Gönderen Konu: Pakistan denizaltıları Türkiye'ye emanet  (Okunma sayısı 3340 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Pakistan denizaltıları Türkiye'ye emanet
« : 28 Şubat 2018, 10:53:22 »
Pakistan denizaltıları Türkiye'ye emanet

Pakistan Savunma Bakanlığının açtığı denizaltı modernizasyon ihalesini, denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı kazanarak önemli bir başarıya imza atan STM, Pakistan'daki iş payını artırıyor.



İlk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren stratejik bir alanda mühendislik ihracatı yapan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), Pakistan’daki iş payını artırıyor.

Pakistan Deniz Kuvvetleri Agosta 90B Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu 2. Denizaltı Kontrat İmza Töreni, Pakistan Savunma Bakanlığında gerçekleştirildi. Törene, Pakistan Savunma Bakanlığı ve Pakistan Deniz Kuvvetleri temsilcileri katıldı.

Anlaşmayı, Pakistan Savunma Bakanlığından General Arshad Mahmood, STM Genel Müdürü Davut Yılmaz ve Deniz Projeleri Direktörü Savaş Onur imzaladı.



Buna göre, Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje, ikinci denizaltı gemisinin modernizasyonunun da eklenmesiyle genişletildi. Ana sözleşmede yer alan tüm sistemler aynı şekilde ikinci denizaltı gemisinin konfigürasyonunda yer alırken, ilk denizaltı gemisi de dahil olmak üzere muhtelif ilave sistemler konfigürasyona eklendi. Ayrıca, sözleşme değişikliğiyle üçüncü denizaltı gemisi ve muhtelif ilave sistemler de opsiyon statüsüne alındı.

İlk denizaltı 2020’de hazır
Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında STM, denizaltıların tasarım ve üretimini gerçekleştiren Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar zorlu ve uzun bir rekabet yaşadı. İhale sürecinin sonunda STM, Pakistan Savunma Bakanlığı tarafından teknik ve ticari olarak üstün bulundu ve ana yüklenici seçilerek sözleşme imzalandı.

Modernizasyon faaliyetlerinin Karaçi'deki Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait bir tersanede yapılacağı projede, ilk denizaltı 2020’de teslim edilecek. Diğer denizaltıların ise 1 yıl ara ile modernize edilmesi planlanıyor.

Türk savunma sanayisine yeni ihracat kapıları aralandı
Söz konusu projeyle ilk defa yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Türkiye, projeyle ilk kez denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihracatı yapacak.

Proje çerçevesinde sağlanacak tasarım, mühendislik, tedarik faaliyetleriyle birlikte Pakistan Deniz Kuvvetleri unsurlarına entegre lojistik destek ve eğitim hizmeti de sağlanacak.

Modernizasyon faaliyetleri kapsamında denizaltının tüm sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemiyle radar ve elektronik destek sistemleri değiştirilecek. Proje çerçevesinde HAVELSAN ve ASELSAN'ın sistemleri ihraç edilecek.

Projede, STM tarafından yerli ve yabancı firmalarca sağlanacak çeşitli sistemlerin "sistem-sistem" ve "platform-sistem" entegrasyonları sağlanarak, denizaltının en kritik yapısı olan basınca dayanıklı tekne (mukavim tekne) üzerinde de modifikasyon gerçekleştirilecek.

Kritik tasarım aşamasındaki proje, Pakistan'daki kuruluşlar ve Pakistan Deniz Kuvvetleri personelinin önemli katkıları ve yakın iş birliği içinde başarıyla devam ediyor.

Sıra MİLGEM’de
Türk savunma sanayisinin yurt dışında yürüttüğü denizcilik projelerinde Pakistan önemli bir yer tutuyor.

Pakistan ile daha önce Denizde İkmal Tankeri Projesi imzalayan ve askeri gemi bazında tek kalemde en büyük ihracatı gerçekleştiren STM, başarıyla denize indirilen gemiye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Denizaltı modernizasyonu projesi iki ülke arasında uzun yıllara dayanan denizcilik alanındaki iş birliğini daha da güçlendirdi.

İstanbul'da düzenlenen 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2017) MİLGEM Projesi'ne yönelik nihai anlaşma öncesinde iyi niyet anlaşması imzalandı. Bu kapsamda, Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edilmek üzere 4 adet Ada sınıfı korvetin, STM ana yükleniciliğinde Denizde İkmal Tankeri Projesi'ndeki modelle Karaçi Tersanesi kabiliyetleriyle üretilmesi planlanıyor.​

Muhabir: Göksel Yıldırım
https://aa.com.tr/tr/ekonomi/pakistan-denizaltilari-turkiyeye-emanet/1075725
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Türkiye’nin ilk ve tek denizaltı modernizasyon ihracatına imza atan STM, Pakistan’ın sahip olduğu AGOSTA 90B Sınıfı denizaltılarda, ikinci gemiyi modern ve son teknoloji sistemlerle modernize ederek, Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne teslim etti.



STM tarafından Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait üç adet AGOSTA 90B sınıfı denizaltının modernize edildiği projede, ikinci gemi olan PNS/M KHALID (S-137), yapılan törenle Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

STM, Projenin ilk gemisi olan PNS/M HAMZA (S-139) denizaltısını da 21 Nisan 2021 tarihinde Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim etmişti.

Güleryüz: Sırada üçüncü denizaltı var
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Ülkemiz savunması için çıktığımız yolda, mühendislik tecrübelerimizi ve teknolojilerimizi dost ve kardeş ülkelere de aktarıyoruz. Pakistan Agosta 90B Sınıfı Denizaltıların Modernizasyon Projesi de STM’nin ulusal ve uluslararası denizaltı üretim ve modernizasyonu konusundaki yetkinliğinin en önemli örneklerinden biri.

Ülkemizin, denizaltı gibi stratejik ve ileri teknoloji gerektiren bir platform özelinde gerçekleştirdiği ilk mühendislik ihracatı olan AGOSTA Modernizasyonu’nda birinci geminin ardından ikinci gemiyi de modern sistemlerle donattık. Yerli ve yabancı 50’ye yakın firma ve tedarikçi ile birlikte çalıştığımız projede, küresel çapta ve her alanda etkisini gösteren COVID-19 salgınına rağmen ikinci gemiyi de zamanında Pakistan Donanması’na teslim etmeyi başardık. AGOSTA 90B Modernizasyonu ile yerli ve milli birçok firmamızın sistemlerini ihraç ederken, üçüncü ve son denizaltının modernizasyonunu da tamamlamak için çalışmalarımızı Pakistan’da aralıksız sürdürüyoruz. Projede emeği geçen paydaşlarımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyor, mavi sularda görevine başlayan PNS/M KHALID denizaltısının, dost ve kardeş ülke Pakistan Donanması’na hayırlı olmasını diliyorum.”



Denizaltılar En Modern Sistemlerle Donatılıyor

2016’da yılında yapılan denizaltı modernizasyon ihalesini kazanan STM, Türkiye için ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatına kapı açtı. Başlangıçta bir adet Agosta 90B sınıfı denizaltı yarı ömür modernizasyonunu içeren ihale, daha sonra ikinci ve üçüncü denizaltının modernizasyonunun da eklenmesiyle genişletildi. Modernizasyon kapsamında, mevcut muhtelif sensör ve silah sistemleri son teknoloji sistemlerle güncellenirken, özellikle sistemlerin montaj ve entegrasyonu STM tarafından yapılıyor.

Modernizasyonda neler yapılıyor

Denizaltıların tüm sonar süiti, periskop sistemleri, Dümen Konsolu, Konverterleri, Deniz Suyu Soğutma Sistemi, Bilgi Dağıtım Sistemi, Komuta Kontrol sistemiyle Radar ve Elektronik Destek Sistemleri değiştiriliyor. Modernizasyon kapsamında denizaltıların mevcut imkanlarının ötesinde ilave özellikler de kazandırılmış oldu.

Projede, ASELSAN ve HAVELSAN başta olmak üzere yerli ve milli birçok firmaya ait sistemler de proje kapsamında ihraç edilmiş oldu. Denizaltı modernizasyonu için gerekli tüm mukavim tekne ilişkili yapısal tadilatlar, kullanılan malzemeler ve denizaltı gemilerinde uygulanan işçilik faaliyetleri de uluslararası klaslama kuruluşu olan DNV (Dat Nordske Veritas) tarafından sertifikalandırıldı. Proje, STM tarafından sağlanan mühendislik, tasarım, malzeme, eğitim, dokümantasyon ve teknik destekle Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ait PN Dockyard Tersanesi’nde yürütülmeye devam ediyor.

STM Modernize Etti, Agosta Hedefi Tam İsabetle Vurdu

STM’nin, modernize ederek Pakistan Donanması’na kazandırdığı ilk Agosta 90B Sınıfı Denizaltı PNS/M HAMZA (S-139), SEASPARK-2022 Taktik Tatbikatı’nda hizmet dışına ayrılmış bir fırkateyni, torpido atışı ile tam isabetle vurarak batırmıştı.



STM Denizaltı Projeleri

STM, Türk Donanması ile dost ve kardeş ülke donanmalarının su üstü ve denizaltı platformlarının, daha etkin görevler yapması için tasarım, inşa ve modernizasyon faaliyetleri kapsamında, müşteri harekat ihtiyacına özel özgün ve esnek mühendislik çözümleri üretiyor. Türk Donanmasının denizaltı modernizasyon ve inşa projelerinde önemli görevler üstlenen STM, ana yüklenicisi olduğu 2 adet “AY” Sınıfı Denizaltının Modernizasyonunu 2015 yılında başarı ile tamamladı. Halen 4 adet “Preveze” Sınıfı Denizaltının modernizasyonunda pilot ortak olarak sistem tedarik ve platform entegrasyonu faaliyetlerini sürdüren STM, havadan bağımsızlı tahrik sistemi (AIP) ile donatılan Yeni Tip Denizaltı (Reis Sınıfı) İnşa Projesi’nde de önemli görevler üstleniyor. Türk Donanması’nın son modern denizaltı platformu olan  “Reis” Sınıfı denizaltılarda tasarım, mühendislik ve sistem entegrasyon faaliyetlerini başarıyla yürüten STM, dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının, (ana silahların) yer aldığı baş kısım “Section 50”yi yerlileştirerek, Proje kapsamında teslimatlarını gerçekleştirdi.

STM mühendisleri tarafından tamamen milli imkânlarla dizayn edilen küçük boyutlu yerli ve mill STM500 denizaltısının mukavim tekne test üretimi ise  Haziran 2022 itibariyle başlandı.

https://tolgaozbek.com/savunma/turk-savunma-sanayi/stm-pakistan-icin-modernize-ettigi-ikinci-denizaltiyi-teslim-etti/