Anket

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (12.6%)
EF-2000 Tranche3
38 (31.9%)
Rafale
10 (8.4%)
SU-35
12 (10.1%)
MİG-35
4 (3.4%)
SU-57
20 (16.8%)
JF-17 Block3
9 (7.6%)
FC-31
11 (9.2%)

Toplam Oy Verenler: 85

Gönderen Konu: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi  (Okunma sayısı 826476 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2230 : 20 Temmuz 2019, 11:31:42 »
Umarım bu konuyu çözeriz. Yoksa işimiz zor. Israil ile iyi geçinsen belki bütün sorunlar çözülür. Bu F-35 meselesinde de siyonist lobinin etkili olduğunu düşünüyorum. Doğu Akdeniz konusunda da elimiz güçlenirdi. Zaten israil Türkiye üzerinden gazı pazarlamak istiyordu. 2015, 16 yıllarında seçimler zamanı çok verdik veriştirdik. Sonra bunlarda geri adım attı. Ulan az sabret işte F-35 gelsin Doğu akdeniz meselesini çöz. Sonra ne bok yersen ye.

Kıbrısı ve Akdenizdeki enerji alanını ver Filistinlilerin gönlündeki yeri al. Aferin bize; çok mantıklıydı :/

Çevrimdışı Hilal-i Ahmer

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 111
  • -1
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2231 : 20 Temmuz 2019, 12:22:45 »
Malesef devletin yöneticilerinin yaptığı hatalar toplumumuza çok derin yansımaları olmakta.
Her ne kadar milliyetçi bir söylemde bulunarak bağımsız Türkiye konusundan bahsetselerde icraatları ve geçmişte yaptıkları bunun tam tersini göstermekte.

F-35 projesinden çıkılması sadece hava gücümüzü etkilemek ile kalmayıp alt sanayi dalları ve üretilen bazı önemli parçaların getirdiği dövizide kaybetmemize olanak sağlayacaktır.

İhraacat ile övündüğümüz kurumların %85'i Avrupa ve Amerikan ürünleri üreterek ayakta kalmaktadır.İhraacat başarısı ile övündüğümüz Türk silah sanayisini ana ihraacat gelirinin %75'i Amerika ve Avrupa mşli ürünlerin ülkemizde üretimesi ve satışı ile mümkün olmaktadır.

Onun dışında kalan %25'i ise Bayraktar,zırhlı araç satışları ve normal MKE mühimmat ve tüfek satışları toplamıdır.

Bugün döner kanat üretim kabiliyetimiz Agusta Westlant ile ortak üretilen T-129 ve aslında sadece kritik bilgi aktarımı ile mümkün olan (Gökbey) AW139 ile mümkün olmaktadır.

Tank modernizasyon projesinin (Sabra) temelleri İsrail IAI ile beraber atılmıştır.Ondan sonra ise kendi tanklarımızın modernizasyonu konusunda deneyim kazandık.

Altay tankı projesi Güney Kore ve Almanya ile olan istişareler sonucu Otakar üzerinden şekillenmiştir.

A-400M projesi kritik parça üretimleri yine Airbus ile beraber şekillendirilmiş ortaklarından birisi olarak TAI ye parça üretim teknolojisi kazandırmıştır.

F-16 özgün projesi yine Amerikalıların Block 30 uçaklarındaki kaynak kodları paylaşarak uçağın sistemlerinin güncellenmesi konusunda Aselsan ve TAI ye kabiliyet kazandırmıştır.

F-4 üzerindeki mülkiyet hakkı SOM füzesi için alınan izin ile kaldırılması sağlanmış bugün bir çok mühimmatı test etmemize yardımcı olmuştur.

Baris kartali projesinde Havelsan Aselsan ve Boeing beraber calisarak tamamen bizim ihtiyaclarimiza gore radar sistemi gelistirmis ve Heik sistemleri konusunda Aselsan ile havelsan tarafi ile calisilarak bu teknolojiler konusunda deneyim kazandirlmistir.Paylasilan teknoloji ile beraber bugun hava Soj projesini kendi basina yapabilme kabiliyetine kavusmamiz saglanmistir.

F-35 projesinde 3.seviye katılımcı olarak 3 milyar dolarlık iş hacmi getirilmesi öngörülmüş.Bunun yanında Amerikadan sonraki 3.teknik bakım üssü olarak seçilmesi sağlanmıştır.

TF-X konusunda Avrupa ve İngiltereden destek alınarak yapılması düşünülmektedir.

TEI kuruluş amacı olarak Amerikan ve İngiliz motor devleri ile üretim anlaşmaları yapmış bugün parça montaj seviyesinden motor iyileştirme ve geliştirme seviyesine gelecek projelere odaklanmış durumdadır (daydı diyorum).

Aselsan/Havelsan/TEI bunları Nato ve Avrupa/Amerika mşli ürünlerin üretim lisanslarını alarak yurtdışında silah teknolojileri konusunda ihraacat başarısı göstermeleri sağlanmıştır.

İşte ayrılmak ve gemileri yakarak gitmek istediğimiz pakt'ın bize kazandırdıkları bunlardır.
Umarım ülkenin yöneticileride bu forumda bulunan bazı insanlarda bunun farkına vararak daha mantıklı yorumlar yapabilir.

F-35 de ise uçakları almak var iken sirf denge politikasi yapmaya calisarak S 400 sistemini alip pakt seçimi yaparak ki( hava savunma sadece bir hava savunmadan ibaret değildir) pişman olacağımız projelerden bir tanesi olarak tarihe geçicektir.


« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2019, 12:32:51 Gönderen: Hilal-i Ahmer »

Çevrimdışı Bukrek

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 85
  • 7
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2232 : 20 Temmuz 2019, 13:38:51 »
Bu konu hakkında çok amatör birisi olarak şöyle düşünüyorum.
Öncelikle elde edebileceğimiz ve elde ettikten sonra da özgürce kullanabileceğimiz bir F-35 uçağı bence S-400 sisteminden daha kıymetli.
Öte yandan bu uçağın çıkarlarımızın birçok noktada çatıştığı ABD tarafından bize bir sebeple teslim edilmeme veyahut da teslim edilse dahi tam verimli kullanamayacağımız şekilde güncellenmeme ihtimali de çok yüksek. (İşin ALIS kısmı; Yani gizli kalmasını isteyeceğimiz bilgilerin Lokhed firması üstünden ABD ve İsrail'e, dahası onların da paylaşacağı üçüncü taraflara ulaşması olasılığı ayrı bir problem ve ciddi bir güvenlik zaafı)
Bana göre S-400'ün F-35 uçağına ait gizli bilgilere ulaşması olasılığı bir bahane. Çünkü İki taraf ABD'nin istemesi durumunda bu konuda orta noktada buluşabilir ve bu bilgi çalınması ihtimalini ortadan kaldırabilirlerdi. Ancak ABD bunu istemedi. Bu bahane iki sebeple ortaya sürülmüş olabilir.
1- ABD bu uçağı bize vermeyip İsrail, Yunanistana ve belki Mısır'a verme kozuyla bize isteğini yaptırmak istiyor
2- ABD bize güvenmiyor. Yani biz nasıl ALIS sistemi üzerinden ABD'ye güvenmiyorsak onlar da uçağa ait gizli bilgilerin bizim tarafımızdan Belki Rusya'ya ulaştırılabileceğini düşünüyorlar. Eğer sebeplerden birisi buysa Şimdiye kadar yaptıklarından ve daha da korkutucu olanı belki de bundan sonra yapacaklarından ötürü (Çıkar çatışmalarımızın derinleşeceğini düşünmüş olabilirler) bize bu sebeple uçakları vermek istememiş olabilirler.
Peki ne yapmalıyız? Bence hemen Rus uçağı almak yanlış olur. Prensip olarak karşı değilim ve hatta bu uçakları da beğeniyorum ama bu külfetli işe girmek hem MMU projesinin hem de hürjetin bütçesini sarsacak, onların teslim tarihini uzatacak ve belki de teslim iihtimallerini ortadan kaldırabilir. Öncelikle büyük ekonomik ve savunma işbirliğimizin olduğu ABD ve Avrupa'ya uygun bir dille ve hani "Arka kapı diplomisisi" denilen yöntemlerle şu mesajı vermek lazım. "Pakt falan değiştirme niyetinde değilim, ama şamar oğlanınızda değilim. Patriot sistemi için bizi yollarca bekletmeseydiniz S-400 almayacaktım. Siz eğer müsade ederseniz sizinle işbirliğimi artırmak istiyorum. Ama bana sömürgenizmişim gibi muamele de yapmayın. Ha siz alenen çıkarlarımı çiğner (doğu akdeniz, Ege, PKK ve PYD desteği vb.) düşmanlık güderseniz bizi çıkarlarımızı korumak için yeni yollar aramak zorunda bırakırsınız."  Bu mesajı verip mümkün olduğunca kazan,kazan stratejisine göre iyi ilişkiler kurmaya çalışırdım. Kameralar önünde Üst perdeden konuşmadan ama kapıların ardında çıkarlarımızı da koruyarak.
İkinci olarak da öncelikle Hürjeti sonrada MMU projesini olabildiğince hızlandırırdım. İsraille ve Mısırla arayı biraz düzeltebilirsek bu bize ciddi zaman kazandırır.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2233 : 20 Temmuz 2019, 15:47:09 »
İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait F-35 Lightning II uçaklarının ikinci filosu, ülkeye intikal etti.



Eğitim faaliyetleri için uzun zamandır ABD’nin Güney Carolina eyaletindeki Beaufort ABD Deniz Hava Üssünde bulunan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin 207’inci filo personeli, geçtiğimiz gün 6 adet F-35B uçağı ile birlikte İngiltere’de bulunan Marham Kraliyet Hava Kuvvetleri Üssüne intikal etti. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 10 saat süren bir uçuş ile İngiltere’ye intikal eden 207’inci filo, 1 Ağustos 2019 tarihinde faaliyete geçecek ve Marham Hava Üssündeki ilk F-35 pilot eğitimleri ise Eylül 2019’da başlayacak.

Toplamda 138 adet F-35 siparişi bulunan ve Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesinin birinci seviye ortağı olan İngiltere’nin, bu son teslimat ile birlikte envanterindeki F-35 sayısı 18’e yükseldi.

https://savunmasanayist.com/2019/07/19/ingiltere-ikinci-f-35-filosuna-kavustu/

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2291
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2234 : 22 Temmuz 2019, 12:16:56 »
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan F-35 açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35'ler ile ilgili "Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan giderir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarılması ve F-35'lerin Türkiye'ye teslim edilmemesi halinde bu açığı Rusya ve Çin'den gidereceği yönündeki haberlere ilişkin bir açıklama yaparak, Türkiye'nin kendi savunma sanayisine çok önem verdiğini, bu konuda çok ciddi yatırımlar yaptığını ve şu anda ihtiyacının yüzde 70'ini kendisinin karşılayabildiğini söyledi.

TÜRKİYE KENDİSİ ÜRETMEK İÇİN YOĞUN ÇABA HARCIYOR'
Türkiye'nin savunma sanayisinde ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılamak için çeşitli atılımları olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin kendi savaş uçaklarını, tanklarını, helikopterlerini üretmek için yoğun çaba sarf ettiğinin altını çizdi. Atak helikopterlerini, Altay tanklarını örnek veren Çavuşoğlu, "Artık ihracata da başladık. F-16'larımız var, savaş uçaklarımız var. Ama yeni teknolojiler var, ihtiyaç da artıyor." diye konuştu.

ZAMANI GELDİĞİNDE TÜRKİYE ADIM ATACAK"
Teknolojinin geliştiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "F-35 de yeni teknolojiyle üretilen bir uçak. O nedenle biz bu projenin ortağı olduk. Bu projenin ortağı olarak yaklaşık 1,4 milyar dolar para ödedik. Dolayısıyla ortağı olduğumuz bir ürünü almak bizim hedefimiz. Ama diyelim ki her şey çok kötü gitti, olmadı, F-35'i de bize vermediler diyelim. Türkiye'nin de yeni nesil uçaklara ihtiyacı var, kendimiz üretinceye kadar. O zaman nasıl S-400 için başka arayışlar içine girdik ve en son S-400 anlaşmasını Rusya ile yaptıysak, o zaman Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan gidermek ister ve en doğal hakkıdır. Buna da kimse bir şey diyemez. 'Biz Patriot'u satamadığımız için Türkiye S-400 alıyor' diyen bir yönetimin de yarın diyelim ki en kötü senaryoyu konuşuyoruz, F-35 vermedikleri zaman da Türkiye başka alternatiflere yönelirse söyleyecekleri bir söz olmaz. Türkiye ihtiyacını tabii ki kendi ortak olduğu projeden karşılamak ister ama bu olmazsa başka seçenekleri değerlendirme hakkı vardır. Her şeyden önce bağımsız ve özgür bir ülkenin atması gereken adımları yeri geldiği zaman Türkiye atar, atacaktır." şeklinde konuştu.

ABD'YE VERECEĞİMİZ CEVAPLAR VAR"
Ayrıca ABD'nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması halinde Türkiye’nin nasıl cevap vereceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Yaptırım olursa bizim de ABD’ye vereceğimiz cevaplar var. ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz yok, karşı adımlar atarız. Bu tehdit de değil blöf de değil.” dedi.

https://www.ensonhaber.com/disisleri-bakani-cavusogludan-f-35-aciklamasi.html

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2235 : 24 Temmuz 2019, 19:13:41 »
Lockheed Martin, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Türkiye’de üretilen parçaların ABD’de üretilmeye başlayacağını açıkladı.



BBC Türkçe’nin haberine göre şirketin ikinci çeyrek gelirlerinin açıklandığı toplantıda konuşan Lockheed Martin CEO’su Marillyn Hewson, Mart 2020 itibarıyla Türkiye’nin üretim zincirinden çıkarılmasının planlandığını duyurdu.

Reuters’ın aktardığı gelişmeye göre Türkiye’de F-35’lere parça üreten şirketler Mart 2020’den itibaren bu üretimlerini sonlandırmış olacak. F-35 programına dahil olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, uçakların kokpit göstergelerinden iniş takımlarına kadar yüzlerce parçayı üretiyordu.

https://savunmasanayist.com/2019/07/24/lockheed-martin-turkiye-f-35-uretim-zincirinden-cikartiliyor/

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2291
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2236 : 25 Temmuz 2019, 07:12:50 »
Trump senatörlerle S-400'leri görüştü, yaptırım istemedi: Türkiye'ye F-35 uçaklarını satmak istiyorum
ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhuriyetçi senatörler arasında Beyaz Saray'da dün gerçekleştirilen toplantıda Trump'ın senatörlere, "Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemediğini" söylediği ileri sürüldü.

Amerikan CNN kanalında yer alan ve toplantıya katılan iki Cumhuriyetçi senatöre dayandırılan haberde, Trump ile senatörler arasındaki fikir ayrılığına vurgu yapıldı.

"Trump, Cumhuriyetçi senatörlere Rus silahı almasından dolayı Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemediğini anlattı" başlıklı haberde, basına kapalı gerçekleştirilen ve 70 dakika süren toplantıda, Trump'ın Türkiye'ye muhtemel yaptırımlar konusunda somut ve spesifik değerlendirmeler yapmadığı, bunun yerine meseleye ilişkin genel değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi.

Buna göre senatörlerin, "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" (CAATSA) bağlamında Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiğini ancak Türkiye'nin NATO üyesi olmasının durumu komplike hale getirdiğini ifade ettikleri kaydedildi.

"Türkiye'ye F-35 uçaklarını satabiliyor olmayı isterdim"

Habere göre Trump, kendi yönetiminin almak durumunda kaldığı F-35 kararı dolayısıyla bir kez daha Barack Obama yönetimini suçladı ve "Halen Türkiye'ye F-35 uçaklarını satabiliyor olmayı isterdim." yorumunu yaptı.

Aynı bağlamda Trump, kendinden önceki yönetimin hatalarına dikkati çekerek, Türkiye'ye S-400'lerden dolayı yaptırım uygulamak istemediğini senatörlere ifade etti.

Toplantıda Trump'ın, Türkiye ve S-400 dışındaki iç politika konularına da girdiği ve bazı eski senatörleri İran konusunda suçladığı da aktarıldı.

"CAATSA yaptırımlarının tamamının uygulanmasına karşı çıktı"

Konuyla ilgili Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan haberde de Trump'ın, "NATO müttefiki Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının tamamının uygulanmasına karşı çıktığını" dile getirdiği bildirildi.

Haberde, Trump ile bazı senatörler arasında hafif atışmaların da yaşandığı belirtilen görüşmede, ABD Başkanı'nın yaptırımlardan ziyade Türkiye ile nasıl müzakere edilmesi gerektiği konusuna vurgu yaptığı ifade edildi.

ABD Başkanı Trump ile 45 Cumhuriyetçi senatör, Türkiye ve S-400 meselesini Beyaz Saray'da dün yapılan görüşmede ele almıştı. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Trump, Türkiye konusunda geçen hafta yaptığı son açıklamada, Barack Obama yönetiminin Türkiye ile ilgili hatalarına vurgu yaparak, "Birçok bakımdan çok zor bir durum. Türkiye bağlamında önceki yönetim çok büyük hatalar yaptı ve bu çok kötü. Dolayısıyla şu anda (yaptırımlar konusuna) buna bakıyoruz, ne yapabileceğimize bakıyoruz. Henüz (kararımızı) açıklamadık." demişti.

Trump, bu açıklamasından kısa süre önce ise, "Türkiye'ye yaptırım getirecek misiniz?" şeklindeki bir soruya, "Hayır. Şu anda (Türkiye'ye yaptırım konusu) buna bakmıyoruz." şeklinde yanıt vermişti.

http://www.milliyet.com.tr/dunya/trump-senatorlerle-s-400leri-gorustu-yaptirim-istemedi-turkiyeye-f-35-ucaklarini-satmak-istiyorum-6005367

Çevrimdışı Hilal-i Ahmer

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 111
  • -1
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2237 : 25 Temmuz 2019, 10:15:04 »
Lockheed Martin, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Türkiye’de üretilen parçaların ABD’de üretilmeye başlayacağını açıkladı.
BBC Türkçe’nin haberine göre şirketin ikinci çeyrek gelirlerinin açıklandığı toplantıda konuşan Lockheed Martin CEO’su Marillyn Hewson, Mart 2020 itibarıyla Türkiye’nin üretim zincirinden çıkarılmasının planlandığını duyurdu.

Reuters’ın aktardığı gelişmeye göre Türkiye’de F-35’lere parça üreten şirketler Mart 2020’den itibaren bu üretimlerini sonlandırmış olacak. F-35 programına dahil olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, uçakların kokpit göstergelerinden iniş takımlarına kadar yüzlerce parçayı üretiyordu.

https://savunmasanayist.com/2019/07/24/lockheed-martin-turkiye-f-35-uretim-zincirinden-cikartiliyor/

F-35 almadık süper oldu Amerikaya bağımlı olmadık tezini savunanların atladığı bir noktayı hatırlatmak isterim.Milli yerli üretimler ile mock-up'ı yapılan TF-X uçağı bu işten en zararlı çıkıcak projedir.

Proje en az 15 sene ertelenicektir.Nedenlerini aşağıda yazmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi Türkiye 1980'lerde dönemin en iyi safkan uçaklarından olan F-16 lar ile yola başlamıştı.Bunun için kurulan TAI 86-0068 kuyruk numaralı uçağımız ile ülkemizde üretilen ilk F-16 uçağının haklı gururunu yaşıyordu.

TAI o dönemde yani 1988 başından itibaren montaj üretimi ve alt üretim sistemlerini yerlileştirme çalışmalarına başlayarak toplam 238 uçak imal etti.İmalat sırasında yerli oranı yüzde 80’e çıkarken 29’u sıfır hata ile bu uçakları operasyonel halde hava kuvvetlerine teslim etti.

Peki bu bize ne kazandırdı.İlerleyen yıllarda gövde üretim teknolojilerinin Türkiye'de kalması koşulu ile Hürkuş altyapısını oluşturdu.F-16 larda sadece gövde üretimi ile sınırlı kalmayıp Aviyonik sistem üretiminde Aselsana büyük avantajlar getirdi.Bugün hürkuş ve T-129 kokpitindeki sayısal sistemlerin temeli esasında F-16 üretim teknolojimiz ile beraber bize kazandırdığı kabiliyet ölçüsünde işlemektedir.

Türkiye'nin F-16 ile elde ettiği kazanımlar bunlardı.Gelelim F-35 sistemleri ile kaybettiği kazanımlara.

LM'nin planlaması doğrultusunda yapılıcak eylem neticesinde malesef TF-X projesi ciddi darbe alıcaktır.

F-35 parça üretimi ve alt sistem eklentileri için kullanılan  gibi bir çok donanım TF-X için farklı varyasyonları üretilerek kullanılması düşünülüyordu.

Fakat bu durumda LM F-35 gövde teknolojisi ile alakalı üretim donanımlarınıda geri almak zorunda kalacağından ötürü (lisans altında o tezgahlar verilmişti) elimizde TF-X gibi bir gövde tasarımında kullanabileceğimiz altyapı üstünde temel bir tezgaha sahip olamayacağımız anlamına geliyor.Normalde F-35 projesinden herhangi bir yaptırım olmadan ayrılsa idik o tezgahlar ve onun sağladığı teknolojik avantajlar ülkemizde kalıcaktı fakat yaptırım olduğundan ötürü o teknolojiyide malesef geri götürmek zorundalar.Yani üretimde kullanılan bütün yapısal ve elektronik donanımlar Amerikadan gelicek LM heyeti ile beraber kargo uçakları ile geri alınıcaklar.

Bunun içerisinde Çizim programları,Üretim parçaları,CNC tezgahlar,Lazer kesim sistemleri bir çok alt başlıkta yaklaşık 1000 parçalık bir üretim sisteminden bahsediyoruz.

Peki elimizde ne kalıyor TAI'deki F-16 ların üretim tezgahları yanlız onunda bir sıkıntısı var yatay gövde üretiminde genişletilmiş bir gövde planlaması olduğundan ötürü bunu hesaplayacak program malesef elimizde olmayacak (bunu LM F-35 ler için vermişti ama o yazılımda malesef geri alınıcak) hedeflediğimiz uçak için yeterli olmadığından ötürüde yeni bir tezgah oluşturmak ve üretim içerisinde sokmak oldukça sıkıntılı bir süreç yaşatıcaktır.

Sonuç olarak F-35 projesinden çıkarılmamız aslında TF-X projesinin artık sona erdiğinin bir göstergesidir.İngiltere ve diğer ülkelerin projelendirdiği 6.nesil uçak konusundaki yazılımlarda Amerikanın yaptırımları ile paralel gideceğinden bu konuda ülkemizin hiç bir şekilde bu hesaplama yazılımları ve bunu aktarıcak donanımlara sahip olmayacağını kesin şekilde göstermekte.

« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2019, 10:16:10 Gönderen: Hilal-i Ahmer »

Çevrimdışı SavunmaSanayiST

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 11
  • 0
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2238 : 25 Temmuz 2019, 10:47:55 »


ABD Müşterek Program Ofisi (JPO), Lockheed Martin ve ABD Hava Kuvvetleri (U.S.A.F.), USAF envanterinde yer alan F-35A Lightning II uçaklarına Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (Auto-GCAS) entegrasyonu, hızlı bir test ve sözleşme faaliyetlerinin ardından başladı.

https://savunmasanayist.com/2019/07/25/f-35alara-auto-gcas-entegrasyonu-basladi/

Çevrimiçi カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6559
  • 185
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2239 : 28 Temmuz 2019, 00:49:03 »
Alıntı
Cumhurbaskani
@RTErdogan

“F-35 vermiyor musunuz? Peki, kusura bakmayin, biz o konuda da yine tedbirlerimizi aliriz, baska yerlere doneriz. Bu konuda calismalarimizi yaptik.

https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex/status/1155043894461128704