Yeni bir konu açtım çünkü tartışmalar asıl konuyu rayından çıkabilir. İlk olarak Hisar projesini ayrı tutalım. O roketsanın ayrı bir projesi. Siper ise Tubitak Sage ve aselsanın proesi . Şimdi buraya geri döneceğim . Fransızlar bu işe nasıl girmiş buna bakalım ;

1996'da 60 Km menzilli Mica RF/IIR'yi geliştirdiler. Bunlara bizim Göktuğ ailesi gibi bakabiliriz. Bilin bakalım bizim Radar güdümlü Bozdoğan'ın menzili ne kadar 65 km.

2001'de Micar RF'yi bir kaç değişiklik ve 1.1 metrelik bir booster ekleyip aster-15'i yaptılar. 30 km+ menzil veriliyor ben muhtemelen 50-60 km bir menzil bekliyorum. (MICA'nın Booster'sız hali VL-MİCA bile direk yerden 20 km'ye uçtuğu düşünülünce) tabi aster-15'deki 1.1 metrelik booster'ı 1.8 metreye çıkartıp ve aktif radar başlığını geliştirip (aksi takdirde üstündeki radar 60 km menzilli olacağından ilk 60 metreyi yerden güdümleyip yarı aktif güdümlü bir füzeleri olacaktı ama aster-30 aktif radar güdümlü).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

65 Km menzilli Bozdoğanımz.

Resimdeki hisarda basbaya bozdoğanın aster örneğindeki gibi boosterlanmış hali.
Büyük ihtimalde Hisar-N Bozdoğanın daha makul booster'lı bir hali olacak.
A bir bakın şu an hava savunması konusunda kimle çalışıyoruz ? Eursam aka Mbda.
Aynı yolu izlememiz çok normal. Bozdoğanın yer testlerinin başarıyla yapıldığı şu günlerde ;
Yerli siper artık uzak değil.