Gönderen Konu: TABANCA KULLANIMINDA HAYAT KURTARAN 26 ALTIN KURAL  (Okunma sayısı 11179 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
TABANCA KULLANIMINDA HAYAT KURTARAN 26 ALTIN KURAL
« : 13 Mayıs 2009, 18:06:49 »
TABANCA KULLANIMINDA HAYAT KURTARAN 26 ALTIN KURAL

Tehlikelerden korunmak için taşınan silah bilinçsizce kullanım nedeniyle kendisi asıl tehlike haline gelebilmektedir. O halde yapılması gereken nedir? İşte bunlar 26 madde halinde aşağıda sıralanmıştır. Buna göre:
   


1. Tabanca almadan önce, işinize, konumunuza ve koruma-korunma amacınıza uygun bir tabanca seçmelisiniz. Gerek kullanma esnasında gerekse sair zamanlarda kendiniz ve başkaları için tehlikesi en az olan tabancaları tercih etmelisiniz.

2. Kendinize uygun bir tabanca seçtikten sonra yapmanız gereken ikinci önemli şey, aldığınız tabancayı çok iyi tanımanızdır. Sökülüp takılması temizlenmesi dahil tabancanızla ilgili mümkün olduğu kadar fazla bilgiye sahip olmalısınız.

3. Tabanca satın aldığınızda onu tanımak açısından öncelikle birkaç deneme atışı yapmalısınız.

4. Tabancayı dolduranın şeytan değil her zaman kendi elleriniz olduğu gerçeğine inanmalısınız.

5. Tabanca hiçbir şekilde canlı bir varlığa yöneltilmemelidir. Bu kuralın tek istisnası çatışma anıdır. Bunun dışında tabancayı canlı bir hedefe doğrultmanın hiçbir istisnası yoktur. Boş olduğundan emin olsanız dahi tabancanızı asla canlı bir varlığa çevirmemelisiniz.

6. Tabancanızın boş veya dolu olduğunu anlamak için kontrol etmeniz gerekiyorsa önce şarjörü çıkarmalısınız. Kapalı alanlardaysanız namluyu canlı hedefin bulunmadığı yönlere özellikle köşelere; açık alanlarda ise yumuşak toprağa çevirerek kontrol etmelisiniz.

7. Tabancayla kesinlikle şaka yapmamalısınız. Böyle bir şeye yeltendiğinizde sadece bu nedenle her yıl hayatını kaybeden yüzlerce kişiyi düşünmelisiniz.

8. Görev gereği istisna olmak üzere, tabancanızın fişek yatağında fişek bulundurmamalısınız.

9. Tabanca her zaman boş tutulmalı ancak her an doluymuş gibi düşünülmelidir. Tabancanın boş olduğu konusunda hafızanıza güvenmemelisiniz.

10. Birçok insanın tabancaya olan merakını göz önünde bulundurarak tabancanızı ev ve işyeri gibi ortamlarda ulu orta yerlere bırakmamalı, tabancanızı daima kilitli dolap, çekmece, kasa gibi yerlerde koruma altına almalısınız. Çocuklu aileler bu konuya daha fazla özen göstermelidir. Tabanca kilidi kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

11. Bir başkasına tabancanızı vermeniz gereken durumlarda mutlaka tabancanın sarjörünü çıkartmalı, kontrol etmeli ve ondan sonra sarjörsüz olarak vermelisiniz.

12. Tetiği çekmeyi düşünmedikçe parmağınızı tetik korkuluğunun içerisine koymayınız. Tabancanızı elinizde taşıdığınız durumlarda her an ateş edeceğinizi düşünerek, tabanca sağ elinizde ise sağ el, sol elinizde ise sol el işaret parmağınızı daima tetik korkuluğunun üzerinde tutmalısınız.

13. Fişeğin ateş almadığı durumlarda gerekli müdaheleyi yapmadan önce 10-15 saniye beklemelisiniz çünkü çok zayıf bir ihtimal de olsa fişek geç ateşlenebilir.

14. Kullanma haricinde silahınızı çıkarmanız gereken durumlarda her defasında bulunduğunuz ortamı silah emniyeti açısından değerlendirmelisiniz.

15. Tabancayı namlusundan tutarak almamalı ve asla namlu ağzından içeriye doğru bakmamalısınız.

16. Tabancanıza ilk dolduruşu yaparken, hiçbir zaman parmağınızı tetiğe koymamalısınız. Çünkü dolduruşla birlikte tabancanız aniden ateş alabilir.

17. Her atıştan sonra mutlaka, diğer zamanlarda ise ortalama ayda bir defa silahınızın bakımını yapmalı veya bir silah tamircisine yaptırmalısınız.

18. Sevincinizi, düşüncesizce hava, sağa sola ateş ederek göstermemelisiniz. Unutmayınız ki sadece sevinç ifadesiyle havaya sıkılan fişikler nedeniyle her yıl ülkemizde onlarca kişi hayatını kaybetmektedir. Bir futbol maçını kazanmak, evlenen bir yakınınızın, arkadaşınızın mutluluğunu paylaşmak bir insanı kaybetmekten daha önemli değildir.

19. Silahınızı boşaltırken; önce şarjörü çıkartınız, sonra sürgüyü geriye çekerek fişek yatağında fişek olup olmadığını gözünüzle ve elinizle kontrol ediniz. Eğer tetik düşürmeniz gerekiyorsa namluyu ölü bir noktaya çevirdikten sonra tetik düşürünüz.

20. Alkollü olduğunuz durumlarda kesinlikle tabanca kullanmayınız.

21. Herhangi bir şekilde elinizdeki bir tabancayla ilgilenmeniz gerektiğinde bütün konsantrasyonunuzu silaha odaklamalısınız.

22. Kurulu bulunan tabanca horozunu parmağanızla düşürünüz. Bunu yaparken de horozu sağlamca tutup, hafifçe geriye doğru çekiniz, bu esnada işaret parmağınız da tetiğe hafifçe baskı yapmalıdır. Horoz kurulu durumdan kurtulunca parmağınızı tetikten çekip, horozu yavaşça düşürmeye devam edip bu işlemi böylece tamamlayınız.

23. Silahınız için doğru mühimmat kullanmalısınız. Silahınız için tasarlanmamış bir mühimmatı asla kullanmayınız. Örnek: Yabancı menşeli fişek ve ikinci kez dolum yapılmış fişek kovanı gibi.

24. Tabancanızı ve fişeklerinizi nemli, rutubetli ve tozlu ortamlardan uzak tutmalısınız.

25. Unutmayınız ki, silah kazaları, çok nadiren silahtaki bir arızadan dolayı ileri gelir. Bu kazalara çoğunlukla tabanca kullanma tekniğindeki bilgisizlik ve unutkanlık neden olmaktadır.

26. Sonuç olarak denilebilir ki: En iyi, en güvenilir ve en görgülü atıcı, emniyet kurallarını bilen ve bu kuralları uygulayan atıcıdır.

 

TABANCA KULLANIMIYLA İLGİLİ GÖRGÜ KURALLARI

1. Görgülü insan tabancasını daima gizler.

2. Gücünü tabancasıyla özdeşleştirmez.

3 . Her zaman, her yerde ve her fırsatta tabancasını teşhir etmez.

4. Tabancasını vücut üzerinde taşıyorsa, dışarıdan bakıldığında belli olmayacak şekilde kamufle eder.

5. Sık sık tabancasından bahsetmez,

6. Tabancayla asla şaka yapmaz.

7. Özellikle kalabalık ortamlarda bakmak ve incelemek amacıyla dahi olsa başkasının tabancasını almaz; kendi tabancası istenildiğinde ise emniyetli bir ortam sağlayıncaya kadar, bu isteği uygun bir dille erteler.

8. Düğün ve festivallerde, özelliklede spor karşılaşmaları sonrasında sevincini tabanca ile ifade etmez. Bilir ki bir anlık sevinci, bir ömür boyu başkalarının göz yaşı ve hüznüne, kendisinin ise pişmanlığına neden olur.

9. Tabancayı bir saldırı aracı olarak değil, bir savunma aracı olarak görür.

10. Tabanca kullanmayı en son seçenek olarak düşünür.

11. Evde ve işyerinde herkesin ulaşabileceği, alabileceği yerlere tabancasını koymaz.

12. Etrafında kimsenin olmadığı bir yerde dahi kesinlikle havaya ateş etmez. Havadaki fişek çekirdeğinin yere düşerken canlı hedefe isabet ettiğinde onu öldürecek güçte olduğunu bilir.

13. Tabancasını her zaman bakımlı tutar.

Hazırlayanlar:
Doç. Dr. Hasan Hüseyin ÖNDER (Gazi Üniversitesi)
Murat YILDIRIM (Emniyet Amiri / Emniyet Genel Müdürlüğü)
Adem DAĞDEVİREN (Emniyet Amiri / Emniyet Genel Müdürlüğü)
Zeki AKYOL (Komiser / Emniyet Genel Müdürlüğü)

http://www.trabzonsilah.com/index.php?link=gorgukurallari
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
Ynt: TABANCA KULLANIMINDA HAYAT KURTARAN 26 ALTIN KURAL
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2009, 18:07:40 »
HAFİF ATEŞLİ SİLAH ALIRKEN UYULACAK KURALLAR

* Silah edinecek ve kullanacak olan kişiler, bu eylemden önce, alacak oldukları silahın cinsine göre (en azından genel konularda verilen) silah güvenliği eğitimi almalıdırlar.

* Tabanca seçimi yapılırken, amaca göre tabanca seçiminin yanında, aranılan güvenlik nitelikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle aşağıdaki niteliklere dikkat edilmelidir:

a) Tabancayı meydana getiren parça adedi az olmalıdır.
b) Bakım için kolay sökülür - takılır nitelikte olmalıdır.
c) Kontrolsüz ateşlemeyi önleyecek emniyet tertibatları olmalıdır. (Kabza, horoz, iğne ve tetik emniyetleri. Şarjörlü tabancalarda birden çok emniyet sistemi vardır. Toplu tabancalarda horoz emniyeti dışındaki emniyet sistemleri bulunmaz.)

* İhtiyaca uygun olarak belirlenecek silahın, azami ölçüde güvenlik tertibatlarının olmasına özen göstermeli ve fantezi amaçlı silah seçimi yapılmamalıdır.

* Kabza seçimi, mümkünse silah alımı ile birlikte yapılmalıdır. Alınacak silahın standart kabzası veya sonradan monte edilecek kabzanın, avuca tam oturmasına parmak yapısına uygun olmasına, kaygan olmamasına, atış ergonomisine uygun olmasına özen gösterilmelidir. Kurumlar, ortak model kabza takacak veya silahın standart kabzesi silah üzerinde kalacaksa, ergonomik seçime dikkat edilmelidir.

* Alınan silahın ikinci el olarak devrinin yapılması durumunda silah bakımsızlıktan ve arızadan dolayı kazaya sebep olacak vasıfta olabilir. Kişi almış olduğu silahın teknik kontrol ve bakımını, yeterliyse kendisi, yetersizse uzman birisine, hazırlanacak güvenli mekanda yapmalı / yaptırılmalıdır.

* Kılıf seçimi, mümkünse silah alımı ile birlikte yapılmalıdır. Kişi, sahip olacağı / taşıyacağı silah için, silahı aşındırmayacak, taşıyacağı yere uygun ergonomik dizaynda, silah büyüklüğüne ve uzunluğuna uygun, kaliteli malzemeden imal edilmiş, silahın kolaylıkla çekilebileceği ve düşmeyeceği nitelikte kılıf seçimi yapmalıdır. Kurumlar, satın alacakları ortak model için uygun en iyi kılıf modelini seçmeli ve üretmelidir / satın almalıdır. Tüm personelin aynı model kılıfı taşıması istenmelidir. Kalitesiz alınmış kılıflar için ise kullanımda ısrar edilmemelidir.

* Silaha konmak / kullanılmak üzere temin edilen mermilerin tarihi geçmiş olmamalıdır / uygun şartlarda muhafaza edilmiş olmalıdır. Kurumlarda çalışanların tabancalarında taşınan mermilerin, şartların gerektirdiği aralıklarla değiştirilmesi / son kullanım tarihi yakınlaşanların mutat atışlarda kullanılması sağlanmalıdır. Kullanıcı, üreticinin ve kurumun koyduğu kurallara uymalı ve tarihi geçmiş mermileri şarjöre koymamalıdır.

 

HAFİF ATEŞLİ SİLAH TAŞIMADA UYULACAK KURALLAR

* Herhangi bir ani tehlike söz konusu değilse, taşıma esnasında fişek yatağında mermi bulundurulmamalıdır. Şayet tabancanın atışa hazır halde taşınması gerekiyorsa, emniyet mandalı kapalı olmalıdır. Ancak, sürgülü tabancalarda en iyi emniyetin fişek yatağının boş bulundurulması olduğu hatırlatılmalıdır.

* Tabancayla, her ne şekilde olursa olsun, şaka yapılmamalıdır. Kullanım ve bakım amacının dışında silah kılıfından çıkarılmamalıdır. Kurumlar, bu durumlarda, gerekli disiplin işlemlerinde taviz verilmemelidir.

* Tabanca taşınırken, çevresel etkenlerden ( yağmur, toz, sürtünme vb.) en az etkileneceği şekilde muhafaza edilmelidir. Görev gereği muhafaza zorluğu söz konusuysa, bakım aralığı sıklaştırılmalıdır.

* Tabanca taşınırken, başkalarının alamayacakları şekilde bulundurulmalıdır.

* Tabanca taşınırken, asla alkol alınmamalıdır. Bu kural, tabanca ile atış, bakım vb. faaliyetlerde de geçerlidir.

* Her ne sebeple olursa olsun, silahın birine verilirken boş vaziyette verilmesi gerekir.

* Tabancanın düşürülmemesine özen gösterilmelidir. Endişe edeceğiniz sertlikte düşmesi halinde, işlerliği ve parçaları kontrol edilmelidir.

* Tabanca sürekli aynı pozisyonda, kolay ulaşılabilecek ve kavranacak şekilde taşınmalı ve bu alışkanlık haline getirilmelidir.

* Silah herhangi bir yerde dalgınlıkla unutulmasına meydan vermeyecek şekilde taşınmalıdır. Bunun için vücut üzerinde taşınması idealdir. El çantasında, torpido veya bagajda taşınması bu yönüyle risklidir.

* Araçta silah taşıma gerektiğinde (görevliler için) oturur vaziyette silahın çekebileceği şekilde silah vücut üzerinde (koltuk altı kılıfı ile birlikte vb.) veya araca yerleştirilerek taşınması gerekir.

* Kanunda da gereği olarak düşünüldüğü şekilde, silahla, mahkeme salonlarına, hastanelerin psikiyatri bölümlerine, akıl hastanelerine, ceza ve tutuk evlerine, ceza ve infaz kurumlarına, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, spor karşılaşmalarına, grev ve lokavt ilan edilmiş işyerlerine, silahla girilmesi mahzurlu olan tesislere vb. yerlere girilmemelidir/ katılınmamalıdır.

* Silahla, üzerindeki aparatlarla ve özellikle tetik ve horozla oynanmamalı ve böyle bir alışkanlık / heves varsa terk edilmelidir.

* Horoz kurulu olarak silah taşınmamalıdır.

* Konuşma esnasında silahın nesnel odak haline gelmesinden sakınılmalıdır. Böyle durumlarda, konuşmanın konusu silahı inceleme isteğine dönüştüğünden, namlu yönünün kontrolü zorlaşır ve kişiler emniyetten çok konuşmaya dikkat eder.

* Elinizin erişebileceği yerde atışa hazır bir silahla yatağa yatılmamalıdır.

* Silahı kavramadan önce zihnin açık ve berrak olmasına dikkat edilmelidir.

* Çit, akarsu, çalılık gibi engeller dolu silah ile geçilmemelidir.

* Silahı kontrol amacıyla namlu ağzından içeriye bakılmamalıdır.

* Gerekmedikçe, hiçbir zaman horoz el ile düşürülmemelidir.

 

HAFİF ATEŞLİ SİLAH BULUNDURMADA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

* Tabanca evde bulunduruluyorsa, kilitli olan bir yerde veya tetik kilidi takılı olarak ve boş vaziyette saklanmalıdır.

* Tabanca ve mermilerin bulundurulduğu yer rutubet ve toz gibi olumsuz tesislerden arındırılmalıdır.

* Tabanca özellikle çocukların (meraklı büyüklerin) ulaşamayacakları şekilde saklanmalıdır.

* Silahları saklarken deri yada ağır elbise gibi nem çeken / tutan şeylerin altına konulmamalıdır. Eğer silah uzun süre saklanacaksa, namlu içi ve içteki mekanizmalar koruyucu yağ ile yağlanmalı; dış yüzeylerdeki mekanizmalar, gövde, namlu ve silindir antipas yağı ile kaplanmalıdır. Silah tekrar kullanılmadan önce temizliğinden emin olunmalıdır.

* Silah, aynı model (veya benzer) silah taşıyan kimsenin silahının yanına, karşı tarafın karıştırabileceği şekilde bırakılmamalıdır.

* Silahlar saklanacağı zaman mutlaka bakımları yapılmalıdır.

* Silahı bir yere koyarken, etrafında hava cereyanının olmamasına dikkat edilmelidir.

* Uzun süreli saklamalarda silahlar ve mühimmatlar aynı dolapta bulundurulmamalıdır.

* Fişekler, varsa özel kutuları içinde muhafaza edilmelidir.

* Fişekler, başkalarının kullanabilme ihtimali olan yerlere saklanmamalıdır.

* Silah olmaksızın fişeklerin tehlike oluşturmayacağı düşünülmemeli, örneğin çocukların sert cisimlerle vurarak mühimmatı ateşleyebilecekleri bilinmelidir.

 

HAFİF ATEŞLİ SİLAHLA ATIŞTA UYULACAK KURALLAR

* Tabancaya deneme amacıyla dahi olsa arızalı ve ölçüsü uymayan mermiler konulmamalıdır.

* Poligonlarda gerçekleştirilen atışlarda, gözetmen ve eğitimcilerin yönlendirme, ikaz ve emirlerine uyulmalıdır.

* Poligonda silahın boş olduğu bilinse bile, hedef doğrultusu haricindeki yönlere namlu çevrilmemelidir.

* Açık alanda yapılan eğitim atışlarında mermi çekirdeğinin gidebileceği mesafe ve açıktaki yerlere dikkat edilmelidir.

* Zorunlu atışlarda, hedef dışında, çevresinde ve arkasında zarar görebilecek kişi ve malzemeler göz önünde bulundurulmalıdır.

* Zorunlu atış veya silah kazası sonrası, heyecanın yaşandığı ortamda silahın boşaltılması konusunda acele hareket edilmemeli, kişi kendisini yeterince toparladıktan sonra, gerekirse bilen birinin gözetiminde bu işlemi gerçekleştirmelidir.

* Namlu hedefi göstermeden parmak tetiğe yerleştirilmemelidir.

* Tetik çekildikten sonra ateşlemenin gerçekleşmemesi durumunda, bunun merminin nemlenmesinden kaynaklanabileceği ve geç yanmanın, geç ateşlemenin olabileceği için namlu hedef doğrultusundan başka yöne çevrilmemelidir.

* Mümkünse, atış esnasında koruyucu gözlük ve kulaklık kullanılmalıdır.

* Silahın doldurulması ve atış esnasında kabza çok iyi kavranmalıdır, tedirgin olarak tutulmamalıdır.

* Silah, ölü noktaya yönlendirilirken, kendimize zarar verebilecek konumda bulunmamalıdır.

* Silah boşaltılırken, mutlaka öncelikle silahın içindeki şarjör çıkartılmalı ve yedek şarjörle karıştırılmamalıdır. İkinci aşamada sürgü çekilerek fişek yatağı boşaltılmalı, sürgü geride takılı pozisyonda bırakılarak, şarjör yatağı ve fişek yatağının boş olduğu gözle ve elle kontrol edilmelidir. Sürgü, çekildiğinde fişeğin tabla kenarını yırtabileceği, fişeğin fişek yatağında sıkışmış olarak kalabileceği ihtimali sürekli göz önünde bulundurulmalıdır.

* Atış esnasında meydana gelen kazalarda, yaralının durumu ne olursa olsun, önce çevre güvenliği sağlanmalıdır.

* Hasta ve yaralının emniyeti sağlanmalı, yatırarak müdahale edilmeli, hareket ettirilmemeli, ilk müdahale bilen birisi tarafından bulunulan yerde yapılmalı, süratli ancak sakin olunmalıdır. Kurumlar, poligonlarda ilk müdahalede kullanılabilecek malzemeler ve ambulans bulundurulmalıdır.

* Silah her zaman doluymuş gibi hareket edilmelidir.
Atış haricinde, işaret parmağı tetik korkuluğunun içine sokulmamalıdır.

* Atış talimatına uygun hareket edilmelidir. Kurumlar, gerekli atış talimatı ve uyarıcı levhalar hazırlamalıdır.

* Kurum tarafından, poligonun dizaynı, tefrişatı, aydınlatma ve ısıtması özel olarak kazaları önleyecek şekilde yapılmalı ve uzman kurumların desteği alınmalıdır. Örnek olarak, zaman içinde barut parçalarının ve barut gazının tefrişata sinmesi sonucu söndürülme imkanı olmayan ve çok hızlı büyüyen yangın çıkabileceği hesaba katılmalıdır.

* Silahla atış esnasında anormal bir ses duyulduğunda ikinci atış yapılmamalıdır. Bu sesin, çekirdeğin namluya sıkışması ve namluyu terk edememesinden veya silahın herhangi bir parçasının zarar görmesinden kaynaklanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Heyecana kapılmadan sakin davranılmalıdır. Varsa atış görevlisi çağrılarak silahın kontrolü yapılmalıdır.

* Tabancadan atış esnasında fırlayacak boş kovanların sekerek atıcıya geri dönebileceği veya bekleyen birine zarar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

* Parmaklar, avuç ve vücudun diğer kısımları namlu ağzından uzak tutulmalıdır. Çift el ile atışlarda destekleyen elin, geri gelen sürgü tarafından yaralanmaması için tutuşa dikkat edilmelidir.

* Tabancada kaç fişek olduğu bilinmelidir, ama bu sayıdan asla emin olunmamalıdır.

 

HAFİF ATEŞLİ SİLAH BAKIMINDA UYULACAK KURALLAR

* Silah bakımına başlanmadan önce, silahın boşaltılması ve bundan emin olunması gerekir. Bunun için önce şarjör çıkartılır, namlu herhangi bir kaza ile ateşlenme anında mermi çekirdeğinin kimseye zarar vermeyeceği ve sekmeyeceği noktaya yöneltilir ve boşaltma ve kontrol işlemleri gerçekleştirilir.

* Silahın yedek şarjörle birlikte taşındığı hallerde, silah dışında görülen şarjörün yedek olacağı, asıl şarjörün silah içinde takılı vaziyette bulunabileceğine dikkat edilmelidir.

* Silahların (ihtiyaca göre) günlük, haftalık ve atış sonrası bakımlarının yapılması ve aksatılmaması gerekir.

* Günlük bakım, silah sökülmeden yapılan kontrol mahiyetinde, tozunun alındığı bakım işlemidir.

* Haftalık bakım, silah sökülerek yapılır. Kullanıcı tarafından alet kullanmadan sökülebilecek tüm parçalar sökülür, fırça ile tozu alınır, temizleyici yağ ile varsa pasları, pislikler barut atıkları, eski yağı giderilir. Silahın hareketli parçaları ve kızakları çok az yağ ile yağlanır. Silah üzerinden temizleyici yağ kalıntısı bırakılmaz. Silah koruyucu yağla hafifçe yağlanır. Fazla yağ sürüldüğü takdirde silah fonksiyonları zorlanır, hatta atış esnasında arızalar oluşur. İşlem tamamlandıktan sonra parçalar takılarak, fonksiyonları kontrol edilir. Atış sonrası, haftalık bakımın aynısı gerçekleştirilir.

* Sıcak ve rutubetli iklimlerde/ortamlarda silah bakımı daha sık yapılmalıdır. Silahın gizil yüzeylerinde ve iç parçalarındaki paslanma ihtimaline karşı temizlenmesinde ve yağlanmasında itina gösterilmelidir.

* Sıcak ve kuru iklimlerde, paslanma ihtimali az olmasına karşın, tozlanma ve kum parçalarının tabanca içine girerek, hareketli parçaları engellemesi ve zarar vermesi söz konusudur. Sadece silahın iç yüzeyi ve parçaları daha ince bir yağ kullanılarak temizlenmeli, toz ve kum tutmaması için dış yüzeyi yağlanmamalıdır, sızan yağlar silinmelidir. Kapalı kılıf kullanılmalıdır. Aşırı soğuk iklimlerde ise, silahın kuru tutulması gerekmektedir. Silah bakımı oda sıcaklığında yapılmalıdır. Parçaları arasında donma gerçekleşmemesi için kar, buz ve ıslak zemin üzerine bırakılmamalıdır.

* Silahlara bakım yapıldığı gibi fişeklere de bakım yapılmalıdır. Değişik iklim şartlarında maruz kalabilecekleri dış etkilere karşı fişekler de korunmalıdır.
Silah her temizlendiğinde yıpranma izlerinin / çatlakların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer varsa bu silah kesinlikle kullanılmamalıdır.

* Tabancanın namlu içi ve atış yatağı iyi bir toz giderici, solvent fırça aracılığıyla fırçalanarak temizlenmeli; hafif yağlı bez ile bu bölgeler silinmeli ve kurulanmalıdır.

* Elle sökülemeyecek diğer parçaları gereksiz yere sökmek mahzurludur.
Silahı benzin ve tiner gibi maddelerle temizlemek, nebati ve hayvani yağlar kullanmak tehlikeli ve sakıncalıdır.


NOT:

Hazırlayanlar:
Doç. Dr. Hasan Hüseyin ÖNDER (Gazi Üniversitesi)
Murat YILDIRIM (Emniyet Amiri / Emniyet Genel Müdürlüğü)
Adem DAĞDEVİREN (Emniyet Amiri / Emniyet Genel Müdürlüğü)
Zeki AKYOL (Komiser / Emniyet Genel Müdürlüğü)

http://www.trabzonsilah.com/index.php?link=gorgukurallari
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
Ynt: TABANCA KULLANIMINDA HAYAT KURTARAN 26 ALTIN KURAL
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2009, 18:11:47 »
Türk milleti ; yaşantısı boyunca kendini dıştaki tüm etkilerden korumak için her zaman bir savunma arayışı içine girmiştir.

Günümüze gelene kadar bu savunma araçları çağlara göre çeşitli biçim ve şekillerde görülmüştür. Günlük hayatımızda insanlarımız durum ve şartları göz önüne alarak kendini savunma aracı olarak tabancayı tercih etmektedir.

Silah tehlike değildir. Tehlikeyi oluşturan bilgisizlik ve dikkatsizliktir. Kazalardan korunmak için aşağıda belirtilen kurallara uyunuz ve bunu alışkanlık haline getiriniz.

1- Silahı, her zaman dolu gibi kabul ediniz ve emniyette olması için mandalı �EMNİYET � pozisyonunda olması gerekir.

2- Silahınızı ateş etmek istemediğiniz nesnelere karşı asla doğrultmayınız.

3- Emniyet mekanizmalarını ve emniyetli bir şekilde mühimmatı boşaltmayı öğreniniz.

4- Silahınızı doldurup boşaltırken namluyu emniyetli yöne doğru tutunuz.

5- Kullanmadığınızda silahınızı bos muhafaza ediniz.

6- Uygun mermi tipini kullandığınızdan emin olunuz.

7- Tehlikeli sekmelerden korunmak için, sert yüzeylere ve suya ateş etmeyiniz.

8- Düğünlerde ve maç bitimlerinde sevincinizi silahınızı ateşleyerek göstermeyiniz.

9- Atış öncesi ve sonrasında alkol, uyuşturucu vb. maddeler almayınız.

10- Atış sırasında daima koruyucu gözlük ve kulaklık takınız.

11- Silahınızı bilgisiz kimselerin ve çocukların ulaşamayacağı yere koyunuz.

SİLAHIN SÖKÜLMESİ
ŞARJÖRÜN ÇIKARILMASI


   

1. Silah tetiğe dokunulmayacak şekilde sağ elle kavranır. Sağ el başparmağı ile şarjör çıkarma düğmesine basılır. Sol el ile şarjör yerinden çıkarılır.
     
2- Şarjörü çıkardıktan sonra namlunun dolu olup olmadığını kontrol edin. Bu işlemi yaparken namlunun emniyetli bir bölgeye bakmasına dikkat ediniz.
   

     

KAPAK KOMPLESİNİN SÖKÜLMESİ
   

3. Silah sağ elle kavranır. Emniyet mandalı açık durumda iken kapak komplesi sol el ile hafifçe geriye doğru itilir. Kapak kilidi mandalı, sol elin baş parmağı ile 90 derece aşağıya doğru döndürülür.
     
4. Kapak komplesi, ileriye doğru çekilerek yerinden çıkarılır.
   

     

NAMLUNUN SÖKÜLMESİ
   

5. Kapak sol el ile üst kısımdan kavranır. İcra milinin kalpağına sağ el işaret parmağı ile yayın kuvvetini yenecek şekilde bastırılır. Mil ve yay kontrollü bir şekilde yuvasından alınır. (Resim-13) (DİKKAT: Bu işlemi kontrolsüz yaparsanız, yayın kuvveti icra milini fırlatır ve bir kazaya neden olabilir)
     
6. Namlu, ileri ve aşağıya doğru çekilerek kapaktan çıkartılır.
   
http://www.trabzonsilah.com/index.php?link=tabancahakkinda
 
   
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2009, 18:14:11 Gönderen: SKYWOLF »
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com