KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
91 (44.2%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.3%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (19.4%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.1%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.3%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
16 (7.8%)

Toplam Oy Verenler: 206

F35 alan ülkeler için bile KAAN bir seçenektir bunu atlamayın. F35 alan Kaan almaz diye bir şart yok. F16-F15  yada F18-F14 ikilisindeki kadar LOW High yok kabul ediyorum ama sonuçta F35 ile F22 ikilisi de bir anlamda Low-High ikilidir. F35 i olan ülkeler için High uçak ihtiyacı olabilir ve KAAN bu durumda belki de tek seçenek bile olabilir. ABD bu sınıf uçakları satmıyor Çin ve Rusya seçenek değil geriye KAAN ve ortaya çıkması beklenen Avrupa projeleri kalıyor. Avrupalılarında kendi F 22 lerini değil de Kore'nin yaptığı gibi kendi F35 lerini yapması çok olası bu durumda F22 endamında ayarında tek uçak bizim KAAN kalacak. Hatta bir ara dönemde kendi yeni uçağını yetiştiremez ise ABD için bile KAAN a rakip yeni uçak olmayacak tek seçenek kalabilir KAAN batı dünyasında.
Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Kaan'ın önemli bir avantajı 3 tip sensörüde bünyesinde bulundurması: Kızılötesi sensör, EOST ve Aesa radar. Örnek olarak F22'de Kızılötesi sensör ve EOST yok iken F35'de ise Kızılötesi sensör yok Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mavi1991 - 13 Haziran 2025, 18:20:06Kaan'ın önemli bir avantajı 3 tip sensörüde bünyesinde bulundurması: Kızılötesi sensör, EOST ve Aesa radar. Örnek olarak F22'de Kızılötesi sensör ve EOST yok iken F35'de ise Kızılötesi sensör yok

Geçenlerde Avrupa İHA üretemiyor vs tartışmalarında da aynı argümanı savunmuştum...

Bir ülkenin X silah sistemini yapmaması farklı bir şey ; yapamaması farklı birşey...

Sayın Mavi1991 sizin özelinizde söylemiyorum yanlış anlamayın ama KAAN ile ABD uçaklarını karşılaştırmak hiç doğru bir kıstas değil...
ABD 1 haftada kızılötesi sensörü yok dediğiniz uçağa dünyanın en iyi kızılötesi sensörünü yapacak kapasitede bir ülke...Ki takmadığına göre kanımca avcı uçağı klasmanında kullanmayı düşünmediğinden takmamıştır...
F-22 ise ilk uçuşunu 1997 yani yaklaşık 30 sene önce yapmış bir uçak...6.nesil uçak geliştirmekte ve taktir edersiniz ki maliyetine değmesi durumunda ona da rahatlıkla bir block güncelleşmesi ile bu yetenekleri sağlar...
Yani bu şeylere pek takılmamak lazım.

Neyse ben KAAN ile gurur duyuyorum , bunun için de başka uçakları karşılaştırmaya gerek yok... Tarihimizde ilk kez jet savaş uçağı yapıyoruz , harika da gidiyoruz... Tek soru işaretim motor ; diğer sistemleri mühendislerimiz emsalleri kadar iyi yapacaktır eminim...

F-15X seviyesi ile başlanacak ilk block-10 KAAN; zaman ilerledikçe F-22+F-35 karışımı yeteneklere kavuşacaktır... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 13 Haziran 2025, 10:54:35F35 alan ülkeler için bile KAAN bir seçenektir bunu atlamayın.

Pek sayılmaz. ABD ile aynı ideolojik zeminde değilseniz veya ABD ideolojik manada dünyada yapayalnız kalmadıysa, F35 alan ülkeye Kaan satamazsınız. ABD takoz koyar bu satışa.

ABD ile en azından önümüzdeki 100 yıl içinde ortak ideolojimiz olabilir mi? Hiç sanmıyorum. ABD yapayalnız kalabilir mi Dünya genelinde? Trump ve oğlu Trump Jr. diktatör olurlarsa, evet bu olabilir. Diğer türlü o da olabilemez. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 13 Haziran 2025, 20:56:24
Alıntı yapılan: mavi1991 - 13 Haziran 2025, 18:20:06Kaan'ın önemli bir avantajı 3 tip sensörüde bünyesinde bulundurması: Kızılötesi sensör, EOST ve Aesa radar. Örnek olarak F22'de Kızılötesi sensör ve EOST yok iken F35'de ise Kızılötesi sensör yok

Geçenlerde Avrupa İHA üretemiyor vs tartışmalarında da aynı argümanı savunmuştum...

Bir ülkenin X silah sistemini yapmaması farklı bir şey ; yapamaması farklı birşey...

Sayın Mavi1991 sizin özelinizde söylemiyorum yanlış anlamayın ama KAAN ile ABD uçaklarını karşılaştırmak hiç doğru bir kıstas değil...
ABD 1 haftada kızılötesi sensörü yok dediğiniz uçağa dünyanın en iyi kızılötesi sensörünü yapacak kapasitede bir ülke...Ki takmadığına göre kanımca avcı uçağı klasmanında kullanmayı düşünmediğinden takmamıştır...
F-22 ise ilk uçuşunu 1997 yani yaklaşık 30 sene önce yapmış bir uçak...6.nesil uçak geliştirmekte ve taktir edersiniz ki maliyetine değmesi durumunda ona da rahatlıkla bir block güncelleşmesi ile bu yetenekleri sağlar...
Yani bu şeylere pek takılmamak lazım.

Neyse ben KAAN ile gurur duyuyorum , bunun için de başka uçakları karşılaştırmaya gerek yok... Tarihimizde ilk kez jet savaş uçağı yapıyoruz , harika da gidiyoruz... Tek soru işaretim motor ; diğer sistemleri mühendislerimiz emsalleri kadar iyi yapacaktır eminim...

F-15X seviyesi ile başlanacak ilk block-10 KAAN; zaman ilerledikçe F-22+F-35 karışımı yeteneklere kavuşacaktır...

Ben bu bakış açısına katılmıyorum. Amerika yaparsa en iyisini yapar bakış açısı çok genel bir stereotip. Amerika pek çok projede sorunlar yaşadı, büyük paralar harcayıp istenilen seviyeye gelemeyen hala projeleri var.
Mesajı Paylaş

Amerika eskisi gibi değil kendi içinde yolsuzluklar ve verimsizlikler (israflar) var. Daha kendileri fırkateyn yapamadılar İtalya'dan aldılar, ayrıca nadir toprak elementlerinde Çin'e göbekten bağlı. En son F35'i ellerine yüzlerine bulaştırdılar (uçağın kabileyetine kıyasla çok yüksek maliyetler).
Amerika da savunma sanayi projelerinde faturalar şişiriliyor yani Türkiye veya Çin gibi ekonomik olamıyorlar....
  Mesajı Paylaş

Kaan hakkında sadece sağda solda yazılanlar kadar bilgim var. Türk hava kuvvetlerinin ana gücü olduğu zaman cidden çok sağlam bir hava gücüne mi sahip olacağız ? Zamanında sırtımızı f35 lere dayadık sonuç malum. Bu yüzden kendi yerli sistemlerimizi sonuna kadar destekliyorum.

Bugün İsrail 60-70 f35 ve geri kalan f-16 gibi uçaklarla iranın hava sahasının içinden geçti. Biz de kaan gibi bir uçakla caydırıcı güç olacak mıyız? Mesajı Paylaş

Awast, hava soj, Kaan ve insansız savaş uçakları ile onlardan bir eksiğimiz kalmayacaktır, üstüne sürü kamikaze drone teknoloji ile saturasyon saldırı bile yapabiliriz. Ayrıca balistik füze kabileyeti de cabası. Ama 10 yıla kadar savaşa girmemiz lazım.... Mesajı Paylaş

SavunmaSanayiST.com

Endonezya ile Güney Kore arasındaki KF-21 krizinde çözülme

Endonezya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Indo Defence 2025 fuarı kapsamında, Endonezya ile Güney Kore arasında KF-21 Boramae savaş uçağı geliştirme programına dair yeni bir mali çerçeve anlaşması imzalandı.

Anlaşma, Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto ve Hanwha Aerospace CEO'su Son Jae-il'in katıldığı üçlü toplantı sonunda Jakarta'da sonuçlandırıldı.

Yeni sözleşmeye göre Endonezya'nın programa yapacağı katkı yaklaşık 1.168 milyar dolardan yaklaşık 438 milyon dolara düşürüldü. Anlaşma kapsamında; ödeme planının yeniden yapılandırılması, alternatif ödeme yöntemlerinin kabulü, 48 adet uçağın teslimatı ve Endonezyalı havacılık şirketi PT Dirgantara Indonesia'nın (PTDI) üretimdeki rolü güvence altına alındı.

Bu ne demek? KAAN işi yattı mı? Endonezya G.Kore'liler kendilerini tekrar KF-21 Boramae projesine atmak için bizi blöf olarak mı kullandılar?

"Bunlar Kaan niyet bildirimi anlaşması ile Kore'ye mesaj vermişler. Ertesi gün Kore ile anlaştılar" diye yorumlar var...
Mesajı Paylaş

Olabilir, yalnız yaptıkları anlaşma Kore için çok karlı değil, öncelikle bize karşı pazar kaybetmemek amaçlı gibi. Ancak Kaan TF-35.000 ile gerçekleşirse, sadece bir uçak olarak değil, bir savaş platformu olarak KF-21 gibi 4,5 nesil bir uçağın çok ötesinde olacaktır. O aşama sonrası, daha önce alma fırsatı olupta almayan başını taştan taşa vurur artık. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz