Deniz Kuvvetleri Seyir Füzesi Projesi (GEZGİN)

Başlatan AVCI, 29 Aralık 2013, 13:29:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

http://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgurden-atmaca-ve-gezgin-fuzesi-atilabilecek/

Arkadaşlar gezgin buradaki görseli andırıyor tam yuvarlak bir füze değil,biraz köşeli geometrili yani stealth bir yapısı var gibi...

Özelliklede ır başlık var galiba Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Archangel99 - 06 Mayıs 2025, 23:02:34Uzun zamandır projeden ses seda çıkmıyordu ama perde arkasında defalarca kez test edilmiş belli ki. Bazı projeler çok ilgi çektiği için hep ön plana çıksa da bazı projelerde perde arkasında oldukça hızlı ilerliyor. Yunan medyasının yeni yoğunluğu da hayırlı olsun 1000+ km menzilli GEZGİN hakkında 1 ay konuşurlar artık. :D

Turkish Kalibr/Tomahawk missile.

Milletin veya tüm dünyada uzun menzilli seyir füzesi deyince ilk ve tek aklımıza gelen 2 tip vüze vardı Kalibr ve Tomahawk. Ne kadar yaygın olacak, gerçek muhabere sırasında ne kadar etikili olacak maliyet performans açısından vakit gösterecek. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 06 Mayıs 2025, 23:43:36http://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgurden-atmaca-ve-gezgin-fuzesi-atilabilecek/

Arkadaşlar gezgin buradaki görseli andırıyor tam yuvarlak bir füze değil,biraz köşeli geometrili yani stealth bir yapısı var gibi...

Özelliklede ır başlık var galiba

SOM'un abisi gibi. Bizler Tomahawk'ten dolayı yuvarlak bir tasarım bekliyorduk ama mühendislerimiz SOM tecrübesiyle tasarımda da SOM'u baz almışlar gibi görünüyor. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Archangel99 - Bugün, 00:21:07
Alıntı yapılan: Denizci16 - 06 Mayıs 2025, 23:43:36http://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgurden-atmaca-ve-gezgin-fuzesi-atilabilecek/

Özelliklede ır başlık var galiba

SOM'un abisi gibi. Bizler Tomahawk'ten dolayı yuvarlak bir tasarım bekliyorduk ama mühendislerimiz SOM tecrübesiyle tasarımda da SOM'u baz almışlar gibi görünüyor.

İşte Bizimki ustalık böyle som gibi köşeli geometrili bir füzeyi denizaltı torpidosuna koyup fırlatmak gerçekten bir ustalık, tebrikler Sage ve Armerkom.

Fransız mcn füzesi gibi Mesajı Paylaş

Bu füzeyi uzun zamandır bekliyoruz ama bu füzedeki zorluk nerede? Neden bu kadar uzun sürdü? Bizde olmayan ne vardı yani? Mesajı Paylaş

Menzil,motor başta olmak üzere güdüm malum 300 km üzeri motoru nerede bulacaksın bunu kendim geliştirmen lazım mtcr anlaşmasından dolayı dışardan temin edemezsin kendin geliştirdiğinde zaman alıyor biz ktj320 ve ktj3700'ü yeni geliştirdik üstelik 800 ile 1400 km arası olduğu varsayılan bir füze veya ailesi geliştiriyoruz buda 1 saat ve üzeri çalışma demek,ciddi metalürji isteyen iş...

Biz Gezginin daha turbofan'mı yoksa turbojet mı ne ile donatıldığını bilmiyoruz,varsayımlar ilk versiyonların turbojet olduğu. Mesajı Paylaş

Denizaltı torpido yuvasının boyu ve çapı;

Midlasa konan hücrenin boyu ve kenar uzunluğu;

Gemilere konacak eğik atışlı yuvanın boyu;

Füze taşıyıcı kamyonun üzerine konacak 2 lançerin boyu ve dolu ağırlığı ;

Gibi sınırlamalar mevcut. Bu ebatların içine sığdırılması gereken başta bustır ve motor,yakıt,avionik ve harp başlığı zorunlulukları var.

Motor belli bir çapta, güçte ve dayanıklılıkta olmalı mesela. En az şu kadar kiloluk ve çeşitli başlıkları taşıyabilmeli. Şu kadar yakıt taşıyacak ki şu kadar saat uçabilsin. Avionikleri de kalan boşluklara değişik geometrilerle yapıp sıkıştırmak lazım. Tüm bunları yaparken ağırlık merkezi ortalanacak ve toplam ağırlık şu kadarı geçmeyecek.

Ayrıca bustırı çıkarınca havadan da atılabilmesi için de toplam ağırlık ve büyüklük kıstası da mevcut.

Velhasıl füzecilikte bir nevi nirvana noktası gibi. Güncel en gelişmiş teknolojiyi kullanarak Balistikte +2000, seyir füzesinde +1000 km demek füzecilikte işlem tamam demektir. Daha ne yapacaksın.

Tebrik ediyorum. Roketsan artık seri üretimi öncelesin.
Mesajı Paylaş

Biraz bana değişik göründü bu füze ne diyeceğimi bilemedim
Yıllardır konuştuğumuz gezgin Tomahawk gibi bir şeydi yani yarım metre çapında 5.5 metre boyunda 2000 km giden filan
Birde Fransa Almanya gibi ülkelerin yetindiği gayrı resmi tahmini en uzun menzil 900 km menzilli SCALP gibi füzeler var bunlarda aslında seyir füzesi.
Türkiye gezgin ile kastettiği acaba 900 km gibi bir menzil mi
Çünkü bu füzede ben Tomahawk endamı göremiyorum.
Belki de alakası da yoktur bu karadan karaya daha taktik bir seyir füzesidir.

Ya bizim Gezgin bizim hayalimizdeki 2000 km lik bir füze değil yada bu tam olarak gezgin değil.
Ama çekincemi de belirteyim fotoda referans alınacak bir şey yok ölçüleri kestirmek çok zor sadece ucundaki o profil bir pencereli ekranı ifade ediyorsa bu birde üzerindeki damalı stiker ların alıştığımız bir boyutu var buda yarım metre hissi yaratmıyor mukayese edince. SOM profilinde bir silaha benziyor böyle hissettim sadece boyu uzun biraz

Böyleyse eğer yinede bize fazlası ile yeter. Peki neden Kara atmaca varken ihtiyaç duyulur? Çünkü kara atmaca harpoon ve deniz atmacının boyutlarına sıkıştırılmış bir silah ve onu hem gemi kanişterinden hem torpido kovanından atma niyeti var buda optimum performans güç dengesine zorladı atmacayı. Ama bize birde gemiden atılan daha performanslı füze lazım bu fotodaki silah VLS den atılır çok daha ölçüleri rahattır kara atmacaya göre çok daha performaslı yapmak mümkün. Ben bunu tomahawk ayarında bir Gezgin olduğuna ikna olamadım hissiyaten ama fazlası ile yeter. Fransız gemilerindeki SCALP Naval gibi düşünmek daha doğru bence

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

İlk etapta 800+ km olacak deniliyordu siz onu bin sayın sn.putty

Birde ilk gezgin versiyonu için turbojet motoru konuşuluyordu buda doğal olarak menzili kısıtlayacaktır...

Aslında gelişmelere iyi bakalım;

-Karakonuşlu gezgin atışı ekrana yansıyor.

-Tv'lerde gezgin için Preveze denizaltısında denendi deniliyor hatta 1700 km menzili var dendi(Eray güçlüer)

-preveze denizaltısından atılmasına rağmen ilk defa kütle atımı adı altında data yada denizaltı test atım platforumunda tetstlerin yapıldığı ilk kez basına duyruluyor yani bu işi ilk defa başlıyoruz gibi,halbuki Preveze denizaltısından atış yapılan gezgin'in hangi kapsülünü yeni test ediyorsun bu ne perhiz ne lahana turşusu..

Şimdi bu denklemleri ve puzzle'ı birleştirince biz ilk versiyon gezgini ilk defa açıklıyoruz bunun ikinci ve üçüncü versiyonları dillendirilcek ama gösterilmeyecek gibi daha 3-5 sene....

Çünkü bu projede ketum ilerliyor ve hedef tarihlerde bir şaşırtma var.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SH - Bugün, 02:25:39Bu füzeyi uzun zamandır bekliyoruz ama bu füzedeki zorluk nerede? Neden bu kadar uzun sürdü? Bizde olmayan ne vardı yani?

Motor Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz