustos 2025, 18:55:39Savunma,saldırıya göre her zaman daha pahalı bir işti,ve de teknoloji isteri daha yüksek idi.Günumuzde artık ucuz saturasyon ile iyice pahali bir hal aldı.Dogasi geregi savunurken kaybetmemeyi dusunmek,korumak ön planda iken,saldirirken yok etmektir amaç.Saldirirken kaybedecegin birsey de olmuyor yani,oysaki savunurken bunun garantisi de yok.
 İran bunu yapamadı,yapabilir miydi isteseydi? Bu sorunun cevabını öğrenemedik bu savaşta...

Sn KARACI,
Hangi dönemin savunma ve saldırı savaşını örnek alarak savunmanın daha pahalı olduğunu söylüyorsunuz?

1inci ve 2nci Dünya savaşlarını, cephe ve satıh mücadelelerini örnek alırsanız; 50binlik ve savaş gücü benzer bir orduya üstünlük sağlamak için, 75-100binlik bir orduyla saldırmanız gerekiyordu. (Her nekadar kesin Zafer ve işgal için saldıran tarafın 3 kat daha büyük olması öğütlensede).

Savunmadaki birlikler her zaman daha az zayiat veriyorlardı. Hem daha çok piyade ve zırhlı birliği savaşa sokmanız, hem de daha fazla ve daha pahalı mühimmat harcamanız gerekiyordu. Tarihte bu kuralı bozan deha dolu komutanlar çıkmış olsa da genel kural böyleydi.

Modern ve günümüze dönük savaşlarda ise teknolojinin ön plana çıktığını görüyoruz. Tabii son Irak savaşında 500bin kişilik ABD tarafı 1.2 milyonluk Irak ordusunu perişan etti.
Önecilikle pahalı ve yüksek teknoloji üstünlüğünü sahaya döktü. Asıl önemli olanı ise Irak'ın üst askeri yönetim kademesini satın aldı. Generali ve Albayı olmayan ordu ve birlikler dağıldı. (İsrail'in İran'ın üst askeri kadrosunu yok etmesi gibi.)

Modern savaş çok pahalı bir iş artık. Hem saldıran için hemde savunan için.

HSS bir savaş durumunda hasmınıza yaptığınız saldırıda vermek zorunda olduğunuz açıkların-risklerin zararını önlemek için kullanılır.

Ben saldırmayayım sadece HSS'lerim ile bana gelen saldırıyı savuşturayım derseniz böyle bir çatışma sizi mahveder...

Sen İran olarak 150 muharip savaş ve destek uçağının İsrail'den havalandığını farkedememişsen zaten sana geçmiş olsun...

Ayrıca ben Iran'ın balistik füzelerle yaptığı saldırıyı olumlu-etkili bir saldırı olarak görüyorum. Neden devam ettirmedi bu saldırıları? Füzesi mi bitti  İran'ın?
Bence ABD'den " Bu balistik füze saldırıları devam ederse biz de devreye gireriz" uyarısı geldi ve İran akıllılık edip savaşı bitirdi...

Konuyu dağıttım ama aklıma geldi nedense

"2 milyar dolarlık yeni sipariş
ABD, Temmuz 2025'te THAAD sisteminde kullanılacak 150 adet önleyici füze için Lockheed Martin'e 2 milyar dolarlık ek sipariş vermişti. Sipariş haberi, ABD kuvvetlerinin İran ile İsrail arasında yaşanan 12 günlük çatışma sırasında 150'den fazla THAAD füzesinin kullandığı haberlerinden kısa süre sonra gelmişti. Resmi makamlarca henüz doğrulanmamış bu rakam, ABD ordusunun şimdiye kadar sipariş ettiği THAAD füzelerinin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık geliyor."

https://www.savunmasanayist.com/abdnin-thaad-fuze-savunma-sistemi-alev-aldi/

"Başka bir isin varken foruma yazma, yazarken cümlelerini doğru seç ki insanları yanlış yönlendirme"
  Evet Yaşar bey bunu kendime söyledim, çünkü apar topar yazınca tam anlatamamışım. "Her zaman" kısmını unutun, çok geçmişe götürmüşüm sizi, modern harp dönemini konuşuyorduk çünkü. Asker bazlı emeği ise doğrudan geçelim, elbette ki "asker" ile bir yeri ele geçirmek, işgal etmek, bir sahaya saldırmak, ilerlemek vs gibi hareketler çok daha meşakkatli, masraflı ve kayıplı bir iştir. Buraya kadar olan kısmı tamamen üstüme alıyorum benim hatam, detaysız cevabımın sonucu olmuş. Şimdi bunun cezası olarak söylemek istediğimi uzunca açıklayacağım, yine katılmazsanız düzeltin, tartışalım.
Silah bazlı düşünün, günümüz saldırı ve savunma konsepti ve buna bağlı ortaya çıkan yeni nesil silahlar üstünden konuşalım. Hem teorik hem de pratik birkaç örnek vereyim, yetersiz bulursanız devam ederiz.

- Rusların Karadeniz'deki amiral gemisi ne ile vuruldu ? bunun taraflara maliyeti nedir? Bundan 30 sene önce böyle bir savaş olsaydı bu ne kadar mümkün olurdu?
- Yine Rusya'nın içlerinde önemli bir hava üssüne yapılan saldırıda kullanılan silahlar? bu saldırı sonucu ortaya çıkan maddi ve manevi kayıp-kazancın taraflara maliyeti ?
- 2019 yılında Suudi petrol tesislerine İran destekli yapılan saldırı, bu saldırıda kullanılan silahlar, bu tesisleri koruması için bölgede konuşlu HSS unsurlarının ve tesisin bizzat kendisinin maddi değeri?
- İran-İsrail savaşında İran tarafından atılan balistik füzelerin maddi değeri ve her bir füzeyi durdurması için İsrail savunmasının sarf ettiği hava savunma füzelerinin adet ve maliyeti?
- Yine İran tarafından atılan uzun menzilli kamikaze türevi dronların maliyeti, bunları durdurmak için İsrail'in kaldırmak zorunda olduğu jetlerin ve sarf ettikleri mühimmatın İsrail ekonomisi ve savaşın bizzat kendi ekonomisi için kıyaslaması?
- Bir Merkava'nın fiyatı ve bir Hamas militanının evinin deposunda ürettiği, maliyeti bin dolar bile olmayan ilkel el yapımı patlayıcı? (burada artık rpg,atgm ve kamikaze saldırılarına girmiyorum bile) Günümüzde bir tank için en modern koruma sistemi olarak bilenen aktif koruma sistemlerinin maliyeti nedir Yaşar bey?
- Bir Akıncı kaç Kuzgun TJ taşır, kaç adet yüklenir, hedef menzil nedir, Fransız yapımı bir Yunan fırkateyni üstündeki Aster tipi hava savunmanın sağlayacağı radar+mühimmat erimi nedir? Buradaki maliyet ve risk hesapları ? (gemiler denizde yalnız başına dolaşmaz biliyorum, detaylara boğulup konu özünden çıkmayalım, bir Akıncı olmaz 2 filo olur ve onlar da yalnız gönderilmez, harekat planlaması anlatmıyorum, teoriden kopmayalım)

Kısa keseyim, bu soruları size sormuyorum cevapları biliyorsunuz muhakkak, maksadım anlaşılsın istedim. Hayfa Limanı'nın İsrail ekonomisine katkısı kaç milyar dolardır? KKTC sahasına yükleyeceğiniz, değeri 1 milyar doları bile bulmayacak farklı türevlerde mühimmat ailesi ile o limanı Akdeniz'e gömebilirsiniz. Hadi diyelim her attığınızı tuttular, kaç milyar dolar harcamaları gerekir bunun için ? ABD-Irak savaşını örnek vermişsiniz, Irak orada bir savunma yapabildi mi ki bunun maliyetini hesaplayabilelim? Abd taarruzuna karşı hakkı ile savunma yapabilecek olsalardı emin olun onların harcadığı paradan çok daha fazlasını harcamaları gerekirdi. Diyelim ki oradaki Irak değil de Türkiye olsun, Abd 5 binden fazla Tomahawk attı dendi o dönem, bu mühimmatın düştüğü yerlerde başınıza açacağı maddi manevi zarar ile Abd'nin buna harcadığı paranın kıyas hesabı yapılmaz bana göre.
Siz tabii buna cevap vermediniz Yaşar bey, çünkü başta da söylediğim gibi ben eksik anlattım, siz de bu eksik anlatımdan yola çıkarak düzelttiniz beni. Genel kavramda kıtalararası gelip bir ülkeye yerleşip onu vurmanın maliyeti elbette çok çok fazladır ve bunu da günümüz dünyasında ABD'den başka yapabilecek bir güç yok zaten. Asker temelinde ise bir işgal hareketi, coğrafyayı koruyan savunan unsura göre yine çok daha maliyetli ve kayıplıdır, hem fikiriz. Anlatabildiysem sevinirim, daha öncede söylediğim gibi; Bir savaşın asıl maliyeti sarf ettiklerinizle değil, kaybettiklerinizle ölçülür. Buna inanırım.

Daha geçenlerde yapılan Yemen operasyonu en basitinden. Maliyet hesabıyla apar topar bitirdiler "tamam husiler artık füze atmayacakmış" diye. :D

Alıntı yapılan: Sungur - 25 Ağustos 2025, 11:55:38Daha geçenlerde yapılan Yemen operasyonu en basitinden. Maliyet hesabıyla apar topar bitirdiler "tamam husiler artık füze atmayacakmış" diye. :D

Orasını karıştırma🤣🤣🤣

Sn KARACI,
Son yazınızdaki belirttiğiniz şeyler genelinde aynı düşüncede olduğumuzu gösteriyor.
Bir shaheed drone 50bin dolar olsun bilemediniz 150bin dolar olsun. Bunu milyon dolarlık a2a füzesi ile durdurmak ne derecede doğru? İyi de o Shaheed gidip sizin rafinerinizde yangın çıkartacak ve kilit mühendislerinizin hayatına mal olabilecekse, elinizde de başka önleyici yoksa, a2a füzesini kullanacaksınız demektir.
ABD son derece pahalı SM6 füzesini hem yüksek irtifa HSS füzesi olarak hemde yüzeyden yüzeye süpersonik füze olarak kullanıyor. Gemiye sallıyorsa iyi de karadaki basit bir hedefe yolluyorsa fazla cömert.

Sonunda hücum edeninde savunanında kesesi boşalıyor çabucak.
Rusya gibi dünyanın en zengin tabii kaynaklarından birine sahip değilseniz uzatmalı bir savaş çooook pahalı bir olay.

Aslında konu dışı olacak ama

Genel askeri konular kısmına Yunan-israil-G.kıbrıs-pyd şeklinde bir başlık ve bu başlıkta ilgili ülke ve grupların yaptığı,anlaşmalar,tatbikatlar birbirlerine olan silah siparişleri ve bunları karşı ne önlem alabiliriz şeklinde paylaşım ve tartışmalar yapmalıyız.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz