Hortum ve Korunma

Hortum Çarpmasından Önce Yapılacak Şeyler:
Hortum tehlikesini tanımlayan terimleri öğrenin.
“Hortum gözlemi” hortumun şiddeti ve şimşekli veya fırtınalı veya her ikisinin de olabileceği anlamına gelir. Bölgenizdeki radyo ve TV raporlarını dinlemede olun. Gökyüzünü gözleyin.
“Hortum uyarısı” hortumun görüldüğünü bildirir. Derhal sığınağa giriniz.
Eğer dönen, baca biçimli bir bulut görürseniz, hemen telefonla polis, jandarma, itfaiye’ye haber verin.
Okullar, kamu binaları ve alışveriş merkezleri gibi kamu tesislerindeki belirli sığınak alanlarının yerlerini öğrenin.
Hortum mevsiminde olağanüstü durum malzemelerini hazırda bulundurun.
Hortum uyarısı verildiğinde evinizdeki herkesin nereye gideceğini ve ne yapacağını bildiğinden emin olun.
Eğer bir hortum olasılığı yüksek bölgede müstakil bir evde yaşıyorsanız, evinizin alt katındaki bir tuvalet ya da fırtına hücresi veya bodrum gibi bir iç odayı sığınak olarak takviye edin.
Evde bulunan eşyaların ve sahip olduğunuz diğer malzemelerin listesini yapın. Yaptığınız bu listeyi mümkünse fotoğraflarla takviye edin. Liste ve beraberindeki fotoğrafları güvenli boş bir kutu içinde ve eşyalardan ayrı bir yerde saklayın.
Yabancı bir yerde iseniz hemen evinize dönün. Evinizden çok uzakta bir bina veya dışarıdaysanız, etrafta kendinize güvenli bir yer arayın.
Fırtına kepenkleri camlar için en iyi koruyuculardır, yoksa camları korumak için pencereye kontrplak yerleştirilebilir. ( Koli bantları camları kırılmaya karşı koruyamaz, sadece kırılan cam parçalarının çok küçük olmamasını sağlar)
Çatıdaki antenleri sökünüz.
Yetkililerce yapılacak açıklamaları takip edin, bulunduğunuz yerden uzaklaşmanız gerekebileceğinden aracınızda yeterli yakıt olup olmadığını kontrol