Gönderen Konu: Milli Savunma Sanayinden Genel Haberler  (Okunma sayısı 195493 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı darkevvilboy

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 113
  • 0
Türk savunmasının 5 asırlık çınarı
« Yanıtla #80 : 04 Nisan 2011, 16:22:13 »
Temelleri, Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında kurdurduğu top döküm tesisleriyle atılan Makina Kimya Endüstrisi Kurumu bugün 62 ülkeye Türk yapımı, silah, mühimmat ve çeşitli savunma sanayi ürünü satıyor.

İhracat bağlantısı 2010 yılı sonu itibarıyla 284,2 milyon dolara ulaşan kurumun, 62 ülkeye gerçekleşen toplam ihracatı ise 38 milyon dolar oldu.

Geçmişi, 15. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan MKEK, 558'inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Kuruluşu Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'un fethinde Bizans surlarını yıkmak için büyük toplar yaptırmak amacıyla kurdurulan top döküm tesislerine dayanan MKEK, Osmanlı İmparatorluğunun çökmesi ile İstanbul'dan kaçırılan bir kısım tezgah, teçhizat, malzeme ve ustalarla, 1921 yılında Atatürk'ün direktifi ile Ankara'da Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü olarak faaliyetine devam etti.

Kurum, 1950 yılında değişen dünya ve Türkiye koşulları ile birlikte üretim ve pazarlama anlayışındaki gelişmeler ve Türkiye'nin NATO'ya girişi ile mevcut kapasiteyi daha etkin ve verimli kullanabilmek amacıyla, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü adı altında Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak yeniden yapılandırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin her çeşit silah-mühimmat-roket–harp araç-gereç ve patlayıcı madde ihtiyacını karşılamak üzere görevlendirilen MKE Kurumu, ana statüsünde tanımlanmış olan bu görevinin yanında, Türkiye savunma sanayinde, yerli katkı payını artırmak ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünleri üretme görevini de yürütüyor.

MKEK, mühimmat, silah, roket, patlayıcı maddeler ve kimyasallar olmak üzere dört gruptan 1000'i aşkın çeşitte savunma sanayi ürünü üretiyor.

BİRÇOK İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

MKE Kurumu, bu görevlerinin yanı sıra Türkiye'nin sanayileşme çabasının içinde geniş katkıları ile sivil sektöre yönelik; kimyasal ve patlayıcı maddeler, malzeme ve makina üretimlerindeki ilkleri de gerçekleştirdi. İlk demiryolu rayı haddeleme, ilk sac mamulleri ve pirinç malzeme, takım tezgahları, vasıflı çelik haddehanesi, pik ve sfero dökümhanesi, elektrik sayaçları, zirai mücadele aletleri, tekstil makineleri, dişli ve dişli kutusu imal tesisleri, çelik çekme boru, pil imalatları da bu ilkler arasında yer alıyor. Ayrıca, 1950'li yıllarda, MKE-Uğur-44 tipi ilk Türk Eğitim Uçağı da MKEK tarafından üretildi.

Cumhuriyet dönemi Türk sanayisinin gelişiminde en önemli lokomotif güçlerden biri olan Kurum, halen hafif silah mühimmatı, sivil tip gaz maskesi ve süzgeci, sivil maksatlı patlatma kapsülleri, pirinç ve çelik malzeme, dinamit gibi sivil sektöre yönelik ürünlerin üretimini, mevcut imkanları ve kapasitesi ile sürdürüyor.

YATIRIMLAR

Savunma sanayine yönelik yatırımlarını Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları paralelinde ve ülke savunma sanayini millileştirme duygusundan hareketle sürdüren Kurum, bugüne kadar aralarında 155 mm 52 Kalibre Silah Sistemi Fırtına ve Panter, Eryx Tanksavar Projesi, Küresel Barut Projesi, Menzilli Mühimmat Ailesi Projesi'nin de yer aldığı bir çok önemli yatırımı tamamladı.

2011 yılında ise toplam tutarı 307 milyon lirayı bulan Chaff ve Flare Projesi, 120 mm Tank Topu Silah Sistemi Projesi, 120 mm Tank Topu Mühimmatı Projesi ile Takım ve Tezgah Modernizasyon Projelerini tamamlamayı planlayan MKEK, yine bu yıl toplam yatırım tutarı 318 milyon TL olan Monoblok Tekerlek ve Tekerlek Üretimi Tesisi ve Çelikhane Modernizasyonu Projesi'nin çalışmalarına başladı.

AR-GE PROJELERİ

2005'te başlattığı yeniden yapılanma faaliyetlerinin en önemli başlığı olarak, ''Ar-Ge çalışmalarına yeni bir yön vermeyi'' belirleyen MKEK, aralarında Altay Milli Tank Projesi, Modern Piyade Tüfeği Projesi ve Modern Makineli Tüfek Projesi'nin de yer aldığı 111 Ar-Ge projesi ile ilgili faaliyetlerini sürdürüyor. Bugün itibarıyla Kurumun yatırımlar ile Ar-Ge projelerinin toplam tutarı 2 milyar 70 milyon liraya ulaştı.

2009 yılında 312 milyon liralık üretim gerçekleştiren MKEK'nin, geçen yılki toplam üretimi ise 352 milyon TL oldu.


Kurum geçen yılı 650 milyon lira satış yaparak 148 milyon lira faaliyet karı ve 64 milyon lira da dönem karı elde etti.

Bir çok projeyi başarıyla tamamlayan MKEK'de, özellikle Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve dünyadaki en uzun menzilli (40 kilometre) top olarak kabul edilen panter ve fırtına obüsleri ile Jandarma için geliştirilen 7.62 mm çapındaki Bora 12 keskin nişancı tüfeği, daha çok hareketli hedefleri vurmak için tasarlanan 5,56 mm çapındaki yarı otomatik keskin nişancı tüfeği T-12, son dönemde yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gören projeler oldu.

MKEK, Türkiye'nin yerli tasarımla üzerinde çalıştığı ALTAY Milli Tank Projesi'nde de tankın bazı silah sistemlerini üretecek.

Kurumda ayrıca Ar-Ge çalışmaları kapsamında basınçlı betonları delerek geçecek ve hedeflenen noktada patlayacak Nüfuz Edici Bomba Projesi, 105 mm Havadan Taşınabilir Hafifletilmiş Obüs Projesi, 35 mm Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi Projesi, Duyarsız Patlayıcı Projesi, 35 mm Parçacıklı Mühimmat Geliştirme Projesi, Çok Maksatlı Tapa Projesi, 155 mm Akıllı Mühimmat Projesi, Duyarsız Patlayıcı Projesi gibi önemli yerli tasarım projelerin tamamlanması için çalışılıyor.

AA

http://www.haber7.com/haber/20110403/Turk-savunmasinin-5-asirlik-cinari.php

Çevrimdışı seyyah

  • seyyah
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 569
  • 0
abd ye silah satisi
« Yanıtla #81 : 15 Mayıs 2011, 22:44:28 »
Türkiye ABD'ye silah sattık!

Türkiye'nin savunma sanayi için silah ve mühimmat ihracat kayıtları, Ocak-Nisan döneminde yüzde 11,9 artışla 91,2 milyon dolara ulaştı.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin kayıtlarına göre, geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 81 milyon 515,2 milyon dolar olan savunma sanayii için silah ve mühimmat ihracat kayıt tutarı, bu yıl, aynı dönem için yüzde 11,9 artışla 91 milyon 272 bin dolara yükseldi.

Bu dönemde kayıt altına alınan savunma sanayi için silah ve mühimmat ihracatının, miktar olarak azalmasına karşın değer olarak artışı dikkat çekti. Söz konusu dönemde, ihrac için kayıt altına alına silah ve mühimmat miktarı, yüzde 31,5 azalarak, 3 bin 720 tondan 2 bin 548 tona gerilerken, bu ihracattan sağlanan döviz, yüzde 11,9 arttı. Yani, bu dönemde, daha az miktarda ancak daha pahalı silah ve mühimmat ihrac edildi.

Verilere göre, Ocak-Nisan döneminde, 91,2 milyon dolar olan silah ve mühimmat ihracat kayıtlarının büyük bölümü Azerbaycan ve Suudi Arabistan'a yönelik oldu. Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde Azerbaycan'a silah ve mühimmat ihracatı kaydı bulunmazken, bu yıl bu dönemde 20 milyon dolardan fazla silah ve mühimmat kaydı dikkat çekti. Aynı dönemde, Suudi Arabistan'a da 20 milyon dolardan fazla, ABD'ye 10 milyon dolardan fazla silah ve mühimmat ihracatı kaydedildi.

Ocak-Nisan döneminde, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve ABD'den sonra, Lübnan, Rusya, Belçika, Pakistan, İtalya, BAE ve Portekiz, 5'er milyon dolardan az olmakla birlikte savunma sanayiine yönelik silah ve mühimmat ihrac edilen ilk 10 ülke içinde yer aldılar.

3 AYLIK FİİLİ İHRACAT 59,2 MİLYON DOLAR

Diğer taraftan, Türkiye'nin Ocak-Mart döneminde silah ve mühimmat fiili ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,2 artışla 59,2 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Geçen yılın ilk üç ayında 40 milyon 241,6 bin dolar olan silah ve mühimmat ihracatı, 59 milyon 230,7 bin dolara çıktı.

Aynı dönemde, silah ve mühimmat ithalatı ise yüzde 72,9 azalarak, 79 milyon 375,2 bin dolardan 21 milyon 501,6 bin dolara düştü.

MAKİNA SEKTÖRÜNÜN TOPLAM İHRACATI 3,8 MİLYAR DOLAR

Silah ve mühimmat ihracatı, makine sektörü içinde değerlendiriliyor.

Ocak-Nisan döneminde, makina ve aksamları sektörünün toplam ihracat kaydı, geçen yılını aynı dönemine göre yüzde 22,1 artarak, 3 milyar 117,7 milyon dolardan 3 milyar 806,5 milyon dolara yükseldi.

Makina ve aksamları ihracat kayıtlarının 695,7 milyon dolarını klima, soğutucu ve dondurucular, 561,6 milyon dolarını motorlar, aksam ve parçaları, 341,7 milyon dolarını inşaat ve madencilik makinaları, 238,6 milyon dolarını diğer makinalar, aksam ve parçaları, 225,3 milyon dolarını pompalar ve kompresörler, 204 milyon dolarını da takım tezgahları oluşturdu.

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği iştigal alanı çerçevesinde ''savunma sanayiine yönelik silah ve muhimmat'' mal grubuna giren ürünler şöyle:

-Gümrük istatistik pozisyonu (GTİP) ''8710'' olan ''tanklar ve diğer zırhlı taşıt araçları (motorlu) (silahla donatılmış olsun olmasın) ve bunların aksam ve parçaları'',

-GTİP'i ''9301'' olan ''harp silahları'', GTİP'i ''9302'' olan ''Revolverler ve tabancalar'',

-GTİP'İ ''9303'' olan ''Bir patlayıcının itiş gücü ile çalışan diğer ateşli silahlar ve benzeri cihazlar (spor için av tüfekleri, ağızdan doldurulan ateşli silahlar, sadece işaret fişeği atmak üzere imal edilmiş tabanca ve diğer cihazlar, manevra fişeği atmak için tabanca ve revolverler, hayvan öldürmeye mahsus sürgülü silahlar, ok atar tüfekler gibi)'7

-GTİP'i ''9304'' olan ''Diğer silahlar (Yaylı, havalı veya gazlı tüfek ve tabancalar, vuruş sopaları gibi)''

-GTİP 9305.93.01 ile 93.04 pozisyonunda yer alan eşyanın aksam, parça ve aksesuarı

-GTİP'i 9306 olan ''Bombalar, el pompaları, torpidolar, mayınlar, güdümlü mermiler ve benzeri harp muhimmatı ve bunların aksam ve parçaları; fişekler ve diğer mühimmat ve mermiler ve bunların aksam ve parçaları (saçmalar, fişek barut sıkıştırıcıları dahil)''

-GTİP'İ 9307 olan ''Kılıçlar, palalar, süngüler, mızraklar ve benzeri silahlar ve bunların aksam ve parçaları ve bunların kın ve kılıfları''

Türkiye, bu gümrük pozisyonlarında, 2009'da toplam 135,7 milyon dolar, 2010'da ise 187 milyon 628 bin dolar silah ve mühimmat ihrac etmişti.
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Çevrimdışı GOGURYEO

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 93
  • -1
BAE Systems: Uyuyorduk uyandık, şimdi Türkiye ile iş yapmaya can atıyoruz

Savunma sektörünün önde gelen kuruluşlarından İngiliz BAE Systems’in İş Geliştirme Sorumlusu Alan Garwood, “Türkiye’ye yıllarca uzak durduk, uyuduk. Sonunda uyandık. Şimdi, dünya pazarına birlikte gitmek istiyoruz. Bunun için can atıyoruz” dedi.

SAVUNMANIN dünya çapında iş yapan devlerinden İngiliz BAE Systems, Türk savunma sektörüne sağlam bir adımla girmek istediğini bildirdi. BAE Systems İş Geliştirme Sorumlusu Alan Garwood, yıllarca uzak durdukları Türkiye ile yakınlaşmalarını, “Uyuyorduk, uyandık şimdi dünya pazarına beraber girmek istiyoruz” diye tanımladı. İngiltere ile Türkiye arasında savunma alanında önemli işbirliği anlaşmaları yapıldığını, BAE Systems olarak Türkiye’yi çok yakından takibe aldıklarını kaydeden Garwood, Deniz Kuvvetleri’nin milyar dolarlık 10 yıllık bir süreci kapsayan büyük projelerinden etkilendiklerini belirtti. Garwood, bu sektördeki hedeflerini şöyle açıkladı:
FNSS iyi bir iş modeli oldu
BAE Systems, Türkiye’de kara araçları üreten ve ihracat rekorları kıran FNSS firmasının ortağı. Bu firma Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarında birbirinden başarılı projelere imza atıyor. Bu iş modeli bize örnek oldu. Türkiye’de bir tersaneye ortak olmak istiyoruz. Bu tersane ile hem Türkiye’deki Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesine girmeyi, hem de aynı FNSS gibi Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarına katılmayı hedefliyoruz.
Teknoloji ve tasarım transferi
Prensip olarak tasarım aşamasında her kritik parçayı da paylaşmaya hazırız. Çünkü Türkiye, NATO içindeki kilit ülkelerden biri. FNSS ile yaptığımız çalışmalarda hiçbir sorun yaşamadık. İşbirliği yapılması kolay bir ülkesiniz. Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya can atıyoruz.
Savaş gemisini beraber yapalım
İngiltere’de şu anda “Tip 26” adı verilen bir savaş gemisi projesi yürüyor. Bu projenin uluslararası pazardaki ihracat adı “Evrensel savaş gemisi” projesidir. 2020 yılında Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne teslim etmeyi düşündüğümüz bu gemi için size açığız. Türkiye’nin bize çeşitli alanlarda katkı sağlayabileceğine inanıyoruz.
Dünyaya pazarlayalım
Bu savaş gemisine ileride çok sayıda müşteri çıkacak. BAE firmasının ürünlerinin yüzde 19’u İngiltere içinde kullanılır, yüzde 81’i ise ihraç ürünüdür. Eğer işbirliği yaparsak bu geminin pazarlanmasında da size de önemli bir kapıyı açmış olacağız.

Tip 26 Fıikateyni 330 milyon liraya yapılacak

İNGİLİZ Kraliyet Deniz Kuvvetleri için başlatılan projede 3 değişik göreve yönelik tasarım planlanıyor. BAE Systems’ea 4 yılda geminin ilk tasarımını tamamlama görevi verildi. 127 milyon sterlinlik (yaklaşık 330 milyon lira) bu faz sonucunda 141 metre uzunluğunda bir fırkateyn ortaya çıkacak.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17838345.asp?gid=384
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2011, 14:21:10 Gönderen: SKYWOLF »

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
İngilizin kafası çalışıyor.
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı GOGURYEO

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 93
  • -1
Bence adamlar çakal  ;)

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı kanas

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 632
  • 0
  • Sevdanın ligi olmaz
Büyük paralar aktarılan milli projeleri görünce ağızlarının suları aktı. Biz FNSS'yi Yüzde 100 milli yapalım derken, bunlar tersane satın alıp, bizim ihalelerimizi almak istiyor.

Hadi canım başka kapıya, hadiiii dükkanın önünü kapatma!!
Ne Mutlu Türküm Diyene. Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Çevrimdışı kub1lay

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 128
  • -1
Bana göre ingilizler dünyadaki en çakal milletlerdendir gördüler milyar dolarlık projeleri ağızlarının suyu aktı önceden yüzümüze bakmıyan BAE şimdi Türkiye'de tersane açmak istiyor.

Çevrimdışı RocKhan

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 8
  • 1
 Hadi canım başka kapıya, zamanında bu millet dişinden tırnağından biriktirdi yemedi içmedi para topladı, 1.dünya savaşı öncesi size gemi siparişi verdi, parasını da peşin ödedi, sonra paramızın üstüne yattınız gemileri de vermediniz, bu millet bunu unutmadı, unutmamalı.

Çevrimdışı UYVAR

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2045
  • -111
Bizim devlet adamlarımız bunları yemez de... ''AB'ye girmek için destek'' pilavı yeniden önümüze konursa aldanacak çok sazan var bu ülkede. Benim asıl endişem bu.
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''