Yusuf akbabanın siper asterle alakasız bir sistem demesi ve atmacanın booster'ı gördükten sonra ben Siper'in Bozdoğan temelli bir füze olacağına olan inancım hepten arttı.
Bence ;
Siper = Eirs/Kara Çafrad ile güdümlenmiş booster ile güçlendirilmiş çift aşamalı motorlu Yarı aktif radar güdümlü 120 km menzilli Bozdoğan üzerinden geliştirilecek bir hava savunma füzesi. Hisar-Gums'a kadarki bir stop gap çözümü.
Peki neden bozdoğan aktif radar güdümlüyken siper yarı aktif. Çünkü bozdoğandaki aktif radar arayıcı başlık 65 km menzilli . Biz bunu booster yardımıyla 120 kmlere çıkardığımızda bu başlığı büyütmek lazım . O da füzenin tüm karakteristiğini etkileyeceğinden ilk 60 km de eirs tarafından güdümlenmesi lazım .
Booster ve menzil meselesine gelince. Bundan önceki yazılarımda eski nike hercules, s-200,greyhound gibi füzelerin ilk aşama boosterları üzerinden hesaplama yaparak kanıtlıyorduk.
Ama bu aşamada atmaca gibi 200 kg sınıfı bir füzeyi 250-300 km lere taşıyan bir boosterın çıkmasıyla bizi rahatlattı. Bu boosterdan veya bir boy büüğünden 200 kg danda daha hafi olacak bir füzeyi 120 kmlere ve belirli bir irtifaya çıkarması beklenebilir.
Zaten Aster füzesininde gelişimi benzer ;
Buyrun bu hava hava radar güdümlü MİCA EM

Buda aster-15 ve bir boy büyük boosterlı aster-30

Füzelerin benzerliğini geçtim benzer bir altyapı olması bariz.
Bence şu an siperin önündeki engel bozdoğan füzesinin operasyonel olması. Buna ek kara konuşlu teirs ve/veya çafradın aktif olması. Bunlar akti olunca gerekli geliştirmeler ve entegrelerle bu füze işi olacak. Bu arada küçük bir ipucu çafrad faz-I göreve başlama tarihi 2021 diyorlardı.