Gönderen Konu: Yönlendirilebilir Enerji Silahları  (Okunma sayısı 5217 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
Yönlendirilebilir Enerji Silahları
« : 02 Nisan 2019, 22:59:06 »
Roket mermi barut vb şeyleri bir kenara bırakıp havadaki bir uçağı mikrodalga enerji veya lazer ile etkisiz hale getirmeyi düşünmek ve üzerinde çalışmak gerekiyor. Forumda bu tarz bir konu aradım ama tam olarak bulamadım.

Mikrodalga fırınlar, besindeki su moleküllerini sallamak için özel olarak belirlenmiş bir titreşim sıklığındaki radyo dalgalarını kullanır. Bu su molekülleri artan bir şekilde sallandığı zaman, atomsal seviyede titreşmeye başlar ve ısı üretirler. Fırındaki besini pişiren şey aslında bu ısıdır. Besindeki bütün moleküller aynı anda titreşip ısı ürettiği için mikrodalga fırındaki besin, ısının besinin dış yüzeyinden yavaşça içine doğru seyahat etmesi gerektiği geleneksel fırındaki besinden daha hızlı pişer.

Su molekülü gibi uçağın mühimmatındaki maddeyi ısıtabilseydik? elektronik devreleri etki altına alabilseydik? veya lazer frekansıyla direk delici bir enerji kullanmaya çalışabiliriz. Ya da bunu toplulukları durdurmak için kullanabiliriz. Biz füze merkezli bir savunma ile uğraşırken Amerikalıların Rusların ve Çinlilerin üzerinde çalıştığı da bu tarz şeyler şu an.

https://aerospaceamerica.aiaa.org/u-s-air-force-seeks-laser-microwave-weapons-for-aircraft/

https://www.quora.com/What-is-a-microwave-weapon-and-what-does-it-look-like

http://www.globaltimes.cn/content/1139703.shtml
« Son Düzenleme: 02 Nisan 2019, 23:13:42 Gönderen: ACE »

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
Ynt: Yönlendirilebilir Enerji Silahları
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2019, 18:49:02 »
Birilerinin benim gibi düşünüp de ar-ge yaptığını görmek sevindirici.

http://m.defenceandtechnology.com/2019/05/22/alka-kus-ucurtmadi/

Bakın bu sistemler ileride çok daha aktif olacak şimdiden üstüne gitmeliyiz. İngilizlerin tempest uçağı projesinde air-air füzeleri öngörmemesinin altındaki sebep bu dalda beklenen gelişmeler... herşey ışık hızında, hafif ve ucuz.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Alka hedefleri başarıyla vurdu
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2019, 12:41:34 »
Alka hedefleri başarıyla vurdu

ROKETSAN'ın geliştirdiği Alka sistemi testlerde başarısını gösterdi.



Konvansiyonel roket, füze ve mühimmat alanında teknolojinin sınırlarını zorlayan ROKETSAN, yenilikçi silah sistemlerine yönelik çalışmalarını da sürdürüyor.

İlk kez 14'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) sergilenen Alka Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (YESS) ile test ve geliştirme çalışmalarına devam ediliyor.



Son olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in ROKETSAN ziyaretinde de Alka ile başarılı testler gerçekleştirildi.

Testlerde, ROKETSAN tesislerini koruyan Alka, döner ve sabit kanatlı dronelarla yapılan sınır ihlallerinde hedefleri başarıyla izleyip imha etti.



Askeri ve sivil alanda yararlanılan dronelar, terör eylemlerinde de giderek artan sıklıkta kullanılıyor. Otonom uçuş yeteneği kazandırılmış, karıştırmaya karşı daha dayanıklı hale getirilmiş ve sürü algoritmaları ile desteklenmiş düşük maliyetli dronelara ilave olarak, el yapımı patlayıcı düzenekleri de önemli bir tehdit oluşturuyor.

Elektromanyetik enerjiyi ve lazer enerjisini belirli bir alana yönlendirebilen Alka, kullanıcıya sağladığı elektromanyetik karıştırma yeteneği ile tek veya sürü halindeki droneların işlevsel olarak engellenmesini; elektromanyetik ve lazer tahrip yeteneğiyle de droneların, drone sürülerinin ve el yapımı patlayıcıların güvenli mesafeden imha edilmesini olanaklı hale getiriyor.



Sistem, sahip olduğu elektromanyetik karıştırma sistemi ve lazer tahrip sistemi ile geliştirme çalışmaları sürdürülen elektromanyetik tahrip sistemi sayesinde, kullanıcıya üç kademeli bir savunma yeteneği kazandırıyor.

Alka, yönlendirilmiş enerjiyi hedef üzerinde yüksek hassasiyetle yoğunlaştırdığından, hedefi istenen noktasından vurabiliyor ve bu sayede, harici hasar oluşmasının da önüne geçiliyor. Işık hızında reaksiyon gösteren ve gece ve gündüz şartlarında kullanılabilen sistemin atım başı maliyeti ise klasik mühimmatlara göre çok daha düşük kalıyor.

Alka, kullanıcı ihtiyaçlarına göre mobil veya sabit olarak kullanılabiliyor.



http://www.hurriyet.com.tr/galeri-alka-hedefleri-basariyla-vurdu-41223041?p=1
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
ASELSAN tarafından geliştirilen Yüksek Güçlü Mikrodalga sistemi EYP düzeneklerini başarıyla etkisiz hale getirdi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının el yapımı patlayıcılar (EYP) ile daha etkin şekilde mücadele etmesini sağlamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında yürütülen Elektronik Devreli EYP Düzenekleri Tespit ve Zararsız Hale Getirme Sistemi Projesi kapsamında HPEM (High Power Electromagnetics – Yüksek Güçlü Mikrodalga) alt sisteminin teknoloji gösterimi Gölbek Anten Test Sahasında yapıldı.

Gösterime SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Genelkurmay MEBS Başkanı Tuğgeneral Alper Ketencioğlu,
Asayiş Başkanlığı TEM Dairesi Başkanı Tuğgeneral Şakir Uslu, SSB Anayurt Güvenliği Grup Başkanı Halil İbrahim Öztürk’ün yanı sıra SSB, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri, Özel Kuvvetler, Eğitim Doktrin, Jandarma Genel Komutanlıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğünden yaklaşık 50 kişilik bir heyet katıldı.

Gösterim sırasında HPEM Sistemi birbirinden farklı EYP düzeneklerini başarıyla etkisiz hale getirdi. Böylece EYP ile mücadelede HPEM teknolojisinin önemini bir kez daha gösterilmiş oldu. Sistem EYP’lerin yanı sıra drone tipindeki tehditlere karşı da oldukça başarılı bir performans sergiledi. Sistem gösterimi heyet tarafından da beğeniyle karşılandı.

https://www.defenceturk.net/eyplerle-mucadelede-yeni-teknoloji-yuksek-guclu-mikrodalga-sistemi/amp

(Kendimi bu dala adadım resmen 😂)
 

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
Ynt: Yönlendirilebilir Enerji Silahları
« Yanıtla #4 : 12 Ağustos 2019, 16:54:23 »
Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri (YESS’ler) temel olarak; hedef üzerinde yapısal ya da geçici bir hasar oluşturabilmek için bir silah sisteminden hedefe doğru çok yüksek miktarda enerji gönderilmesi prensibine dayanmaktadır.
 
Burada hedef üzerinde etki yaratmak için enerjinin kullanılması, ışık hızında bir karşı reaksiyon sağlanması anlamına gelmektedir. Klasik mühimmat ise hedeflerini vurarak, üzerinde basınç oluşturarak ya da parçacık etkisi gibi kinetik bir etki oluşturularak yok edilmesini sağlamaktadır. Bu noktada, mühimmatın tam olarak hedeflenen noktaya ulaştırılması, hedef üzerinde istenilen etkinin yaratılması ve hedef dışında istenmeyen bir etki oluşturulmaması ise klasik mühimmat için göz önünde bulundurulması gereken en temel problem sahalarıdır.

Günümüze yansıması


Şekil 1: ALKA YESS, alternatif platformlara entegre edilerek kullanılabilir
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, tehdidin tanımı ve boyutu da değişiklik göstermektedir. Ticari ve sivil kullanımı giderek artan sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçları, günümüzde terör eylemlerinde artan bir sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Düşük maliyetli olan sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçları otonom uçuş yeteneği kazanıp karıştırmaya karşı daha dayanıklı hâle gelmekte, sürü algoritmaları ile desteklenmiş yetenekler kazanmaktadır. Buna ilave olarak el yapımı patlayıcı (EYP) düzenekleri de önemli bir tehdit olarak kendini göstermektedir.

Nizami bir harp içerisinde bugüne kadar tanık olmadığımız EYP’ler ile sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçlarının geleneksel ateşli silahlarla (omuzdan atılan roketler, füzeler ve uzun namlulu silahlar gibi) etkin bir menzil dışında (örneğin 500 m gibi) önlenmesinin imkânsız olduğu, ayrıca bu tür mühimmatın tehdidi önlemek için daha yüksek maliyetli bir çözüm yolu olduğu gözükmektedir. Daha büyük kalibreli ya da parçacık tesirli mühimmatla saldırıya cevap verilmesi durumunda ise istenmeyen hasar (İng. Colleteral damage) oluşturulabileceği, bu tür saldırıların genellikle nüfus yoğunluğu olan bölgelere yapılması nedeniyle bu tür istenmeyen hasarın daha da önemli sorunlar oluşturduğu görülmektedir.

Örneklendirme

Örneğin; havaalanları gibi sivil personelin kullanımına açık bir alanda bu tür klasik tedbirlerin uygulanması, terörist saldırının amacı olan panik seviyesini daha da artırıcı bir unsur olabilir. Ayrıca bu şekilde bir savunma, sivil alanlarda sürekli olarak çok sayıda mühimmat ve uzman personelin bulundurulması ihtiyacını doğurduğu için çok fazla tercih edilen bir yöntem olmamaktadır.

Dünya çapındaki güncel eğilimler dikkate alındığında, asimetrik tehdide karşı yenilikçi sistemlerin kullanımının yaygınlaştığı görülmektedir. Klasik sistemler ile karşılaştırıldığında gelişim safhasının henüz başında olan YESS’ler, yukarıda ortaya konulan asimetrik tehdit alanlarına karşı çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Hâlihazırda “Hibrit Çok Alçak Hava Savunma Sistemi” olarak da tanımlanabilen YESS’ler, aşağıda sunulan avantajları da göz önüne alındığında, gelişim süreci içerisinde çok daha farklı hedef türlerine karşı klasik sistemlerin yerini almaya aday sistemler olacaklardır:

Enerji havada ışık hızında yayılım gösterdiği için hedefe karşı reaksiyon da ışık hızında gerçekleşmektedir.
Çok sayıda tehdide aynı anda angaje olunabilir, tehdit hızla etkisiz hâle getirilebilir.
Cephane depolama sorunu yoktur. Bir enerji kaynağına bağlı olduğu sürece önleme yapılabilir.
Klasik mühimmat ile karşılaştırıldığında atış başına maliyet çok düşüktür.
Hassas vuruş kabiliyeti sağladığından istenmeyen hasar oluşturmaz.
Geliştirilmesi gereken yönler

Her sistem için bazı kullanım kısıtları olduğu göz önüne alındığında, YESS konusunda aşağıdaki hususların çalışılması/geliştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle YESS’ler, hem teknolojide yaşanacak gelişmeler hem de bu tür sistemlerin hibrit kullanım konseptleri ile çok daha farklı hedeflere karşı kullanılabilecek hâle gelebileceklerdir:

Atmosferik şartlar, lazer silahlarının her hava koşulunda görev almasını ve menzili kısıtlayabilir. Ancak “Adaptif Optikler” ile bu kısıtların mümkün olduğunca giderilmesine çalışılmaktadır. Böylece daha yüksek mesafelerde etkinlik sağlanabilir.
Yüksek güçlerde daha büyük ağırlık ve hacim gereksinimi doğmaktadır.
Uluslararası anlaşmalar gereği, Lazer Silah Sistemleri’nin nizami harp içerisinde personele karşı kullanılması mümkün görülmemektedir (1995 tarihli ‘United Nations Convention on Certain Conventional Weapons’ anlaşmasına ait ‘On Blinding Laser Weapons’ protokolü; lazer silahlarının sadece kara, deniz ve hava platformlarına karşı kullanılabileceğini vurgulamaktadır)
Bu kapsam içerisinde Roketsan, kendi öz kaynaklarını kullanarak, günümüz tehdit setlerine karşı tümü ile millî ve yerli bir çözüm olan ALKA YESS’yi geliştirmiştir.


Şekil 2: Drone vurulma anı

ALKA YESS kullanıcıya;

Elektromanyetik karıştırma yeteneği ile tek veya sürü hâlindeki sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçlarının işlevsel olarak engellenmesini (soft kill),
Elektromanyetik ve lazer tahrip yeteneğiyle de sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçları ile drone sürülerinin ve EYP’lerin güvenli mesafeden imha edilmesini (hard kill) sağlamaktadır (Şekil 2).


İlk kez IDEF’19’da tanıtılan (Şekil 3) ALKA YESS:


Şekil 3: ALKA YESS

Elektronik Karıştırma Sistemi (EKS): Sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçları ya da sürülerin savunma alanı içine girmeden işlevsel olarak engellenmesi (soft-kill),
Elektronik Tahrip Sistemi (ETS) (Geliştirme çalışmaları devam etmektedir): Sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçları ya da sürüleri etkin menzil içerisinde imha etmek (hard-kill) ve
Lazer Silah Sistemi: Sabit ve döner kanatlı mini/mikro hava araçları ya da EYP’leri güvenli mesafede imha etmek maksadıyla geliştirilmiştir.


Şekil 4: ALKA YESS, kullanıcıya 3 katmanlı savunma yeteneği sunmaktadır
Bu bağlamda ALKA YESS, kullanıcıya 3 katmanlı savunma yeteneği sunan dünyadaki ilk yüksek enerjili silah sistemidir (Şekil 4). Türkiye’nin yeni silahı ALKA YESS (Şekil 5), kullanıcı ihtiyaçlarına göre mobil veya sabit konuşlu sistem çözümleri sağlamaktadır.

Mobil sistem; intikal hâlindeki veya sahada konuşlu birliklerin savunması ile meskûn mahal operasyonları için, sabit konuşlu sistem ise karargâh, üsliman, kalekol, vb. kritik tesislerin nokta hava savunması için ideal çözümdür.


Şekil 5: 4×4 araç üzerinde ALKA YESS’nin mobil kullanımı



Mobil ALKA (Şekil 6):


Şekil 6: Mobil ALKA
4×4 araç üzerinde tümleşik olarak görev yapabilmektedir.
Araç içinden komuta edilebilir.
Dâhili güç kaynağına sahiptir.
Modüler bir yapıdadır, istenilen bölgeye intikal edebilir.
2 personel ile kolayca kurulabilir ve sabit olarak da görev yapabilir.


ALKA Kritik Sabit Tesis Koruma (Şekil 7):


Şekil 7: ALKA kritik sabit tesis koruma konsepti
Savunma alanına göre kule veya kabin yerleşimi yapılabilir.
Komuta merkezinden komuta edilebilir.
Tesisteki mevcut sabit güç hattı kullanılabilir.
Savunma bölgesine göre farklı entegrasyonlar yapılabilir.
1 personel ile kolayca kullanılabilir. Söz konusu sistemlerde;
Kara konuşlu mobil kullanım (Meskûn mahal operasyonları, kara birliklerinin intikali, EYP ile mücadele, vb.)
Kara konuşlu sabit kullanım (Karargâh, komuta kontrol merkezleri, stratejik tesisler, vb. kritik sabit tesislerin korunması ve
Deniz platformu üzeri konuşlu kullanım (Gemi öz savunması maksadıyla) mümkündür.




Şekil 8: ALKA modülerlik konsept gösterimi
ALKA kritik özellikleri şöyledir:

Hedef tespit menzili, seçilecek/kullanılacak radara bağlıdır.
Radarın tespit ettiği hedefe otomatik yönlenebilir.
Radar olmadan tek başına da kullanılabilir.
Lazer tahrip menzili 500 m’dir.
Uzun menzilli ETS ve EKS’ye sahiptir.
Hareketli hedefler vurularak imha edilebilir ya da durdurulabilir.
Sürü saldırılarında hedef sayısından bağımsız önleme yapılabilir.
Hedef üzerinde tahrip edilecek bölgenin hassas seçimi yapılabilir.
Yapay zekâ ile otomatik hedef tespiti ve takibi yapılabilir.
Yüksek hızlı hedefler takip edilebilir.
Yüksek hassasiyetle hedef takibi yapılabilir.
Aynı anda birden fazla hedef takip edilebilir.
Hedef tipi otomatik teşhis edilebilir.
Gece ve gündüz görev yapılabilir.
Gözetleme sistemi olarak da kullanılabilir.
Nöroergonomi ile kullanıcı üzerindeki operasyon yükünü en aza indirir.
Klasik sistemler ile karşılaştırıldığında düşük operasyon maliyetine sahiptir.



Şekil 9: ALKA YESS ile Sabit Kanatlı İntihar Drone’u imha testleri
ALKA tüm bu özelliklerine ilave olarak, yer testleri sürecinde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan terör olayları ile sıkça gündeme gelen el yapımı, köpük kanatlı, otonom intihar dronelarına karşı da en zor koşullar altında güvenilirliğini kanıtlamış olup Roketsan tesislerinin korunmasında da görev almaktadır (Şekil 9). Sonuç olarak Roketsan, günümüzün asimetrik tehditlerine karşı geliştirmiş olduğu ALKA YESS ile özellikle;

Işın Odaklayıcı ve Optik Bileşenler,
Hedef Takip Yazılımı,
Hedef Takip Donanımı,
Stabilizasyon,
Silah Yönetim Sistemi,
Nöroergonomi ve
Platform Entegrasyon
alanlarında çok önemli yetenekler kazanmış ve misyonuna uygun olarak sektörde yenilikçi silah sistemleri geliştirme konusunda öncü rolü oynamaya devam etmiştir. Kazanılan bu yetenekler ile Roketsan, gelecekte çok daha etkin sistemler ile ülke savunmasına olan katkısını artırarak devam ettirecektir.

Kaynak Link: https://www.defenceturk.net/asimetrik-tehditlere-karsi-yonlendirilmis-enerji-silah-sistemleri-roketsan-alka

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
Retinar PTR-X tespit etti ALKA vurdu
« Yanıtla #5 : 06 Ekim 2019, 22:38:30 »


Roketsan tarafından geliştirilen ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi’nin (YESS) test faaliyetleri, devam ediyor.

Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen ve ilk kez geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlenen 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF-2019) sergilenen ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi’nin test faaliyetleri, çeşitli tehdit senaryolarına göre hazırlanan test ortamlarında devam ediyor. Elektromanyetik enerjiyi ve lazer enerjisini belirli bir alana yönlendirebilen ALKA YESS, kullanıcıya sağladığı elektromanyetik karıştırma yeteneği ile tek veya sürü halindeki dronların işlevsel olarak engellenmesini; elektromanyetik ve lazer tahrip yeteneğiyle de dronların, dron sürülerinin ve el yapımı patlayıcıların (EYP’ler) güvenli mesafeden imha edilmesini olanaklı hâle getiriyor. Sistem, sahip olduğu elektromanyetik karıştırma sistemi (EKS) ve lazer tahrip sistemi ile geliştirme çalışmaları sürdürülen elektromanyetik tahrip sistemi (ETS) sayesinde, kullanıcıya 500 ila 1000 metre mesafeden üç kademeli bir savunma yeteneği kazandırıyor.

ALKA YESS, son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY’ın teşrifleriyle düzenlenen test esnasında; bir adet EYP’yi, DJI Phantom Dron Sürüsü’nü ve sabit kanatlı bir İHA’yı başarıyla etkisiz hale getirdi. Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar PTR-X Çevre Gözetleme Radar Sistemi ile hedef dronu tespit eden sistem; kendine yönelen tehdit unsurunu, karıştırma sistemi ve/veya lazer tehdit sistemini kullanmak suretiyle etkisiz hale getirdi.

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen ve ALKA Sistemi’nin düşman dron sistemlerini tespit etmek için kullandığı Retinar PTR-X Radarı, 2-2.5 kilometre mesafeden dron tespiti yapabiliyor. 360° tarama ve sürü dron tespiti yapabilen sistem, ihtiyaç duyulduğu taktirde farklı kamera sistemleriyle entegre bir şekilde kullanılabiliyor. Ka-Band frekansında Darbe-Doppler sistem mimarisi ile çalışan Retinar PTR-X, düşük algılanma özelliğine (LPI) ve seçilebilir tarama hızı özelliklerine sahip.



Ayrıca Meteksan Savunma, tehdit türüne özel radar sistemi geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda son olarak Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı’nı geliştiren şirket, sistemi kısa süre içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırmayı amaçlıyor.

Haber kaynağı:
https://savunmasanayist.com/haberler/retinar-ptr-x-tespit-etti-alka-vurdu/

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
MPT-76'ya entegre taşınabilir lazer sistemi.
« Yanıtla #6 : 28 Ocak 2020, 23:11:32 »
Alıntı
TÜBİTAK-BİLGEM tarafından geliştirilen MPT-76'ya entegre taşınabilir lazer sisteminin atış testleri yapıldı. TÜMOL'un bir kilometreye kadar caydırıcı etkisi bulunuyor.


https://mobile.twitter.com/ssomrk/status/1222236197667450882

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
Roketsan ALKA
« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2021, 08:49:53 »
Alıntı
Roketsan @roketsan

#ALKA

⚡Lazer Silahı ile 750 m Etkili Tahrip Menzili
⚡EKS ile Geniş Bant Aralığında Tehditleri Engelleme
⚡Radar ile Tehditleri Tespit ve Takip
⚡Elektro-Optik Hedef Takip Sistemi ile Yüksek Hassasiyette Hedef Takibi
⚡Hedef Üzerinde Tahrip Edilecek Bölgenin Hassas Seçimi

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
5 kW JARMOL'un İHA önleme mesafesi 2km.
« Yanıtla #8 : 14 Nisan 2022, 19:07:59 »
Alıntı
ARMOL 5kW LASER silahı 1500m'den dron düşürebiliyor, istenirse gücü 10kW'a çıkarılabiliyor ve ASELSAN İHTAR gibi sistemler beraber çalışabiliyor.



https://mobile.twitter.com/Dromercay/status/1514613653642743819?cxt=HHwWlsCo1fvF_oQqAAAA

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6557
  • 185
  • DefenceTurk.com
« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2022, 01:24:13 Gönderen: カメせ »