Sn Gökbörü,
Güzel bir analiz yapmışsınız. Birçok konuya katılıyorum ama “ölü yatırım” konusunda aynı fikirde değiliz.
Hertürlü askeri yatırım ölü yatırımdır. Ne zamanki yaptığınızın çoğunu satarsınız işte o zaman ölü olmaz.
Getiri olarak gördüğünüz güç projeksiyonu ile ekonomik çıkar sağlamak medeni bir yaklaşım değil. Ama gerçek. Etrafınızda hırsız çok evinize göz dikmişler. Oraya kilit buraya duvar ör derken bir sürü gereksiz harcama yaparsınız. Normal hayatınızı yaşamak için harcayacağınız paradan kısıp evinizi emniyete alırsınız. Savunma işte bu. Ama bir de ABD’nin bugünkü ve eski Osmanlı‘nın yayılma zamanındaki politikasına bakarsak; orada etrafındaki ve hatta denizaşırı ülkelerdeki zenginliğe göz dikip silah zoruyla o zenginliği kendi ülkesine getirmek için yapılan savaşlar var. Bu alenen devlet seviyesinde hırsızlık. Ganimetle ekonomiyi idame ettirmektir bu. Ganimet bulamayınca da çökersiniz.
Sivil Gemi yaparsınız. O gemi mal taşır, ticaret yapar ülke ekonomisine katkıda bulunur. Savaş gemisi yaparsınız. O yatırımın ekonomiye hiç bir getirisi yoktur. Ha , o gemiyle gidip başkasının ekmeğini çalacağım diyorsanız o başka! Ama o gemi de lazım. Çünkü başkası gelip sizin ekmeğinize göz dikmesin diye. Ama o gemiden 2 tane yapar birini satarsanız, ekonomiye dönüş olur. Çark döner.
Öyle gündelik hayatta kullandığımız şeylerin askeri alandan geldiği konusu da bizim için geçerli değil. Ar-Ge yatırımlarınız bir ABD , bir Japonya kademesinde olur. Yeni bulunan teknolojiler ile günlük hayata askeri teknolojileri uygularsınız. İşte o zaman yaptığınız şeylerden ar-ge yatırımından geri dönüş olur. Biz hazır bilinen , denklemi çözülmüş teknolojiyi kullanıyoruz.
GSMH nın %5-7 gibi rakamlarını savunmaya ayıracak, ne ekonomimiz var ne de bu uygulanabilecek bir rakam değil.
Ekonomileri fazla veren Almanya , Japonya gibi ülkeler dahi daha %2’ye ulaşamadılar. Ülkeyi batırır o söylediğiniz rakamlar..
Sn Yasar,
1. GSMH konusunda;
% 5 olmasin 3 olsun. Aramizda %1-2 nin lafi olmaz

Neredeyse her konu basliginda "para yok" diye bir tarisma aciliyor, rakamlari onun icin biraz da abartarak soyluyorum.
Savunmak istedigim temel tez sudur:
Turkiye gibi bir cografyada neredeyse her ulke tarafindan cikarlari tehdit edilen bir ulkenin savunma sanayini gormezden gelme gibi bir sansi olamaz, hayati projelerede kaynak bulamiyorum diye bir bahanesi olamaz. Gercekten hayati iste, ki saniyorum herkes bu konuda hemfikir, elde ki parayi daha verimli kullanarak ya da baska kalemlerden kesilerek bunlara para bulunur ve yapilir.
Japonya ve Almanyanin kapisinda su an bir savas tehlikesi yoktur, milli birliklerine ciddi bir tehdit yoktur ve kendilerini Amerika korumaktadir (ikisindede Amerikanin dunyadaki en buyuk ustlerinden bir kac tanesi var), onun icin hic para harcamasalarda bugunden yarina birsey olmaz. Turkiye ile karsilastirilabilecek konumda degiller.
2. Ekonomi / Ganimet konusunda;
Bu biraz dunya gorusunuzle alakali. Sahsi kanatim, insanlarin kafasinda bir "olmasi gereken dunya" var. Herkes lokmasini hirkasini paylassin el ele tutusup yasayalim diye ozetlenebillir. Bir de "gercek dunya" var, yani guclu zayifin kafasina vurup hirkasini lokmasini alir. Aldiktan sonra hirka fabrikasi yapmak icin yatirim yapar, ya da hirka eskiyince baska zayif birini bulur. Ne zaman "gercek dunya" ya gore davraniriz, o zaman adam oluruz.
Basibozuk gibi ona buna saldirmayi savunmuyorum zaten, sizin de dediginiz gibi evi korumak icin gerekli

3. Teknoloji
Bizim icin gercerli degil olabilir ama biryerden baslamak lazim. Onumuze yeteri kadar engel koyan var, biz kendi kafamizda kendimize engel koymayalim
Son Soz
Milletce bahanelere degil, cozumlere odaklanmamiz lazim diye dusunuyorum
"Adamlar engel oluyor" - "engelleri as"
"Bize karsilar" - "Diren"
"Vermiyorlar" - "Yap"
"Para yok" -"Olani etkin kullan, icabinda az ye"
"Lobileri kuvvetli" - "sende kendi lobini kuvvetlendir"
"Adamlar calisiyor" - "sende calis"
"Teknoloji ve bilimde ilerdeler " - "Cal, calis, yakala"
" Ne yani, hep savacakmiyiz" - "icabinda evet"
"Burokrasi yavas" - "yeni burokrat bul"
"Egitimli is gucu az" - "egit"