TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Yerli Hava Sistemleri ile İlgili Gelişmeler

HAVA SOJ PROJESİ

(1/5) > >>

fırtına06:
Düşmanın radar ve haberleşme imkanlarını uzaktan dinlemeye, karıştırmaya ve aldatmaya yarayacak yepyeni bir proje geliyor



Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından da onanan projede sözleşmenin bu yılın ilk çeyreğinde imzalanması bekleniyor.

Hava savunma sisteminde dönüm noktası olacak Hava SOJ’u (Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz Kabiliyeti Kazanımı Projesi)
Düşmanın başını döndürecek.

Hava SOJ, düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit ve teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması ve aldatılması amacıyla üretilecek.



SÖZLEŞME İMZALANIYOR

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı için 4 adet üretilecek sistemin bu yılın ilk çeyreğinde sözleşmesinin imzalanması planlanıyor. Yurt içi imkanlarla üretilecek Hava SOJ’da teslimatlar 2023-2025 yılları arasında gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE ÖNCÜ OLACAK

Hava harekatı sırasında kullanılacak Hava SOJ uçağı yüksek irtifada uzun süre yer destek merkezi ile koordineli görev icra edecek. Uzak mesafeden hedef unsurları tespit ve karıştırma yeteneğine sahip olacak uçak aynı zamanda radar ve füze tehditlerini algılayıp bertaraf edebilecek. Türkiye, bu projeyi hayata geçirdiğinde bölgede hava savunma sistemlerinde öncü ülkelerden birisi olacak.

HAVA SOJ'UN ÖZELLİKLERİ

Düşman hava savunma sistemini etkisiz hale getirerek, bir taarruz anında Hava Kuvvetleri harekâtının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Uzak mesafeden hedef unsurları tespit ve karıştırma yeteneğine sahiptir. Kritik görev sistemi bileşenleri tamamen yerli imkanlarla tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Geniş frekans bandında etkinlik
Yüksek çıkış gücü
Radar ve haberleşme yayınları hassas yön konum sistemi
Aktif Faz Dizili elektronik Tama teknolojisi
Frekans atlatmalı DSSS sinyalleri veri linklerine karşı etkinlik
Yüksek irtifada uzun menzilli süre havada kalma kabiliyeti
Yer destek merkezi ile koordineli gerçek zaman görev icras
Radar ve füze tehditlerini algılama ve karşı tedbir atım yeteneği

http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2528862-hava-soj-dengeleri-degistirecek

OKÇULAR:
HAVA SOJ PROJESİ
Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti için başlatılan HAVA SOJ projesi için ilk iki Bombardier Global 6000 uçağı TAI'e geldi. Toplam 4 uçak tedarik edilecek.

-Bu sistemle; düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit/teşhis edilmesi, hedef konumları bulunacak ve bu sistemlerin dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması, aldatılması ve köreltilmesi hedefleniyor.
-HAVA SOJ Sistemlerine entegre edilecek Elektronik Harp görev sistemlerinin tamamı yurt içinde milli olarak geliştirilecek ve üretilecek.
-Sözleşme kapsamında alınan ticari uçakların modifikasyon ve sertifikasyon işlemlerinin, Türkiye’de yapılması hedefleniyor.


カメせ:

--- Alıntı ---SSB’den Ağ Destekli Elektronik Harp ve İHASOJ projesi açıklaması.

İTÜ SAVTEK tarafından gerçekleştirilen Savunma Teknolojileri Günleri 2021 etkinliğinde konuşan Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, “Türkiye’de son dönemde gerçekleştirilen harekatlarda gösterildiği üzere bu konuda (Elektronik Harp) çok ciddi atılımlar, çok ciddi gelişmeler sağladı.” dedi.

Akyol Elektronik Harp (EH) konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu teknolojileri çok iyi bir şekilde kullanabildiğini belirtti. Ağ merkezli elektronik harp konseptinin temel politikalardan biri olduğunu ifade eden Akyol İHASOJ konseptinin gelişmesi için çalıştıklarını belirtti.

Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol’un tam açıklaması şu şekilde:

Elektronik Destek sistemlerinde hassas konumlandırma için birden fazla noktadan kestirme almamız hassasiyeti artırıyor. Özellikle hava platformlarının karadaki bir takım yansımalardan etkilenmemesinin avantajı ile hava sistemleri ile yer sistemlerinin birlikte aldığı konumlandırma hassasiyeti çok daha iyi sonuçlar veriyor. Bunu geçmiş yaptığımız harekatlarda sonuçlarını bizzat gördük. Şu anda da Ağ destekli harp konseptinde tüm elektronik harp sistemlerinin birlikte çalışabilmesi temel politikalarımız arasında. Hassas konumlandırma açısından önemli. Ayrıca konumlandırma yapıldıktan sonra da hedef paylaşımı yapılabiliyor. Yer sistemlerinin bir miktar daha güç imkanları daha fazla oluyor. Hassas bir konumu hava sistemlerinin desteği ile aldıktan sonra yer sistemlerine o hedefi paylaşıp o radarlara karşı taarruz etmek etkili sonuçlar verebiliyor. Türkiye olarak malumunuz İHA teknolojisinde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biriyiz ve gelişmeye devam ediyoruz. Biz önümüzdeki dönem KARASOJ ve HAVASOJ konseptinin yanına İHASOJ konseptini de eklemek üzere çalışmaları başlattık. İnşallah Türk Silahlı Kuvvetlerimize de önümüzdeki dönemde kazandıracağız. Tüm bunların daha etkin konum bulabilen ve daha etkin taarruz yapabilen bir yapıya geçeceğiz.
https://www.defenceturk.net/ssbden-ag-destekli-elektronik-harp-ve-ihasoj-projesi-aciklamasi
--- Alıntı sonu ---

Alpars:
Hava sojda da ambargo deniyorlar galiba. Gerçi yunan iddiası ama!

https://doureios.com/embargo-kai-sto-programma-aeroskafon-ilektronikou-polemou-tis-toyrkikis-aeroporias/

ACE:
Bu projede bari işler rast gitsin. Bu uçaklar kilit bir öneme sahip. Şu an SİHA’larımızı SOJ desteksiz Egeye salsak etkinliği sıfır.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git