Gönderen Konu: Atatürk' ün Büyük Nutuk' u  (Okunma sayısı 2960 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Partikül

  • 2017 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1555
  • 197
  • DefenceTurk.com
Atatürk' ün Büyük Nutuk' u
« : 04 Mayıs 2019, 02:20:27 »
Nutuk, Atatürk ve Türk devrimini anlayabilmek açısından birinci elden kaynaktır. Nutuk, Atatürk’ ün önderlik ettiği Türk devrimini anlatan en önemli belgedir. Çünkü Nutuk, bizatihi devrim yapan tarafından kaleme alınmış olup yaşanan devrim süreci, yine bizatihi devrim yapan tarafından analiz edilmiştir.

Atatürk Nutuk ile; Kurtuluş mücadelesini, İstiklâl harbini ve sonrasında hayata geçirilen Milli Demokratik Türk devriminin muhasebesini yapıyor. Bu aynı zamanda Milletine karşı hesap vermektir. Hangi işi hangi gerekçeyle yaptım; işi eyleme dökerken ne tür zorluklarla karşılaştım; önüme hangi engeller çıktı ve bu eylemleri ne tür eylemlerle aştım!

İşte Büyük Atatürk, bütün yaptıklarının hesabını verirken, aynı zamanda tekerinin önüne taş koyanlardan, tarih önünde hesap sormaktadır. Kişilerin düşmüş oldukları gaflet ve ihanet çukurunu; adeta ilgili kişilerin yüzlerine karşı haykırmıştır. Yapılan iş, sıradan bir iş olmayıp tarihsel sürecin açıklaması ve aynı zamanda büyük devrimin analizidir.

Nutuk, sadece Atatürk’ ün konuşmasından ibaret değildir. Analiz ettiği tarihsel süreci belgeleriyle izah etmiştir. Konuşmasını sunarken, görüşlerine dayanak teşkil eden belgeleri; vesika vesika ve sırası geldikçe Kongre’ de katiplik yapan Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey’ e uzatmış ve okumasını rica etmiştir.

Örneğin, konuşmasına şu şekilde devam ederken;

…Daha sonra elde edilen sağlam malumat ve vesikalar ile teyit olundu ki, İstanbul Rum patrikhanesi’ nde teşekkül eden Mavri Mira heyeti (Vesika 1) vilayetler dahilinde çeteler teşkil ve idare etmek, mitingler propagandalar yaptırmakla meşgul…

-Şeklinde konuşmasına devam ederken; ‘’Vesika 1’’ yazılan yerde, konuya dayanak teşkil eden vesika artık her ne idiyse  (bunlar istihbarat raporları, yazışmalar, tutanaklar, zabıtlar, kriptolar, şifreler, telgraflar, emirler, talimatnameler veyahut ele geçirilen belgeler olabilir…) işbu vesikaları Ruşen Eşref Bey’den okumasını rica ediyordu.  Yani belgesiz konuşmuyordu. Bu kapsamda bütün konuşması boyunca 266 vesika ve bunlar dışında atıf yaptığı Trakya teşkilatına ait şifreleri takdim etmek suretiyle analizine devam etmiştir.

Atatürk, Nutuk’ u 15 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet Halk Fırkası’ nın 2. Büyük Kongresinde okumuştur. Kürsüye, Cumhuriyet Halk Fırkası Reisi Umumisi; bugünkü adıyla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı sıfatıyla çıkmıştır. Saat 10:00 da başlayan konuşması altı gün sürmüştür. Günde altışar saatten 36 saat 31 dakikada boyunca kürsüden konuşmuştur. Son gün 20 Ekim 1927 tarihli sunuşunun altıncı oturumunda; konuşmasını Gençliğe Hitabeyle bağladıktan sonra saat 20:25’ te kürsüden inmiştir.

Evet… Atatürk anlatmıştır, anlatmıştır, anlatmıştır; bütün süreci analiz etmiştir, analiz etmiştir, analiz etmiştir; milletine hesabını vermiştir, vermiştir, vermiştir... ve en son kertede başardıklarının sonucu olarak kazanılan vatan topraklarının müdafaasını ve büyük Türk Milletinin İstikbalini, geleceğimizin teminatı olarak gördüğü büyük Türk gençliğine emanet etmiştir.

Nutuk, bütün dünyada ilgi görmüş ve yabancı dillere tercüme edilmiştir. İtalyanca, Almanca, Fransızca ve İngilizce çevirileri 1927 yılında yayınlanmış; en kapsamlı basımı olan Rusça çevirisi ise 4 cilt olarak basılmıştır. Nutuk en son; Çin Halk Cumhuriyeti, İran ve Suriye tarafından tercüme edilmiştir.
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2019, 02:22:22 Gönderen: Partikül »

Çevrimdışı Partikül

  • 2017 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1555
  • 197
  • DefenceTurk.com
Ynt: Atatürk' ün Büyük Nutuk' u
« Yanıtla #1 : 04 Mayıs 2019, 02:38:57 »
Bu kapsamda Nutuk, okunması gereken en kapsamlı başucu kitabı niteliğindedir. Örneğin benim kütüphanemde 4-5 farklı yayın evi tarafından yayımlanmış Nutuk bulunuyor. Bu basımlar zaman içerisinde gözden geçirilmiş ve günümüz Türkçesine uygun hale getirilmiş basımlardı. Fakat benim en çok yararlandığım Nutuk; kaynak Yayınları tarafından basımı yapılmış ve özel olarak ciltlenmiş Nutuk' dur. Bu Nutuk; Nutuk ve Vesikalar olarak iki ciltten oluşuyor. Ve ayrıca savaş planları ve krokilerini gösteren 9 adet harita... Sakarya Meydan Savaşının Harekat planı, Büyük Taarruzun savaş planı gibi...

Kitap okumayı sevmeyenler için Nutuk' u belgesel formatında Youtube' a yüklemişler. Her bölümü yaklaşık 3 saat olacak şekilde 10 adet Youtube videosu çekildiğini tespit ettim. Yani kabaca 10 bölümden oluşan 30 saatlik video... İzlemesi daha kolay olur diyenler için; video linkini aşağıya kopyalıyorum. Örneğin ilk üç videoyu yüklemiş olayım.

https://www.youtube.com/watch?v=z4xzoaPaCVo&t=763s
Error 404 (Not Found)!!1


https://www.youtube.com/watch?v=zQ0W8bMkaic
Error 404 (Not Found)!!1


https://www.youtube.com/watch?v=Isaul705CqM
Error 404 (Not Found)!!1