Türkün gücü ihracat bu ay 22,6 milyar dolar olmuş. Az para değil tabi Allah bereket versin ama bir takılıp kalma görüyorum tekrar. Bu kadar avantaj varken ihracatın fırlayıp gitmemesi ilginç. Kur avantajı var Çin Rusya avantajı var hala neden kitlendik kaldık hayret bir şey. Türkiye'nin ihracatında ara ara böyle takılıp kalmalar oluyor yine öyle bir döngüye girdik galiba. 150 milyar dolar olan ihracatı on yılda 160 milyar dolara çıkartabilmiştik mesela. Oysa Kemal Derviş iki senede ihracatı iki katına fırlatmıştı. Türkiya nın potansiyelini kullanamadığı kitlenip kaldığı dönemlere çok üzülüyorum. Her şeyin doğrusunu seçip yapan gümbür gümbür bir Türkiye istiyorum. Ne konuda olursa olsun iki seçenekle karşılaşınca hep doğru olan yola giren her günü doğru yollara saparak ilerleyen bir ülkede yaşasak on yılda İspanya 20 yılda Fransa oluruz. Ben devlet gibi bir muhteşem organizasyonun bir soru ile karşılaşınca yanlış şıkkı seçmesine isyan ediyorum. Bu kadar insan yanlışı seçmemeli hep doğruyu seçmeli. Türk devleti değil Nijerya da seçmemeli devlet dediğinin en dandiğinde bile yüzlerce binlerce akıllı adam vardır.
Cevap basit girdiler ithal

enerji, ham madde, nakliye (yakıt) vs. hatta yanlış hatırlamıyorsam 2021 sonları 2022 başları sanayi şirketleri için kısa süreli enerji tüketim kısıtlaması getirilmişti.
Son bir yıl içerisinde döviz fiyatları yükseldi ama cari açık zıpladı yani ihracattan elde edilen dövizden daha fazlası ithalata gitti.
Döviz fiyatları yükselirse ihracat artar ama ihracata konu olan malın üretimi için gerekli olan enerji ve ham madde yurt dışından tedarik ediliyor ise artan ihracatın bir anlamı olmaz şekil A Türkiye, aksine cari açık artar.
Mesela Karadeniz'de bulunan doğal gazın olabilecek en kısa sürede kullanılmaya başlanması bu gidişatın değişmesine yardımcı olabilir.