Tempest motoru elektrik santrali gibi güç üretecek...
Lazersiz bu kadar enerji ne yapılacak ki?
EH paketi çok güç çekiyor. Güçlü bir EH paketi olur muhtemelen.
Bu kadar enerji üretiminin sadece EH paketi-radar için üretildiğini sanmıyorum...Lazer diyorum mutlaka lazer...
Lazer derken nasıl bir lazer? DIRCM gibi bir kızılötesi karıştırma sistemi mi? Şayet bu ise bunun için güç üretimi o kadar da sorun değil. Su-57 bunu kullanıyor, Su-57'den daha zayıf motor gücüne sahip tilt rotorlu araçlar ile helikopterlerde de kullanılabiliyor. Şayet "Yüksek Enerji Lazeri" diye tabir edilen tahrip ederek savunma yapan sistemler ise o zaman katılırım. Ancak bu sistemler aşırı yeni ve bunların ağırlığını ve ebatlarını küçülterek etkili hale getirmek zor. Ayrıca bazı dezavantajları da var. Japon'u buna nasıl ikna ederler onu merak ediyorm
Piyasada bu sistem gibi birkaç ürün var. Lockheed Martin'in HELIOS sistemi, ABD bunu deniz kuvvetlerinde kullanıyor. Tek işlevi savunma da değil, istihbarat da yapıyor. 100KW'dan daha yüksek güç kullanan bir lazeri var. Bu EF'nin EH paketinden iki kat fazla elektrik enerjisi demek.
Bir diğeri Raytheon tarafından geliştirlmiş "HELWS" 10 KW'tan 100 KW'a kadar lazer gücüyle geliştirilmiş ölçeklenebilir bir sistem. Kara, deniz ve helikopter uygulamaları için test edildi. Alan küçüldükçe güç de azalıyor. Bence bu sistemler uçaklardan önce gemilerde kullanılacak.
Northrop Grumman'ın FIRESTRIKE ailesi ve RELI (Robust Electric Laser Initiative) Programı; kara, deniz ve helikopter/geniş gövdeli platformlar için 60KW'a kadar ölçeklenebilen bir sistem. Bu değerlerin hepsi, dikkat ederseniz, gemi ve sabit kara savunması gibi alan, ağırlık ve enerji sorunu olmayan durumlar için 4++ nesil uçaklardaki EH paketlerinin enerji (50-60kW) değerlerine yakın güç talep ediyor. İşin garibi bu uçaklar, bu değerlerle EH savunması yapıyor sadece. F-35 gibi kalkıp da F-22'nin AESA radarını doyuramıyor.
Son olarak da şunu örnek göstereyim: Boeing'in CLWS sistemi; aşırı kompakt oluşundan ötürü tank gibi kara araçları için en uygun sistem. Sistem ölçeklendirilebilir ve donanma için de 60KW'dan daha büyük bir lazer gücü ile kullanılabilir.

Bu platformların hepsinin yeterli alanı var. Ağırlık sorun değil. Yani bu güç değerlerin ulaşan ve 20 metre ebatındaki bir uçağa sığabilecek sistemi nasıl üretecekler merak ediyorum. Japonya Çin'e karşı uçak istiyor. Bu tarz daha emekleme aşamasındaki "riskli" yeniliklere para saçmayı kabul eder mi o da ayrı bir sorun. Çin, EH konusunda zaten iyi konumda; üstelik adil oynamıyor, basamakları "ikişer ikişer" çıkıyor. Ben her şeye rağmen bu yoğun güç ihtiyacının, Uçakta bulunacak EH paketi için olacağını sanıyorum. Bakın İngiltere RR gibi firmalara sahip, İtalya EH sistemlerine çağ atlatan AESA teknolojisinde çok ileride. Yüksek performanslı RF vericilerinin üretiminde geleneksel galyum arsenitten (GaAs) daha yüksek performanslı GaN (galyum nitrür) yarı iletken bileşenlere geçiş var. GaN teknolojisi soğutma gereksinimlerini azaltır ve EH/radar sistemlerinde daha yüksek güç çıkışı (kW) sağlar. GaN yarı iletken bir malzemedir. Japonya geçen ay 8 adet üreticiyi "Rapidus" isimli bir firma adı altında ileri düzey yarı iletken imalatı için birleştirdi. Bence yoğun güç çıkışı olan bir EH sistemi olacak bu uçağın. Ayrıca daha yüksek enerji lazer silahlarının aklıma gelen sorunlarını buraya yazmadım.