Gönderen Konu: B61-12 tipi 20 nükleer bomba  (Okunma sayısı 4193 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2301
  • 24
  • DefenceTurk.com
B61-12 tipi 20 nükleer bomba
« : 25 Eylül 2015, 22:20:14 »




ANKARA - NATO çerçevesinde Türkiye’de İncirlik üssünde tutulan nükleer bombalar, ABD’nin kamu bütçesini yakından denetleyen etkili sivil toplum örgütü ‘Project on Government Oversight’ (POGO- Hükümetin Gözetimi Projesi) tarafından mercek altına alındı. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, POGO Başkanı Danielle Brian, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’ya hitaben yazılan 1 Şubat tarihli mektupta Avrupa’daki NATO üslerinde tutulan 200 kadar B61 tipi nükleer bombanın Amerikan ulusal bütçesine getirdiği 2 milyar dolarlık yükü sorguladı. Brian “İncirlik’te bir saldırı anında bombaları doğrudan hedefe götürebilecek Amerikan savaş uçağı bile yok” diğerek burada bomba tutmanın gereksiz olduğunu savundu.

İncirlik üssü sorunlu
Amerikan hükümetine yakın kaynaklarla çalışmasıyla tanınan POGO’nun mektubuyla, WikiLeaks’ın sızdırdığı ABD Dışişleri’ne ait gizli belgelerin doğruladığı İncirlik’teki nükleer bombaların durumu tekrar gündeme oturdu. Brian mektupta Panetta’ya hitaben “NATO savunma sisteminin parçası olarak 5 Avrupa ülkesindeki 6 üste toplam 200’e yakın B61 bombası tutuluyor. Bombaların ömrünü uzatma projesinin maliyetinin 2.1 milyar dolara yaklaştığını hükümete yakın kaynaklardan öğrendik. Bildiğiniz gibi bu nükleer silahların etkili kullanımı konusunda ciddi sorular var. Özellikle Türkiye’deki İncirlik üssü problemli” dedi.

Atom bilimcileri Robert S. Norris’le Hans M. Kristiensen’in Kasım 2011 tarihli raporuna atıfta bulunan mektupta şu ifadeler yer aldı: “İncirlik Üssü’ndeki 60-70 kadar B61 bombasının büyük bölümü (50 kadarı) ABD uçakları tarafından taşınacak şekilde tasarlandı. Ancak Amerikan Hava Kuvvetleri’nin İncirlik’te savaş uçağı yok. ABD’nin buraya uygun uçakları konuşlandırma talebi Türkiye tarafından reddedildi. Dolayısıyla İncirlik üssü ‘tam NATO pozisyonu’nda değil, ‘yarım pozisyon’ diye tanımlanan durumda. Bir kriz anında Amerikan uçaklarının başka bir üsten İncirlik’e gelerek bombaları alması gerekiyor. Üsteki diğer 20 kadar bomba Türk F-16A/B uçakları tarafından taşınmak için bekliyor. Fakat Türkiye’nin F-16’larının nükleer başlık taşıma misyonu için sertifikası yok ve nükleer bomba yüklü değiller.”

Maliyet paylaşılsın
Brian, belirtilen sorun gözardı edilse bile olası hedeflerin NATO müttefiği ülkelerdeki üslerden çok uzak mesafelerde olduğunun altını çizerek ‘bağımsız ve başarılı bir operasyonun çok zor olduğunu, bombalamaya giden uçağın havada yakıt ikmali yapmak zorunda kalacağını, geri dönüşü nasıl sağlayacağının ise belirsiz olduğunu’ belirtti. Bombalara ev sahipliği yapan ülkelerin nükleer silahların gerektirdiği güvenlik standartlarına uymadığını kaydeden Brian mektubu şu öneriyle bitirdi:
“NATO üyeler arasında yükün paylaşılması prensibi üzerine kuruldu. Ancak kurulduğundan beri masraflarda aslan payını ABD yükleniyor. Eğer Amerikalı ve Avrupalı liderler nükleer gücün caydırıcı olduğuna inanıyorlarsa ya da ittifakla siyasi bağlarını korumaya kararlılarsa bu silahların giderek artan mali yükünü paylaşmayı kabul etmeliler. Ülkemizin içinde bulunduğu zor finansal şartlarda, ABD tek başına bu silahların korunmasının masraflarının büyük bölümünü ödemekle sorumlu olmamalı.”

Hiroşima’nın 20 katı
Termonükleer B61 bombaları Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana ABD’nin nükleer silah envanterinin çoğunluğu oluşturuyor. Orta ölçekli taktik ve stratejik nükleer bombanın patlama gücü 340 kiloton kapasiteye kadar çıkabiliyor. Bu Hiroşima’ya 1945’te atılan bombanın yaklaşık 20 katı.

Bombalar 10 yılda azaldı
NATO üssü İncirlik’te ABD’ye ait nükleer bombaların sayısı resmi olarak bilinmiyor. WikiLeaks’in sızdırdığı 12 Kasım 2009 tarihli gizli bir Amerikan Dışişleri Bakanlığı raporunda Bakan Yardımcısı Philip Gordon’un, İncirlik’te nükleer silahların mevcut olduğunu belirten bir ifadesi yer alıyordu. “Atomic Scientists” dergisinde Kasım 2011’de Robert S. Norris ve Hans M. Kristensen imzalı bir rapora göre Türkiye ’deki nükleer B61 tipi bombaların sayısı 60-70 arasında ve hepsi İncirlik ’teki ABD hava üssünde bulunuyor. 2001 yılında bu rakam 90’dı. Ankara’da Akıncı ve Balıkesir’de bulunan hava üslerindeki 40 kadar ABD nükleer silahı, buradaki üsler kapatıldığı için İncirlik’e kaydırıldı. NATO’ya 1953’te katılan Türkiye’ye ilk nükleer silahların 1950’lerin sonu 1960’ların başında gönderildiği düşünülüyor.

POGO nedir?
‘Project on Government Oversight’ (Hükümetin Gözetimi Projesi) 1981’de ABD’de kurulan bir sivil toplum örgütü. Federal kurumların, Kongre’nin ve hükümetle iş yapan taşeron firmalarının usulsüzlüklerini inceleyip soruşturuyor. Örgüt ününü 1980’lerde Pentagon’daki usulsüz harcamaları içeriden kaynaklar yardımıyla ifşa ederek kazandı. Milliyet

ABD Almanya'ya nükleer bomba yerleştirecek

ABD, yakın gelecekte Almanya’daki Bundeswehr Fligerhorst Büchel (BFB) askeri üssüne, her biri Hiroşima’ya atılan bombadan 4 kat etkili olan B61-12 tipi 20 nükleer bombaları yerleştirmeyi planlıyor.

 ABD Almanya'ya nükleer bomba yerleştirecek
Washington, Rusya’ya karşı Almanya’daki BFB askeri üssüne 20 nükleer başlık konuşlandıracak. Ayrıca NATO ülkelerine yönelik olası bir tehdit halinde, Alman askeri birlikleri, nükleer başlıkları Almanya sınırına taşıyacak.

RUSYA: ENDİŞE VERİCİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “ABD’nin planı, endişe verici. Bu plan, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın ihlali demek. Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için nükleer silahlar mutlaka ulusal sınırlar içinde kalmalı ve başka ülkelere konuşlandırılması yasaklanmalı” dedi.

TÜRKİYE’DE ABD BOMBASI VAR

Zaharova, nükleer silahların sadece Almanya’da değil, Belçika, Hollanda, İtalya ve Türkiye’de de bulunduğunu aktararak, NATO’nun da nükleer silahların taşınabilmesi için uçakları yenilediğini belirtti.

F-15E NÜKLEER BOMBANIN DENEMESİNİ YAPTI

ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) ve ABD Hava Kuvvetleri’nin, yeni tip B61-12 nükleer bombanın ilk uçuş denemesini 1 Temmuz’da gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

F-15E savaş uçağından Nevada Eyaleti’ndeki Tonopah test sahasına atılan başlıksız B61-12’nin testleri başarılı oldu. 1960’lı yıllardan beri üretilen B61 bombasının 12’nci modifikasyonu olan B61-12’nin üretimine 2020 yılına kadar başlanması planlanıyor. Yeni tip bombanın B61-3, B61-4, B61-7 ve B61-10’un yerini alması öngörülüyor.

ABD’nin elinde halen B-61 tipi 400 nükleer bomba bulunuyor. Bunlardan 61’i İncirlik’te tutuluyor. Bu bombaları taşıyabilecek Amerikan savaş uçakları Avrupa’daki üslerde konuşlu bulunuyor. Bombaların bir kısmı ise Türk F-16 tipi uçaklarla taşınacak şekilde dizayn edilmiş durumda.

F-15E Strike Eagle "Nuclear Bomb B61-12 Flight Test" Nellis AFB HD

https://www.youtube.com/watch?v=A8JYmkij9r0
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2015, 22:21:24 Gönderen: tumucin »

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2301
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: B61-12 tipi 20 nükleer bomba
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2015, 22:32:04 »
2017’de yeni bombalar gelecek


- Raporda Türkiye’deki B61-12 türü nükleer bomba türlerinin 2017 yılı itibariyle B61-3/4 tipi yeni modellerle değiştirilecek olduğu da ilk kez açıklanıyor. 2015’de başlayacak F-16’ların Amerikan JSF yeni nesil savaş uçaklarıyla değiştirilmesine kadar geçecek süre içinde F-16’ların modernize edilerek bu yeni bomba türlerini taşımalarına imkan verilecek.
- Uzmanlar Türkiye’deki pozisyonu da ‘kafa karıştıcı’ diye niteliyor. Rapora göre, Türkiye’deki durum 1980’lerdeki ‘tam alarm’ şeklindeydi. 1990’larda ‘geri çekilme’ haline geldi. Şimdi ise ‘ihtiyaç olursa İncirlik’ten al’ durumuna geldi. Bu dönemlerde askeri hava taşıtı statüsü, ‘nükleer’den ‘sertifikalı’ olmak üzere farklı tanımlarla anıldığı, şu an için ise ABD kaynaklarınca “nükleer-kabiliyetli” olarak tanımlandığı görülüyor.
-Bu durum, İncirlik’te bulunan 50 civarındaki bombayı taşıyabilecek Amerikan savaş uçaklarının Türk tarafınca reddedilmesi nedeniyle dünyanın diğer üslerinden farklı, kendisine özgü bir statü ortaya çıkarıyor
-Rapora göre, Türkiye’de sadece “Ceylan” ismiyle bilinen 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesindeki 142. Av-Bombardıman Filosu’nun nükleer silah taşıyabilme özelliği var.


Ankara kendi tavsiyesine uysun


Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Mustafa Kibaroğlu ise Türkiye’nin bir anlamda sembolik olarak kabul edilebilecek nükleer silahların ABD’ye geri vermek istememesinin nedenini şöyle açıklıyor: “Bir yandan NATO sistemi içinde “yük paylaşımı” ilkesi yerine getirirken bir yandan da belirsiz ve riskli süreçte caydırıcılık kapasitesinin etkin şekilde sürmesini arzuluyor.” Kibaroğlu’na göre Türkiye, “en üst seviyeden devlet politikası olarak savunduğu Ortadoğu’da Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge oluşturulması politikasına ve bu konuda başkalarına verdiği tavsiyeye önce kendisi uyarak olumlu örnek teşkil etmeli.”


Silahlar yakın zamanda çekilmez


Nükleer silahsızlanma uzmanı gazeteci Aaron Stein Türk pilotların bir süredir nükleer misyon için eğitim almayı bıraktığını ve sadece bomba taşıyan Amerikan uçaklarını koruma görevi yaptığını öne sürdü. Ancak Türkiye’nin bu misyonlar için pilotlar eğittiğine dair bir bilgi yok. Stein’e göre, nükleer silahların yakın zamanda Türkiye’den çekileceğine dair işaret bulunmuyor. Rusya’nın binlerce nükleer silahı olduğunu söyleyen Stein “Bu silahların çekilmesi ise ABD-Rusya anlaşmasıyla değerlendirilebilir veya ABD Kongresi, ekonomik krizin etkisiyle bu depolama masrafından kurtulmak isteyebilir” dedi.

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2301
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: B61-12 tipi 20 nükleer bomba
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2015, 22:37:38 »
ABD İstedi Türkiye Verdi

ABD, Türkiye’den nükleer tıp araştırmaları için kullandığı yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu kendilerine vermesini istedi. Atom bombasında kullanılabilecek düzeydeki 5 kilo 400 gram uranyum Ankara tarafından teslim edildi

İran’ın atom bombası programı ile ilgili olarak en büyük kaygı Tahran yönetiminin elindeki yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu daha da zenginleştirmesi. Çünkü yüzde 20’lik uranyum enerji üretiminde kullanılırken, uranyum yüzde 90’a kadar zenginleştirildiğinde bu elinde bir atom bombası şeması olan bir ülkenin o anda nükleer bomba sahibi olması anlamına geliyor. Washington Post gazetesinin dün yayınladığı bir haber bu açıdan çok önemliydi. Haberde ABD yönetiminin önümüzdeki günlerde Seul’de yapılacak olan nükleer güvenlik zirvesi öncesinde Türkiye’ye ‘elindeki yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumdan feragat ettiği’ için teşekkür ettiği belirtiliyordu. Washington Post’a göre Türkiye; Romanya, Libya, Şili ve Sırbistan’la birlikte 30 atom bombası üretebilecek miktardaki yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumu ABD’ye teslim etti. Bunun karşılığında da araştırmalarda kullanılmak üzere daha az düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu aldı.

Nükleer uzmanlarına göre bir terör örgütünün atom bombası üretmekte en çok zorlanacağı şey, bu kalitede uranyuma erişebilmek. Bu nedenle ABD, El Kaide dahil birçok terör örgütünün bu tür uranyuma sahip olan ülkelerden bu materyali çalmasını engellemek için bu tür girişimlerde bulunuyor. Daha önce de Yunanistan, Brezilya, Bulgaristan, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç ellerindeki uranyumu ABD’ye teslim etmişti. Türkiye’de bir nükleer santral olmamasına rağmen Küçükçekmece Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde ve İTÜ laboratvarlarında nükleer tıp alanında çalışmalar yürütülüyor.

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Zabunoğlu, “Türkiye’de bırakın zenginleştirme teknolojisini, bu konuda yürütülmekte olan bir faaliyet ve çaba da yoktur; olmaması da gerekir. Türkiye’de 9 bin 100 ton uranyum rezervi olduğunu tahmin ediyoruz. Salihli, Güre, Ayvacık, Giresun, Sorgun’da rezerv olduğu rapor edildi” dedi. Zabunoğlu, “Uranyum zenginleştirme çabaları aslında Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırıdır ve uluslararası itibarımızı zedeleyerek, nükleer teknoloji edinim çabalarına zarar verir. Tek bir zenginleştirme tesisinin onlarca reaktörü beslediği düşünülürse, hiç reaktörü olmayan bir ülkenin potansiyelini boşa harcaması mantıklı değildir” dedi.

http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fhaberdesin.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2Fatom.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fhaberdesin.com%2Fgundem%2Fefsane-gercek-oldu&h=360&w=850&tbnid=YYzjoIhArqClzM%3A&docid=hT8pXv8-ia_b8M&ei=BZ0FVpvlAYn1UsX0utAB&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=1957&page=3&start=36&ndsp=23&ved=0CJ0BEK0DMCdqFQoTCNv7t7nyksgCFYm6FAodRboOGg

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44312
  • 614
ABD Yeni Nükleer Bombasını Denedi
« Yanıtla #3 : 19 Kasım 2015, 17:59:31 »
ABD Yeni Nükleer Bombasını Denedi



ABD, hava araçlarından bırakılan B61-12 nükleer bombanın üçüncü gelişim uçuş testini gerçekleştirdi. Sandia ve Los Alamos Ulusal Laboratuvarları tarafından tasarlanan silah,  Nevada Tonopah Test Merkezi'nde nükleer başlığı olmadan denendi. Kuyruk kit düzeneği takılı olan bomba, bir F-15 savaş uçağı tarafından bırakıldı. Bomba belirlenen noktaya düşerek testin başarısını kanıtladı. B61-12, mevcut B61-3, -4, -7 ve -10 bombaların yerini alacak.

DefenceTurk.com
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com