
Tamamıyla evde akıl yürütüyorum. Şimdi bu proje bu temmuz tamamlanması düşünülüyordu. Projede hedef 30 km mach 3'te 35 mm parçacıklı mermiyi hedefe tevcih etmek. Bir arkadaş daha önce bu deneysel proje sistem olmayacak demişti ancak, ben deneysel olsa fuarlara getirilmez ayrıca bir sistem olarak lanse edildiği tanıtım videoları yapılmaz demiştim.
Şimdi düşünüyorumda tufan mach 6'ya mühimmat yolluyabiliyorken , yet teknolojide keza bu projenin hedeflerinden daha iyi durumda olduğunu söylüyorken bu daha neyin deneysel projesi olabilir ki ? Çok zor . Bu belli ki ileride gemilerde olacak kısa menzilli topçu ve ciws ve hava savunma için kullanılabilecek sınıfta bir railgun projesi ki gayet mantıklı .
Bazı arkadaşlar bu ciws görevinin vs. aselsan tufan gibi sistemlerle de yapılabileceğini söylese de hedeflenen gibi 300 km'lere varan menzillerdeki büyük mühimmatlar atan yüksek megajoullere çıkan sistemler ciws rolünde kullanmak için pekte verimli olmaz. En azından şu anki teknoloji ile,
Neden ?
Şu an emt topu mühimmatlarını güdümleyemiyoruz. Yapabildiğimiz şu top atış kontrol radarının verdiği bilgi ile hedefe atılan mühimmat yüksek hızı yardımı ile hedef mühimmatın buluşma rotasına atılıp ciws mesafesinde hedef daha manevra fırsatı olmadan parçacıklı mühimmat sayesinde, bir perde oluşturulup mühimmat imha ediliyor.
Bu tarz bir imha yöntemi için en önemli etkenler, namlu çıkış hızı, etkili menzil, ve hedefin kaç atom mühimmatıyla başarıyla perdelenebildiğidir.
Namlu çıkış hızı :
Korkut ve gökdeniz sistemleri , genel videolardan gördüğüm kadarıyla 5-6 adet atış yapıyor. Buda çift namludan 10-12 atışa denk gelir. Genelinde 100 civarı parçacık olduğundan hedefe aynı anda 1200 parçacıkla taaruz etmek demektir. Bu 35 mm sistemler ve atom mühimmatı normalde 12 km gibi menzillere sahipseler de güdümsüz olduklarından 1.100 km/s civarı namlu çıkış hızı ile ancak 4 km'de angajman kesişmesi sağlayabiliyorlar o yüzden etkili menzilleri bu kadar.
Etkili Menzil:
Ancak söz konusu sapan sistemi 3 kat daha fazla hıza sahip olduğundan etkili menzilinin aynı vuruş oranında 3 kat daha fazla olacağı yani 12 km olacağı düşünülebilir.
Atım Adeti :
En önemli konulardan birisi bu . Korkut gördüğümüz hedefi tam perdeleyip engellemek için genelde 5-6 adet atış yapıyor ki 10-12 adet atış demektir. Böyle bir salvoyu yapmak 35 mm gdf için kolay çünkü dakika atım hızı 550 mühimmattır. Ancak Sapan'ın şu anki dakika başına atım hızı muhtemelen 10 adettir. Bunu nerden çıkartıyorum tamamen tahmin. Benzer megajouldeki sistemlerin yabancı kaynaklardaki atım hızı böyle şahi-209 blok 2'de mach 6 hıza 5 adet atabildiğinden yarı güçte ve aynı güç kaynağında 10 atabilmesi muhtemeldir.
Ayrıca bu emt'lerde seri atış diye bir mod daha vardır ki , oda seri atım modudur bu modda şahi-209 blok 2 2 atım arka arkaya yapıp 1 dakika tekrardan şarj yapmaktadır. Benzer güç kaynağı ile yarı hızdaki bir sapan eğer 2 atış sonrası 30 saniye bekletiyor ise ki mantıken öyle olması lazım , işte o zaman Sapan çok daha eli ayağı düzgün bir sistem olur.
İşte bu yüzden Tufan gibi yüksek kalibredeki mühimmatları yüksek güçle hedefe yollayacak dolayısıyla yüksek güç isteyen sistemlerin dakika başına atım hızı güdüm sistemleri bu mühimmatlarda olmadan bu tarz daha düşük çapta parçacıklı mühimmat taşıyan mermileri hedefe atan sapan gibi emt'lerin gerekliliği yüksektir.
------------
En iyi ihtimalde Gökdeniz'in vuruş kabiliyeti için kaç Sapan gerekir ?
Benim tahminim şu teknolojide 6 adet aynı noktaya atış yapabilecek sapan namlusu gerek. Bunun en mantıklı yerleşimi ise çiftli namlu halinde , ana baş emt'nin ve vls'nin arkasında, ortada iki tarafa da dönebilir vaziyette ve arkada tarafta olmak üzere 3 çift namlulu sapan lazım .
Neden ?
Savaş uçaklarını bir kenara koyalım . Bu sistemlerin en büyük rakibi şu anlık Subsonic gemisavar ve seyir füzeleri. Bu füzelerde maksimum 0.9 mach hızla uçuyorlar yani üç aşağı beş yukarı saniyede 330 metre civarı yol yapıyorlar. Sapan angajman etkili menzili 12 km ise eğer , hedef high-subsonic füzenin gemiye ulaşması için 36 saniyesi falan var demektir. Yani ne demektir bu Sapanlar hedef menzile girer girmez 2li seri atacaklar 6x2 = 12 adet toplamda 1200 parçacığı hedefe yollayacak eğer ola ki vuramadı diyelim, bir atış hakkı daha var. Onda da vuramaz ise geçmiş olsun.
Sistem Şu An İçin Mantıklı Mı ?
Bence %50-50 . Çünkü 1 gökdeniz bataryası 4 km etkili menzili içinde saniyede 18 civarı atış yapabiliyor yani 0.9 mach hedefe 200 mermi yapar. Tabi bu kadar mermiyi atması beklenemez, keza toplam mühimmat kapasitesi korkut'un 400 felan. Çift gökdenizi düşünmek bile istemiyorum.
Ama burada önemli olan 0.9 mach bir hedefi kaç 35 mm atom mühimmatla vurabildiğiniz. Eğer 10-12 yetiyorsa Sapan mantıklıdır.
Neden ?
12 km etkili menzili var reaksiyon süresi birinde 12 saniye diğeri 36 saniye yani sapan daha mantıklı , diğer yandan 30 km total menzili ile ufak harp gemileri kara saldırısı ve özellikle hızı subsonic füzelerden çok daha az olan 250 km-s gibi hızlarda seyreden asw/asuw helikopterler ve ihalara karşı çok daha etkili. Denildiğine göre standart sistemlerden çok daha maliyeti etkin ve mühimmat saklaması güvenli.
3'lü Sapan emt ciws Tf-2000 gibi gemiler için mantıklı olabilir. keza bunlar bu kadar elektromanyetik topa güç verecek tarzda gemiler ve çok büyük olmalarından dolayı bol bol yerleri'de var. Hatta belki tf-2000'in beklediğimizden bu kadar büyük olma sebebi'de budur. Sapan tarzı bir emt için ön arka ve ortada iki yana bakan müsait alanda var .
Açıkcası Tf-2000'e yönelen bir mühimmatın ilk platformunun dana önceden siper veya gemi ise atmaca tarafından vurulmadan, olmadı G-40'ı da aşıp üstte bahsettiğimiz tarzda sapan emt yi de aşıp son savunma pasif tedbir chaff, flare, ve sis havanlarını ve 12.7 mm stamp 'ı da aşıp gemiye çarpması çok ama çok zor bir senaryo.
O yüzden sapan mantıklı ve projenin temmuzda bitmesi , ilk tf-2000'inin de 2025-26 gibi geleceğini düşünürsek bu gemilerde sapan bir yana ek olarak tufan/şahi-209 bile olabilir.
Zaten güdüm sorunu ve dakika başına atım sorunu çözüldüğünde şöyle gemilere hazır olun ;
