Anket

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (12.6%)
EF-2000 Tranche3
38 (31.9%)
Rafale
10 (8.4%)
SU-35
12 (10.1%)
MİG-35
4 (3.4%)
SU-57
20 (16.8%)
JF-17 Block3
9 (7.6%)
FC-31
11 (9.2%)

Toplam Oy Verenler: 85

Gönderen Konu: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi  (Okunma sayısı 827113 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2260 : 30 Temmuz 2019, 12:10:33 »
Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılma sürecinin başlatılmasının ardından, programla ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. Japonya'nın F-35 programına partner olarak katılmak istediği ancak Pentagon'un buna "hayır" demeyi planladığı aktarıldı.



Savunma sanayi haberleriyle dünyada adından söz ettiren Defence News'in haberine göre Japonya, F-35 programına partner olarak katılmak istediğini ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) bildirdi.

Haberde, Japonya Savunma Bakanlığı'nın 18 Haziran tarihinde Pentagon Tedarik Başkan Yardımcısı Ellen Lord'a bir mektup yazdığı ve "F-35 programında ortak ülke olmanın bir seçenek olduğuna inanıyorum. Japonya'nın ilk etapta ortak ülke olma olasılığı olup olmadığı hakkındaki düşüncelerinizi almak istiyorum. Ayrıca, Savunma Bakanlığı'na bir ortak ülkenin sorumlulukları, hakları, maliyet paylaşımı, onay süreci ve gerekli süre gibi koşullar hakkında ayrıntılı bilgi vermenizi istiyorum. Bize sorumluluklarımızı bildirmeniz sonrasında ortak ülke olup olamayacağımıza karar vereceğiz" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

PENTAGON JAPONYA'YA "HAYIR" DİYECEK

Ancak Defence News'in Pentagon kaynaklarından edindiği bilgiye göre, ABD'nin bu teklife "hayır" demeyi planladığı belirtildi.

ABD'NİN "JAPONLARI ALIRSAK DİĞER MÜŞTERİLER 'BİZİ DE ALIN' DİYE TALEPTE BULUNUR" KORKUSU

Kaynaklar, Japonların projeye dahil edilmesinin siyasi sıkıntılar yarattığını, bunun da üretim yapan diğer ortaklarla gerginliklere yol açacağına ve diğer müşterilerin de gelecekte proje kapsamında daha büyük bir rol talep etmesine kapı açacağına dair korkularının olduğunu söyledi.

http://www.haber7.com/dunya/haber/2882868-turkiye-cikarilinca-japonya-talip-oldu-abdden-surpriz-f-35-cevabi

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2261 : 31 Temmuz 2019, 19:13:22 »
F-35 eğitimi için ABD'de bulunan Türk pilotlar yarın Türkiye'ye dönüyor.



F-35 programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim alan 40'a yakın pilot ve yer hizmeti görevlisi, Amerika'nın kararı doğrultusunda Türkiye'ye dönecek. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin programdan çıkarılması için resmi süreci başlattıklarını açıklamıştı.

Geri dönüş organizasyonunu tamamlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, personelin Türkiye'ye dönüşünü sağlayacak.

Personelin perşembe günü Türkiye'de olması bekleniyor. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması ve sistemin teslimatının başlaması iki ülke arasında F-35 gerilimine yol açmıştı .

http://www.haber7.com/siyaset/haber/2883419-f-35-pilotlari-turkiyeye-geliyor

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2262 : 01 Ağustos 2019, 13:28:07 »
Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması konusunda İsrail basınında ilginç bir iddia ortaya atıldı.

İsrailli yayın organı Maco’da bir haber yayımlandı. Haberde İsrail’in Türkiye’ye F-35’lerin verilmemesi için çaba sarfettiği ve ABD’yi ikna ettiği yazıldı.



Haberde, “İki hafta önce Amerika resmi olarak Türkiye’ye F-35 uçaklarını satmayacağını beyan etti. Sebep olarak da Erdoğan’ın Rusya’dan gelişmiş hava savunma sistemlerini almaya karar vermesi olarak gösterildi. Bütün işaretler İsrail’in de bu kararın alınmasında etkili olduğunu göstermekte. Durum dünkü ana haber bülteninde de dile getirildi” ifadeleri yer aldı.

Maco’daki haberde, şu ifadeler yer aldı:

“Anlaşılan o ki İsrail perde arkası yaptığı kulis çalışmaları ile Türkiye’ye ileri hava kabiliyeti sağlayabilecek olan F-35 satışını tamamlanmasını engellemeye çalıştı. İsrail, Türkiye’nin Ruslardan S-400 alım kararını F-35’lerin verilmemesi için bir fırsat olarak tespit etti ve Amerikalıları ikna etmek için kullandı. Böylece 100 adet F-35 uçağının Türkiye’ye verilmesi engellendi."

İsrail medyasında daha önce de Türkiye’ye F-35 verilmemesi durumunda bölgede uçaklara sahip olacak tek ülkenin İsrail olacağı ve hava üstünlüğünü arttıracağı görüşü yer almıştı.

http://www.kokpit.aero/turkiye-f35-israil-engelli

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2263 : 07 Ağustos 2019, 14:37:39 »
Türkiye’nin F-35’teki ortaklığını askıya alacağını ilan eden ABD planlama, uyarı gibi hiçbir konuda henüz yazılı bildirim yapmış değil. ABD’nin tüm açıklamaları basın yoluyla yaptığını belirten kaynaklar, "Türkiye muhataplarından devlet teamüllerine uygun, karşılıklı yazılı bilgi alışverişine dayanan bir tutum izlemesini bekliyor" dedi.



Türkiye’nin F-35 program ortaklığının askıya alınmasıyla birlikte test uçuşları için Arizona’da bulunan pilot ve teknik yer personelinin 31 Temmuz itibariyle ABD’yi terk etmeleri istenmişti. Gerekli çalışmaların yapılması ardından pilotlar ve personel geçtiğimiz hafta Türkiye’ye döndü. Bununla beraber Türkiye’nin program ortaklığı tamamen sonlandırılmadığından, bazı konularda pilotların ve personelin çalışmalarının devam ettiği bildirildi. F-35 diplomasisi gerek Amerika gerekse Türkiye’de yoğunlaşmış durumda.

"HER AN OLUMLU YA DA OLUMSUZ GELİŞMELER OALBİLİR"

Yeni Şafak gazetesinden Kıymet Sezer'in haberine göre, henüz netliğe kavuşmayan konuya ilişkin olarak, Türkiye’nin F-35 ortaklığının askıya alınması, planlamalar, uyarılar vb. konularda yazılı bir bildirim yapılmadı. Amerika’nın kamuoyu açıklamaları üzerinden yürüttüğü ve çeşitli diplomatik buluşmalarda gündeme getirilen sürece yönelik Türkiye, muhataplarından, devlet teamüllerine uygun, devletten devlete, yüz yüze ve yazılı bilgi alışverişine dayanan bir tutum izlemesini bekliyor. Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı nezdinde ve en alt kademeden en üst kademeye kadar Amerikan muhataplarla görüşmeler yoğun olarak devam ediyor. Yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Pentagon’un görüş farklılıklarını anımsatarak "Çalışmalarımız sürüyor. Olumlu ya da olumsuz, çok değişik gelişmeler olabilir, bekliyoruz" bilgisini verdi.

4 UÇAK GÖNDERİLEBİLİR

İki ülke arasındaki görüşmelerde sadece program ortaklığının askıya alınması ve pilot eğitimlerinin durdurulması değil, Türkiye’nin teslim aldığı 4 uçağın gönderilmesi ya da para iadesi konuları da konuşuluyor. ABD’nin açıklamasında teslimatlar donduruldu denirken, söz konusu 4 uçağın Türkiye’ye getirilmesine karşı da ABD’nin türlü zorlaştırma yöntemleri var. Uçakların varış güzergahının Türkiye olması halinde çeşitli nedenlerle kalkış izni verilmemesi, havada yakıt ikmali desteği sağlanmaması, Türkiye’den uçakların getirilmesi için gönderilebilecek Türk yakıt ikmal uçaklarının ülkeye sokulmaması gibi dolaylı yoldan çok sayıda yöntemin devreye sokulabileceğinin mesajları Amerikan yetkililer tarafından verilmiş durumda.

13 PİLOT ABD'DE EĞİTİM GÖRECEKTİ

Türkiye üretim programına ortak olduğu ve 100 adet siparişi bulunan F-35 savaş uçaklarından ilk 4’ünü teslim aldı. Uçaklar Türk Hava Kuvvetleri envanterine girdi. Teslim alınan ilk 4 uçağın, halihazırda, 2020 sonuna kadar ABD’de Luke Üssü’nde pilot eğitimleri için kalması planlanıyordu. 5. ve 6. uçaklar ise Kasım 2019’da Türkiye’ye intikal edeceklerdi. F-35 filoları ve eğitim merkezi için 7’inci Ana Jet Üs Komutanlığı hazırlanmıştı. Temmuz ayında Luke Üssü’nde 6’sı pilot olmak üzere yaklaşık 40 Hava Kuvvetleri personeli eğitim görüyordu. 2020 yılına kadar da 13’ü pilot olmak üzere toplam 332 personelin ABD’de eğitim görmesi planlanıyordu.

http://www.haber7.com/dunya/haber/2885130-turk-yetkililerden-surpriz-f-35-aciklamasi-her-an-bir-seyler-olabilir

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2264 : 13 Ağustos 2019, 14:48:23 »
ABD Hava Kuvvetleri uçaklarının düşük harbe hazırlık oranlarından mustarip; Uçaklar modernleştikçe oran düşüyor. ABD yüksek harbe hazırlık oranını sürdürmek için filolarını yeniliyor ancak bunun aksine Air Forces Times’un raporu oranın azaldığını gösteriyor.

Lockheed Martin seri üretime başlamak yeşil ışığın yanmasını bekliyor, ancak önce İlk Operasyonel Test ve Değerlendirme (Initial Operational Test & Evaluation /IOT & E) onayına ihtiyacı var. Federal yasalar uyarınca, büyük bir savunma tedarik programı, operasyonel test ve değerlendirme direktörü (DOT ve E) test sürecinin tamamlanmasının ardından savunma bakanı ve Kongreye nihai bir rapor sunana kadar tam oranlı üretime geçemez. Ancak yeşil ışık Müşterek Program Ofisinin (Joint Program Office) Entegre Test Gücü (Integrated Test Force )test prosedürünü tamamlayamadığından yanmıyor. Testleri tamamlamak için uçağın eşik operasyonel hazırlık oranını aşması gerekiyor. F-35 operasyonel test filosu, 5 Aralık 2018'de IOT & E'nin başlamasından bu yana ortalama yüzde 11'lik bir hazırlık oranına sahip oldu.

Test filosundaki 23 uçak, Haziran 2019'da yüzde 8,7'lik “tamamen görev yeteneğine sahip” oranını elde etti. Tamamen görev yeteneğine sahip bir uçak, F-35 gibi çok görevli programlar için özellikle önemli. Filonun hazırlık oranı bir önceki ayla kıyaslandığında ayrı bir nitelik kazanıyor. Filo bir önceki ay yüzde 4,7 oranına ulaşabildi. Aralık 2018'den itibaren operasyonel testlerin başlamasından bu yana, filo ortalama yüzde 11'lik bir ortalama tam görev yeteneğine sahip oldu.. Pentagon’un operasyonel test yöneticimi, test filosunun programın test ve değerlendirme ana planının zorlu zamanlamasını karşılamak için yüzde 80 doluluk oranına ihtiyaç duyuyor.

Uçak görev kabiliyeti statüsü, yedek parça eksikliği veya radar veya elektronik harp araçları gibi bir görev sistemindeki bir arıza dahil nedenlerden dolayı düşük görünebilir. Uçağa öz savunma sağlayan füze ikaz sisteminin pilotu uyarmaması veya pilotun taktığı 400 bin dolarlık kaska görüntüyü sağlayamaması temel sorunlar arasında yer alıyor çünkü bunlar bilgi işleme merkezinin doğru çalışmadığına işaret ediyor. Uçak bu koşullar altında birçok görevi yerine getirebilse de, merkezdeki bir test uçağının tüm sistemlerin düzgün çalışması gerekiyor.

Air Force Times yayın ortanı tüm hava kuvvetleri uçak programlarındaki hazırlık rakamlarının son sekiz yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını iddia ediyor.

2012 yılında, tüm 5 bin 400 uçağın ortalaması, yüzde 77.9'luk “misyon yeteneğine sahip” bir oranda idi. 2018 yılı itibariyle, bu rakam yüzde 69,97'ye geriledi.



F-22 ve F-35 gibi daha yeni uçaklar, değiştirilecekleri eski uçaklardan daha düşük hazırlık seviyesi ile dikkat çekiyor. Örneğin, F-22 filosunun 2018'de yüzde 51,74 misyon yeteneğine sahip olduğu, eski F-15E'nin ise yüzde 71,16 oranına sahip olduğu görülüyor. F-35D filosunun ortalama yüzde 49.55 misyona sahip olduğu, F-16D'nin ise yüzde 66.24 oranına sahip olduğu ve A-10C'nin yüzde 72.51 misyon kapasitesine sahip olduğu görülüyor.

F-35 operasyonel test filosunun hazırlık seviyesi de daha iyi değil. Hazırlık oranları sürekli olarak kötüydü. Pentagon'un Ekim ayında F-35 programının tam oranlı üretime geçmeye hazır olup olmadığına karar vermesi bekleniyor. Test filosunun elindeki yetersiz bilgi ile vereceği kararın geleceği ise belirsiz.

http://www.c4defence.com/Gundem/f35-hazirlik-oranlarini-dusuruyor/8507/1

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2265 : 17 Ağustos 2019, 19:51:29 »
Japonya Savunma Bakanlığı daha önce verilen siparişlerine ek olarak 42 adet F-35b savaş uçağı alacağını açıkladı. F-35b'lerin herbiri Japonya'ya yaklaşık 130 milyon dolara malolacak. Japonya bu uçakları İzumo sınıfı LPD'lerinde kullanacak.

http://www.haber7.com/dunya/haber/2888070-resmi-aciklama-geldi-42-tane-daha-f-35-alacagiz

« Son Düzenleme: 17 Ağustos 2019, 19:52:36 Gönderen: fırtına06 »

Çevrimdışı BATTLESTAR

  • 2018 ve 2019 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2669
  • 315
  • DefenceTurk.com
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2266 : 17 Ağustos 2019, 20:13:59 »
Bu savaş uçağı Amerikanın denizlerdeki üstünlüğünü bilmem kaç katı seviyeye perçinleyecek.  Bilindiği gibi en son 2. dünya savaşında savaş gemilerinin devrinin bittiğini uçak gemilerinin koca koca gemileri nasıl haşat ettiğini görmüştük.  Ancak savaş gemilerinin geliştirilen hava savunma sistemleri bu durumu dengelemişti. Ancak bu gemiler sadece çok kısa bir mesafeden tespit edilebilen F-35 gibi savaş uçakları ile teçhiz edildiklerinde Amerika belkide dünya üzerindeki tüm donanmalarla aynı anda baş edebilecek bir güce sahip olacaktır.

Şu an sadece nimitzler bile olsa  gemi başı 80'e yakın F-35 taşıyabilirler. Her biri mini uçak gemisi olan toplamda 10 adet lhd'leride lhd başı 20 F-35 taşıyabilir . Buda toplamda 1000 adet F-35 taşıma kapasitesi demektir. Yani;

4000 100 km menzilli a-a füzesi = 125 Hava savunma Destroyerinin uzun menzilli hss kabiliyetine eşit.
2000 anti gemi füzesi = 250 savaş gemisine eşit anti gemi kabiliyeti.

Ve bunların hepsinin sadece 25 km'de tespit edilebilir ve sesten 2 kat hızlı uçabilen gemiler olduğunu düşünün.
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Çevrimdışı UYVAR

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2045
  • -111
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2267 : 17 Ağustos 2019, 20:23:36 »
Discovery channel'da izlemistim sanirim. Sig denizlerin dibine çapa atar gibi manyetik mayin dosuyorlardi. O mayin orada yillarca uykuda kaliyor. Uzerinden gecen dost-dusman unsurlari ayirt edebiliyor. Uzerinden gecen dusman unsur olsa bile merkezden aktive edilmeden harekete gecmiyor. Aktive edilince de kendini dibe baglayan agirliktan kurtulup hedefe daliyor.

Mesafe 50 metre, karsi tedbir almak imkansiz,maliyet cok dusuk. Karsi taraftan ise koca bir gemi denizin dibini boyluyor.
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Çevrimdışı UYVAR

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2045
  • -111
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2268 : 17 Ağustos 2019, 21:55:05 »
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Ankhises

  • Ziyaretçi
Ynt: F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi
« Yanıtla #2269 : 17 Ağustos 2019, 22:40:40 »
Bu savaş uçağı Amerikanın denizlerdeki üstünlüğünü bilmem kaç katı seviyeye perçinleyecek.  Bilindiği gibi en son 2. dünya savaşında savaş gemilerinin devrinin bittiğini uçak gemilerinin koca koca gemileri nasıl haşat ettiğini görmüştük.  Ancak savaş gemilerinin geliştirilen hava savunma sistemleri bu durumu dengelemişti. Ancak bu gemiler sadece çok kısa bir mesafeden tespit edilebilen F-35 gibi savaş uçakları ile teçhiz edildiklerinde Amerika belkide dünya üzerindeki tüm donanmalarla aynı anda baş edebilecek bir güce sahip olacaktır.

Şu an sadece nimitzler bile olsa  gemi başı 80'e yakın F-35 taşıyabilirler. Her biri mini uçak gemisi olan toplamda 10 adet lhd'leride lhd başı 20 F-35 taşıyabilir . Buda toplamda 1000 adet F-35 taşıma kapasitesi demektir. Yani;

4000 100 km menzilli a-a füzesi = 125 Hava savunma Destroyerinin uzun menzilli hss kabiliyetine eşit.
2000 anti gemi füzesi = 250 savaş gemisine eşit anti gemi kabiliyeti.

Ve bunların hepsinin sadece 25 km'de tespit edilebilir ve sesten 2 kat hızlı uçabilen gemiler olduğunu düşünün.
Bahsettiğiniz senaryonun çürümesi radar teknolojisine baglı sanırım. Ben F35in düşük radar izini tespit edecek radarların 5-10 yıl içinde ortaya çıkacagına inanıyorum. Belki tespit eden bile vardır mesela İsrail.. Keza Ruslar.