Anket

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (12.6%)
EF-2000 Tranche3
38 (31.9%)
Rafale
10 (8.4%)
SU-35
12 (10.1%)
MİG-35
4 (3.4%)
SU-57
20 (16.8%)
JF-17 Block3
9 (7.6%)
FC-31
11 (9.2%)

Toplam Oy Verenler: 85

Gönderen Konu: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi  (Okunma sayısı 844479 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5018
  • 231
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3200 : 25 Mart 2021, 23:49:30 »
Lockheed Martin üretimi F-35B Lightning II tipi savaş uçağı, Gatling Topu ile gerçekleştirdiği atış esnasında kendine hasar verdi. F-35B’de ‘A sınıfı’ hasar meydana geldi.

ABD Deniz Piyadeleri’ne (USMC) ait F-35B savaş uçağı, GPU-9/A podundan ateşlenen PGU-32/B SAPHEI-T tipi merminin ateşlenir ateşlenmez patlaması sonucunda alt kısmından ağır hasar aldı. Geçtiğimiz ay Arizona/Yuma Atış Alanı’nda gerçekleşen olayda uçağın pilotunun uçağı hava üssüne sağ salim geri döndürmeyi başardığı bildirildi.



Hasarla ilgili detaylı bir açıklama yapılmazken hasarın “A sınıfı” olarak kayıtlara geçtiği not ediliyor. Havacılık kazalarında en az 2.5 milyon $’lık hasarın meydana geldiği kazalarda meydana gelen hasar “A sınıfı hasar” olarak kaydediliyor.

https://www.savunmasanayist.com/f-35b-topuyla-kendine-hasar-verdi/


Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5018
  • 231
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3201 : 29 Mart 2021, 11:13:28 »
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türkiye’nin F-35 Programı’ndaki son durumu ve Arnold & Porter ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından HABERTÜRK’te yapılan açıklamalarda, şu ifadelere y er verildi: “F-35 konusunda Türkiye’ye ait olan veya olması beklenen uçakları, ABD kendi hava kuvvetlerine teslim almak üzere harekete geçti hatta onları Amerikan sistemlerine göre modifiye etmek üzere faaliyetlere başladıklarını söylediler.



F-35 Projesi ve Türkiye’nin Ürettiği Parçaların Etkisi

Üretim meselesinde Türkiye, 1000’e yakın parçayı F-35 savaş uçağı projesi için üretiyor. Bunları Mart 2020 itibariyle sıfırlayacaklarını söylediler, önemli sayıda parçayı da kestiler. Ama çok kritik ve gerçekten Türkiye’de üretim kalitesi iyi olan bazı parçalarda bunu durduramadılar. Bu konuda Türkiye de anlaşmanın tarafı olarak kendi yükümlülüklerini yerine getiren bir ülke olarak üretime devam etti. Burada temel amaç şuydu; tek taraflı atılan bir adım var, yarın hukuki süreçte bu adımın tek taraflı olduğunu çok net şekilde göstermek üzere Türkiye kendi yükümlülüklerini devam ettirdi.



F-35 Projesinde Hukuki Süreç
Tabii bu bir anlamda şirketler arası ilişkileri de oluşturuyor yani bizim üretim yapan şirketlerimiz genelde Amerika Program Ofisi’ne doğrudan vermek yerine ana yüklenici olan Lockheed Martin’e veya Pratt & Whitney’e parçaları veriyorlar, onların arasında bir anlaşma var ve bu anlaşma da kendi içerisinde belirli hususlar içeriyor. Tabii bu tek taraflı adım olan ortaklıktan çıkartılma meselesi için diyoruz ki yapılan sözleşmede bu tek taraflı olamaz, tüm ortakların oy birliği ile olmalı. Ama Amerika şimdi “ben yaptım oldu” diyor. Burada açıkça bir ihlal var ama bu ihlalin çözümü bir süreç gerektiriyor. Hukuki olarak hakkınızı aramanız gerekiyor.

O konuda da hem Amerikan sisteminde hem de bu hukuk sisteminde bir harekete geçmek lazım, bu hareket de işte danışman bulacaksınız, hukuk bürosu bulacaksınız, oradaki hukuku bilen insanlarla çalışacaksınız vs. yani bu bir hukuki süreç. Özellikle Amerikan sisteminde hukuki süreçler çok pahalıdır, çok uzundur ama buna başladık. Tabii bunu “Bu anlaşmaya aykırı, hadi bize paramızı verin” diye kullanamayız. Bunun bir süreci var, bu sürecin de kendi içerisinde atılması gereken yöntem ve adımları var.



Süreç Nasıl İlerliyor ?
Yapılan anlaşma ortakların işlerdeki yükümlülüklerini tanımlıyor. Bu tanımlama çerçevesinde de yazılan maddede: “Bu ortaklar arasında bir anlaşmazlık çıkar ise ortaklar bunu karşılıklı görüşmeler ile halledecekler.” şeklinde bir cümle var. Karşılıklı görüşmeleri halledemiyoruz çünkü karşı taraf hiç görüşmüyor. Şimdi bu durumda tabii ki hukukun bir mantığı olarak eğer bir taraf tek taraflı adım atıyor ve diğer tarafa zarar veriyor ise bu zararı ispatlamanız durumunda bir hukuki sürece girmeniz gerekiyor yani bu “ben yaptım oldu” ile olacak bir şey değil.

İlk adım, Amerikan hukuk sistemi içerisinde atılıyor çünkü o çerçevede yapılan bir şey. Bu konunun lobicilik bacağı var, siyasi bacağı var ve hukuk bacağı var. Hatta sadece tek yönlü değil, bu süreç demin bahsettiğim gibi değil Amerikan firmalarını da içine alan bir süreç. Yani üretim Amerikan firmalarına yapılıyor. Daha önce de söyledik, Amerika Program Ofisi kendi ifadeleri ile sırf Türkiye’nin ortaklıktan çıkartılması meselesini o zamanki rakamlarla 500-600 Milyon Dolar ekstra maliyete ulaşacağını söylediler. Ayrıca bizim hesaplarımıza göre uçak başına 7-8 Milyon Dolar civarında bir maliyet artışına sebep olabilir. Bunları yan yana koyduğunuzda başkaları da zarar görüyor olacak. Biz bunu diğer ortaklara söylediğimizde maalesef Amerika’nın dominant tavrından dolayı diğer ortakların bir çoğu “Bu konu sizin ile ABD arasındaki sorun, bizi karıştırmayın” yaklaşımında bulunuyorlar.”



TCG Anadolu

S/İHA’lar hem kullanış şekli hem de operasyonel şekilleri ile ciddi oranda Türkiye’ye özgün sistemler. Aynı şekilde kullanılan mühimmatlar da bize özgün. Anadolu gemisinde de benzer şekilde eğer bir hava gücü edinmek istiyorsak denizde, bu gemimize çok rahat bir şekilde S/İHA’larımızı koyabiliriz. Bunun çalışmalarını başlattık ve bu da Dünya’da bir ilk. Bu da oyun değiştirici bir ürün olarak sahaya geliyor.

Aslında biz F-35B’ler ile ilgili kesin bir sipariş yapmamıştık. Yani bu düşünülüyor idi ama F-35 uçan bir bilgisayar ve her şeyi ABD’ye bağlı. Türkiye ABD dışında tek ülke olarak F-35’in motorlarının bakım, onarım ve montaj hattına sahip hakkını almıştı. O süreçte bir ara “Tamam bu motorların bakım, onarımlarını yaparken o depoda ayrı bir yer yapacaksınız, orayı  ayrı koruma altına alacaksınız, başında bir Amerikalı bulunacak ve Türkler oradaki bazı parçaları elleyemeyecek.” dediler. Bu şartlarda bir uçaktan bahsediyoruz, her şeyde bir hayır vardır derken onu kastediyorum. F-35B orada ne kadar etkili olacaktı, kocaman bir soru işareti olarak bırakayım oraya.”

https://www.savunmasanayist.com/turkiye-f-35-parca-teslimati/

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1479
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3202 : 29 Mart 2021, 13:13:35 »
Amerikan hukuk sistemi cok cetrefilli bir sistem.

Yerel mahkemeler, eyalet mahkemeleri, federal mahkemeler...

Boyle bir dava icin tutacaginiz avukatlik firmalari adam basina her bir saat icin binlerce dolar isterler, masraflar haric. Harcadiklari her dakika, her yemek,her taksi,  her kagit parcasinin parasini isterler..

Karar cikana kadar yillar gecer...

Ucaklara yatirdiginiz para kadar avukatlara para yatirirsiniz :)

Gozle gorulur, elle tutulur birsey cikmaz..Cikarsada astari yuzunden pahali gelebilir..

Uluslararsi mahkemelere giderseniz de, Amerika "bu mahkemeyi tanimiyorum" der cikar isin icinden. Daha once yapmisligi var..

Biz bu isten vazgectik ya paramizi, ya da paramiz kadar askeri malzemeyi bize verin diye anlasmakta fayda var...

Askeri malzeme vermiyorsa, uygun baska bir mal bulunur, en cok ne ithal ediyorsak ornegin..

Yoksa bu F-35i bir 20 sene daha dinleriz..
« Son Düzenleme: 29 Mart 2021, 13:17:30 Gönderen: Gökbörü »
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı serkan1976

  • 2022 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 7732
  • 457
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3203 : 29 Mart 2021, 14:27:11 »
Abd ile para pazarlığı yapılır mı? Adam mahallenin dayısı... "F-16'larımızı kendimiz modernize edelim" iznini koparalım yeter...

Siyasete girmeyeyim diyorum ama olmuyor işte...
 
ABD mahkemeyi tanımıyorum der çıkar işin içinden sanki biz mahkeme kararlarını çok takıyoruz da ::)

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1479
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3204 : 29 Mart 2021, 15:18:40 »
Abd ile para pazarlığı yapılır mı? Adam mahallenin dayısı... "F-16'larımızı kendimiz modernize edelim" iznini koparalım yeter...

Siyasete girmeyeyim diyorum ama olmuyor işte...
 
ABD mahkemeyi tanımıyorum der çıkar işin içinden sanki biz mahkeme kararlarını çok takıyoruz da ::)

Pazarlik yapilir..niye yapilmasin..

"Imzaladigi anlasmaya uymuyor" yaftasi oyle hafife alinir birsey degil..Biz alttan aliyoruz biraz ama eger hicbir sekilde pazarliga yanasilmiyorsa bunu iyice uluslarasi forumlarda dile getirmek lazim..

Hukukun ustunlugu ve serbest ticaretin en buyuk savunucularindan biri kendi anlasmasina uymuyor diye pompalamak lazim biraz..

Neyse, uzulerek soyluyorum, bizde bunu bizim lehimize cozebilecek ya da en azindan zarari asgariye indirebilecek beceri gormuyorum onun icin biraz bosuna nefes tuketiyoruz..

Ama en azindan beyin jimnastigi bunamayi engelliyor diyorlar, ona faydasi olur :)
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı serkan1976

  • 2022 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 7732
  • 457
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3205 : 29 Mart 2021, 15:45:45 »
Hocam adam bir açıklama yapar başkanın ağzından; sizin F-35'den alacağınız paranın 2 mislini ekonomimize kaybettirir...

Yani kiminle uğraşıyorsunuz bilin diye söyledim... :D

Relax bir halde kapalı kapılar ardında halledilir bu meseleler. 

Ali Koç'a gidip "bana 200 lira borcun var , hemen öde" komedisine dönmesin bu iş...

Bu para ABD için konuşulacak bir para değil , başka şekilde mahsuplaşırız...

Çevrimdışı Alpars

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1211
  • 40
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3206 : 04 Nisan 2021, 17:51:50 »
ABD F-35’ler için harekete geçti - Airline Haber - https://bundle.app/Gh99yjLn

İsviçre savaş uçağı alacakmış. Klasik malum uçaklar ihalede yine. Ama bazı milletvekilleri Alis ve bazı nedenlerden ötürü uçağın abd kontrolünde olabileceği nedeniyle alınmasına karşı çıkıyormuş.

Abd liler de f35 için, "bizim uçağı uzaktan kilitleme ve kontrol etme gibi bir imkanımız yok" diyormuş.

Gidin mezarlıklara bakın, hiç "Yalandan öldü" diye yazan var mı? Satana kadar, sattıktan sonra zaten gık diyemezler.

Çevrimdışı Bukrek

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 85
  • 7
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3207 : 21 Nisan 2021, 20:02:01 »
Aşağıdaki gibi bir haber var internette. ABD bizi F-35 programından çıkardığını bize yazılı olarak bildirmiş

https://www.google.com/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/dunya/abd-turkiyeyi-f-35-programindan-resmi-olarak-cikardigina-dair-ankaraya-bildirimde-bulundu-41794043

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3208 : 21 Nisan 2021, 20:04:18 »
ABD Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını resmen duyurdu!

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya bildirimde bulunduğu belirtildi. " Fakat nasil ve kime bildirildigi belirtilmemis"

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/son-dakika-abd-turkiyeyi-f-35-programindan-cikardigini-resmen-duyurdu-1829988

*Boylelikle F-35 gelirmi ,gelmezmi konumuzda uzuncu bir sure acilmamak uzere kapanmis oldu. " Kisisel olarak F-35 gelmemesine hic ama hic uzulmedim . Ama bunu F-35 alamadigimiz icin veya F-35 kotu bir ucak oldugunu dusundugum icin degil ."Artik kendi cozumlerimiz uzerine , daha yogun sekilde odaklanabilmemizin onunden bu engelin de kalkmis oldugu icin sevindim"

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5018
  • 231
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #3209 : 21 Nisan 2021, 20:25:16 »
Evet metin hocamın da yazdığı gibi F-35 gelirmi gelmezmi tartışmaları da böylece sona ermiş oldu. Bundan sonra hava kuvvetlerimizin en önemli önceliği TFX projesi olmalı. Ayrıca ABD'nin geri ödeyeceği 1.4 milyar doların da TFX projesine aktarılıp en kısa zamanda prototip üretim aşamasına geçilmeli.