ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİ VE STRATEJİK DEĞERLENDİRMELER > Yabancı Hava Sistemleri ile İlgili Haberler

F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

(1/850) > >>

Felix:


NRC International’ın yaptığı habere göre Hollanda JSF projesinin maliyetinin gidişatından rahatsızlık duyuyor.

NRC International’in yaptığı habere göre, Hollandalılar JSF için harcanan paranın hesabını sormaya hazırlanıyor. Basının üzerine çok düştüğü durum JSF’nin somut bir meyve vermemesine karşın Rotterdam’dan Almanya’ya kurulan yeni kargo demiryolu Betuwelijn’den daha pahalıya gelmesiyle ifade ediliyor.

Şu ana dek 1 milyar dolardan fazlasının projeye aktarılmasına rağmen JSF için sabit fiyatın belirlenmiş olmaması ve ayrılan 5.7 milyar bütçenin Hollanda Hava Kuvvetleri envanterine katılacak olan 85 adet uçağın maliyetini karşılayıp karşılayamayacağının belli olmaması rahatsızlık yaratıyor. Söylenenler arasında Hollanda hükümetinin 2010 sonunda 55 adet uçağı alıp, kalanından vazgeçmesi var.

www.savunmasanayi.net

Felix:


Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter / JSF) Projesi’nin en önemli ortaklarından İngiltere, Lockheed Martin tarafından üretilen 3 adet F-35B Şimşek II test uçağını satın alacak. ABD’nin başkenti Washington’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 18 Mart tarihinde söz konusu gelişmeyi duyuran İngiliz Savunma Bakanı John Hutton, böylelikle İngiltere’nin JSF Projesi’nin test ve değerlendirme aşamasına olan bağlılığının sinyallerini de vermiş oldu.

138 adet F-35 Şimşek II tedarik etmesi beklenen İngiltere, 2,88 milyar dolar (2 milyar sterlin)'lik katkı ile 41 milyar dolar bütçeli JSF Projesi’ne ABD’den sonra en fazla destek veren ülke konumunda bulunuyor. İngiliz Ordusu, envanterindeki kısa mesafeden kalkış ve dikey iniş (STOVL) kabiliyetli Harrier uçaklarını F-35B Şimşek II’lerle değiştirmeyi planlıyor.

Düşük radar kesitli gövde tasarımı ile tespit edilmesi oldukça zor olan F-35 Şimşek II, hizmete girdiğinde ses üstü hızlarda uçabilen STOVL kabiliyetli ilk operasyonel savaş uçağı olacak. Hatırlanacağı üzere, STOVL kabiliyetine de sahip olup ses hızının üzerine çıkabilen ilk savaş uçağı Yakolev Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen Yak-141 olmuş, ancak bu proje Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991 yılında iptal edilmişti.

Subutay:




Amaç: Tüm zamanların en büyük savunma sistemleri tedarik projesi olarak nitelendirilen JSF projesi, ABD’nin 2010’lu yıllardan itibaren ortaya çıkacak yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak için başlatılmıştır.
Kapsam: Program F-35 uçaklarının uluslararası katılım ile tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve lojistik desteğini kapsamaktadır.
Proje Modeli: Konsorsiyum
Ana Yüklenici Firma: LM Aero Team (Lockheed Martin, Northrop Grumman, BAE Systems)
Sözleşme İmza Tarihi: 11 Temmuz 2002 (Sistem Geliştirme ve Gösterim Evresi), 25 Ocak 2007 (Üretim, Destek, Sürekli İyileştirme Evresi)
Mevcut Durum: Türkiye; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2012 yılından itibaren ekonomik ömürlerini doldurmaya başlayacak olan F-4 ve F-16 uçaklarının yerini almak üzere ortaya çıkacak yeni nesil savaş uçağı gereksinimi göz önüne alınarak, 1999 yılında Konsept Gösterim Evresi (CDP)’nden başlayarak projeye katılım sağlamıştır. 11 Temmuz 2002 tarihinde imzalanan uluslararası Mutabakat Muhtırası (MOU) ile, uçağın mühendislik geliştirme faaliyetlerini kapsayan ve halen devam etmekte olan Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) Evresi’nde, 3. seviye ortak olarak yer alınmıştır. SDD evresi kapsamında uçak ve ilgili yer sistemlerinin mühendislik geliştirme faaliyetleri devam etmektedir. Türkiye; JSF Projesi SDD Evresi’ne katılım payı olarak ABD Hükümetine 175 Milyon ABD Doları ödemektedir.           
Projede yer alan ülkeler ve almayı planladıkları uçak sayıları şöyledir:
                         ABD               : 2443
I. Seviye      İngiltere          : 138
II Seviye      İtalya               : 131
                     Hollanda        :   85
III. Seviye     Türkiye           : 100
                      Kanada          :   80
                      Avustralya      : 100
                      Norveç           :   48
                      Danimarka    :   48
                     TOPLAM       : 3173

Kısmi Kaynak...Savunma Sanayii Müsteşarlığı









F 35  Pilot Kaskı ve özellikleri



















kosavalı1989:
Pazar günü yayınlanan Daily Star Gazetesi’nin iddiasına göre Joint Strike Fighter (JSF) uçakları sıcak havalarda verimli bir şekilde uçamayacak.

Müşterek Taarruz Uçağı programında ABD’den sonraki en önemli ülke konumunda bulunan İngiltere bugünlerde F-35′in istenilen tasarım isterlerini yerine getirip getirmediğini tartışıyor. Bu isterlerin başında JSF’nin sıcak iklimlerdeki performansı var.

Gazete, JSF’nin sıcak iklim koşullarında uçamamasının sebebini tasarımcıların F-35 Lightning II JSF uçağını tasarlarken uçağın ‘gizli’ olmasını ve böylece düşman radarlarına erken yakalanmamasını planlayarak dizayn etmelerini gösterdi.

İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından satın alınan üç adet JSF’nin Operasyonel Test ve Değerlendirme (Operational Test and Evaluation, IOT&E) birimi tarafından değerlendirmesi ile uçağın operasyonel ve teknik kapasitesi hakkında daha iyi fikir sahibi olunabilinecek. Geniş çaplı bir değerlendirmeden sonra gelecekteki satın alımlar hakkında karar verilecek. JSF’lerden ikisi 2011, biri ise 2012 yılında teslim edilecek.

Daha önce edinilen tecrübelerin de yardımıyla, uçakta oluşabilecek bazı termal sorunlara karşı bilinçlenilmişti. Bu nedenle, kontrat yapılırken JSF’lerin gerçekçi menzil sınırları içerisinde sıcak koşullarda da sorunsuz uçabilecek şekilde dizayn edilmeleri konusu özellikle belirtilmişti. Ancak gazetenin ulaştığı bilgiler, JSF’nin hala sıkıntılı olduğu yönünde.

JSF tasarım grubu elemanları, test uçuşlarından alınan verilerden de yararlanarak uçaktaki termal yönetim sisteminin sorunsuz çalıştığını ve isteklere yanıt verebildiğini belirtilse de son noktayı test uçuşları koyacak.

Savunma Bakanı John Hutton, JSF’lerin gelecekteki savaş uçağı kapasiteleri için önemli bir yer teşkil ettiğini ve test için alınan bu üç uçağın bu programın geliştirilmesi için önemli olduklarını belirtti. Amerikalı meslektaşlarıyla birlikte çalışan İngiliz pilotların bu muhteşem uçağı en iyi şekilde anlama ve kullanabilme yetisine sahip olacağını söyleyen Hutton, bu programın Savunma Bakanlığı için hem askeri hem de 100’ün üstünde sanayi kuruluşunun da bu programda rol alacak olmasından dolayı endüstriyel olarak çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

http://www.savunmasanayi.net/sicaklar-jsf%e2%80%99yi-bunaltiyor-mu/sicaklar-jsf%e2%80%99yi-bunaltiyor-mu/

kosavalı1989:
Bilgisayar korsanları ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un bilgi işlem sistemlerine girerek F-35 uçağının bilgilerini çalmışlar
Wall Street Journal gazetesinin bugün (21.04.2009) yayınlanan bir haberine göre, Pentagon bilgisayar güvenlik sistemi, bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından aşılarak, hassas bilgiler çalındı ve büyük bir skandala neden oldu.

Buna göre bilinmeyen bilgisayar korsan ya da korsanları, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un bilgisayar güvenlik sistemini by pass edip, terrabyte seviyesinde yüklü miktarda son derece hassas askeri bilgiyi elde etmeyi başardı.

Söz konusu bilgiler arasında, Türkiye’nin de ilgilendiği, yeni geliştirilen ve radarlara geç yakalanan savaş uçağı F-35’in sır gibi saklanan gizli detayları da mevcut.

Müşterek Taarruz Uçağı olarak ta bilinen F-35 programı, Pentagon tarihindeki en büyük askeri projelerden birisi olup, yüzyılın projesi olarak ta nitelendiriliyor.

Şu an itibariyle bile 300 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğu projedeki uçağın hassas bilgileri, kimlikleri bilinmeyen kişi ya da kişilerin eline geçtiği belirtiliyor.

ABD Hükümet çevrelerine yakın kaynakların bilgilerine dayanılarak verilen haberde, çalınan hassas bilgiler arasında F-35’in elektronik sistemleri ve yazılımları ile ilgili bilgiler de var.

Pentagon yetkilileri, bu bilgiler sayesinde, F-35’e karşı, savunma ve saldırı amaçlı elektronik harp sistemlerinin daha hassas ve somut bir şekilde geliştirilebilmesinden endişeleniyorlar.

Öte yandan, Pentagon’un bilgisayar güvenlik sistemini aşan kişi ya da kişilerin amatör bilgisayar ‚hackerleri’ olmadığından şüphelenildiği ima edilirken, dolaylı olarak isim vermeden Çin suçlanıyor.

Sızan bu bilgilerin, özellikle JSF projesine ortak olan Türkiye ve ismi verilmek istenmeyen bir başka müttefik ülke ile ilgili olduğunun altı da çizildi.

Bundan iki hafta önce de, ABD enerji santrallerinin cereyan ağı ve iletişim sistemlerinde özel geliştirilmiş casus programlar tespit edilmişti ve bu sanal pogranmların ABD’nin elektrik enerji ağını çökertmeye uygun olduğu dile getirildi.

Bu olayla ortaya çıkan bir başka bilgi de, ABD’nin hava savunma sistemleri üzerine ve son aylarda hava savunma sistemlerinin bir çok sanal saldırıya maruz kalındığı doğrulanıyor.

Çin ise, bu son F-35 bilgilerinin çalınması skandalı dahil, tüm suçlamaları reddediyor.

ABD’nin bilgisayar güvenlik sistemi uzun süredir eleştiriliyordu ve son gelişmeler, sistemleri eleştirenlerin tezlerini destekler nitelikte.

Öte yandan ABD bu tür sanal saldırılara karşı 250 kadroluk özel bir bilgisayar uzman timi tesis etme aşamasında ve bu tür saldırıları tespit, teşhis ve takip ederek etkisiz hale getirebilecek ‚hackerler’ aranıyor.

Öte yandan ABD, bu tür sanal saldırılara karşı 250 kadrolu özel bir bilgisayar uzmanı tim tesis etme aşamasında ve bu tür saldırıları tespit, teşhis ve takip ederek etkisiz hale getirebilecek ‚hackerler’ aranıyor.

F-35 uçağının hassas bilgilerinin Terrabyte seviyesinde çalınması, Pentagon açısından büyük bir darbe anlamına geliyor.

http://www.savunmasanayi.net/son-dakika-f-35in-bilgileri-calinmis/son-dakika-f-35in-bilgileri-calinmis/

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git