ABD'nin de dev savunma şirketi Lockheed, Türkiye'ye "casus balon" satmak için bir kez daha harekete geçti
Birkaç yıl önce Ankara tarafından geri çevrilen Lockheed, balonların kullanımda olduğu Afganistan'da Türk askeri yetkililere yeni bir sunum daha yapmak istiyor.
Þirket yetkilileri Türkiye gibi terörizmle mücadele eden bir ülkenin yararları kanıtlanmış olan casus balonları (Aerostat) neden geri çevirdiğini anlayamadıklarını belirttiler.
Þirket yetkililerinin verdiği bilgilere göre helyum gazı ile doldurulmuş "casus balonlar" yere bağlı bir şekilde havadan gözlem yapıyor.
Kamera ve sensör cihazları ile donatılan balonlar yerdeki istasyona anında bilgi yolluyor. "Amerikan Kara Kuvvetleri 50'den fazla casus balon kullanıyor.
Afganistan'da yol kenarına yerleştirilen bombaların belirlenmesinde yararlı olduğu fiilen kanıtlanmış durumda.
Meksika sınırında da kullanılıyor" bilgisi veren bir Lockheed yetkilisi, daha önce Türkiye'den gelen üç kişilik askeri bir heyetin olumsuz rapor verdiğini, gerekçe olarak da "yer altına kazılan tünellerdeki faaliyetleri göstermiyor" dediklerini kaydetti.
Þirket yetkilisi, "Balonların işleyişini Türk yetkililere Afganistan'da göstermek istiyoruz.
(https://www.defenceturk.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F2nk6rf8.jpg&hash=613ebb35d5a08cde22e4e813896037d2836dd347)
Kaynak : http://www.haberturk.com/dunya/haber/666927-turkiye-casus-balon-istemedi
Çalışma prensibini ve kullanım biçimini tam olarak anlayamadım ama haberin içinde "yere bağlı olarak havadan gözlem yapıyor" ifadesini görünce yetkililerin doğru bir karar aldığını düşündüm nedense..Bölücü itlere atış talimi yaptırmaktan öteye gitmez böyle bir araç..
Ekleme : Resim ve imlâ hatası düzeltme
işe yarar hemde çok işe yarar ama fiyatı uçuktur , bence bizimkiler fiyatından dolayı vazgeçmiştir.
Ben de hellfire ın düşündüklerinin aynısını düşündüm :) anlamam dahil :). Yere bağlı olmayarak sürekli gezse işe yarar olailieceğini düşünüyorum havada uzun süre kalabilir.