İ SINIFI FIRKATEYN

Başlatan SKYWOLF, 21 Aralık 2015, 08:32:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: serkan1976 - 06 Ağustos 2025, 11:06:28
Alıntı yapılan: mehmet05 - 05 Ağustos 2025, 18:27:28Valla benim Efes tatbikatında görüştüğüm emekli subay gemi mühendisi STM yetkilileri de  Milgem'den 140-150 metreye uzatarak hava savunma fırkateyni de çıkartabileceklerini, teknik olarak bir sorun çıkmayacağını ifade ediyorlardı.  Hatta Berharraların sonar menzil kabiliyetine dair forumda yazılanlara değindiğimde de, "nerede gerçek hayatta o menziller, akıntılı sularda değişik ısıdaki su katmanlarında görürüz biz o menzilleri" diyorlardı. İşin mutfağındakiler de böyle ifade ediyorlar.

2. Dünya savaşı muhripleri 100 metre boya karşın 10 metre enleri vardı. Milgem 100 metreye karşın 14 metre gibi. Perryler 135 metreye 14,5 metre civarı. Tabi draft da önemli ama 14 metreden geniş bir Milgem'den 140-150 metre fırketeyn, muhrip çıkarmak da at ile deve değil. 

Bu konu yıllar önce de çok tartışıldı.
" Neden 113 metrelik light bir fırkateyn değilde 130-140 metrelik genel maksat fırkateyni yapmadık " diye.

Dikkat ederseniz Ada sınıfı korvet ile İ sınıfı fırkateyn genişlikleri 14.40 metre aynı genişlikte.
İ sınıfı 99 metrelik Ada sınıfının 113 metreye " tahrik sistemlerinin kaldırabileceği en maximum uzunluğa" ulaşmış hali.
Bu uzunluğun fazlası bambaşka tahrik,mil sistemleri gerektiriyor denilmişti o yıllardaki tartışma sonunda.

3600 tonluk ASFAT fırkateyn , 3000-3100 tonluk İSTİF sınıfından çok da artı bir fayda sağlamaz kanımca . TF4500 gibi en az 4500 tonluk ara gemi çözüm olabilir..

Ama o da artı maliyet demek. Daha 8 İSTİF sınıfını üretmeden para geliyor diye satmaya çalışıyoruz nerede kaldı yeni bir fırkateyn için para?
TF-2000 yapılmadan , donanmaya 8-12 istif girmeden ara sınıf genel maksat fırkateyn alma fikri sadece bir hayal...


DEARSAN F142 tasarımı ve ara çözüm olması konusunda üstatların düşünceleri neler acaba? Elden geçirilse ve Milli Sistemler ile tasarım modifiye edilse?

Linkback: Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN

GENEL
 
Uzunluk (Loa)   :   141,40 m
Işın   :   18,50 metre
Taslak   :   4,60 m
Yerinden edilme   :   5500 ton
Maksimum Hız   :   27+ knot
Dayanıklılık   :   90 Gün
Menzil   :   5000 deniz mili
Gövde   :   Çelik
Üstyapı   :   Çelik
Mürettebat   :   188 Kişi
Sınıflandırma   :   Türk Loydu / IACS

Alıntı yapılan: serkan1976 - 06 Ağustos 2025, 18:38:37GENEL
 
Uzunluk (Loa)    :    141,40 m
Işın    :    18,50 metre
Taslak    :    4,60 m
Yerinden edilme    :    5500 ton
Maksimum Hız    :    27+ knot
Dayanıklılık    :    90 Gün
Menzil    :    5000 deniz mili
Gövde    :    Çelik
Üstyapı    :    Çelik
Mürettebat    :    188 Kişi
Sınıflandırma    :    Türk Loydu / IACS


"https://www.dearsan.com/tr/urunlerimiz/askeri-gemiler/firkateyn-f142"

Tasarımını ben beğeniyorum ama konunun uzmanı değilim, Bana göre bu tasarım yerli silahlara göre modifiye edilse işimizi fazlasıyla görür ama yine de konunun uzmanı arkadaşlarımızın değerlendirmesi, yorumlaması gerekir.

4500+ tonluk gemi elbette yapılır. Ama asıl mesele ne zaman yapılacağı.
Önümüzde daha İstif sınıfının tamamlanması var. Ardından da TF-2000'ler var. Bu hızla gidersek, 4500+ tonluk bir fırkateyni 2040'larda ancak görebiliriz envanterde.
Dün Japonya'nın Mogami sınıfı fırkateynlerini Avustralya'ya ihraç etmeye hazırlandığı haberine denk geldim. Merak ettim, geçmiş üretim hızlarına baktım.
Adamlar yılda sadece bu 5000+ tonluk gemiden 2 tane çıkarıyor.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren defenceturk.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz