KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
99 (46%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (7.9%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (18.6%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (11.6%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
18 (8.4%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.4%)

Toplam Oy Verenler: 215

F-22'yi biraz ayrı bir yere koymak lazım. Kendi çapında bir uçak. Yaşına göre hala çok çok ileri bir uçak. Bence gerçek anlamda 5.nesil olan bir uçak varsa oda F-22'dir. Bu birazda aslında uçakla ne yapmak istediğinize bağlı gelişen bir durum. F-35 mesela üzerine bindirdiğiniz görev gereği bir noktada stealth dan çıkmak durumunda.

F-22'de yanlış hatırlamıyorsam emisyon kontrolü uygulanan(zorunlu yoldan) bir uçak uçağın içinden Link-16 yayını yapamıyorsunuz. Uçağın datalink sistemleri yalnızca alıcı(receive) olarak çalışıyor. Neden? Bildiğimiz üzere aktif çalışan herşey havada bir iz bırakır ve ESM sistemleri bu izleri kolayca tespit eder. RF yayını yaparsanız, telsiz yayını, link aktarımı yaparsanız tespit edilirsiniz. F-35'in yani felsefesine aykırı bir durum. Ama birbirlerinin görev alanında değiller zaten bunlar. O sebeple karşılaştırırken bazı şeyleri göz önünde bulundurmak lazım.
Linkback: Ynt: KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Bende aynı kanıdayım. F22 çok eskimiş görünüyor ama özellikle süper seyir konusunda J20 ve SU57 nin art yakıcısız olarak F22 gibi uzun süre süper seyir yapabildiğini gösteren bir kanıt yok ve benim hissyatımca bu seviyeye ulaşmadı hiç bir uçak. Benim görüşüme göre F35 de dahil 5. nesil tek uçak halen F22 dir. Aviyonik iyileşmesi 5. nesil anlamına gelmez görünmezlik bir faktördür onda Rusya ve Çin başarılı oldular ama süper seyir 5. nesil kavramının olmazsa olmazıdır asıl kriter budur. Belki F22 ye yetişen ilk uçak KAAN bile olabilir oldukça gerideyiz görünüyor ama daha yarış bitmedi.
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Şimdi madem öyle sn.destiny;

Daha yeni f22'nin insansız hava aracı kontrol ettiği yazıldı

Sizin verdiğiniz örneğe göre;

f22 bir istikbahrat yaptığı zaman bunu rf4-e gibi yapar

F35 ise bunu db110 podu olan F-16 gibi yapar

Aradaki fark nedir?

Rf4-e fotoğraf çektiği zaman bunu canlı ve anlık paylasamaz , çektiği fotoğraflar, görüntü kıymetlendirme laboratuvarına gidip işleme sokulup,niteliklendirilir bunun için uçuşunu tamamlayıp yere inmesi lazım

Yani tek yönlü iletişim yapan f22 ile aynı mantık

F35 ise

Tıpkı db110 taşıyan bir F16 gibi gerek video görüntülerini gerek kendi radar görüntülerini karagah ile paylaşan ve anlık istikbahrat sağlayan bir hava unsuru

Sizce hangisi savaşta fayda sağlar?

Anlık mı? Yoksa daha sonra bilgi veren mi?

Yine aynı kıyaslamaya göre f22 de avantajmış gibi gözüken tek yönlü iletişim aslında dezavantaj değil mi?

Ayrıca

Stealth olarak sızma ve istikbahrat olarak iki uçağı mukayese edelim?

F35 sadece radarı değil,rota ve dass gibi pasif sensörleri var

F22'de ise bütün radarı harici herhangi bir pasif sensör yok?

İki uçakda pasif modda bir düşman toprağına sızma yapsa;

F22 sadece düşman hava unsuru ve hava savunma radarları hakkında istikbahrat yapabilir.

F35 ise gerek eots gerek dass ile sadece hava unsuru ve hava savunma sistemleri haricinde,karargah,tesis,mevzi,askeri araçlar,köprüler,hareketli yer hedefefleri vesaire vesaire bir çok konuda istikbahrat toplar

F22 kendi radarı haricinde kendi unsurlarından gelen hertürlü veri ve bilgiye muhtaçken

F35 ise kendi aktif ve pasif sensörleri sayesinde hiçbir unsura muhtaç değildıs unsurlar( uydu,awacs,jstars vs) sadece etkinliğini ve verimini arttırır ama muhtaç değil...

Ben şayet düsman hava unsuru veya hava savunma radarları haricinde genel bir istikbahrat ve anlık paylışıma ihtiyaç duysam f22 yerine bölgeye f35 gönderirim

Tabi bu benim düşüncem genelde sizin bana göre daha iyi bildiğiniz ve yorumladığınız şeyler vardır,saygısızlık amacıyla yazmadım

Herşey kızılelma için

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel chat sohbet mobil sohbet dini chat