Gönderen Konu: Vestel Savunma - KARAYEL  (Okunma sayısı 47290 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı HDS

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 296
  • 0
Vestel'in İHA'sı TSK ihalesini kazandı
« Yanıtla #20 : 04 Ocak 2011, 20:34:50 »
Alıntı yapılan: hawkerx
Adam orda karayelin menzili 150 km dedi. Çaldıranınki 1500 km şakamı bu ?

Saka baska yerde.. Daha yaknda aslinda..

10 saat, 15 saat havada kalabilen bir tayyarenin menzili eger 150 km ise, herhalde saatte 10-15 km/s hizla ucmasi gerek..

150 km menzil, aslinda muhtemelen bir yaricap, o da operasyon yapabildigi alanin yaricapi.. Dumduz ucurmayi basarabilirsen, epey bir menzile gidecektir.. Ama ucurabilirsen..

Çevrimdışı Hawkerx

  • Yarbay John Sheppard
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 543
  • 1
  • Başarılarını gizlemek, en büyük başarıdır. La Roch
Vestel'in İHA'sı TSK ihalesini kazandı
« Yanıtla #21 : 04 Ocak 2011, 20:40:14 »
Alıntı yapılan: hawkerx
Adam orda karayelin menzili 150 km dedi. Çaldıranınki 1500 km şakamı bu ?

Saka baska yerde.. Daha yaknda aslinda..

10 saat, 15 saat havada kalabilen bir tayyarenin menzili eger 150 km ise, herhalde saatte 10-15 km/s hizla ucmasi gerek..

150 km menzil, aslinda muhtemelen bir yaricap, o da operasyon yapabildigi alanin yaricapi.. Dumduz ucurmayi basarabilirsen, epey bir menzile gidecektir.. Ama ucurabilirsen..

Size sormamıştım.


ELLER YUKARI HERŞEY AJAN SHEPPARDIN KONTROLU ALTINDA. [SGA 5X19-VEGAS] (STARGATE ATLANTİS CSI VERSİON EPİSODES)

Çevrimdışı orhancebi

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 33
  • 0
Vestel'in İHA'sı TSK ihalesini kazandı
« Yanıtla #22 : 04 Ocak 2011, 20:50:11 »
çaldıran için verilen 1.200 km. menzil, eğer yanlış değerlendirmediysem düz uçuş menzili. Karayel'i üreten ekibin başı Aziz Sipahi'nin verdiği bilgiye göre ise, Karayel için verilen 150 km., operasyonel görev çapı.(belki de yarı çapı.çünkü bildiğim kadarıyla uçakların genelde menzili ile uçuş yarıçapları farklıdır, uçuş çapı değil yarıçapı verilir.)                                  

İrtifa olarak 22.000-22.500 feet, havada kalış süresi de 15 saatten fazla hatta 20 saate yakın olarak ifade edildi Aziz Sipahi tarafından.

Hatta bu üstünlüklerinden farklı olarak mancınık/katapult sistemi yardımıyla kalkış yapabildiği ve paraşütle de istenilen alana inmesi sağlanabildiği için gemilerde de kullanılabilirmiş.Bunlar da Çaldıran'dan farkı ve üstünlüğü olarak sıralanabilir sanırım.  

Çevrimdışı lleo

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 524
  • 1
  • Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi Olunmaz..
Taktik İnsansız Hava Aracı (katapult/paraşüt) Geliştirme Projesi İmzalandı

5 Oca, 2011 | Kategori: Türkiye'den | info@savunmasanayi.net

Vestel Savunma ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi Sözleşmesi imzalandı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ”Mini insansız hava araçları, Taktik İHA’lar ve ANKA uçaklarımız ile birlikte insansız hava araçları alanındaki dışa bağımlılığımız  tamamen sona erdirilmiş bulunmaktadır” dedi.
Bakan Gönül, törende yaptığı konuşmada, savunma sanayiinde havacılık alanında yürütülen çalışmaların artık belirli bir olgunluğa erişmeye başladığını belirtti

T-38 Jet Eğitim Uçağı Modernizasyon Projesi kapsamında Türk mühendisler tarafından geliştirilen görev bilgisayarı ile ilk uçuşun geçtiğimiz günlerde yapıldığını, uçuş testlerinin başarıyla devam ettiğini anlatan Gönül, yine modernizasyonu tamamen Türk savunma sanayisi tarafından gerçekleştirilen C-130 uçaklarının uçuş testlerine de yakında başlanacağını kaydetti.

İnsansız hava araçları alanında ise TAI tarafından geliştirilen ANKA uçağının, geçen hafta perşembe günü ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini ifade eden Gönül, ilk ANKA uçağına katılacak ikinci ve üçüncü prototiplerin de tamamlanması ile kapsamlı bir uçuş test programını 2011 yılı içinde yapacaklarını belirtti.

”168 ADET MİNİ İHA, OPERASYONEL OLARAK KULLANILIYOR”

İnsansız hava araçlarının dünya ordularının harekat konseptlerini değiştirmeye başladığını kaydeden Gönül, bu uçakların Türk silahlı Kuvvetleri envanterinde de 20 yıla yakın bir süredir kullanıldığını söyledi. Bakan Gönül, halihazırda 168 adet mini İHA’nın operasyonel olarak kullanıldığını bildirdi.

Yaklaşık 20 bin feet irtifada 10 saat kadar havada kalması beklenen Taktik İHA sistemleri alanında ise Kalebaykar ve Vestel Savunma şirketlerinin kendi öz kaynaklarıyla prototip uçaklar geliştirdiğini ve 2009 yılında bu uçakların uçuş testlerinin yapıldığını anlatan Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından her iki firma ile de seri üretim sözleşmelerinin imzalanmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Vestel’in bu alanda yaptığı yatırıma büyük önem verdiklerini belirten Gönül, ”İnanıyorum ki Vestel bu yatırımları sonucunda sivil ve askeri alandaki teknolojiler arasındaki sinerjiyi başarı ile yakalayabilecektir” diye konuştu.

Savunma Sanayi alanındaki çalışmalara son 10 yılda hız verildiğini ifade eden Gönül, şöyle konuştu:

”Mutlulukla ifade edebilirim ki Mini İHA’lar, Taktik İHA’lar ve ANKA uçaklarımız ile birlikte insansız hava araçları alanındaki dışa bağımlılığımız tamamen sona erdirilmiş bulunmaktadır. Somut bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ulaşılan bu sonuçtan dolayı ülke sanayini kutluyorum.”

MÜSTEŞAR BAYAR

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da söz konusu sözleşmenin kendileri için diğer proje sözleşmelerinden farklı olduğunu belirtti. Daha önce sözleşmeleri imzalayıp ürün için bir kaç yıl beklemeleri gerektiğini ifade eden Bayar, bu projede ise ürünün hazır olduğunu dile getirdi. İki şirketin yarıştığı bir prototip yarışması gerçekleştiğini anlatan Bayar, ”Vestel, bu projede, daha anlaşma yapılmadan 25 milyon dolar yatırım yaptı. Büyük bir kararlılıkla bu çalışmayı yürüttüler. Bu ürün bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabilen bir ürün, ancak daha da geliştirilecek” dedi.

Önümüzdeki dönemde bunları Türk Silahlı Kuvvetlerine takdim edeceklerini anlatan Bayar, bunun dışında Vestel’in üzerinde çalıştığı mini insansız hava araçları projesinin bulunduğunu ve bu araçların TSK’ya verildiğini hatırlattı. Bayar 24 saat havada kalabilen ANKA projesinde de ilk uçuşun perşembe günü gerçekleştirdiğini bildirdi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ise Zorlu Holding’in faaliyet gösteren her sektörde fark yaratmayı başaran bir grup olduğunu söyledi. Bunun Ar-Ge‘ye verdikleri önemden kaynaklandığını anlatan Zorlu, savunma sanayinin de son yıllarda üzerinde durmaya başladıkları ve iddialı oldukları bir alan olduğunu kaydetti. Üretilen Taktik İnsansız Hava Aracı Karayel‘in, Vestel’in Ar-Ge üretiminin savunma sanayine bir yansıması olduğu dile getiren Zorlu, şöyle konuştu:

”Vestel Savunma 2005′ten bu yana kendi öz kaynağıyla sürdürdüğü çalışmalarda, Mini, Eğitim ve Taktik olmak üzere üç farklı grupta insansız hava aracı sistemi geliştirdi. Bu sistemlerin geliştirilmesinde tamamen yerli insan kaynağına yer veren Vestel Savunma, şimdiye kadar 20 milyon doları aşkın yatırımı kendi öz kaynağından karşıladı.

İnsansız hava araçları alanında Türk savunma ve havacılık sektöründe özel sektöre öncülük etmekten ve Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasına katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Zorlu Grubu olarak, teknolojiye ve yaptığımız yatırımlarımızı savunma ve havacılık alanında da aynı kararlılıkla sürdürerek Türk savunma sanayinin ihraç edeceği ilk insansız hava araçlarını da üretmeyi hedefliyoruz.”

VESTEL İLK İNSANSIZ HAVA ARACI ÇALIŞMALARINA 2005 YILINDA BAŞLADI

Vestel Savunma Sanayi Genel Müdürü Aziz Sipahi de bu projenin Vestel Savunma için kilometre taşı olduğunu belirtti. Vestel Savunma Sanayi’nin 2003′te kurulduğunu, 2005′te ilk insansız hava aracı çalışmalarına başladığını anlatan Sipahi, 2007 yılında da taktik insansız hava aracı geliştirme görevinin verildiğini ifade etti.

Proje kapsamında 6 hava aracı, 3 yer kontrol istasyonu ve bir katapult (Fırlatma rampası) yapılacağını belirten Sipahi, Karayel adını verdikleri Taktik İnsansız Hava Aracı’nın kendilerinden istenen özelliklerinden daha iyi bir performans göstereceğini kaydetti.

Sipahi, projeye göre aracın 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 35 kg faydalı yük taşıma, minimum 10 saat uçuş ve 150 km operasyon yarıçapına sahip olması gibi özellikler istenirken, Karayel‘in havada kalma süresinin yaklaşık 20 saat, faydalı yük taşıma kapasitesinin 70-80 kg, uçuş yüksekliğinin ise 22 feet olarak tasarlandığını belirtti.

Karayel‘in uçuşa elverişliliğe ilişkin kriterleri tanımlayan ve tüm dünyada referans alınmaya başlanan NATO standartlarına da (STANAG 4671)uyumlu olarak geliştirildiğini ifade eden Sipahi, ”Biz Türkiye‘nin yurt dışına da pazarlayabileceği bir uçak ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Gönül, Müsteşar Bayar, Zorlu ve Sipahi tarafından sözleşme imzalandı.

(AA)
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2011, 21:17:15 Gönderen: AVCI »
Özgürlük için Pardus...

Çevrimdışı _darkraven_

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 321
  • 0
Bu haber çok önemli karayel artık gemilerde ve sınır karakollarında rahatça kullanılabilecek...

Çevrimdışı ZenCom

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 58
  • 0
Vestel'den yeni İHA..
« Yanıtla #25 : 23 Mayıs 2011, 04:00:39 »
Silah taşıyabilen İHA geliyor

EMRE SONCAN   -   23.05.2011  İnsansız hava aracı (İHA) üretiminde ilerleme kaydeden Vestel, stratejik bir adım daha atıyor. Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, Ortadoğu ülkelerinden gelen istekler doğrultusunda silah taşıyabilen İHA'ları üretmek için düğmeye bastıklarını açıkladı.
Türkiye'nin terörle mücadele sürecinde de bu araçların büyük önem taşıdığına dikkat çeken Sipahi, önümüzdeki yıllarda ABD'de olduğu gibi yüzlerce İHA'nın teröristleri adım adım izleyeceğini kaydetti. Öte yandan TSK'nın İHA ihtiyacını karşılamak için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzalayan Vestel, Karayel ismini verdiği hava aracının bir üst modelini de geliştirmeye başladı. Vestel'in Karayel ismini verdiği taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel 18 bin feet yüksekliğe kadar çıkacak ve 35 kilograma kadar yük taşıyabilecek. Havada ise en az 10 saat kalabilecek. Karayel uçakları fırlatma rampasından havalanabilecek ya da otomatik iniş-kalkış yapabilecek. Bunların yanı sıra uçaklar paraşütle de inebilecek. Yeni geliştirilen Karayel-2 ise 20 saat havada kalacak ve 22 bin feetin üzerine çıkacak. Türkiye şu anda İsrail'den aldığı Heronlar ve yerli bir firmadan alınan daha küçük İHA'larla havadan istihbarat toplayıp sınırlarını gözetliyor. Fakat özellikle terörle mücadele için, İHA'lardan daha fazla faydalanılması gerekiyor. Terörün iç bölgelere de yayılmaya çalışması, İHA'ların önemini daha da artırıyor. Vestel'in savunma sektöründeki şirketlerinden AYESAŞ ve Vestel Savunma'nın Genel Müdürü Aziz Sipahi, gelecek yıllarda Türkiye semalarında yüzlerce İHA uçacağı öngörüsünde bulunuyor. Bunun da terörle mücadelede ülkenin elini güçlendireceğine dikkat çekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1137526&title=silah-ta%FE%FDyabilen-iha-geliyor
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2011, 10:53:10 Gönderen: SKYWOLF »

Çevrimdışı ZenCom

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 58
  • 0
Vestel'den yeni İHA..
« Yanıtla #26 : 23 Mayıs 2011, 04:05:47 »
"Türkiye şu anda İsrail'den aldığı Heronlar ve yerli bir firmadan alınan daha küçük İHA'larla havadan istihbarat toplayıp sınırlarını gözetliyor."

Sanıyorum burada Kale-Baykar'a bir göndermede bulunulmuş. Dikkatimi çeken, üretilecek yeni İHA aynı "yerli firma"nın zaten ürettiği/test ettiği Çaldıran'la benzer özellikte görünüyor..

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
S&H 153.sayıdan alıntı,

2o13 yılı içerisinde 6 adet hava aracı envantere girerek görevlerini icra etmeye başlayacaktır. Şimdiden yurtdışından Karayel Sistemi’ne yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Vestel Savunma yetkilileri...

Çevrimdışı Tuco

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1482
  • 21
Vestel’in geliştirdiği insansız hava aracı Karayel uçuş testinde



Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) kategorisindeki Vestel’in imal ettiği Karayel, uçuş testlerinin önemli bölümünü tamamladı. Aracın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatı ne zaman başlayacak?

 
 

Gündüz ve gece keşif, gözetleme, hedef ve hasar tespiti ile topçu ateş tanzimi görevlerinde kullanılacak Karayel Taktik İHA’da teslimat süreci hızla yaklaşıyor. Yer sistemlerine RF link ile gerçek zamanlı olarak kontrol edilebilen Karayel, önceden programlı görevleri de yerine getirebiliyor.

Vestel’in savunma şirketi tarafından geliştirilen Karayel, ihalenin seçim sürecinde 20 saatlik uçuş testinden geçirildi. SSM’nin ek istekleri ile üzerinde bazı modifikasyonlar yapılan Karayel, bu yıl başından itibaren yeniden testlere başladı. Programın önümüzdeki ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Teslim işlemlerine geçecek Vestel, Temmuz 2013’te ilk Karayel’i TSK’ya verecek. Toplam 5 adet hava aracı ve ilgili ürünlerden oluşacak Karayel Projesi’nin yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.

KARAYEL TEKNİK ÖZELLİKLER

Kanat Açıklığı: 10,5 metre

Uzunluk: 7 metre

Kalkış Ağırlığı: 500 kg

Faydalı Yük: 70 kg

Motor Gücü: 70 beygir

Seyir Hızı: 60-80 knot

Havada Kalış Süresi: 20 saat

Görev İrtifası: 22 bin 500 feet

Kaynak: http://kokpit.aero/karayel-ucus-testlerinde

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Silah taşıyabilen İHA geliyor

EMRE SONCAN   -   23.05.2011  İnsansız hava aracı (İHA) üretiminde ilerleme kaydeden Vestel, stratejik bir adım daha atıyor. Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, Ortadoğu ülkelerinden gelen istekler doğrultusunda silah taşıyabilen İHA'ları üretmek için düğmeye bastıklarını açıkladı.
Türkiye'nin terörle mücadele sürecinde de bu araçların büyük önem taşıdığına dikkat çeken Sipahi, önümüzdeki yıllarda ABD'de olduğu gibi yüzlerce İHA'nın teröristleri adım adım izleyeceğini kaydetti. Öte yandan TSK'nın İHA ihtiyacını karşılamak için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzalayan Vestel, Karayel ismini verdiği hava aracının bir üst modelini de geliştirmeye başladı. Vestel'in Karayel ismini verdiği taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel 18 bin feet yüksekliğe kadar çıkacak ve 35 kilograma kadar yük taşıyabilecek. Havada ise en az 10 saat kalabilecek. Karayel uçakları fırlatma rampasından havalanabilecek ya da otomatik iniş-kalkış yapabilecek. Bunların yanı sıra uçaklar paraşütle de inebilecek. Yeni geliştirilen Karayel-2 ise 20 saat havada kalacak ve 22 bin feetin üzerine çıkacak. Türkiye şu anda İsrail'den aldığı Heronlar ve yerli bir firmadan alınan daha küçük İHA'larla havadan istihbarat toplayıp sınırlarını gözetliyor. Fakat özellikle terörle mücadele için, İHA'lardan daha fazla faydalanılması gerekiyor. Terörün iç bölgelere de yayılmaya çalışması, İHA'ların önemini daha da artırıyor. Vestel'in savunma sektöründeki şirketlerinden AYESAŞ ve Vestel Savunma'nın Genel Müdürü Aziz Sipahi, gelecek yıllarda Türkiye semalarında yüzlerce İHA uçacağı öngörüsünde bulunuyor. Bunun da terörle mücadelede ülkenin elini güçlendireceğine dikkat çekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1137526&title=silah-ta%FE%FDyabilen-iha-geliyor


Sözleşmeye göre  altı uçak, üç yer istasyonu ve bir fırlatma rampası 40 milyon dolar.
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com