"Uzun yazmışsın, özet geç." diyenler için özet;
Sikorsky S-70, Eurocopter EC135'in indiği her yere inebilir mi?
Şimdi asıl mesaj;
Herkese selamlar.
Hem bölümüm hem de ilgi alanlarım nedeniyle sık sık havacılarla, arama kurtarmacılarla falan sohbet etme şansım oluyor. Geçtiğimiz gün, Sağlık Bakanlığı'na hava ambülansı hizmeti veren Koçoğlu firmasında çalışan bir teknisyenle konuşurken, aklıma takılan EC135'in tercih sebeplerini sordum.
Aklıma takılan önemli konulardan bir tanesi iniş becerisiydi. Zira şu anda Hava Ambülansı olarak kullanılan EC135ler, genel olarak baktığımızda ufak sayılabilecek bir helikopter. Bu nedenle hep EC135'in gerektiğinde yol kenarına, belki nispeten geniş ve uygun yolların üzerine inebileceğini, bu sayede kazalardan falan yaralı tahliyesini daha kolay yapabileceğini düşünüyorum. Bunu düşünmemdeki bir sebep de, dürüst olmak gerekirse MD500'ün kullanımı, dünya pek çok devlet bu helikopteri gözlem ve bir kaç kişilik ekiplerin çabucak intikali için kullanıyor, polisler, sahil güvenlikler takip ve gözlem için, itfaiyeler yangın gözlemi için, bazı sağlık birimleri yol kenarından yaralı tahliyesi için, vs. Ama sanırım MD500'ün en ünlü kullanımı ABD'nin 160. Özel Operasyonlar Havacılık Birliği'nin kullandığı haliyle MH-6 "Little Bird" ve AH-6 "Killer Egg". Hatırlayamayanlar için şöyle bir sahneyi pek çok filmden ve belgeselden hatırlayabilirsiniz.

Kaldı ki, sekiz küsür metrelik rotor çapı ve dokuz küsür metrelik uzunluğu ile bir helikopter için ufak sayılabilecek alanlara rahatlıkla inebilecek kapasitede bir alet, ki iniyor da.

Merakımın sebebi, EC135'in on metrelik rotor çapı ve 12 metrelik uzunluğu ile MD 500'e oldukça yakın boyutlarda oluşu. Teknisyenin aynı zamanda, artık bir klasik olan, KKK'dan emekli, 8000 saatin üstünde uçuşu olan eski bir kara havacı olduğunu da öğrenince balıklama atlayıp sordum; EC135'in böyle ufak yerlere inebilme becerisini. Cevap "İner yahu, hatta bunun indiği her yere S-70'le de inilir, önemli olan hava şartları." :shock:
Aldı mı beni düşünce, özellikle Güneydoğu'da bizim piotların neler başardıklarını, teknisyenlerin de bu helilere bayıldıklarını, gözleri gibi baktıklarını biliyorum da, 16x20 metre boyutunda bir S-70'le "her yere", mesela bir yola falan, inilebilir mi? :roll: