Anket

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (12.6%)
EF-2000 Tranche3
38 (31.9%)
Rafale
10 (8.4%)
SU-35
12 (10.1%)
MİG-35
4 (3.4%)
SU-57
20 (16.8%)
JF-17 Block3
9 (7.6%)
FC-31
11 (9.2%)

Toplam Oy Verenler: 85

Gönderen Konu: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi  (Okunma sayısı 826274 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sky_warrior

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 154
  • 0
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #20 : 26 Ekim 2009, 11:45:09 »
teknoloji konusunda elbetteki f-35 f-4'ten üstün fakat, f-4'ün taşıyabildiği sayıdaki bombayı f-35 taşıyabiliyormu??ör: f-35 kaç adet mk-82 taşıyabiliyor?

Çevrimdışı anil_91

  • Yeni
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 14
  • 0
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #21 : 26 Ekim 2009, 20:19:28 »
teknoloji konusunda elbetteki f-35 f-4'ten üstün fakat, f-4'ün taşıyabildiği sayıdaki bombayı f-35 taşıyabiliyormu??ör: f-35 kaç adet mk-82 taşıyabiliyor?

Öncelikle şuna açıklı getirmek gerekir ki, f-35'i f-4'ten üstün olamasını sağlıyan etken aviyonik sistemleridir...

kısaca özetelersek, F-35 , her yöne yerleştirilmiş kameraları, lazer mesafe tespit cihazına vb sistemleriyle üstünlük kuruyor.(en azından kağıt üstünde)  yani uçağın etrafına yerleştirilen kameralardaki 360 derecelik görüntüyü pilotun önüne getirmesi özelliği sayesinde, pilotun uçağın altını dahi görebiliyor olmasıdır, ayrıca Pilot kaskı, termal sensörlerleri ve Lazer mesafe tespiti ve güçlü objektifleriyle , gece dahi pozitif tanımlamalar yapıyor olmasıdır..

Ayrıca f-35 lerin , iha'lar ile data-link paylaşımı yapabileceğide öngörüklüyor. Yani   uçak köşeyi dönmeden, köşenin diğer tarafında neler olduğunu görebilecek, hatta İHA'nın lazer ile işaretlediği bir hedefe olduğu yerden füze atabilecek, füze İHA'nın hedeflediği nesneyi vurabilecek...

Kaç adet mk-82 taşıyor diye sormuşsunuz..

Wikipedia'ya göre uçağın genel özelliklerine bakarsak;

# Mürettebat: 1
# Uzunluk: 15,37 m
# Yükseklik: 5,28 m
# Kanat açıklığı: 10,65 m
# Kanat Alanı: 42.7 m²
# Boş ağırlığı: 13,170 kg A; 14,588 kg B; 14547 kg C
# Yüklü ağırlığı: 20,100 kg
# Azami Kalkış Ağırlığı: 27,200 kg

ve mk-82'lerin aşağı-yukarı 230 kg olduğunu düşünürsek oldukça fazla sayıda taşıyabilemekte ama bu sayı ucağın lancer sayısı ilede alakalı bir durum olabilir..

Ayrıca uçağın hangi füzeleri taşıyabilme özelliğine sahip olduğunu eklemiş olduğum resimde görebilirisniz...





« Son Düzenleme: 26 Ekim 2009, 20:22:30 Gönderen: anil_91 »

Çevrimdışı sky_warrior

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 154
  • 0
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #22 : 27 Ekim 2009, 11:47:21 »
kilo olarak belki daha ağır yükleri taşıyabilir f-35 fakat f-4'ten üstün değil bomba taşıma konusunda.ben onu vurguluyorum, siz f-4'le f-35i kıyaslıyorsunuz

Çevrimdışı Nutuk

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 941
  • 4
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #23 : 27 Ekim 2009, 15:46:00 »
Artik cok bomba degil nitelikli bomba daha onemli. Bir hedefi vurmak icin 20 tane MK84 atacagina 1 tane gudumlu MK84 at anlindan vur!

Çevrimdışı anil_91

  • Yeni
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 14
  • 0
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #24 : 27 Ekim 2009, 22:11:31 »
kilo olarak belki daha ağır yükleri taşıyabilir f-35 fakat f-4'ten üstün değil bomba taşıma konusunda.ben onu vurguluyorum, siz f-4'le f-35i kıyaslıyorsunuz

Evet kıyaslıyoruz ama bombardıman yeteneğini, bunun nedenide sizin şöyle demeniz....




  F-16'ları F-35'ler ile degistiriyoruz...Ama F-4'lerin yerini kimse dolduramıyacak gibi görünüyor.Yeni nesil uçaklardan hiçbiri onun kadar bombardıman yeteneği yok.Şu sukhoi'lerde biraz var bombardıman yeteneği.Ama onlarda bombardıman konusunda amerikan teknolojisinin eline su dökemez gibime geliyor...Bakalım nolacak ilerde...



Öncelikle şunu açıklamak gerekir ki, günümüz muhaberelerinde eskisi gibi  çok sayıda mühümat ile bodoslama olarak o bölgeyi imha etme stratejisi ile yapılmıyor...

Günümüzde  muhabereler stratejik hedefleri en az kayıpla tabiri caizse nokta atışıyla imha etmek üzerine kuruluyor..

O yüzden slam-er ve scalp-eg gibi füzeler bu yüzden pahalı... Yani bir uçağın çok iyi bombardıman yapabilmesi için çok sayıda mühümatı bir bölgeye boşaltması, o uçağın çok iyi bombardıman yaptığı anlamına gelmez, bunu bir scalp-eg ile kilometrelerce uzaktan da yapabilirsiniz.. Sanırım burda hem fikiriz ?

kaldıki f-35'de 4 gövde altı , 6 kanat altı ve 2 kanat kenarı olmak üzere toplam 12 mühimat taşıyabilir ki,  buda  azımsanacak bir sayı değildir...

Gelelim sizin yazılarınızdan alıntıladığım 2. metine...

F-35'ler f-4'lerin  yerini fazlasıyla dolduracaktır..Özellikle bombardıman konusunda..

Çünkü sizde iyi biliyorsunuz ki f-4'ler hantal ,manevra kabiliyeti kötü ve büyük bir uçak olması nedeniyle olası bombardıman harekatlarında hava savunma sistemlerine kolay hedef olmaktalar.Ayrıca f-4'ler bombardıman yaparken av olmamak için onları korumak üzere avcı uçaklara ihtiyac duymaktalar ve f-4 ile etkili bombardıman yapılabilmesi için  gerekli pod veya onlara yardımcı olacak uçaklara ihtiyaç duymaktadırlar...

Mesela kuzey ırak'a yapılan hava harekatlarını yaklaşık 50 uçak ile gerçekleştiriyorduk ve bu harekatlarda genel olarak  f-16'tı lar i lazer ile hedefi işaretliyor f-4'lerimiz de bombalıyordu. Yani f-4 ler nokta atışı yapabilmeleri için onlara yardımcı bir uçağa ihtiyaç duyuyorlar , ayrıca f-4'lerin dijital sistemleri gelişmiş olmadığı için  f-4 pilotlarının üzerine daha fazla yük düşmektedir, oysa f-35'lerde bu işlerimleri bilgisayarlar yaptığı için pilota daha az yük düşmekte ve buda olası bombardıman harekatının başarı yüzdesini artırmaktatır..
Yani bir f-35 tek başında hedefi tanımlıyabilir, tanımlanan hedefe bombalarını gönderebilir ve sahip olduğu hız , manevra kabiliyeti  ve  sahip olduğu elektronik harp sistemleri ile düşman hava savunma sistemlerine karşı elektronik karıştırma yapabilir ve böylelikle hava savunma sistemlerini kolaylıkla atlatabilir.. .

Yani Olası bir baskın ,bombardıman harekatlarında f-4'ler hantal , manevra kabiliyeti düşük olması nedeniyle, kendilerine eşlik edecek avcı ucaklarına ihtiyaç duymaktadır, buda olası bir harekat için uçak sayısının artmasına neden olacaktır.. Bu ise  harekatın hem maliyetini artırmakta hemde  uçak sayısının artması da düşmanın bu baskını erken fark etmesini sağlıyabilir.

Ama f-35'ler sahip olduğu  stealth özelliği sayesinde  kendini farkettirmeden  düşman hava sahasına sızabilir, sahip olduğu dijital ve eletronik sistemleri sayesinde düşmanın stratejik hedeflerini tespit edebilir böylelikle düşmanın stratejik  kara hedeflerini kolaylıkla imha edebilir hatta  düşman avcı uçaklarını avlayıp üssüne geri dönebilir..

Bu nedenle f-35 yüksek seviyede hava-hava , hava-kara , keşif-gözlem harekatlarını icra edebildiği için az sayıda uçak ile yüksek verimlilik verebilen bir uçaktır...

Üstelik f-35'lerin data-link paylaşımına sahip olacağı öngörülmektedir. Böylelikle daha önce dediğim gibi uçak köşeyi dönmeden, köşenin diğer tarafında neler olduğunu görebilecek, hatta İHA'nın lazer ile işaretlediği bir hedefe olduğu yerden füze atabilecek, füze İHA'nın hedeflediği nesneyi vurabilecek, buda özellikle bombardıman harekatlarında f-4'te olmayan önemli bir kabiliyettir ki f-35 uçaklarının ileride insansız hava araçları ile birlikte kullanılacağı ön görülmekte..

Yine yanılmıyorsam data-link paylaşımı özelliği ile f-35 kendi radarını açmadan, awacks radarı ile düşmanı tespit edebilecek ve tespit ettiği hedefe düşmanı görmeden bile füze gönderebilecek,aynı şekilde bunu kara hedefleri içinde uyguluyabilecek..

Yani ne açıdan barkarsanız bakın f-35, f-4'ten üstün bir uçak.. Eğer bir yanlışım varsa,  bu konuda daha bilgili olan arkadaşlarımızın uyarmasıyla hatalı olan kısımları düzeltebilirim..
« Son Düzenleme: 27 Ekim 2009, 22:16:43 Gönderen: anil_91 »

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #25 : 19 Kasım 2009, 19:47:16 »
F-35 Dikey İniş Testlerine Hazır

F-35B Şimşek, test uçuşları için önceki gün ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Patuxent River Üssü'ne iniş yaptı
19 Kasım 2009 Perşembe, 19:36

ABD’li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin’in ürettiği ‘hayalet uçak’ F-35B Şimşek II, kısa kalkış ve dikey iniş testleri için hazır. Radarda görünmezlik, sesten hızlı uçabilme, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) özelliklerini bir arada taşıyan ilk taarruz uçağı olan F-35B Şimşek, test uçuşları için önceki gün ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait Patuxent River Üssü’ne iniş yaptı.

DİKEY İNİŞ ÖZELLİĞİ TEST EDİLECEK

Hayalet uçak olarak tanımlanan F-35B kısa kalkış ve dikey iniş gibi özelliklerini ilk kez uçarak test etmeye hazırlanıyor. Lockheed Martin’in şef test pilotu Jon Beesley tarafından ilk kez Teksas’tan havalanarak ilk uçuşunu tamamlayan F-35B’nin özellik testlerini yine Beesley gerçekleştirecek.

MÜŞTERİLERİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK

Lockheed Martin İdari Başkan Yardımcısı ve F-35 Programı Genel Müdürü Dan Crowley, taarruz uçağına ve üstün özelliklerine güvendiklerini belirterek, ‘F-35B’nin müşterilerimizin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacağını düşünüyoruz’ dedi. Crowley, F-35B’de Lockheed Martin tarafından geliştirilen devrim niteliğindeki STOVL sisteminde yeralan kısa kalkış ve dikey iniş gibi özelliklerinin sürekli test edilerek, sistemin başarısının test edilmeye devam edileceğini bildirdi.

İNGİLTERE VE İTALYA DA KULLANACAK

Uçak, test uçuşunda Patuxent River Üssü’nün F-35 Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (ALIS) tarafından desteklenirken, Forth Worth’te bulunan F-35 Destek Operasyonlar Merkezi tarafından da izlenecek. F-35B’lerin ABD Deniz Kuvvetleri’nde şu an kullanılan AV-8B STOVL, F/A-18 ve EA-6B taarruz uçaklarının yerlerini alması bekleniyor. Uçakların ayrıca İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Donanması, İtalyan Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından da kullanılması bekleniyor.

Radarda görünmezlik özelliğine sahip, süpersonik, çok fonksiyonlu  5. nesil taarruz uçağı olma özelliğini taşıyan F-35 Şimşek II modeli, özellikle daha düşük operasyonel ve destek giderleri ile de dikkat çekiyor. ABD’li savunma devi F-35 taarruz uçağını Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte üretiyor.

İKİ YENİ MOTOR GELİŞTİRİYOR

Locheed Martin iki ayrı F-35 motorunu geliştirmek için ise çalışıyor. Pratt & Whitney F135 ve GE Rolls-Royce Taarruz Uçağı Motor Ekibi F136.  Merkezi Bethesda, Maryland’de bulunan Lockheed Martin dünya çapında 140 bin çalışanıyla  temelde gelişmiş teknolojik sistem, ürün ve hizmetlerin araştırma, geliştirme, tasarım, üretim ve entegrasyonu ile ilgilenen global bir girişimdir. Lockheed Martin’in 2008 yılı satışları 42.7 milyar dolardır.

http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/187474-F-35-dikey-inis-testlerine-hazir.aspx
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı dreamlistan61

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 170
  • 0
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #26 : 25 Kasım 2009, 03:11:46 »
ABD Savunma Bakanlığı'nın, F-35 savaş uçağının kontrolünü sağlayan yazılımının kodlarını, proje ortağı ülkelere vermeyeceği bildirildi. Projenin 9 ortaklı ülkeleri arasında Türkiye de yer alıyor..

ABD Savunma Bakanlığı'nın, programın uluslararası ilişkiler yetkilisi Jon Schreiber, Birleşik Krallık'ın, operasyonel bağımsızlık gerekçesiyle yazılım teknolojisine sahip olma yolundaki isteğine ilişkin Reuters'a yaptığı açıklamada, ''kodların proje ortaklarına verilmeyeceğini'' söyledi.

Lockheed Martin firmasının radara yakalanmayan yeni uçağıyla ilgili projenin ortakları Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Türkiye, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç. İsrail de uçaktan almak istiyor.

Schreiber, kodların verilmesinin yerine, Florida'daki Eglin Hava Üssü'nde bir yeniden programlama tesisi kurulacağını ve burada sürekli olarak bir üst düzeye çıkarılacak olan yazılımların ortak ülkelere verileceğini kaydetti

Kaynak
http://www.haber7.com/haber/20091125/F35-yazilimini-ortaklara-vermeyecek.php
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2009, 03:40:40 Gönderen: dreamlistan61 »

Çevrimdışı ~~İsmaiL~~

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 219
  • 0
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #27 : 25 Kasım 2009, 16:02:24 »
Son paragraf ilk paragrafın tersini söylüyor  ???

Çevrimdışı Felix

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 633
  • 1
  • Beyniyle düşünmeyen bizden değildir.
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #28 : 27 Kasım 2009, 11:05:05 »
Öncelikle haber kaynagını verirsek her zaman sağlıklı bilgilere ulasırız.
ilk ve son paragraf birbirinin tersi aynen.
umarm 2 . dogrudur.

Çevrimdışı akrep

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 303
  • 1
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #29 : 27 Kasım 2009, 11:56:56 »
bana göre celiski yok...
hic bir yerde yazilimi tam olarak veririrm demiyor...
bana göre... sade updateleri verecekler diye anliyorum...
ama kodlari degil...

saygilar