FOTOĞRAF VE VİDEO GALERİSİ / PHOTO AND VIDEO GALLERY > Füze, Roket ve Diğer Silah Sistemleri Galerisi / Missiles, Rockets and Other Weapons Systems Gallery

3) Türk Savunma Sanayi: Balistik Füzeler ve Seyir Füzeleri

(1/3) > >>

yakusha:
Türk Savunma Sanayi: Balistik Füzeler ve Seyir Füzeleri

Bu makalenin çerçevesi Balistik Füzeler ve Seyir Füzeleri ile sınırlandırılmıştır.

* BALİSTİK FÜZELER
* SEYİR FÜZELERİ
* Devam Eden Projeler
* Söylentiler ve Olasılıklar
* Tarihsel Notlar
* Sivil Projeler

Kaynakça:
Ömer Çay, Ocay: https://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=28285.0
Arda Mevlütoğlu, orko_8: https://defence.pk/pdf/threads/turkish-missile-programs.60968/page-152
İbrahim Sünnetci, https://twitter.com/5nci_Boyut

yakusha:
BALİSTİK FÜZELER

J600T Yıldırım - Roketsan

6.75 m uzunluğa, 600 mm genişliğe, 2100 kg ağırlığa, 470 kg tahrip ve çelik bilyeli parçacık etkili harp başlığına ve yaklaşmalı hassas yedeklemeli tapaya sahiptir. 80-150 km menzil içinde kullanılabilmektedir. 2000 yılında kalifiye edilmiş olup 2001 yılında TSK envanterine girmiştir.



KAAN - Roketsan

610mm genişliğe, 2500 kg ağırlığa, 470 kg tahrip ve parça tesirli harp başlığına ve yaklaşmalı hassas yedeklemeli tapaya sahiptir. 80-280 km menzil içinde kullanılabilmektedir. Yıldırım füzesinden elde edilen bilgi birikimi ve yetenekler sayesinde 2009 yılında geliştirilmeye başlanmış olup 2014 yılında kalifiye edilerek TSK envanterine girmiştir.

Kaan füzesinin fırlatıldığı sistem BORA (İhracat versiyonu KHAN) olarak isimlendirilmektedir. 

YILDIRIM-II projesinin bir sonucudur.

yakusha:
SEYİR FÜZELERİ

SOM Seyir Füzesi Ailesi - Roketsan

Havadan karaya mühimmat ailesidir ve yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Gerekli olan operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahiptir. (Roketsan)

TÜBİTAK SAGE tarafından 2006 yılında bir Ar-Ge Projesi olarak başlatılmıştır. İlk atış denemesi 2011 tarihinde gerçekleştirilmiş olup 2013 yılında ROKETSAN seri üretim konusunda görevlendirilmiştir. SOM'un dış yapısında kompozit malzemeler kullanılmıştır ve füze radar sinyallerini emen bir boya ile kaplanmıştır. 600 kg ağırlığında olup 250 km menzile ulaşabilmektedir.

SOM-A ve SOM-B1 yüksek patlayıcılı basınç parçacık etkili, SOM-B2 ardışık delici başlık kullanmaktadır ve yaklaşık ağırlığı 250kg olarak belirtilmiştir. Tüm versiyonlarında ataletsel seyrüsefer, küresel konumlandırma ve yeryüzü referanslı seyrüsefer sistemli güdüm bulunmaktadır. SOM-B1, SOM-B2 varyantlarında görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık mevcuttur.

SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 hali hazırda F-4E 2020 ve F-16 Blok 40 platformlarına sertifiye edilmiştir.



SOM-J Seyir Füzesi - Roketsan

Som ürün ailesinin F-35 uçaklarının gövde içinden atılabilecek şekilde uyarlanmış versiyonu olup F-16 dahil çeşitli uçaklardan atılabilmektedir. Kara hedefleri yanında deniz hedeflerine karşı da etkilidir. 120+ nm menzile sahip, 140 kg parçacık tesirli - zırh delici harp başlığı ile donatılmış olup 500kg civarı ağırlığa sahiptir.


yakusha:
Devam Eden Projeler

Atmaca - Roketsan

Henüz geliştirme aşamasında olup envanterde bulunan Harpoon füzelerinin yerini alması amaçlanmaktadır. 200km üstü menzile, gemisavar ve kıyı taarruz kabiliyetlerine sahip olacaktır. RF Arayıcı Başlık + GPS/INS Güdüm Sistemi ve Radar Altimetre’ye ilave olarak çift yönlü kriptolu veri bağı kabiliyeti de donatılacaktır. LRIP Fazı altında 32+32 olmak üzere İ Sınıfı Fırkateynlerde kullanılmak üzere toplamda 64 ATMACA Güdümlü füzesi’nin tedarik edilmesi bekleniyor. (İbrahim Sünnetci)



Gezgin Seyir Füzesi - Tübitak SAGE

GEZGİN Milli Seyir Füzesinin (G Projesi olarak da bilinmektedir) kara, su üstü ve su altı platformlarından kullanılması öngörülmüştür. Kara/satıh ve su altı platformlarından atılabilirlik için GEZGİN, silindirik bir gövde yapısına sahip olacaktır. Menzilinin ilk aşamada 800km olması beklenmektedir. (İbrahim Sünnetci)

yakusha:
Söylentiler ve Olasılıklar

Yıldırım+ / J+ Projesi

Yıldırım füzesinin 220km menzilli bir versiyonu olarak geliştirildiği ve envantere girdiği iddia edilmektedir. (ocay)

BORA II Projesi

800km ve üstü menzile ulaşabilen bir füze olması ve 2024 yılı gibi envantere girmesi beklenmektedir. Bora I füzesinden daha uzun ve geniş bir gövdeye, benzer karakteristik özelliklere ve harp başlığına sahip olması beklenebilir (İbrahim Sünnetci)

Yıldırım III Projesi olarak da bilinmektedir.

Yıldırım IV Projesi

Yıldırım füzesinin geliştirilmekte olan veya olabilecek olan bir çözümüdür. Hakkındaki bilgiler söylenti seviyesindedir. 2500 km menzile ulaşabileceği söylentileri de vardır. (vikipedia!)


SOM-C Projesi

Som-B füzesinin çeşitli datalink ve veri bağı yetenekleriyle güncellenmiş yeni versiyonu olması planlanmıştır. (ocay)

Som-ER Projesi

Som füzesinin uzatılmış menzilli bir sürümü olduğu söylenmektedir. (ocay)

SOM-D Projesi

Som füzesinin gemilerden atılabilecek versiyonu üstüne çalışıldığı söylenmektedir.  (ocay)

SOM Kara / Som Füzesinin Kara Konuşlu Versiyonu

Som füzesinin kara konuşlu bir versiyonunu üstüne çalışıldığı söylenmektedir.  (ocay)

Atmaca Füzesi Faz II Projesi - Roketsan

2o19 yılında başlatılması beklenmektedir. Daha gelişmiş bir arayıcı başlık [çift modlu RF+IIR tipi] yanında füzesin denizaltı platformlarında ateşlenmesini sağlayacak bir kabiliyetin de kazanılması beklenmektedir. (İbrahim Sünnetci)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git