Gönderen Konu: Laçin Güdüm Kiti.  (Okunma sayısı 3963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
Laçin Güdüm Kiti.
« : 05 Kasım 2019, 18:49:48 »
Alıntı
Roketsan’dan Yeni Güdüm Kiti: LAÇİN

Türk Savunma Sanayiinin önde gelen hassas mühimmat üretici şirketlerinden olan Roketsan, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir güdüm kiti geliştirmek için çalışmalara başladı.

SavunmaSanayiST.com tarafından ULUSLARARASI YÜK SERTİFİKASYONU TESTLERİ SEMPOZYUMU-III esnasında edinilen bilgiye göre Roketsan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda; mağaralara karşı etkinlik sağlamak üzere uçaktan atılan, pilotun veri bağı ve görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık (IIR) aracılığıyla döngüde olduğu LAÇİN Güdüm Kiti’nin geliştirilmesi için Ocak 2019’da çalışmalara başladı.

MK-81 ve MK-82 genel maksat bombaları ile uyumlu olarak üç değişik (INS-Only, INS+KKS, INS+KKS+TAB) güdüm modunda çalışacak LAÇİN Güdüm Kiti’nin kontrolü için, Laçin POD geliştiriliyor. Kontrol uçağına kendisini AGM-65 Maverick Füzesi olarak tanıtacak olan Laçin POD’un (L-POD) içinde, Laçin mühimmatı üzerinde eşleniği olan “RS Veri Bağı Birimi” ve bulunduğu uçakla iletişimi sağlayan “Laçin Arayüz Birimi” bulunmaktadır.

Laçin POD’un çalışma prensibine göre; anten tarafından yakalanan görüntü sinyali, veri bağı tarafından arayüz birimine iletilir ve burada çözülerek RS-170 formatında kokpite aktarılır. Eş zamanlı olarak pilot tarafından üretilen komutlar ise arayüz birimi tarafından toplanır ve veri bağı birimine aktarılarak, anten aracılığıyla Laçin Güdüm Kiti’ne gönderilmesi sağlanır.

Roketsan tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti’nden elde edilen tecrübelerle geliştirilen LAÇİN Güdüm Kiti; Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı Başlığa (IIR), Veri Bağı Terminaline, azami 40.000ft bırakma irtifasına, 2774mm uzunluğa ve 262kg ağırlığa sahiptir. Mağaralar, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanması planlanan Laçin Güdüm Kiti, MK-81/82 mühimmatlarına uyumludur.
https://www.savunmasanayist.com/haberler/roketsandan-yeni-gudum-kiti-lacin/amp/?__twitter_impression=true

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2020, 12:36:00 »
Alıntı
Turan Oguz @TyrannosurusRex

Roketsan’in gelistirmekte oldugu LACIN gudum kitindeki veribagi ve IIR/TV arayici baslik yardimiyla pilot dongude olup muhimmata mudahale edebilecek.

Boylece Mk-82 genel maksat bombasiyla sabit ve hareketli hedeflere mikro cerrahi hassasiyetinde hava harekati icra edilebilecek.
https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex/status/1246328551600783360

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
LAÇİN Güdüm Kiti'nin teknik özellikleri belli oldu.
« Yanıtla #2 : 17 Eylül 2020, 12:14:23 »
Alıntı
LAÇİN Güdüm Kiti.

Roketsan tarafından Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacına binaen geliştirilen LAÇİN Güdüm Kiti, Görüntüleyici Kızılötesi/TV Arayıcı Başlık teknolojisine sahip olacaktır.

Roketsan tarafından Türk Hava Kuvvetleri (TurAF) Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında geliştirilen LAÇİN; mağaralara karşı etkinlik sağlamak üzere uçaktan atılan, pilotun veribağı, görüntüleyici kızılötesi/TV arayıcı baslık ve L-POD aracılığı ile döngüde olduğu, MK-82 genel maksat bombaları ile uyumlu bir güdüm kitidir. Genel Maksat Bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Kızılötesi/TV Arayıcı Başlığıı kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirmektedir.

MK-81 ve MK-82 genel maksat bombaları ile uyumlu olarak üç değişik (INS-Only, INS+KKS, INS+KKS+TAB) güdüm modunda çalışacak LAÇİN Güdüm Kiti’nin kontrolü için, Laçin POD geliştirilmektedir. Kontrol uçağına kendisini AGM-65 Maverick Füzesi olarak tanıtacak olan Laçin POD’un (L-POD) içinde, Laçin mühimmatı üzerinde eşleniği olan “RS Veri Bağı Birimi” ve bulunduğu uçakla iletişimi sağlayan “Laçin Arayüz Birimi” bulunmaktadır.

L-POD, Kızılötesi/TV Arayıcı Baslık tarafından üretilmiş olan görüntü sinyalinin, veribağı üzerinden kokpite aktarılmasını ve es zamanlı olarak pilot tarafından üretilen komutların da Laçin mühimmatına ulaştırılmasını sağlamaktadır.

LAÇİN GÜDÜM KİTİ

Laçin POD’un çalışma prensibine göre; anten tarafından yakalanan görüntü sinyali, veri bağı tarafından arayüz birimine iletilir ve burada çözülerek RS-170 formatında kokpite aktarılır. Eş zamanlı olarak pilot tarafından üretilen komutlar ise arayüz birimi tarafından toplanır ve veri bağı birimine aktarılarak, anten aracılığıyla Laçin Güdüm Kiti’ne gönderilmesi sağlanır.

Teknik Özellikler

Güdüm Modları ·         Sadece AÖB ·         AÖB+KKS ·         AÖB+KKS+Kızılötesi/ TV Arayıcı Başlık
·         AÖB+ Kızılötesi/ TV Arayıcı Başlık

Mühimmat:   Mk-82

Arayıcı Başlık:   Görüntüleyici Kızılötesi / TV Arayıcı Başlık

Menzil:   2-28 km

CEP-50:   <3m

RF Link Mesafesi:   <=28 km

Taşıma İrtifası:   0 – 40.000 ft

Taşıma G Limiti:   -2G / +12G

Bırakma İrtifası:   6.5000 ft – 40.000 ft

Ağırlık:   262 kg

Uzunluk:   2.744mm
https://www.savunmasanayist.com/lacin-gudum-kiti/amp/?__twitter_impression=true

Çevrimdışı BATTLESTAR

  • 2018 ve 2019 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2669
  • 315
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #3 : 17 Eylül 2020, 14:32:29 »
Bu kit aslında çok önemli bir kit. Tabiri caizse turnayı gözünden vuracak bomba bu bomba.

Neden ?

Bildiğimiz gibi şu an 2 ayrı tipte veya bunların ikisinin aynı anda kullanıldığı tipte mühimmatlar var. Biri İns/Gps yani giriyorsunuz hedefin kordinatını bombaya o gidip vuruyor. Diğeri de hedefi lazer ile karadan piyade ile , siha ile veya atıcı platform uçağın üstündeki aselpod gibi podlarla işaretleyip lazer güdümlü bombayı bırakıyorsunuz ve bomba tam isabetle vuruyor. İki sisteminde zayıf tarafı var. İns/gps'te hareketli hedef vurulamıyor. Cep oranı da yüksek. Lazer güdümlülerin menzili de lazer işaretleyici menzil sınırı olan 12 km civarı menzille sınırlı.

İns/gps güdümlü mühimmatlarla hareketli ve sabit hedefleri tam isabetle vurmak için hgk-kgk gibi ins/gps güdümlü kitlere lazer güdümde eklenip l-hgk ve l-kgk gibi mühimmatlarda yapıldı. Sanırım Teber-82 olarak da adlandırılıyor bu mühimmat bakınız ;



Ancak bununda kötü bir yanı var hedefin 12 km çevresinde bir savaş uçağı, özel harekat timi veya iha'nız olması ve hedefi aydınlatması gerekmektedir.

------



Laçin güdüm kitinin getirdiği yenilik ise, ins/gps + kızılötesi arayıcı başlık yani eo sensör güdümlü olan bir mühimmat.  Ha ne yapıyor siz bu mühimmatı uydu ile veya istihbaratla kordinatlarını belirlediğiniz bir hedefe ins/gps güdümü ile yolluyorsunuz. Bu mühimmat  hedefe yaklaştığında elektro optik ısı güdümlü sensörünü açıyor ve adeta termal bir kamera gibi hedefin görüntüsünü atıcı araca yolluyor. Pilot bu verileri uçakta taşıdığı bir veri bağı röle podu sayesinde alıyor. Pilot istediği hedefin ısı izini seçiyor ve tıpkı ısı güdümlü hava hava füzeler gibi bomba o hedefe yoğunlaşıyor ve takip ediyor.

İster yolda uçarken gps sinyali kesilsin, ister hedefin yakınında hiçbir lazer işaretleyici birim olmasın 60-100 km menzilden bir sallıyorsun selametle. Ha 60-100 km menzilli dediysem bu Laçin'in israilli eşdeğeri spice serisinin mk-84 ve mk-83 bombalarıyla olan menzili. Bizim laçin henüz 28 km menzillidir. Bunun sebebi kgk değil hgk güdüm kitli olmasındanmıdır ? Yoksa daha uzun menzilden iletişim için daha büyük bir röle podu geliştirilmesi gerekmektedir bilinmez.

Tabi bu seviye şu an itkisiz olarak geliştirilmiş mühimmatlar arasında artık son nokta. Daha ilerisi yok gibi. Düşününsenize Mk-83 gibi 82'den  bile daha güçlü bir bombayı 125 km'den sallıyorsunuz keyfinize bakıyorsunuz. Kara hedeflerine , gemilere vs. nokta hedefiyle akıllı olarak atıyorsunuz. Küçük bir hatırlatma mk-83 atmaca ve neredeyse torpidolarla aynı mk-84 ise iki katı harp başlığına sahiptir. Bir denk geldi mi ortadan ikiye ayırır.(Geminin tonajına göre değişir.). Tabi birde şöyle bir durum var. Evet bu tarz mühimmatlar örn. İsrailli spice serisi , evet seyir füzesi ve itkili mühimmatlara göre daha ucuz ancak diğer güdümlü itkisiz mühimmatlara göre de en pahalı mühimmat. Bir pod masrafı var ve uçağa getirdiği bir yük var. Ama yinede alternatifsiz bir mühimmat.

Birde şuraya İsrailli rakibini koyayım konsept anlaşılsın.

https://www.youtube.com/watch?v=SEohrQDC7vo

Bonus : Bu mühimmatların seyir füzelerinden hatta somdan farkı nedir ? Temelde aynılar ama özel de farkları birisi tren diğeri spor arabadır. Yada şöyle söyleyim laçin ve güdümlü bombalar akıllı mühimmattır. Som ve Türevleri ise Zeki mühimmatdır.

Nasıl ?

Laçin ile Som'un arasındaki temel farklardan biri, birinin itkili olmasıdır. Yani siz hedefe laçini attığınızda kendine çizdiği rotaya göre hedefin hareketine bağlı manevra yapar. Her yaptığı manevra menzili etkiler. Ancak Som füzesi itkili bir füzedir. Her an kaçınma manevraları yapabilir. Sağa gider sola gider yükselir öyle vurur. Hedefleri teşhis eder atıyorum bir gemiye atıldığında geminin sınıfına göre en hassas noktasına karar verir ve gider köprü üstünden vurur. Veya gider gemideki ciws sistemini ve menzilini bilir; hedefin dibine kadar sea skimming girer tam ciws menzilinden önce ciwsinin maks irtifasına yükselir  ve tepeden vurur. Yahut temelde seyir füzesi olan anti gemi füzeleri güdümlü bombalara göre aktif radar güdüme sahiptir. Tabi gemilerinde flare atabildiğide unutulmamalıdır.

Sonuç olarak Laçin ve sınıfı mühimmatlar kgk ile entegre olduğunda büyük bir güç çarpanı olacaklar. Özellikle zirveyi stealth sihalardan ve pod taşımak yerine veri bağlarını kendi içlerinde entegre bulunduran 5. nesil savaş uçakları ile heleki neb,demet vb. başlık tipleri ile birleştiğinde çok ama çok etkili bir silah olacak. Maliyeti kafanıza takmayın seri üretildikçe maliyeti düşer. Zamanında lazer arayıcı başlıkta pahalıydı.
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Çevrimiçi Merzifonlu

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2707
  • 256
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #4 : 17 Eylül 2020, 18:19:01 »
Aslında son bir ilave kaldı güdüm kitlerine eklenebilecek: Mini mikrodalga radar arayıcı başlığı. Termal sisle gizlenmeye çalışılan hedefler için.

Bu eklemeyle birlikte güncel teknolojinin izin verdiği tüm olanaklar tüketilmiş olur.
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2020, 03:50:01 Gönderen: merzifonlu »

Çevrimdışı Mermi

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1069
  • 28
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #5 : 17 Eylül 2020, 18:36:48 »
Güzel gelişmeler ama bunların üretim hızı ne durumda oda önemli. Öyle 3 haneli rakamlarda kalmamalı. Leblebi gibi atabiliyor olmamız lazım. Savaşta stoklar çok hızlı erir. Ben bakıyorum 40 teber teslim edildi 100 kgk vs sayılar az. Fırat kalkanı harekâtında bile 3 bin modern mühimmat kullanmışız. Som mesela kaç adet oldu. Atmaca ağırdan gidiyor. Gelişmeler çok güzel ama seri imalatında o başarı yok.

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1464
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #6 : 17 Eylül 2020, 23:25:54 »
Güzel gelişmeler ama bunların üretim hızı ne durumda oda önemli. Öyle 3 haneli rakamlarda kalmamalı. Leblebi gibi atabiliyor olmamız lazım. Savaşta stoklar çok hızlı erir. Ben bakıyorum 40 teber teslim edildi 100 kgk vs sayılar az. Fırat kalkanı harekâtında bile 3 bin modern mühimmat kullanmışız. Som mesela kaç adet oldu. Atmaca ağırdan gidiyor. Gelişmeler çok güzel ama seri imalatında o başarı yok.

Acaba "lazim oldukca siparis veririz, masraf cikmasin" mantigi mi var?

Boyle bir cografyada ve donemde yasayan bir ulke icin sahsen kabul edebilecegim bir mantik degil ama anlamaya calisiyorum..
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı Mermi

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1069
  • 28
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #7 : 18 Eylül 2020, 00:22:08 »
Güzel gelişmeler ama bunların üretim hızı ne durumda oda önemli. Öyle 3 haneli rakamlarda kalmamalı. Leblebi gibi atabiliyor olmamız lazım. Savaşta stoklar çok hızlı erir. Ben bakıyorum 40 teber teslim edildi 100 kgk vs sayılar az. Fırat kalkanı harekâtında bile 3 bin modern mühimmat kullanmışız. Som mesela kaç adet oldu. Atmaca ağırdan gidiyor. Gelişmeler çok güzel ama seri imalatında o başarı yok.

Acaba "lazim oldukca siparis veririz, masraf cikmasin" mantigi mi var?

Boyle bir cografyada ve donemde yasayan bir ulke icin sahsen kabul edebilecegim bir mantik degil ama anlamaya calisiyorum..
Masraf çıkmasın diye düşündüklerini sanmıyorum hocam. Seri üretim konusunda bütün projelerde başarılı değiliz. Som için hedef 450 adet idi. Gayet yeterli sayı ama üretim çok yavaş. Kaç yıl sonra o rakamlara ulaşıcaz. Bu kitlerde 15, 20 bin rakamlarını görmek lazım minimum. İsrail 50 bin konuşuluyordu bir ara muhtemelen o sayılarda hatta daha üzerindedir.
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2020, 00:30:55 Gönderen: Mermi »

Çevrimiçi Merzifonlu

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2707
  • 256
  • DefenceTurk.com
Ynt: Laçin Güdüm Kiti.
« Yanıtla #8 : 18 Eylül 2020, 02:12:16 »
Üretim hızının düşük olmasının nedeni, aynı zamanda üretim ekonomimizin sorunlarının da temel nedenidir arkadaşlar. Buna biz "ara malı bağımlılığı" diyebiliriz. Bu bağımlılık sadece cari açığa neden olmuyor, aynı zamanda tedarik zincirini de yaptırımlara karşı hassas hale getiriyor.

Bir mühimmatın (yani sistemin) tüm bileşenlerini ithal etmeden üretebilirsek, ancak o zaman bu sorunu aşabiliriz. AESA (Çafrad yani) ve diğer bütün kritik sistemlerde aynı sorunu yaşıyoruz...

Sorunu aşmak için yapılacak ekonomik yeniden yapılanmanın sonundaysa, eğitim ve üniversite reformunu konuşmaya başlayacağız. Çünkü tüm üretimlerin ana girdisi nitelikli bilgidir. Nitelikli bilgi ise sadece nitelikli üniversitelerde üretilebilir.

Bizdeki üniversiteler yeterince taze bilgiyi üretmiyor, daha ziyade üretilmiş bilgiyi aktarıyor, yani çoğaltıyorlar. Üniversitenin ikinci işlevi olan taze bilgiyi üretme işlevini yeterince ve verimli olarak yerine getiremiyorlar. İntihalden hüküm giymiş hırsızlar utanmadan profesör yapılıyorlar.
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2020, 10:13:55 Gönderen: merzifonlu »

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
Hava Kuvvetleri’ne Man-in-the-Loop Kabiliyeti.
« Yanıtla #9 : 17 Ağustos 2021, 20:16:16 »
Alıntı
LAÇİN Güdüm Kiti, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda, MK-82 Genel Maksat Bombalarının mağaralara, hareketli hedeflere ve uzak menzildeki hedeflere karşı etkinliğinin artırılması için geliştirildi.

MIL-STD-1760B standardına uyumlu olan LAÇİN Güdüm Kiti, 0,9 mach bırakma hızı ve 20.000 feet bırakma irtifası için 16 deniz mili (Nm); 1,1 mach bırakma hızı ve 40.000 feet bırakma irtifası için 28 Nm menzile sahip. LAÇİN Güdüm Kiti’nin veri bağı angajman menzili ise 50 Nm olarak belirtiliyor.

2019’un Ocak ayında, Roketsan’ın öz kaynak projesi olarak geliştirilmeye başlanan LAÇİN Güdüm Kiti, 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde atışa hazır hale getirildi. Kasım 2019’da gerçekleştirilen yetenek gösterim testinde, F-16 savaş uçağından atılan LAÇİN Güdüm Kiti entegreli bir MK – 82 Genel Maksat Bombası hedefi başarıyla imha etti.

Roketsan hem güdüm kitinin hem de veri bağı biriminin menzilini artırmaya yönelik çalışmalara devam ediyor. Bu kapsamda, LAÇİN Güdüm Kiti’nin sabit kanat ve açılır kanat geliştirme çalışmalarında aerodinamik analiz aşaması tamamlandı. Eş zamanlı olarak veri bağı menzilinin artırılması ve kullanıcıya aktarılan görüntü kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda da sona gelindi. Bu çalışmaların ardından uçuşlu testlerin de tamamlanması hedefleniyor.

LAÇİN-Güdüm-Kiti-2

Man-in-the-Loop Prensibiyle Çalışacak
Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT tarafından düzenlenen basın toplantısında İKİNCİ’nin yaptığı açıklamalara göre LAÇİN Güdüm Kitinin sığınak delici versiyonları için de çalışmalar icra edilecek.

Roketsan’ın TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarının vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla tasarladığı TEBER lazer güdüm kitinin gelişmiş versiyonu olan LAÇİN güdüm kiti, man-in-the-loop prensibine göre manevra yapabilecek. LAÇİN güdüm kiti pilotlara böylece son ana kadar manevra kabiliyeti sağlayacak. Bu sayede sığınak ve mağaralara karşı yapılan atışlarda son dakikaya kadar pilot kontrolde olacak.

LAÇİN Güdüm Kiti’nin Teknik Özellikleri
Güdüm   AÖB* + KKS* + Kızılötesi Arayıcı Başlık
Mühimmat Uyumluluğu   MK-82 Genel Maksat Bombası
Menzil   2 – 28km (Menzili, kanat ile birlikte oldukça artmaktadır)
Hassasiyet   < 3 m
Taşıma İrtifası   0-40.000 feet
Taşıma G Limiti   En fazla +12 ve en az -2 G
Taşıma Hızı   600 knot ya da 1.2 mach’e kadar uygun
Bırakma İrtifası   6.500 feet – 40.000 feet
Toplam Ağırlık   262 kg
Toplam Uzunluk   2,7 m
https://www.savunmasanayist.com/iir-gudumlu-lacin-gudum-kiti-envanter/