Gönderen Konu: MİLGEM PROJESİ  (Okunma sayısı 355897 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
MİLGEM PROJESİ
« : 20 Nisan 2009, 14:25:00 »
Sualtı akustiği alanında Türkiye’nin ilk ve tek altyapısı olan Sualtı Akustik Laboratuvarı genel amaçlı tasarlanarak, Milli Sonar Deniz Birimleri Üretim ve Entegrasyonu projesi ihtiyaçları doğrultusunda donatılmıştır. Bu proje kapsamında, ülkemizin ilk Sonar Transdüser prototipinin kabulü yapılmış ve MİLGEM 1. gemisinde kullanılmak üzere 300 adet transdüser elemanının üretimi/testi tamamlanmıştır.

Bu çalışmalara paralel olarak Sualtı Akustik Laboratuarı’nın akreditasyon çalışmaları kısa bir süre içerisinde tamamlanarak, uluslar arası akreditasyon kuruluşlarından biri olan Alman Akreditasyon Kurumu (DAP-Deutsches Akkreditierungssystem Prüfwesen GMBH) tarafından akredite edilmiştir. Böylelikle SAL; 2 kHz ile 120 kHz çalışma aralığında “Sualtı elektro-akustik transdüserlerin testi” konusunda, ANSI S1.20 - 1988-02 ve EN 60565 - 2007-01 - (IEC 60565 - 2006-11) standartları kapsamında akredite olmuştur. Sonuç olarak; Sualtı Akustik Laboratuarı (SAL), sualtı akustiği alanında ülkemiz için “Referans Birim” olma misyonunu da üstlenmiş bulunmaktadır.

http://www.mam.gov.tr/ME/guncel/akredidatsyon/PL357500e_Entwurf_090327.pdf

http://www.mam.gov.tr/
« Son Düzenleme: 04 Kasım 2009, 20:02:14 Gönderen: AVCI »

Çevrimdışı WOLF

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 256
  • 0
2. Milgem Yolda
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2009, 09:23:50 »
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın güçlendirilmesi amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın tedarik programında bulunan "MİLGEM" gemi projesi kapsamında yer alan ikinci gemi ile ilgili inşaat çalışmaları yakında start alacak.

Gündemdeki ikinci geminin inşasına ise imkan ve kabiliyetlerine bağlı olarak yerli özel sektör tersanelerinde devam edilecek.

MİLGEM projesi kapsamında milli olarak dizayn edilen ve inşa edilen ilk Türk korveti Heybeliada Pendikteki İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen törenle geçen yıl denize indirilmişti.

TCG Heybeliada korveti, tüm gemi silah ve sensörlerinin entegre olduğu gelişmiş bir merkezi komuta kontrol sistemine sahip olacak. Heybeliada ve inşa edilecek diğer korvetler, tek başlarına veya Deniz Kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla birlikte grup halinde operasyon yapabilecek.

Milli gemiler, keşif ve karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist faaliyetlerin izlenmesi ve engellenmesi, kıyı deniz ulaştırmasının kontrol ve korunması görevlerini gerçekleştirecek.

Yüzde 80 milli katkı payıyla yürütülen projenin hedeflerinden birinin de gemi üzerine konacak sistemlerin yurt dışı üreticilerinden Türkiye`ye bilgi transferi sağlamış olması.

Dizaynı, denenmiş ve başarılı olduğu kanıtlanmış, iyi denizcilik özelliklerine sahip bir tekne formu esas alınarak geliştirilen gemilerin, yüksek beka kabiliyeti ve geç tespit edilme özellikleri görev ihtiyacı açısından en önemli hususlar olarak öne çıkıyor. Gemilerin önemli özelliklerinden bazıları da radar kesit alanı, akustik iz ve sualtı gürültüsü değerlerinin düşük olması.

TCG Heybeliada 2011'de hizmete girecek

Deniz Kuvvetlerinin gemi inşa tecrübe ve kapasitesi ile Türkiye`deki özel sektör tersaneleri, üniversite ve milli sanayi imkanlarının birlikte kullanıldığı projede, TCG Heybeliada adlı ilk MİLGEM korvetinin dizaynına İstanbul Tersanesi Komutanlığında oluşturulan MİLGEM Proje Ofisi tarafından 12 Mart 2004 tarihinde başlandı.

Ön dizaynı Kasım 2004`de tamamlanan TCG Heybeliada`nın 2011 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Diğer gemilerin inşasına ise imkan ve kabiliyetlerine bağlı olarak yerli özel sektör tersanelerinde devam edilecek.



Kaynak:http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/05/31/savas.gemisine.kardes.geliyor/528865.0/index.html
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2010, 21:12:13 Gönderen: SKYWOLF »


Ben Orta Asya'dan türeyen Anadolu'da büyüyen Avrupa içlerine yürüyen Türküm...

Çevrimdışı dreamlistan61

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 170
  • 0
Ynt: 2. Milgem Yolda
« Yanıtla #2 : 13 Haziran 2009, 13:51:43 »
oh oh çok güzel haber

daha hızlı olmasını istiyoruz :-*

Çevrimdışı Şahinbey

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 514
  • 0
TÜBİTAK'tan Türk savaş gemisine 'dev teknoloji'
« Yanıtla #3 : 20 Temmuz 2009, 08:38:53 »
Türkiye'nin ilk savaş gemisinin su altı haberleşme ve hedef tespitini yapan ''sonar sistemi" tamamlandı.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında üretilen Türkiye'nin ilk savaş gemisinin su altı haberleşme ve hedef tespitini yapan ''sonar sistemini'' başarıyla tamamladı.

Tamamen yerli teknolojilerle geliştirilen ve dünyada çok az ülkenin sahip olduğu teknoloji, deniz altında ses dalgalarıyla iletişim sağlayabildiği gibi, dost ve düşman denizaltıları da belirleyebiliyor.

Üretim aşaması 4 yıl süren teknoloji, olası torpido saldırılarını önceden belirleyip, sinyal demetleriyle düşman donanmasının haberleşme sistemini de yanıltabiliyor.

Teknoloji bugün Türk savaş gemisine entegre edilmek üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.

AA muhabirine açıklama yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Tarık Baykara, MİLGEM Projesi kapsamında olan ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığınca desteklenen ''Milli Sonar Sistemi'' projesinin başarıyla sonuçlandırıldığını bildirdi.

Baykara, MİLGEM kapsamında geliştirilen ve dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu sualtı haberleşme ve hedef tespitini sağlayan sonar teknolojisinin TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü'nde tamamen milli olanaklar kullanılarak geliştirildiğini belirtti.

Dünyada önemli bir güç olmanın başlıca koşullarından birinin güçlü deniz kuvvetlerine, güçlü bir deniz teknolojisi alt yapısına sahip olmaktan geçtiğini vurgulayan Baykara, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Milli Gemi Proje Ofisi personeli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkezi Komutanlığı personelinin de katılım ve işbirliğiyle tamamlanan projeyle Türkiye'nin deniz teknolojileri alanında dev bir adım attığını söyledi.

ABD, İngiltere, Almanya, Rusya ve Güney Kore gibi birkaç ülkede kullanılan bu teknolojiye artık Türkiye'nin de sahip olduğunu kaydeden Baykara, bundan önceki yıllarda bu alandaki ihtiyaçların tümünün yurt dışından karşılandığına ve bu teknolojiye çok yüksek ücretler ödendiğine işaret etti.

Baykara, ''Özellikle donanmamızın haberleşme sistemindeki bu bağımlılık büyük bir zafiyet yaratmakta idi. Artık Türkiye bu alanda dev bir atılımı gerçekleştirerek bu konuda devler ligine girmiş bulunmaktadır'' dedi.

''TÜBİTAK, GEMİNİN BEYNİNİ ÜRETTİ''

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 2005'de ilk milli savaş gemisinin yapımını, Türkiye'nin alt yapısı ve imkanlarıyla adına MİLGEM denilen ''milli gemi'' projesiyle başlattığını anlatan Baykara, projenin çağdaş bir savaş gemisinin sahip olması gereken en ileri teknolojilerle ve silah sistemleriyle donatılmış bir savaş gemisinin tasarımından, imalatına kadar olan bütün aşamalarının programlandığını aktardı.

Türkiye'nin ilk milli savaş gemisini geçen yıl Eylül ayında törenle denize indirdiğini anımsatan Baykara, bu geminin ''beyni'' olarak düşünülebilecek sonar sisteminin, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitü tarafından üretilmesinin kararlaştırıldığını ve projenin 2005'de başlatıldığını dile getirdi.

Baykara, projenin tüm aşamalarıyla başarı ile sonuçlandırılarak sistemin Türkiye'nin ilk milli savaş gemisine takılabilecek hale getirildiğini bildirdi.

Sonar sistemlerinin deniz altında çalışan ''radar'' sistemleri gibi düşünülebileceğini ifade eden Baykara, sistemi şöyle anlattı:

''Deniz altında elektrik-elektronik sinyaller geçersiz olduğu için sadece ses dalgaları ile iletişim yapılabilir. Bu bakımdan, bir sonar sistemi esas itibarıyla ses dalgası üreten bir sistemdir. Bu ses dalgaları ile haberleşme ve iletişim sağlanabildiği gibi, dost veya düşman denizaltılar belirlenebilir ve takip altına alınır, ayrıca olası torpido saldırıları önceden belirlenebilir. Aynı zamanda bu ses dalgalarıyla yaratılabilecek farklı sinyal demetleri ile düşman donanmasının haberleşme sistemi karıştırılabilir, yanıltılabilir.''

''TÜM TESTLERDE BAŞARI GÖSTERDİ''

Projede, deniz suyuna dayanıklı çok özel ''elastomerik'' bir malzeme ile kaplanan ve bir teknoloji harikası olarak isimlendirilebilecek ''transdüser'' teknolojisini de TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında geliştirdiklerini kaydeden Baykara, bunlardan 280'inin bir araya getirilerek büyük bir sistem oluşturulduğunu anlattı.

Baykara, bu sistemin, bir savaş gemisinin beyni gibi çalıştığını dile getirerek şöyle konuştu:

''Bunda olabilecek en küçük bir aksaklık tüm savaş gemisini felç edebilir. Bu sistem haftalar süren test sürecinden geçirildi, onaylandı ve ayrıca fabrika kabul testi denilen en son aşamayı da geçti. Sistem, bugün itibarıyla da teslim aşamasına geldi. Sanıyorum bu yıl içerisinde de ilk milli gemimize takılarak monte edilecek ve akabinde deniz üstü uygulamalarıyla hizmet vermeye başlayacak.''

''TEKNOLOJİ TÜM SAVAŞ GEMİLERİNE UYGULANABİLİR''
Baykara, proje kapsamında dünyaca kabul görmüş, uluslararası akreditasyona sahip bir Sualtı Akustik Laboratuvarı'nın da kurulduğunu anımsatarak, bu laboratuvarda her türlü sonar sisteminin tasarımı, imalatı, standartlara uygun test ve denemeleri yapılabildiğini ve bundan sonra da çok önemli projelere imza atabileceklerini bildirdi.

Bu laboratuvarda dünya standartlarının ötesinde bir havuz sisteminin bulunduğunu ve buradaki modern teknolojilerle bundan sonra kızağa konulacak tüm milli savaş gemilerinin sonar sistemlerini rahatlıkla ve kısa sürelerde gerçekleştirebilecek bir düzeyin yakalandığını kaydeden Baykara, ayrıca donanmanın sahip olduğu tüm gemilerin sonar sistemlerinin yenilenmesi, bakımı, geliştirilmesi ve iyileştirilmesinin de yapılabileceğine işaret etti. Baykara, ''Asıl amacımız geleceğin ileri teknoloji sonar sistemlerini en uç noktalara götürmek ve Deniz Kuvvetlerimizi bu alanda en ön saflara taşımaktır'' dedi.

''PEK ÇOK ÜLKENİN HAYALİNİ SÜSLÜYOR''

Baykara, sahip olunan teknoloji ile geliştirilecek ürünleri uygun koşullarda yurt dışına da satmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye'nin bu tür ileri teknolojileri yurt dışından alma gibi bir anlayışının bulunduğunu belirten Baykara, ''Ulusal kurum ve kuruluşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Büyük emek ve bilgi birikimi gerektiren ve ağırlıklı olarak uzman insan gücü birikimine dayalı bu teknolojiyi yaratmak kolay değil. Kolay olsaydı pek çok ülkenin hayalini süsleyen bu teknolojiye herkes sahip olabilirdi'' diye konuştu.

Baykara, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü'nün 15 kişilik uzman bilim adamı araştırmacı ve araştırma teknisyeninden oluşan ekibin, son dört yılda gece gündüz çalışarak büyük bir başarıya imza attığını ve Türkiye'yi dünya ölçüsünde büyük bir rekabetin sürdüğü deniz teknolojilerinde ön saflara getirdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:http://dunyabulteni.net/news_detail.php?id=83562

Çevrimdışı Şahinbey

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 514
  • 0
Murad Bayar: MİLGEM projesi başarılı oldu
« Yanıtla #4 : 14 Ekim 2009, 14:33:50 »
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine ulaştı'' dedi.
14 Ekim 2009 / 00:05ReklamMurad Bayar: MİLGEM projesi başarılı oldu

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine ulaştı'' dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, 2011 yılına kadar savunma sanayi sektöründe projelerde yüzde 50 yerli katkı ve 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ifade ederek, ''Deniz alanında yüzde 50 yerli katkı hedefi bugün itibariyle aşılmış durumda. Bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine ulaştı'' dedi.

Bayar, ASELSAN'ın sponsorluğunda ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 2. Deniz Sistemleri Semineri'ne katıldı. Murad Bayar, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 5 yıl önce MİLGEM projesini sanayicilere tanıtmak için bir toplantı düzenlediklerini, o günlerde savunma sanayi ve gemi inşa sanayinin bu projenin hayata geçirilebilmesi konusunda biraz tereddütlü yaklaştığını kaydetti.

O dönemde sanayicilerin bu projeye çok fazla inanmadığını anlatan Bayar, ancak gelinen noktada MİLGEM projesinin başarılı sonuçlarının herkes tarafından görüldüğünü belirtti. Türkiye'de gemilerin daha önce de inşa edildiğini ifade eden Bayar, ''Ama sistemlere nüfuz edebilmemize imkan veren bu gemilerin Türkiye'de tasarlanmasıdır. Yani geminin tasarımı size ait olduğu zaman bu geminin üzerindeki teçhizatı, sistemleri de yönlendirme, seçme imkanımız doğuyor'' dedi.

MİLGEM'de teknenin tasarımının tamamen Türkiye'ye ait olduğunu anımsatan Bayar, bunun sonucu olarak Türkiye'den bugüne kadar 50'den fazla yerli yükleniciden bu gemi için teknik teçhizat seçebildiklerini söyledi. Bayar, tekne tasarımının yabancı olduğu zaman, yabancıların seçtiği alt sistemleri kullanmak zorunluluğunun doğduğunu söyledi.

Şu anda İstanbul'da 4 tersanede askeri gemi inşa projelerinin sürdürüldüğünü belirten Bayar, şöyle
konuştu:

''Bu dört platformun toplam değeri yaklaşık 1,5 milyar dolar. Bunlar içinde MİLGEM var, sahil güvenliğin arama kurtarma gemisi var, çıkarma gemimiz var karakol gemilerimiz var. Bunların üzerindeki sistemlere ve teçhizatlara ihtiyaç var. Bu da sektör için ciddi bir potansiyel oluşturmuş vaziyettedir. Çok kısa süre önce sektörümüzde savunma sanayinde deniz sistemleri üzerinde herhangi bir çalışma yokken bugün çok büyük bir taleple karşılaşıyoruz. Bunların hepsinin lokomotifi MİLGEM'dir. Bütün yan sanayi gelişimi bu proje sayesinde gelişiyor.''

Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak 2007 yılının başında stratejik plan yayınladıklarını, bu kapsamda sektörün tamamında yüzde 50 yerli katkı ve 2011 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ifade eden Bayar, ''Deniz alanında yüzde 50 hedefi bugün itibariyle aşılmış durumda. Bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerindedir'' dedi. Hedeflerinin, tüm su üstü platformlarının Türkiye'de tasarımı ve inşası olduğunu anlatan Bayar, bu kapsamda özgün tasarım modellerine ağırlık verdiklerini bildirdi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da Türkiye'de deniz sistemleriyle ilgili araştırma ve çalışmaların yetersiz olduğunu, bu konuda daha fazla proje üretilmesi gerektiğini söyledi. ODTÜ'de deniz sistemleriyle ilgili yapılan çalışmalara değinen Acar, bu kapsamda insansız su altı aracı, sonar, haberleşme, navigasyon sistemleri gibi projelerin üniversite bünyesinde yürütüldüğünü belirtti.

Seminerde, Savunma Sanayii Müsteşarlığının deniz projelerini anlatan Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel de askeri gemilerin inşa yönetim maliyetlerinin, benzer ticari gemilerin inşa yönetim maliyetlerinden 3 kat fazla olduğunu söyledi. Yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın katıldığı seminerde, deniz sistemlerine ilişkin çeşitli sunumlar yapılacak.


kaynak:    http://www.denizhaber.com.tr/guncel/21651/milgem-projesi-murad-bayar-askeri-gemi-insa.html

Çevrimdışı Hawkerx

  • Yarbay John Sheppard
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 543
  • 1
  • Başarılarını gizlemek, en büyük başarıdır. La Roch
Ynt: 2. Milgem Yolda
« Yanıtla #5 : 21 Ocak 2010, 14:08:31 »
oh oh çok güzel haber

daha hızlı olmasını istiyoruz :-*


zaten bu gemiden sonra diğer gemileri değişik özel tershanelerde yaptırarak hızlı bir şekilde seri üretim yapıcaklar.


ELLER YUKARI HERŞEY AJAN SHEPPARDIN KONTROLU ALTINDA. [SGA 5X19-VEGAS] (STARGATE ATLANTİS CSI VERSİON EPİSODES)

Çevrimdışı WOLF

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 256
  • 0
Ynt: 2. Milgem Yolda
« Yanıtla #6 : 21 Ocak 2010, 17:51:43 »
oh oh çok güzel haber

daha hızlı olmasını istiyoruz :-*


zaten bu gemiden sonra diğer gemileri değişik özel tershanelerde yaptırarak hızlı bir şekilde seri üretim yapıcaklar.

Sonra da ver elini TF-2000...


 ;D


Ben Orta Asya'dan türeyen Anadolu'da büyüyen Avrupa içlerine yürüyen Türküm...

Çevrimdışı Hawkerx

  • Yarbay John Sheppard
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 543
  • 1
  • Başarılarını gizlemek, en büyük başarıdır. La Roch
Ynt: 2. Milgem Yolda
« Yanıtla #7 : 21 Ocak 2010, 20:00:04 »
oh oh çok güzel haber

daha hızlı olmasını istiyoruz :-*


zaten bu gemiden sonra diğer gemileri değişik özel tershanelerde yaptırarak hızlı bir şekilde seri üretim yapıcaklar.

Sonra da ver elini TF-2000...


 ;D
yok ilk olarak tf-1000 :D


ELLER YUKARI HERŞEY AJAN SHEPPARDIN KONTROLU ALTINDA. [SGA 5X19-VEGAS] (STARGATE ATLANTİS CSI VERSİON EPİSODES)

Çevrimdışı WOLF

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 256
  • 0
Ynt: 2. Milgem Yolda
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2010, 20:59:03 »
TF-1000 diye bir proje bilmiyorum ben ama belki TF-100 olabilir...


TF-100 de 100. yıl fırkateyni olarak düşünülüyor ama daha somut bir şey yok...


TF-100 ün TF-2000den öönce indirilmesi gibi bir durum da yok çünkü TF-100 daha resmen başlamadı bile...


TF-2000in ise resmen başladı ve denize iniş tarihi olarak 2016-2017 yılları tahmin ediliyor...


http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/projeler/denizAraclari/harpGemisi/Sayfalar/tf2000__D.aspx




Ben Orta Asya'dan türeyen Anadolu'da büyüyen Avrupa içlerine yürüyen Türküm...

Çevrimdışı Hawkerx

  • Yarbay John Sheppard
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 543
  • 1
  • Başarılarını gizlemek, en büyük başarıdır. La Roch
Ynt: 2. Milgem Yolda
« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2010, 21:18:24 »
TF-1000 diye bir proje bilmiyorum ben ama belki TF-100 olabilir...


TF-100 de 100. yıl fırkateyni olarak düşünülüyor ama daha somut bir şey yok...


TF-100 ün TF-2000den öönce indirilmesi gibi bir durum da yok çünkü TF-100 daha resmen başlamadı bile...


TF-2000in ise resmen başladı ve denize iniş tarihi olarak 2016-2017 yılları tahmin ediliyor...


http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/projeler/denizAraclari/harpGemisi/Sayfalar/tf2000__D.aspx



pardon bir sıfırı fazla kaçırdım ama tf-100 için farklı bir proje açılmasına gerek yok son 4 gemsine vls ve essm takılacak fazladan o kadar ve bir kaç ek ayrıntı ..... zaten ilerde bu gemiler tutarsa deniz kuvvetlerinde tf-2000 tf-100 milgem üçlüsü kullanılır feci süperde olur tabi ama ilerde


ELLER YUKARI HERŞEY AJAN SHEPPARDIN KONTROLU ALTINDA. [SGA 5X19-VEGAS] (STARGATE ATLANTİS CSI VERSİON EPİSODES)