Forumun önceki sayfalarında konuşuldu mu hatırlamıyorum. Ama ben bugün MMU'ya biraz medya, uluslar arası tanıtım ve insanlar üzerinde uyandıracağı intiba açısından bakmak istiyorum.
Bütün savunma sanayii ürünlerimizin bir ismi var. Hem de insanda yiğitlik, kahramanlık, güç intibaı uyandıran militer isimler. Örneğin Atak, Hürjet, Altay, Batu, Gökbey, Siper, Hisar, Atmaca, Arat vb.
Keza yabancı savunma sanayii ürünlerinde de benzer bir yaklaşım var. Örneğin Raptor, Eurofighter Typhoon, Mirage, Phoenix, Sidewinder, Exocet vb.
Ama farkında mısınız göz bebeğimiz MMU'nun halen bir ismi yok. Biliyorum, bizim fikirlerimizin hiç bir hükmü yok ve devlet büyüklerimiz belirleyecekler bu ismi ama ben yine de kendi fikrimi belirtmek istiyorum.
Öncelikle biz bu uçakla düşmanlarımızın zihninde bir güç intibaı oluşturarak öncelikle zihinlerinden ezmeye başlayacaksak, seçeceğimiz isim diğer dillerde ve özellikle uluslar arası bir dil olan "ingilizce okunuşta" kulağa hoş gelmeli, bir çırpıda kolay telaffuz edilmeli ve zihinlere güç fısıldamalı.
Aynı zamanda bu isim mutlaka "Türkçe" ve "kolay" olmalı. (Eagle, falcon, Typhoon, rafale vb. gibi)
Diğer yandan biz bu uçağı ihraç etmeyi de planladığımızdan, sattığımız ülkenin kamuoyunca da benimsenebilecek bir isim olmalı (örneğin Bayraktar TB-2'nin Ukrayna başarısı sonrası bazı Youtube yorumlarında "Bayraktar" isminin çok etkileyici olduğunu sıklıkla okumuştum)
Şimdi gelelim benim önerime...
Benim önerim şu:
"F" ön takısı İngilizce fighter'dan geldiğine göre artık neredeyse evrensel bir ön takı halinde uluslar arası kullanılıyor. Bence ihracatını planladığımız bizim uçağımızda da "F" ön takısı kalabilir. Yani bunu değiştirmeyebiliriz. Hatta değiştirmesek daha iyi olur bence.
F'nin yanına, uçağın ilk vücuda geldiği yıl olan ve aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılına atfen "23" olmalı.
Türkçe isim olarak da "ALPER" (yiğit asker) ismini öneriyorum.
Yani önerdiğim isim tam olarak şu:
F-23 ALPERF-22 Raptor'un okunuşuna oldukça benzeyen bu isim kulağa oldukça hoş geliyor. F-22'ye gövde olarak da benzeyen uçağımızın isim olarak da F-22 Raptor'a benzemesi bence intiba olarak insanların üzerinde oldukça etkili olacaktır.
varsa sizin önerilerinizi de bekliyorum...