ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİ VE STRATEJİK DEĞERLENDİRMELER > Yabancı Kara Sistemleri ile İlgili Haberler

Puma Zırhlı Muharebe Aracı

(1/5) > >>

Şahinbey:
Puma Zırhlı Muharebe Aracı

Alman savunma devlerinden KMW ve Rheinmetall’in yarı yarıya ortaklığı ile kurulan PSM GmbH, 405 adet Puma zırhlı muharebe aracının üretimi için 3,05 milyar Euro değerinde bir anlaşma imzaladı. Yapılan anlaşma, son yıllarda zırhlı araç sektöründe yapılan anlaşmalar arasında miktar ve maliyet yönünden en önemli anlaşma olarak göze çarpıyor. 2002 yılında alınan kararla geliştirilmeye başlanan Puma için, 2004 yılı sonunda, geliştirme fazı ve 5 prototip aracın üretimini kapsayan 350 milyon Euro değerinde bir anlaşma imzalanmıştı. Bu 5 prototip araç, başarıyla tamamlanan testlerin ardından, bu yıl içerisinde Alman Ordusu tarafından kabul edildi.

30 yılı aşkın süredir kullanılan Marder zırhlı muharebe araçlarının yerini alacak olan Puma, arazideki üstün performansı, yüksek koruma seviyesi ve 30mm MK30-2 Mauser topu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Günümüzün tehdit algılamalarında öne çıkan anti-tank mayınları, RPG’ler ve kinetik enerjili mermilere karşı da koruma sağlayan Puma’nın istenen koruma seviyesine göre ağırlığı 31,5 ton ila 41 ton arasında değişiyor. Avrupa’nın ortak nakliye uçağı A-400M tarafından nakledilebilecek olan Puma, bu özelliğiyle barışı koruma operasyonları ve diğer müşterek operasyonlar için ciddi avantaj sağlıyor.

Kaynak:http://www.milscint.com/haberdetay.asp?haberid=1253&hid=2

RekarnO:



http://armyrecognition.com/forum/viewtopic.php?t=1001


Pardus-TR:
Güzel bir zırhlı ve bizim M113 ve ZMA'lara göre selilüeti daha düşük duruyor. Yeni tasarlanmış bir sistem ve Almanlar seçti ise çok sağlam ve verimli olduğuna inanıyorum.

lleo:
 Alman askeri Puma’yla tanıştı

6 Oca, 2011 | Kategori: Savunma ve Strateji: Özge Kılınç | oezge.kilinc@arcor.de

Alman Kara Kuvvetleri’nin yeni nesil zırhlı muharebe aracı olarak seçildikten sonra, 6 Temmuz 2009 itibariyle imzalanan anlaşma çerçevesinde sipariş edilen 3.1 milyar avro (güncel kurla 4 milyar ABD doları aşıyor) değerindeki 405 adet Puma’dan ilk iki seri üretim aracının törenle bir ay önce Alman Kara Kuvvetleri’ne 6 Aralık 2010 tarihinde teslim edilmesinin ardından, dünyanın en modern ve güçlü zırhlı muharebe aracı olarak nitelenen Puma’ların deneme ve ilk eğitimleri Alman ordusu nezdinde start aldı.

Alman ordusu 2012 yılına kadar ilk 10 Puma’yı teslim alacak fakat toplamda 405 aracın tamamını teslim alıncaya kadar 9 yıl sabretmek zorunda, nitekim etaplar halinde devam edecek olan teslimatlar 2020 yılında sona erecek.

Alman tank ve zırhlı araç üretici devleri Krauss-Maffei Wegman (KMW) ve Rheinmetall tarafından yarı yarıya müştereken geliştirilerek üretilen Puma’nın bekası modüler zırh opsiyonu sayesinde tehditlerin niteliğine göre optimize edilebiliyor.

Puma’nın ağır zırhlı konfigürasyonlu C sınıfı (Combat / Taarruz) koruma sağlayan versiyonu azami 41-43 ton ağırlığıyla Türk Kara Kuvvetleri envanterinde de yer alan Leopard 1 tankı ile bu açıdan hemen hemen denk. Bunun yanında ağır zırhlı bu araç C konfigürasyonuyla kule, ön cephe, yan ve arkadan maksimum seviyede koruma sağlıyor. Buna her cepheden RPG-7 gibi tanksavar roketleri, makinalı tüfek ve hatta 25 mm makinalı top yanında, her türlü parça tesirli mühimmat ve 10 kiloluk anti-tank mayın isabetleri de dahil.

Aracın havadan A400M uçağı ile nakledilebilen 31.5 tonluk A (Airportable / Havadan Taşınabilir) tipi modüler ilave zırhsız konfügürasyonu ise ön cepheden, örneğin RPG-7 isabetlerine, 25 mm mak. top atışlarına ve yanlar ve arkadan da parça tesiri ve ağır makinalı tüfek atışlarına karşı dayanıklı. Puma’da modüler zırh olarak Leopard 2A4 Evolution tanklarından da tanıdığımız kompozit katmerli AMAP (Gelişmiş Modüler Zırh Koruması) kullanılıyor.

10 kiloluk mayınlara karşı dayanaklılıksa iki versiyon için de standart. Yine standart beka sistemleri arasında Puma’nın güdümlü tanksavar füzelerini otomatik aldatma sistemi (soft kill) de bulunuyor. Ayrıca opsiyonel olarak, araca ateşlenmiş roket ve füzeleri karşı tedbirle tahrip sistemi (hard kill) entegrasyonu da mümkün.

Halen dünyanın en yüksek derecede pasif koruma sağlayan bu ağır zırhlı aracın ana güç kaynağı olan motoru ise bir çok modern tankı dahi kıskandırabilecek derecede muazzam ve geleneksel savaş gemisi ve tank/zırhlı araç motoru üretcisi MTU tarafından yeni geliştirilmiş. Bu amaç doğrultusunda aracın standart motoru, 10 silindirli, 1088 BG’lik (800 kW) V10 892 High Power Density dizel motoru aracın ön kısmına, sürücünün sağ yanındaki pozisyona başarıyla entegre edilmiş. Söz konusu ağır zırhlı araç, normal yolda bu az yakıt sarfeden, yüksek performanslı ve dayanıklı motoru sayesinde normal şartlarda 70 km/h hıza ulaşabiliyor. Transmisyon olaraksa bu alanda kendini kanıtlamış olan Renk firmasının 6 vitesli elektro-hidrolik kontrollü HSWL 256 şanzımanı kullanılmış. Aracın harekat sığası 600 km.

3 mürettebat (+6 teçhizatlı piyade) için NBC izolasyon/koruma ve otomatik yangın söndürme sistemi yanında, her türlü 360 derece gece görüş, termal, kızılötesi ve diğer optik sensör sistemlerine, modern atış kontrol sistemi dahilindeki yeni nesil özel olarak geliştirilen lazer mesafe ölçme cihazı ve Afganistan gibi sıcak iklimlere yönelik otomatik ayarlı klima sistemine sahip aracın gelişmiş hidropnömatik süspansiyon sistemi yanında kuşkusuz en ilgi çeken taraflarından biri de geniş bir yelpazede yer alan modern silah sistemleri.

Puma’nın ana silah sistemi Rheinmetall tarafından geliştirilen 30 mm’lik MK 30-2/ABM makinalı topu olup, teorik olarak dakikada 200 mermi ateşleyebiliyor. 2.000 metre mesafeden her türlü hedefe karşı kullanilabilen makinalı topun 30 mm’lik mermilerinin 1.385 m/san. süratindeki azami namlu çıkış hızından dolayı, mermiler örneğin 1.000 metre menzildeki hedeflere 0.76 saniyede intikal ve isabet ediyor. Özel yüksek kinetik enerjili ve delici oklu APFSDS-T mühimmatıyla, tanklar da dahil her türlü zırhlının etkili menzil dahilinde delinebileceği de öne sürülen özellikler arasında. Topun isminde de yer alan ABM ifadesiyse açılımı “Air Burst Munition” olan ve havada patlayan mühimmat anlamına gelen, mermilerinin hedefe doğrudan temas etmeden de parça tesirli etkisini kullanarak ateşlenmesini ifade ediyor.

Yatay 360, dikey -10/+45 derece esnelik sağlayan topun azami etkili nokta atış menzili ABM mühimmatıyla 3000 metreyi bulurken, Puma’nın 30 mm’lik mühimmat kapasitesi 200′ü top sistemi sarjöründe olmak üzere toplam 400 adet.

Aracın öz savunma sistemleri arasında, özellikle Afganistan Savaşı’nda yapılan tecrübeler göz önünde bulundurularak 50-90 metrelik menzillerden gelen piyade tipi tehdit unsurlarına karşı araç içinden uzaktan kumanda kontrol edilebilen ve aracın sol arkasına monte edilmiş 90 derecelik esneklik sağlayan 76 mm bomaatar (SKWA) yer alıyor ve mühimmatların her biri 25 metre çapında bir alana etki sağlıyor. Yine öz savunma kapsamında makinalı tüfek olarak aracın makinalı topunun sağ yanında koaksiyal (eşeksenli) olarak yer alan H&K yapımı MG4 tipi 5.56 x 45 mm kalibre, 1.000+1.000 mermi kapasiteli otomatik silah bulunuyor.

Puma’yı ayrıcalıklı kılan bir silah özelliği de, tanksavar amaçlı ve/veza helikopterlere karşı düşünülen, aracın yanına monteli SPIKE-LR tipi kızılötesi güdümlü füze lançeri. SPIKE füzesi her ne kadar İsrail Rafael orijinli olsada, Alman ordusu için üretilen füzeler bir Alman-Hollanda-İsrail ortaklı firma olan EURO-SPIKE tarafından üretiliyor. Araca entegre edilen MELLS tipi çok rollü hafif sınıf güdümlü füze sistemi iki adet 4.000 metre menzilli SPIKE-LR tipi güdümlü füzeyi taşıyabiliyor.

Puma kuşkusuz dünyanın en yüksek performanslı ve güçlü zırhlı muharebe aracı. Yinede optimum bir platform ve her türlü kriterin de yer aldığı en iyi silah sistemi olma bazında eleştirilecek yanları da az değil. Herşeyden önce bu zırhlı muharebe aracının Almanya‘ya dahi maliyeti modern bir tanktan daha fazla, nitekim 7.66 milyon avro ki bu güncel kurla ABD doları bazında yaklaşık 10 milyonu buluyor. Ayrıca aracın ağır zırhlı taarruz modelini teşkil eden C versiyonunun ağırlığından dolayı, gerektiğinde havadan A400M ile dahi nakledilememesi ve modüler zırh montaj/demontaj işleminin zaman alması ve zahmetli olması da göze batan handikaplar arasında.

Bir başka dikkat çeken negatif unsursa, özsavunma silahları arasında yer alan MG 4 tipi koaksiyal makinalı tüfeğin 5.56 mm çaplı olması ki bu bir zırhlı muharebe aracında ilk defa uygulanan istisnai bir durum, zira batı menşeli tank ve zırhlı araçlarda bu amaç doğrultusunda kullanılan standart mak. tüfek isabet anında tahrip gücü daha yüksek 7.62 x 45 mm çap/kalibre

Aracın gelişmiş çok modlu telekomünikasyon sistemi dijital çok yönlü telsiz yanında, dost düşman tanıma sistemi de (IFF) içeriyor ve diğer, piyade dahil tüm kara unsurlarının telekomünikasyon ağına dahil olarak taktik maksatlı sanal iletişim sağlanabiliyor.

Alman Kara Kuvvetleri’de 40 yıldır kullanımda olan Marder 1 tipi zırhlı araçların yerine geçecek olan ve daha uzun yıllar kullanımda kalması beklenen modernize güncel konfigürasyonlu Marder 1A5A1 versiyonlarını tamamlayacak Puma, sınıfının en güçlü zırhlı muahere aracı olsada, aynı zamanda en ağır (hantal değil) ve en pahalı olmasından da dolayı dünya pazarında çekimser bir müşteri potansiyeli ile karşı karşıya. Nitekim Alman KMW ve Rheinmetall firmalarının geleneksel müşterilerinden (Leopard 2, Fennek, GTK Boxer.. gibi) Hollanda, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsviçre ve İsviçre Silahlı Kuvvetleri bu amaç doğrultusunda kara kuvvetleri için, özünde İsveç Kara Kuvveteri için geliştirilen CV 90 (Combat Vehicle 90) modelini çoktan seçti bile.

Kaldıki CV-90 zamanında eski Alman Savunma Bakanı (1998-2002) Rudolf Scharping tarafından da Alman firmalarına karşı bir tehdit unsuru olarak kullanılmış ve söz konusu bakan 10 yıl kadar önce kendi yerli Alman KMW ve Rheinmetall firmalarına: “Ya kısa zamanda yeni nesil ve uygun bir ZMA geliştirirsiniz ya da Alman Kara Kuvvetleri için CV-90 alınır” demişti ve ortaya bir ara ArGe safhasında adına Panther, sonra ‘Kirpi’ anlamına gelen Igel de denilen Puma çıktı. Nitekim Panther isminden, İkinci Dünya Savaşı’nın Nazi Alman tankını çağrıştırdığı için, Igel isminden de vahşi kedi ismi olmadığı için vazgeçildi.

Özge Kılınç

EfsaneAsker:
Güzel bir şeye benziyor.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git